Протест пољопривредника: У Пожаревцу блокиран мост на Великој Морави, протестна вожња од Старе Пазове до Батајнице

Problem je sto vlast ne da seljaku nista a otima sve

Druge drzave pomazu svoje seljake gorivom bez akcize, kreditima beskamatnim, garantovanjem cene i otkupa toga kod nas nema zato propadamo i nestajemo.
Niste uspeli da se izborite na slobodnom tržištu

Zato je vaša sudbina sudbina kripta

Problem je sto vlast ne da seljaku nista a otima sve

Druge drzave pomazu svoje seljake gorivom bez akcize, kreditima beskamatnim, garantovanjem cene i otkupa toga kod nas nema zato propadamo i nestajemo.
Тако је.

Država je zla maćeha prema seljaku treba bunu da dignu! Smrdljivi naprednjaci potenciraju izvoz i uvoz istog pa se tu pljačka i ucenjuje seljak! Uništavaju poljoprivreduda bi zemlju prodali monsantu i sličnima!

1660710132023.png

Srbija, poljoprivreda i protesti: Poljoprivrednici postigli dogovor sa Vladom, traktori se povlače sa ulica

1660710155123.png

Posle osmodnevnih protesta i niza pregovora, predstavnici poljoprivrednika su postigli dogovor sa Vladom Srbije i traktori će se, ponovo, sa ulica vratiti na njive.

Dogovor je postignut u svim tačkama koje su ratari tražili, mada im nisu svi zahtevi u potpunosti ispunjeni.

Vlada je predložila konačnu cenu suncokreta poljoprivrednim proizvođačima od 73 dinara po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15. oktobra tekuće godine, prenosi RTS.

Istim dogovorom, ograničena je marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mesta do uljare, snose same uljare.
Kad je reč o gorivu, podsticaj u narednom periodu iznosiće 20 dinara po litru, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mleko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara.

Dodatno, Vlada se obavezala da u narednom periodu razgovara sa stočarima o merama u ovoj oblasti.
Istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.

Protest i blokada u Novom Sadu počeli su u utorak, 9. avgusta, a višednevni razgovori sa predstavnicima resornog ministarstva i Vlade Srbije nisu zadovoljili, pre svega, uzgajivače suncokreta.

Vlada Srbije je na sednici, prethodno, potvrdila odluku o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja, kako je obrazloženo, posle „kompletnog uvida u stanje zaliha, ali i rekordnih površina pod zasadom suncokreta“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak uveče da će se situacija sa poljoprivrednicima koji protestuju rešiti dogovorom kojim niko neće biti potpuno zadovoljan.

Novosadski Radio 021 objavio je u subotu, 13. avgusta snimke poljoprivrednika koji igraju fudbal u centru vojvođanske prestonice, kao i njihovu zahvalnost i izvinjenje Novosađanima zbog višednevne blokade.

Šta su tražili
poljoprivrednici?

Ključni zahtev poljoprivrednika je da cena po kojoj bi se otkupljivao suncokret ne bude niža od 700 evra po toni, odnosno 90 dinara po kilogramu zrna suncokreta.

Trenutna otkupna cena zrna suncokreta je 55 dinara po kilogramu, dok je prošle godine, kada su ostali troškovi bili tri puta manji, ta cena bila viša za sedam dinara.

Traže i da gorivo za jesenje radove plaćaju 170 dinara za litar na svim pumpama, što bi bilo umanjenje za devet dinara, kao i da im se omogući da najmanje tri puta sipaju gorivo po agro-kartici i dva puta u rezervoare radnih mašina.

Agro-kartice registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima izdaje Vlada Srbije i služi da bi ratari dobili popust na cenu goriva i nafte, ali isključivo na pumpama Naftne industrije Srbije (NIS).

Na listi zahteva je i privremeno ukidanje akciza za gorivo i plavi dizel tokom prolećne setve.

Predstavnik nezadovoljnih poljoprivrednika preneo je i da je za suncokret vlada ponudila otkupnu cena od 535 evra po toni.

„Za nas je to je neprihvatljivo jer smo tražili da cena bude 700 evra po toni. Naš predlog je da se smanje trgovačke marže, a da proizvođači dobiju više jer su njihovi troškovi uvećani 300 odsto“, rekao je Marković.

