G
gost 55
Gost
Koliki je prostorni ugao koje ljudsko oko moze da obuhvati? Ima li neko neku ideju ili je pronasao neki zamimljiv podatak? Pozdrav svima!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
E bas me zanima kako si ovo zakljucio? Gde se ti nalazis kad dobijas ovakve podatke o svom vidnom polju? Kako uopste mozes da kazes po horizontali kad je tu bitna duzina linije koju posmatras,tj. poslednja duzina koju mozes da registrujes bez skretanja pogleda...Garwor:Recimo po horizontali oko 180 kad se bas izbuljim, po vertikali, recimo 90.
Garwor:Ako stvarno vidis samo 60 stepeni po horizontali, pravo kod ocnog dok nije kasno! ( Ili imas trofejni nos![]()
)
Sad videh da se pitalo za jedno oko. Ono sto sam napisao je vazilo za oba zajedno. A za jedno bi bilo, koliko mogu da vidim, nesto manje, ali ne mnogo, recimo 150 - 160 stepeni horizontalno (racuna se i vidljivi deo nosa) a ne 180, pa je i prostorni ugao manji.
opi:Garwor:Ako stvarno vidis samo 60 stepeni po horizontali, pravo kod ocnog dok nije kasno! ( Ili imas trofejni nos![]()
)
Sad videh da se pitalo za jedno oko. Ono sto sam napisao je vazilo za oba zajedno. A za jedno bi bilo, koliko mogu da vidim, nesto manje, ali ne mnogo, recimo 150 - 160 stepeni horizontalno (racuna se i vidljivi deo nosa) a ne 180, pa je i prostorni ugao manji.
Mislio je na podrucje JASNOG vida, a ne na ono sto ti SE CINI da vidis, ajde molim te , probaj da procitas nesto sto navodno vidis na 60 stepeni(bez skretanja pogleda).
posebno iguane, one su zakon, i mora da se uvede nova merna jedinica , (prvo mora da uklopi sliku), da fokusira i tek tad lovi.....intra:Kod vecine predatora taj ugao je oko 180 stepeni.
Peruzzi:60 stepeni po horizontali vidi svako oko posebno, e sad ne znam koliki deo se preklapa, ali za to postoje enciklopedije....
mislim da je oko 150 stepeni oba
hm:Ehej,ljudi u pitanju je prostorni ugao...
gost55:...i da se usaglasimo za ugao po vertikalni i horizontalni, kako da odredimo/izracunamo koliki je prostorni ugao u pitanju!? Koliko je to sr(sterradijana)? Odnosno, postoji li formula koja bi to mogla adekvatno da nam odredi?
opi:mislim da vidno polje odprilike 70-80stepeni, pa zarotiraj.
pozdrav
opi:resenje je valjda :
2*pi*(1-cos(70))
opi:trebalo bi:
∫d(alfa) ∫sin (beta)d(beta)
Po alfa 0d 0 do 2*pi
Po beta od 0 do 70 stepeni
Posto je element povrsine ds=r^2*sin(beta) , a posto nam treba broj steradijana, onda je to komad povrsine jedinicne sfere -> r = 1