Protesti protiv masovnog Turizma

Da li smatrate da je uvodjenje Eko takse resjenje ?

• Da

glasova: 1 16,7%
  • Ne

glasova: 5 83,3%

• Ukupno glasova
    6

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.861
Rast kirija za lokalno stanovništvo, smeće, zagađenje životne sredine: Desetine hiljada ljudi na Kanarskim ostrvima protestovalo je protiv posledica masovnog turizma. Na španskom kopnu održane su demonstracije solidarnosti. Desetine hiljada ljudi protestovalo je protiv masovnog turizma na Kanarskim ostrvima. Prema podacima policije, oko 20.000 ljudi demonstriralo je na ulicama velikih gradova na španskim prazničnim ostrvima, a organizatori su govorili o skoro 50.000 učesnika. Svoj gnev su iskalivali skandiranjem i zvižducima, a transparenti su nosili slogane poput „Kanarska ostrva nisu na prodaju“, „Moratorijum na turizam“, „Turizam mi povećava stanarinu“ i „Poštuj moju domovinu“. Demonstranti su, na primer, zahtevali da vlasti bolje kontrolišu propise o izdavanju smeštaja za odmor i regulišu kupovinu nekretnina od strane lica koja nemaju prebivalište na ostrvima. Zahtevi uključuju i ekološku taksu za turiste.

Mitinzi i na kopnu

Učesnici takođe žele da zaustave izgradnju dva nova hotela na Tenerifima i da se izjasne o tome kako dalje razvijati turizam. Na španskom kopnu, skupovi solidarnosti održani su u glavnom gradu Madridu i u katalonskoj metropoli Barseloni. Prošle nedelje je nekoliko aktivista protestnog pokreta „Prodaja Kanarskih ostrva“ čak štrajkovalo glađu protiv masovnog turizma.

Na Kanarskim ostrvima živi dobrih 2,2 miliona ljudi. Skoro sedam puta više stranih turista posetilo je ostrva prošle godine, oko 14 miliona posetilaca, uglavnom iz Velike Britanije, Nemačke i Holandije. Bilo je i oko dva miliona Španaca sa kopna. Najviše stranih turista otišlo je na veća ostrva Tenerife, Gran Kanariju i Lanzarote.

Važan ekonomski faktor

Turizam je neophodan za privredu ostrva. Industrija čini 35 odsto ekonomske proizvodnje i obezbeđuje 40 odsto radnih mesta. Ali samo nekolicina ima koristi od buma. Od 17 španskih autonomnih zajednica, koje odgovaraju nemačkim saveznim državama, Kanarska ostrva su druga najsiromašnija. Turizam takođe igra važnu ulogu za Španiju u celini, sa učešćem u BDP-u od najmanje 12,8 odsto. Poslednjih meseci, međutim, širom zemlje su pojačani protesti protiv turizma.

Link
IMG_9650.jpeg

Nije resenje. Nista ne znaci. Ljudi ce platiti tih 10 evra i bice sve isto.
Meni su recimo Sejseli divan primer kako se sacuvati od turista i drzati pod kontrolom.
Nista nije podredjeno turistima niti lokalci grabe za turistima. Zabranjena je izgradnja betonjera i velikih zgrada, na plazi se ne prodaje nista uglavnom.
Divota.

Mene uvjek zanima ko grabi te pare od turizma ? A očito neko dobro zaradjuje čim se još dva hotela grade

Meni bi bilo nezamisljivo tu ziveti

Mene uvjek zanima ko grabi te pare od turizma ? A očito neko dobro zaradjuje čim se još dva hotela grade

Meni bi bilo nezamisljivo tu ziveti
Iskreno ne znam nisam o tome razmisljala...Verovatno "poglavica" opstine :lol:

Meni se cini da ljudi koji zive u bilo kojoj turistickoj zoni lepo, lagano i lagodno zive...
Evo ako uzmemo moju tetku, ona ima kucu, apartmane na moru i radi od maja do kraja semptebra, izdaje sobe i uziva...Ostatak vremena sa unucicima...lagodno, bez stresa u poredjenju sa ostalim poslovima.
Ono sto jeste meni licno ruzno jesu ta ekstra esponirana turisticka mesta i nametljivi lokalci koji su izgubli konekciju sa sobom i samo grabe pare.

Nije resenje. Nista ne znaci. Ljudi ce platiti tih 10 evra i bice sve isto.
Meni su recimo Sejseli divan primer kako se sacuvati od turista i drzati pod kontrolom.
Nista nije podredjeno turistima niti lokalci grabe za turistima. Zabranjena je izgradnja betonjera i velikih zgrada, na plazi se ne prodaje nista uglavnom.
Divota.
Nisam bila. To zvuči odlično.
Kod nas je obala devastirana, čak su i otoke nagrdi.
Mi smo godinama ljetovali na Žirju, a od kada vozi trajekt do Mune i tamo je započelo uništavanje.
Šteta.

Back