Nije ispunjen ni zahtev da se registrovana poljoprivredna gazdinstva oslobode akciza na gorivo za količinu do 100 litara po hektaru, a vlada je ponudila umanjenje cene goriva za 22 dinara po litru za količinu do 60 litara po hektaru.

Protest

Kako su tekli pregovori?

Vladimir Višnjić iz Stare Pazove došao je traktorom u Novi Sad u sredu, 10. avgusta.

„Meni je krivo što sam morao da dođem ovde traktorom 45 kilometara, ali nisu imali sluha za nas.

„U utorak su nam ponudili 480 evra po toni, ali mi to nećemo prihvatiti“, rekao je on za BBC na srpskom.

Dva dana kasnije, vlada je podigla ponudu na 535 evra po toni, ali ni to nije prihvatljivo za poljoprivrednike.

Višnjić podseća da ovo nisu novi zahtevi i da su oni pre mesec dana skretali pažnju na ove probleme, ali da se ništa promenilo.

„To što su nam ponudili su bezazlene stvari, nema ni težinu, jer je bez pečata, odštampano je na jednom papiru i mi nismo hteli to da prihvatimo“, kaže

Višnjić iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

„Njihova ponuda je takva da vi za dve tone po hektaru dobijate 960 evra, dakle nije ni hiljadu.“

„Ja imam sto hektara i potrebno je oko 1.400 evra da se uloži samo po hektaru, pa vi vidite koliko sam ja u minusu“, pojašnjava Višnjić.

Kada je reč o subvencionisanim karticama za gorivo, kaže da ih nemaju svi poljoprivrednici.

„Ima ih možda samo polovina, a mi tražimo da one budu dostupne svima.

„Kupujemo gorivo po ceni od 179 dinara sa PDV-om, ali nam je dozvoljeno da na dnevnom nivou natočimo samo 60 litara po kanisteru i to samo na NIS-ovim pumpama“, pojašnjava ovaj poljoprivrednik.

Dodaje da kombajn u sezoni dnevno troši 500 do 600 litara po rezervoaru.

„Kad slušam našeg ministra, imam utisak kao da živimo u Švajcarskoj, a ne u Srbiji“, poručuje Višnjić.

Poljoprivrednici na sastanku u Vladi
Poljoprivrednici na sastanku u Vladi

Protesti i u srcu Šumadije

I poljoprivrednici iz četiri sela u okolini Kragujevca: Desimirovca, Cerovca, Lužnice i Jarušice blokirali su sa dvadeset traktora put ispred skupštine grada u centru.

Protestuju i poljoprivrednici u Rači Kragujevačkoj.

Zahtevi su im identični – i oni traže od države da cena suncokreta bude 700 evra po toni plus PDV, regresirano gorivo na svim pumpama, subvencije po hektaru od 300 evra, kao i proglašenje elementarne nepogode zbog suše na celoj teritoriji Srbije.

Predsednik Aleksandar Vučić je u petak uveče rekao da će nekakav kompromis biti napravljen.

„Ti ljudi nisu profesionalni štrajkači, već većinom domaćini, pošteni ljudi.

„Oni će biti malo zadovoljniji, ali i dalje nezadovoljni, a i mi ćemo biti nezadovoljni“, rekao je Vučić u intervjuu za Televiziju Prva.

Dodao je da će „iz državne kase da ode 30 miliona samo za ovo što im je obećano“.

1660803281214.png

Ratar iz Rače: Prevareni smo, obećavam Banetu, stižemo mu traktorima u Beograd

1660803402989.png

17. avg 2022

Poljoprivrednik iz Rače Milan Milošević za N1 kaže da ih je država prevarila, iako je prihvatila da cena suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima iznosi 73 dinara po kilogramu. "Jedno su nam dali, ali su nam drugo oduzeli", navodi Milošević i ističe da su, u odnosu na prvobitan dogovor, premije za mleko za dva kvartala smanjene sa 15 na 10 dinara, a podsticaji za gorivo smanjeni sa 80 na 50 litara po hektaru. Poručio je i da će poljoprivrednici krajem oktobra ili u novembru traktorima doći u Beograd, "pa ćemo onda da razgovaramo drugačije".

