Prosvetna mafija

Poruka
22.458
Kao što u građevinarstvu imamo građevinsku mafiju, tako i u prosveti egzistira prosvetna mafija.
Čime se tačno bave? Pa sa svim onim poslovima na kojima se uz pomoć korupcije ili nepotizma može da zgrne lova.
Da krenemo:
1. Ekskurzije.
Neviđena pljačka roditelja za decu svih uzrasta, putuje se tamo, putuje se onamo, 5 jeftinih hostelskih spavanja, 6 klasičnih restoranskih menija i autobus uvek košta od 150 - 500 evra, zavisi de se putuje, dok je realna cena podeljeno sa tri, ili sa dva - da agencija i bus operater super zarade. Međutim, 33% je uvek namenjeno direktoru škole i nekom u ministarstvu. Pa pomnozite. Naravno, sav posao je besprekorno pokriven "urednim" tenderom.
2. Stampanje i izbor knjiga i izdavača. Tu brke maste malo krupnije ribe, no i boranija se ume zakaciti na budzetsku sisu.
3. Zapošljavanje - na odredjeno ili na stalno, od toga zavisi tarifa, najčešće su direktor i predsednik komisije u talu.
4. Ishrana. Sitni reket lokalnih privatnika o kojem odlučuje direktor. Pri tome uzima u obzir rodbinske veze nastavnog osoblja sa vlasnicima kioska i pekoteka.

Sve važi i za visoko obrazovanje.
Nastavite niz i opsujte slobodno.

Nama je super kakvi smo mi, strah i konformizam su organsko gnojivo za naciju idolopoklonika i totemasa, znam, to mi je profesija, ta politička teorija. Zar je potrebno spominjati i najnoviji dokaz kulta ličnosti u Srba, s obe strane Drine? :lol: Dobro je nama, odlični smo, svaku dan se treba moliti da nam ovako ostane :malav:
Btw, konkretan dokaz? Pa ja skolujem dva sina, mogu o njihovim sranjima danima da pišem. To što je sitna boranija potplacena - to nije opravdanje, žive od mog poreza i imam pravo da kažem šta mislim o sistemu za proizvodnju trutova :)

Poslednja izmena od moderatora:
Ne vredja tema nikoga. Moja majka i punica su zaradile penziju u prosveti, mogu iz prve ruke ako voliš. Ili, pocrkasmo oko učenja dece, nas da su tako roditelji maltretirali - svi bi radili na MIT u. Al ne, mi radimo zato što pola nastavnog kadra ne zna svoj posao a druga neće ili je rezignirana. Kao da smo mi krivi. Uvek po roditeljima

Doci ce Antigona da pojasni, sta nam nije jasno. Mozda deca lazu kad traze pare za te "naucne" ekskurzije. :mrgreen:

Haha, evo banalno, pokupe ovog mog mladjeg na školu u prirodi, 4 dana, dva autobusa dece - odlaze 35 km od grada u jedan hotel gde je inače van sezone noćenje s doruckom 12,5 evra. I pazi, ti im napunis tu rupu od objekta sa 100 noćenja puta 4 dana a celi aranžman kosta 115 evra. Znači, uzmi i zovni bus operatera, izmisli izlet i pitaj koliko je 35 kilometara za dva busa? Pa 2,3 evra po osobi maksimalno, znači mora da ide po njih- neka je 6 evra, neka su četri puna pansiona za decu po 15 evra= 60 evra(a manje je sigurno) - znači 50 evra je profit agencije/ organizatora po učeniku? Idi bre, ljudi zarade 5000 evra od zajebancije? Ili vrate direktoru pola, ko zna :malav:

Haha, evo banalno, pokupe ovog mog mladjeg na školu u prirodi, 4 dana, dva autobusa dece - odlaze 35 km od grada u jedan hotel gde je inače van sezone noćenje s doruckom 12,5 evra. I pazi, ti im napunis tu rupu od objekta sa 100 noćenja puta 4 dana a celi aranžman kosta 115 evra. Znači, uzmi i zovni bus operatera, izmisli izlet i pitaj koliko je 35 kilometara za dva busa? Pa 2,3 evra po osobi maksimalno, znači mora da ide po njih- neka je 6 evra, neka su četri puna pansiona za decu po 15 evra= 60 evra(a manje je sigurno) - znači 50 evra je profit agencije/ organizatora po učeniku? Idi bre, ljudi zarade 5000 evra od zajebancije? Ili vrate direktoru pola, ko zna :malav:

Ti mora da si privatnik cim znas matematiku. Tako i ja racunam, a bogme i decu sam naucila. Nego ovi iz drzavnih firmi nemaju vremena za digitron, pa samo placaju (i naplacuju) bez pitanja, lako je njima. :mrgreen:

Ti mora da si privatnik cim znas matematiku. Tako i ja racunam, a bogme i decu sam naucila. Nego ovi iz drzavnih firmi nemaju vremena za digitron, pa samo placaju (i naplacuju) bez pitanja, lako je njima. :mrgreen:

Haha. :)
Realno, nije problem u tih 115 evra, to je ionako kap u moru prevara, nego naš mentalitet koji može da trpi da te vlast, politika i svi po redu otvoreno prave budalom - a ti ćutiš.

Haha. :)
Realno, nije problem u tih 115 evra, to je ionako kap u moru prevara, nego naš mentalitet koji može da trpi da te vlast, politika i svi po redu otvoreno prave budalom - a ti ćutiš.

Problem je bio i ostao u kritickom stavu, koji vecina nema. Umesto da zastanu i pitaju zasto nesto kosta duplo od realnog, vecina ce i da zaduzi novac da bi dete islo "kad sva deca idu". Evo moji nisu isli. Cerka je isla na jedno jedino putovanje sa skolom i to od kako su se posvadjali sa svim profesorima (njen razred) jer je bilo nas nekoliko roditelja koji smo rekli idite, ali za te pare na 7 dana umesto 3 njihovih na totalno bezveznoj destinaciji. I tako su i otisli.
A sin je jarac, oni prvo sve provere, pa kazu - odoh ja za te pare 10 dana gde ja hocu. :lol:

Nikada nisam cutala na te stvari i ne cutim.

čekaj samo da počneš plaćati školarine po fakultetima, ima ti explodira digitron

Kao što u građevinarstvu imamo građevinsku mafiju, tako i u prosveti egzistira prosvetna mafija.
Čime se tačno bave? Pa sa svim onim poslovima na kojima se uz pomoć korupcije ili nepotizma može da zgrne lova.
Da krenemo:
1. Ekskurzije.
Neviđena pljačka roditelja za decu svih uzrasta, putuje se tamo, putuje se onamo, 5 jeftinih hostelskih spavanja, 6 klasičnih restoranskih menija i autobus uvek košta od 150 - 500 evra, zavisi de se putuje, dok je realna cena podeljeno sa tri, ili sa dva - da agencija i bus operater super zarade. Međutim, 33% je uvek namenjeno direktoru škole i nekom u ministarstvu. Pa pomnozite. Naravno, sav posao je besprekorno pokriven "urednim" tenderom.
2. Stampanje i izbor knjiga i izdavača. Tu brke maste malo krupnije ribe, no i boranija se ume zakaciti na budzetsku sisu.
3. Zapošljavanje - na odredjeno ili na stalno, od toga zavisi tarifa, najčešće su direktor i predsednik komisije u talu.
4. Ishrana. Sitni reket lokalnih privatnika o kojem odlučuje direktor. Pri tome uzima u obzir rodbinske veze nastavnog osoblja sa vlasnicima kioska i pekoteka.

nemam šta da dodam, sve si nabrojao
srećom završna je godina, da ne moram više to bespomoćno da gledam
sad će neko da kaže ko te tera da ga šalješ na ekskurziju...pa niko, ali kako da ne ide ako celo odeljenje ide, a ta mafija s tim rezonom i računa
tako da se tu krug zatvara

mi smo u osnovnoj imali iz odeljenja dva slucaja zesce korupcije, koje se nisu nesto ni krili, bogata deca i mafija bukvalno...to dvoje su vukovci a da tesko da su ikad celu knjigu procitali...
bilo je toliko toga sto su radili njihovi roditelji i profesori da je cela skola brujala, svi su znali, i opet je sve to glatko prolazilo
sta su nam tek na exkurzijama radili ihaaa....profesorka je drzala agenciju, mislim da je dalja prica suvisna :lol:

sto se srednje tice tu je vazilo drugo pravilo - klanovi po poreklu...profesori su zaposljavani po principu nadji se na planinskom porodicnom stablu....deca koja su imala prezimena iz slicnih plemena bolje su prolazila na usmenom od nas sa ne brdnjaskim prezimenom :lol:

faks - teska zajebancija oko kupovine knjiga....ako ne kupis novo izdanje nego proslogodisnje sledi bukvica od strane autora da to nije odgovarajuci udzbenik za ispit, i da neces moci da polozis jer novo izdanje ima nove informacije....novo izdanje ima samo novu koricu....pa smo onda lagali da smo kupili novo a ustvari vecina furala polovnjake stare....
bilo je par onih koji su nam doskocili i na licu mesta u ucionci prodavali, to nisi mogo da izbegnes da ne kupis

Da krenemo:
1. Ekskurzije.

1. Екскурзије јесу пљачка и то на велико. Да не причамо о томе да су потпуно изгубиле свој смисао и постале шопинг-туре;

2. Књиге су постале ругло. У Србији има неколико издавача, и ма колико се неки наставници упињали да изаберу Завод за уџбенике и наставна средства, већина је увек за приватне издаваче у чијим се књигама могу наћи не само случајне словне грешке, него и неке заблуде;

3. Код запошљавања је сада ситуација много чистија. Више нема председника Комисије за пријем у радни однос. Одлуку искључиво доноси директор, тако да је и тал само његов;

4. Исхрана. Болна тачка. Кухиње су постале мисаона именица. Разни кетеринзи доносе деци све и свашта, уз све то што сви имају ХАСАП и само о њему причају. Скоро је у Београду било неко масовно тровање, фирма надалеко чувена и рекламирана на ТВ-у. Да не причамо о томе да у мањим срединама кетеринга и нема. Остају приватне пекаре, нека сува и бајата пецива, рол-виршле са виршлом која има занимљиву бордо боју и сл.;

5. Школе у природи. Измишљотина за пример. Од свега деца виде аутобус, хотелску собу и хотелски лоби. Буде и нека дискотека. Изводе се по правилу кад је време лоше, напољу хладно и кише. Ако је учитељица одговорнија према деци, не изводи децу по таквом времену. Ако је савесна као просветни радник, изведе их па их врати кући болесне;

6. Сале за физичко. Полураспале, без реквизита и опреме, са слабо мотивисаним професорима. Ако деца имају среће па се нађе нека лопта, ето њима забаве и испуњеног часа. Ко је рекао да у школама треба да се вежба?

... наставак следи...

faks - teska zajebancija oko kupovine knjiga....ako ne kupis novo izdanje nego proslogodisnje sledi bukvica od strane autora da to nije odgovarajuci udzbenik za ispit, i da neces moci da polozis jer novo izdanje ima nove informacije....novo izdanje ima samo novu koricu....pa smo onda lagali da smo kupili novo a ustvari vecina furala polovnjake stare....
bilo je par onih koji su nam doskocili i na licu mesta u ucionci prodavali, to nisi mogo da izbegnes da ne kupis

znači tek mi sledi jebada :confused:

mi smo u osnovnoj imali iz odeljenja dva slucaja zesce korupcije, koje se nisu nesto ni krili, bogata deca i mafija bukvalno...to dvoje su vukovci a da tesko da su ikad celu knjigu procitali...
bilo je toliko toga sto su radili njihovi roditelji i profesori da je cela skola brujala, svi su znali, i opet je sve to glatko prolazilo
sta su nam tek na exkurzijama radili ihaaa....profesorka je drzala agenciju, mislim da je dalja prica suvisna :lol:

sto se srednje tice tu je vazilo drugo pravilo - klanovi po poreklu...profesori su zaposljavani po principu nadji se na planinskom porodicnom stablu....deca koja su imala prezimena iz slicnih plemena bolje su prolazila na usmenom od nas sa ne brdnjaskim prezimenom :lol:

Mi smo morali da narucujemo, pravili su se spiskovi studenata. A mozes da zamislis koliko se menja gramatika, sve vrca od novih informacija svake godine. Zbog necega nije mogla ni kopija, ni skripta. Posto su postojali spiskovi ko je kupio, nisi mogao ni da pozajmis ili kupis polovnu.

