prostorni ugao

• Začetnik teme Začetnik teme gost 55
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ja sam cuo da je objektiv od 45-55mm zizne daljine ( u lajka formatu) priblizan jasnom delu vidnog polja covecijeg pogleda, zato su tzv normalci popularni, a slike sa njima posebno dopadljive.
mislim da vidno polje odprilike 70-80stepeni, pa zarotiraj.
pozdrav

Hm, probaj da izmeris sam. Recimo po horizontali oko 180 kad se bas izbuljim, po vertikali, recimo 90. Ako aproximiramo vidno polje pravougaonikom moze se reci da iznosi 4PI( tolko valjda bese celo)/4 = PI. Jos ako to smanjimo jer je vidno polje elipsa upisana u pravougaonik, ne mogu da se setim povrsine elipse, recimo da je to pravougaonik i dva polukruga, znaci KS (koeficijent stelovanja) dodje oko PI/4, pa je prostorni ugao oko PI*KS = PI^2/4.
A, jesam u pravu?

Garwor:
Recimo po horizontali oko 180 kad se bas izbuljim, po vertikali, recimo 90.
E bas me zanima kako si ovo zakljucio? Gde se ti nalazis kad dobijas ovakve podatke o svom vidnom polju? Kako uopste mozes da kazes po horizontali kad je tu bitna duzina linije koju posmatras,tj. poslednja duzina koju mozes da registrujes bez skretanja pogleda...

Ako stvarno vidis samo 60 stepeni po horizontali, pravo kod ocnog dok nije kasno! ( Ili imas trofejni nos :?: :D )
Sad videh da se pitalo za jedno oko. Ono sto sam napisao je vazilo za oba zajedno. A za jedno bi bilo, koliko mogu da vidim, nesto manje, ali ne mnogo, recimo 150 - 160 stepeni horizontalno (racuna se i vidljivi deo nosa) a ne 180, pa je i prostorni ugao manji.

Garwor:
Ako stvarno vidis samo 60 stepeni po horizontali, pravo kod ocnog dok nije kasno! ( Ili imas trofejni nos :?: :D )
Sad videh da se pitalo za jedno oko. Ono sto sam napisao je vazilo za oba zajedno. A za jedno bi bilo, koliko mogu da vidim, nesto manje, ali ne mnogo, recimo 150 - 160 stepeni horizontalno (racuna se i vidljivi deo nosa) a ne 180, pa je i prostorni ugao manji.

Mislio je na podrucje JASNOG vida, a ne na ono sto ti SE CINI da vidis, ajde molim te , probaj da procitas nesto sto navodno vidis na 60 stepeni(bez skretanja pogleda).

opi:
Garwor:

Mislio je na podrucje JASNOG vida, a ne na ono sto ti SE CINI da vidis, ajde molim te , probaj da procitas nesto sto navodno vidis na 60 stepeni(bez skretanja pogleda).

Mislim da nije mislio na ugao u kojem moze da se cita jer to ni ne moze lako da se proceni. Zavisi od oblika i velicine slova. Teoretski mogao bi tekst tako da se napise (slova jako deformisana dalje od centra) da posmatran sa tacno odredjenog mesta bude citljiv skoro u celom vidnom polju.

Vidno polje jednog oka je oko 150 stepeni. Vidno polje coveka sa dva oka je oko 180 stepeni. U uglu gde se vidna polja oba oka poklapaju vidimo trodimenzionalno a na rubu gde nema preklapanja samo dvodimenzionalno.

...i da se usaglasimo za ugao po vertikalni i horizontalni, kako da odredimo/izracunamo koliki je prostorni ugao u pitanju!? Koliko je to sr(sterradijana)? Odnosno, postoji li formula koja bi to mogla adekvatno da nam odredi?

gost55:
...i da se usaglasimo za ugao po vertikalni i horizontalni, kako da odredimo/izracunamo koliki je prostorni ugao u pitanju!? Koliko je to sr(sterradijana)? Odnosno, postoji li formula koja bi to mogla adekvatno da nam odredi?

Pa, napisao sam na prethodnoj strani, procitaj.
Nema tu nekih formula, aproksimiras vidno polje nekim oblikom i nadjes koji je to deo ukupnog prostora.
Ali sam i ja napravio gresku, KS(odnos povrsina pravougaonika i elipse(tj. kvadrata + dva polukruga)) treba da bude (4 + PI)/8, pa bi onda vidljivi deo prostora bio oko PI*(4+PI)/8 tj. oko 22% celog prostora( koji je 4*PI). U odnosu na ribe i ptice, bedno.

povrsina (bese kalote, ako se dobro secam) koja je napravljena odsecanjem komada sfere, koji se dobija rotiranjem ugla od 70 stepeni, sa centrom u centru sfere/povrsina sfere * 4*pi.
resenje je valjda :

2*pi*(1-cos(70))

trebalo bi:

∫d(alfa) ∫sin (beta)d(beta)

Po alfa 0d 0 do 2*pi
Po beta od 0 do 70 stepeni
Posto je element povrsine ds=r^2*sin(beta) , a posto nam treba broj steradijana, onda je to komad povrsine jedinicne sfere -> r = 1

Back