„Mi smo čekali jedan jedini zahtev koji je bio vezan za suncokret, prethodnog dana je dogovoreno sve u Vladi, sve prethodne tačke su bile dogovorene vezano za premije za mleko, za naftu, i ostalo, međutim, šta se desilo – bila je problem samo ta tačka cena suncokreta, tu se radilo o razlici u ceni od 2,5 dinara. Mi na putu ka Beogradu, zvao je ministar i uveravao nas da su pristali na tu cenu, da je to sve u redu, međutim mi smo insistirali da dobijemo neko čvršći dokaz za to, nismo hteli da odustanemo“, kaže Milošević za N1.

Kod Velike Plane ih je, kako dodaje, zaustavila policija i u je na neki način za njih bio kraj puta.

„Pristali na to da dobijemo neko uverenje ili elektronski, ili već kako, da je predsednica Vlade to potpisala, i ona jeste to potpisala i mi jesmo dobili to uverenje, ali nismo dobili zvaničan dokument šta se desilo. Faktički su oni nas prevarili. Evo zbog ovoga – zato što su smanjili dva kvartala za premiju za mleko, trebalo je da bude 15 dinara, oni su smanjili na 10, i smanjili su litražu na regresirano gorivo za poljoprivredu sa 80 na 50 litara“, ističe Milošević.

„To je dogovoreno na prethodnom sastanku, mi na drugi sastanak, ovaj jučerašnji nismo ni išli. Mi smo njima ostavili našu ponudu od 73 dinara, oni su davali 70,5 dinara, i mi smo sastanak napustili, samo je to ostalo bilo da se reši. Međutim, kako bih rekao, podvalili su nam, oni su smanjili, napravili novi dokument, i smanjili su litražu goriva sa 80 na 50 litara i dva kvartala su smanjili stočarima premiju za mleko sa 15 na 10 dinara“, dodaje on.

„Opet vam kažem, prevarili su nas, bukvalno su nas prevarili. Jedno su nam dali, ali su nam drugo oduzeli, što je prethodno dogovoreno“, ogorčen je poljoprivrednik iz Rače.

Vlada je, prema njegovoj oceni, vešt iskoristila to što poljoprivrednici više nisu mogli da čekaju, jer već kasne sa žetvom suncokreta i moraju da se vrate na njive.

„Osam dana ja i moji drugari nismo bili kod kuće, mi smo u velikom problemu sad tu štetu da nadoknadimo, ali neće ostati na ovome sasvim sigurno (…) Mi smo primorani da idemo u polja i da spremamo ogrev za zimu, jer na selu se mahom grejemo na drva, moraćemo da završimo te radove. Ako budemo mogli, uradićemo jesenju setvu pšenice, a onda je duga zima pred nama, mi onda nemamo velike obaveze, nismo stisnuti obavezama i sasvim sigurno ćemo naći načina da dođemo ispred Vlade, naravno našom mehanizacijom i tada ćemo bukvalno nadoknaditi svim građanima svu ovu štetu koju su naneli, jer mi smo stvarno prevareni“, poručuje Milošević.

Cena suncokreta je, kako objašnjava, bila gorući problem. Poljoprivrednici su tražili 700 evra po toni, a Vlada je pristala na nešto više od 600 evra po toni, što je opet, ističe Milošević, bolje od cene koje od 535 evra po toni, koliko su uljare nudile otkupljivačima, što bi proizvođačima donelo tek negde oko 500 evra po toni.

„To nam je bilo goreće, to smo uspeli da izborimo, sve ovo ostalo takoreći nismo dobili ništa. Obećavam i Banetu (ministru poljoprivredu Branislavu Nedimoviću), ovim putem mu obećavam – da vidimo se u Beogradu traktorima (…) Slagao je četiri puta, ovo je peti put! Ja ne znam, kad neko nekog slaže jednom ili dvaput to je OK, ali već treći put ispadamo mi budale, a ovo mu je peti put, tako da revanširaćemo mu se sasvim sigurno, i već oktobar-novembar mesec vidimo se u Beogradu traktotima, pa ćemo onda da razgovaramo drugačije“, poručuje Milošević.