- - - - - - - - - -

Na ovo mogu da ti kazem da ne bih vodila ekskurziju ni za dnevnicu od 1000 e.

Mi smo morali da narucujemo, pravili su se spiskovi studenata. A mozes da zamislis koliko se menja gramatika, sve vrca od novih informacija svake godine. Zbog necega nije mogla ni kopija, ni skripta. Posto su postojali spiskovi ko je kupio, nisi mogao ni da pozajmis ili kupis polovnu.

- - - - - - - - - -

znam koje frke imaju na filoloskom, em delite zgradu sa mojim faksom, em imam puno prijatelja medju vama, znam kakve su sve fazone radili, da se uhvatis za glavu, desavalo se da nisu imali iz cega da spreme ispit bukvalno...
kod nas je druga prica, svaki profa je sebe ubedio da je extra naucnik, i uredno su pisali knjige, nismo imali deficit udzbenika, to je naravno bilo prepisivanje od stranih autora, bas su nasi radili istrazivanja malo morgen...ali i pored toga nasli su nacina da zarade, svake godine promene koricu, a tekst isti, i onda krece fora "dopunjeno izdanje" ....nije me mrzelo da uporedjejum, nije bilo razlika u poslednjih nekoliko godina u tim knjigama

- - - - - - - - - -

znači tek mi sledi jebada :confused:

studiranje ti je skuplje nego srednja i osnovna zajedno, iako je dete na budzetu
u vreme kad sam ja bila za osnovnu knjige 300 din, za srednju oko 500 a za faks od 1500 pa na vise po komadu, a iz svakog predmeta imas posebno za vezbe posebno za predavanja knjige, praktikume i sl...pa bubreg da prodas da to platis
ne znam mali na koji ce ti faks, ali de god da ode bice muzen

Znam, mnogi danas tako razmišljaju, no ne znači da je to i ispravno. Niti valjaju roditelji, niti ima pedagogije u školi, jedan opšti užas :(
Ispricacu ti jedan događaj
Moja majka je obožavala tu decu kojoj predaje da sam ja iz neke starije perspektive skontao da sam možda trebao biti i ljubomoran, ili da je ona nenormalna. Ugl, ona je Pedagošku akademiju završila s kraja šezdesetih u Novom Sadu i kapa dole za ono što su je naučili.
Elem, neke godine je trebala voditi sve osmake na ekskurziju sa par kolega, a među njima je bio i jedan đak protiv kojeg su neki roditelji, zbog njegove agresivnosti, napisali peticiju direktoru da su protiv toga da i on ide, i direktor to saopšti nastavnicima. Moja stara se pobunila i zahtevala da on ide i da će se ona posvetiti tom problemu. Ne samo da joj je ekstremno bio zahvalan, nego je ostatak školske godine proveo bez i jednog ekcesa, a za svaki problem se obraćao njoj - ne svom razrednom.
Ili npr. da joj učenica šalje povratnu avionsku kartu i hotelski vaučer da joj dođe u Swe na svadbu. Itd.
Deci treba znati prici, deca se oblikuju a škola je uz porodicu osnovni agens socijalizacije.
Prostom logikom, ako iz tog procesa izbacimo školu ili sve pada na roditelje (a od njih zbog životnih uslova jedan od deset može biti maksimalno posvećen detetu), ili dobijamo defektne generacije, sa upitnim sistemom vrednosti, moralom itd, a o znanju da i ne govorimo.

Na ovih par lepih primera ja ti mogu privesti stotine suprotnih, gde je rec bila upravo o prosvetnim radnicima poput tvoje majke, samo su djaci (a I roditelji) reagovali upravo suprotno.

Pa dobro, već rekoh da su "novi" roditelji ugl stoka koja sebičnosti i samozivost, jednu nespremnost da daju svoj deo dana detetu, zbog lažnog hedonizma, a najčešće kladionice, neta, rijalitija i sličnih sranja, kompenzuju novcem i teatralnim hvalospevom svom detetu, nerealnom podrskom hirova, naduvanih potreba i precjenjenih mogućnosti.
Ali je i dalje obaveza prosvetnog radnika da to ispravlja.

Back