Sagovornik N1 se još jednom izvinio građanima kojima su smetali na putu, ali kaže da nisu imali drugačiji način da izraze svoje nezadovoljstvo, jer je Ministarstvo poljoprivrede nemo za njihove probleme.

Pogledajte prilog 1206809

Ratar iz Rače: Prevareni smo, obećavam Banetu, stižemo mu traktorima u Beograd

Pogledajte prilog 1206810

17. avg 2022

Poljoprivrednik iz Rače Milan Milošević za N1 kaže da ih je država prevarila, iako je prihvatila da cena suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima iznosi 73 dinara po kilogramu. "Jedno su nam dali, ali su nam drugo oduzeli", navodi Milošević i ističe da su, u odnosu na prvobitan dogovor, premije za mleko za dva kvartala smanjene sa 15 na 10 dinara, a podsticaji za gorivo smanjeni sa 80 na 50 litara po hektaru. Poručio je i da će poljoprivrednici krajem oktobra ili u novembru traktorima doći u Beograd, "pa ćemo onda da razgovaramo drugačije".

„Mi smo čekali jedan jedini zahtev koji je bio vezan za suncokret, prethodnog dana je dogovoreno sve u Vladi, sve prethodne tačke su bile dogovorene vezano za premije za mleko, za naftu, i ostalo, međutim, šta se desilo – bila je problem samo ta tačka cena suncokreta, tu se radilo o razlici u ceni od 2,5 dinara. Mi na putu ka Beogradu, zvao je ministar i uveravao nas da su pristali na tu cenu, da je to sve u redu, međutim mi smo insistirali da dobijemo neko čvršći dokaz za to, nismo hteli da odustanemo“, kaže Milošević za N1.

Kod Velike Plane ih je, kako dodaje, zaustavila policija i u je na neki način za njih bio kraj puta.

„Pristali na to da dobijemo neko uverenje ili elektronski, ili već kako, da je predsednica Vlade to potpisala, i ona jeste to potpisala i mi jesmo dobili to uverenje, ali nismo dobili zvaničan dokument šta se desilo. Faktički su oni nas prevarili. Evo zbog ovoga – zato što su smanjili dva kvartala za premiju za mleko, trebalo je da bude 15 dinara, oni su smanjili na 10, i smanjili su litražu na regresirano gorivo za poljoprivredu sa 80 na 50 litara“, ističe Milošević.

„To je dogovoreno na prethodnom sastanku, mi na drugi sastanak, ovaj jučerašnji nismo ni išli. Mi smo njima ostavili našu ponudu od 73 dinara, oni su davali 70,5 dinara, i mi smo sastanak napustili, samo je to ostalo bilo da se reši. Međutim, kako bih rekao, podvalili su nam, oni su smanjili, napravili novi dokument, i smanjili su litražu goriva sa 80 na 50 litara i dva kvartala su smanjili stočarima premiju za mleko sa 15 na 10 dinara“, dodaje on.

„Opet vam kažem, prevarili su nas, bukvalno su nas prevarili. Jedno su nam dali, ali su nam drugo oduzeli, što je prethodno dogovoreno“, ogorčen je poljoprivrednik iz Rače.

Vlada je, prema njegovoj oceni, vešt iskoristila to što poljoprivrednici više nisu mogli da čekaju, jer već kasne sa žetvom suncokreta i moraju da se vrate na njive.

„Osam dana ja i moji drugari nismo bili kod kuće, mi smo u velikom problemu sad tu štetu da nadoknadimo, ali neće ostati na ovome sasvim sigurno (…) Mi smo primorani da idemo u polja i da spremamo ogrev za zimu, jer na selu se mahom grejemo na drva, moraćemo da završimo te radove. Ako budemo mogli, uradićemo jesenju setvu pšenice, a onda je duga zima pred nama, mi onda nemamo velike obaveze, nismo stisnuti obavezama i sasvim sigurno ćemo naći načina da dođemo ispred Vlade, naravno našom mehanizacijom i tada ćemo bukvalno nadoknaditi svim građanima svu ovu štetu koju su naneli, jer mi smo stvarno prevareni“, poručuje Milošević.

Cena suncokreta je, kako objašnjava, bila gorući problem. Poljoprivrednici su tražili 700 evra po toni, a Vlada je pristala na nešto više od 600 evra po toni, što je opet, ističe Milošević, bolje od cene koje od 535 evra po toni, koliko su uljare nudile otkupljivačima, što bi proizvođačima donelo tek negde oko 500 evra po toni.

Sagovornik N1 se još jednom izvinio građanima kojima su smetali na putu, ali kaže da nisu imali drugačiji način da izraze svoje nezadovoljstvo, jer je Ministarstvo poljoprivrede nemo za njihove probleme.
Tačno.

VK: U vremenima krize koja sledi građane neće hraniti nacionalistički projekti već paori

blokada-protest-varadinski-most-bulevar-foto-autonomija-1024x768.jpeg

Nezadovoljstvo poljoprivrednika kojem su Vojvođani svedočili proteklih dana opravdana je posledica neodgovornog i pogubnog odnosa aktuelnih vlasti prema agraru, ocenio je danas Vojvođanski klub.

VK je u saopštenju za javnost ocenio da vlast nije učinila ništa da evropske agrarne fondove učini dostupnim domaćim poljoprivrednicima, niti je išta urađeno na povećanju procenta oranica pod navodnjavanjem, uprkos najavljivanim projektima i navodno arapskim kreditima i investitorima.

„Naprednjačka vlast je subvencije smanjila na manje od 40 evra po hektaru.

Državnopoljoprivredno zemljište otela je individualnim poljoprivrednim proizvođačima, od kojih su se mnogi i kreditno zadužili za mehanizaciju računajući na obradu tih parcela, i predala ga u ruke sebi bliskim pojedincima“, piše u saopštenju.
Dodaje se da su, za razliku od mnogih evropskih zemalja, jednako pogođenih sušama i najnovijom ratnom krizom, izostale i olakšice za nabavku đubriva i goriva, kao i svaka druga finansijska podrška.

„Žalosno je što malo ko danas u Srbiji uviđa da je jedina šansa za srpsku poljoprivredu stvaranje uslova za pun pristup Srbije evropskim agrarnim fondovima“, ocenjuje se u saopštenju.

VK je od vlasti zatražio da suzbije koruptivno rasipanje javnog novca, da preispita svoje budžetske prioritete, da batali finansiranje nacionalističkih projekata kao što su nacionalni stadioni i milionske dotacije jednoj privilegovanoj verskoj zajednici, te da tako obezbedi finansiranje dodatnih mera podrške agraru.

„Jer sutra kada kriza eskalira, od gladi Srbiju neće spašavati ni navijači, ni sveštenici, ni stranačka pešadija vladajuće stranke naoružana motkama, već će teret krize opet u najvećoj meri pasti na već prilično savijene i namučene paorske kičme, baš kako je to uvek bivalo“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

1662808839995.png

Poljoprivrednici najavljuju nove proteste: „Sve su nas lagali“

"Zanima nas i dugoročna strategija za poljoprivredu, jer nama predstoje gladne godine. To je sada više nego očigledno"

poljoprivrednici-protest-Banovina-foto-Autonomija-1024x768.jpg

08. sep 2022.

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika uskoro će se ponovo obratiti Vladi Srbije u vezi sa ispunjenjem zahteva poljoprivrednika koji, prema rečima predsednika Skupštine tog udruženja Milete Slankamenca, kao i ratara sa kojima smo razgovarali, nisu ispunjeni.

Na stolu su i dalje zahtevi u vezi sa subvencijama po hektaru, plavim dizelom, cenom veštačkog đubriva i premijom za mleko, a rok za odgovor Vlade je 15. septembar.
Naše putovanje će se najverovatnije završiti u Beogradu“, rekao je Slankamenac za Danas, napomenuvši da zahtevi postoje od 12. jula, a da se cela priča, tokom višednevnih pregovora sredinom avgusta, u poslednjem momentu svela na suncokret, koji nije bio tema prvobitnih zahteva.

„Sada tražimo da vidimo šta ćemo dalje, planira se novi budžet, rebalansi. Priča mora da se završi sa time šta ćemo dalje, da vidimo šta ćemo na jesen, s obzirom da je suša katastrofalna. Takođe, zanima nas i dugoročna strategija za poljoprivredu, jer nama predstoje gladne godine. To je sada više nego očigledno“, dodao je.

On je napomenuo da poljoprivrednici jedan agrarni budžet potroše za svega tri meseca i to samo na struju, te da ukoliko Vlada ispuni uslove, ništa se ne mora uskomešati, istakavši da se to ne bi dogodilo ni prvi put da je država imala volje za razgovor.

Sve su nas lagali, i stanje je veoma loše poslednjih 10 do 12 godina. Tada smo imali 14.000 dinara subvencija po hektaru a danas nemamo ništa, a cene su nenormalne. Svi repromaterijali poskupeli su od 50 do 300 odsto. Samom zabranom izvoza, zbog biračkog tela, država je napravila ozbiljnu grešku. Kada je trebalo da se radi žetva izvoz je zabranjen. Mi to nikome nismo mogli da prodamo i onda smo ga predali lokalnim otkupljivačima. Sada je cena 46 dinara plus PDV, a mi smo dobili 36 dinara sa PDV-om“, kaže poljoprivrednik Đoka Ćurčić iz Vilova.

A kako ratari kažu za Danas, situacija u poljoprivredi je katastrofalna na svim poljima. Imajući u vidu sada najaktuelniju „mlečnu krizu“ prethodnih dana, Živko Galić iz Vilova kaže da je situacija sa kravama nikada gora, i da je „sve puklo“.

„Prekrupa je 41 dinar, a litra mleka 38 dinara. Nema nikakve logike da sirovina bude skuplja od gotovog proizvoda“, opisuje Galić situaciju, zbog koje su mnogi prodali krave i ugasili proizvodnju.
Ističe da je sunovrat u prethodnih godinu dana ubrzan, a u prethodnih šest meseci intenzivan.

„Za godinu dana koncentrat je sa 36 skočio na 52 dinara, dok cena mleka nije otišla gore za tih 16 dinara, već svega 2-3 dinara. Sve je poskupelo, uključujući gorivo. Ljudi ne vide perspektivu u tome. Broj krava mi je smanjen za 50 odsto, a da litra mleka bude i 100 dinara, ne bih više ovo radio, 365 dana teškog fizičkog posla“, dodaje Galić.

Prema njegovim rečima, za 100 litara mleka dobiju oko 4000 dinara, a kada se od tog iznosa oduzme cena hrane, veterinara i drugih troškova, na godišnjem nivou im ne ostane ništa.

„Tako će ubrzo biti i sa svinjama, i svinjskog mesa neće biti na zimu, ljudi su potamanili. Ne može živa mera da bude 250 dinara a u mesarama 900 dinara svinjski but, nekoliko puta skuplje. Nije logično da ja koji hranim imam daleko manje od onog koji preradi“, objašnjava.

A svinjsko meso, nadovezuje se Ćurčić, u velikoj količini je nedavno uvezeno iz Španije. Mnogi seljaci su spali na svega nekoliko svinja za sopstvene potrebe. A, kako naglašava, Mošorin, koji je bio jedan od „najjačih“ u Srbiji u proizvodnji mleka, danas je kraći za 1.500 – 2.000 krava, koje su prodate na klanje.

„Dešava se to da je stočni fond uništen, ostala je možda trećina. Ljudi nemaju sredstava da drže krave, sve je, uključujući i hranu skupo. Seljaci ne mogu ništa. Ne možeš raditi sam protiv sebe, odnosno u minusu, ne isplati se. Ljudi zato masovno prodaju stoku i to je to“, komentariše Željko Ćurčić, poljoprivrednik.

On očekuje da će ljudi nastaviti i dalje sa smanjivanjem obima posla, da će uraditi jesenju setvu, ali da za proleće neće imati finansijska za repromaterijal, budući da je seme skupo, a njihov proizvod jeftin.

Država gazi seljake jer nam zabranjuju izvoz u trenutku kada bi mi trebali da uzmemo neke pare. Onda uzme naše žito i pordaje ga duplo skuplje. Tu našu zaradu, koju bismo trebali da dobijemo, nama uzmu“, dodaje.

A trebalo bi da bude suprotno, napominje, odnosno da seljaci budu subvencionisani, da imaju motiv da rade i da mogu da zarade, ali su za sada primorani da se snalaze i rade sa strane, dižu kredite i na taj način sami sebe ukopavaju.

Danas

Back