Proslost

• Začetnik teme Začetnik teme Enina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne verujem u sudbinu jer to podrazumeva odsustvo kontrole nad sopstvenim životom. Ako je nešto predodređeno da se desi, nebitno je šta ću uraditi jer će neko reći: Takva je sudbina. E pa nije, ja pišem svoju knjigu života.
To ti misliš...sto puta da se vratiš na jedan događaj, sto puta bi video kako mu je ishod isti...na sto različitih načina.
Ali ok, poštujem tvoj stav.

To ti misliš...sto puta da se vratiš na jedan događaj, sto puta bi video kako mu je ishod isti...na sto različitih načina.
Ali ok, poštujem tvoj stav.
Dakle, ti nemaš kontrolu nad svojim životom i apsolutno je nebitno koji izbor napravio, on vodi ka nečemu što je već predodređeno da tako bude.

• Tužan
Reactions: DUH
Dakle, ti nemaš kontrolu nad svojim životom i apsolutno je nebitno koji izbor napravio, on vodi ka nečemu što je već predodređeno da tako bude.
Znam koliko neverovatno zvuči ali da.
Ja barem mislim da imamo "izbor", neko i to negira.
To ti je ono: "E, mogao sam...ovo/ono"
Nisi, da si mogao, ti bi uradio.
Očajnički pokušavati nešto i neće.
Opustiš se, kažeš "Boli me kratz" i odjednom se neka vrata otvore.
Što se kaže "Ne opiri se".

Znam koliko neverovatno zvuči ali da.
Ja barem mislim da imamo "izbor", neko i to negira.
To ti je ono: "E, mogao sam...ovo/ono"
Nisi, da si mogao, ti bi uradio.
Očajnički pokušavati nešto i neće.
Opustiš se, kažeš "Boli me kratz" i odjednom se neka vrata otvore.
Što se kaže "Ne opiri se".
Ako ja uzmem lopticu u jednu ruku, sakrijem je, promešam čas u jednu, čas u drugu ruku, pokažem ti obe šake zatvorene i kažem biraj.
Da li je tvoj izbor već predodređen da se desi ili si ti preuzeo kontrolu nad životom i odabrao?

To "mogao sam ovo/ono" je samosažaljevanje zbog neuspeha. Sudbina je druga reč za "svoje neuspehe opravdaću rečima da nemam kontrolu nad životom i da je to tako moralo biti" ili ti prosto rečeno: Nisam ja kriv, to je tako moralo biti.

Ako ja uzmem lopticu u jednu ruku, sakrijem je, promešam čas u jednu, čas u drugu ruku, pokažem ti obe šake zatvorene i kažem biraj.
Da li je tvoj izbor već predodređen da se desi ili si ti preuzeo kontrolu nad životom i odabrao?
Da li si se ikada susreo sa predmetom "Verovatnoća i statistika/ verovatnoća slučajnog događaja"?
Ovako, odg.ti na tvom primeru (da skratim, moraću da parafraziram do banalnosti, mada je, zapravo, svejedno- mogu da napišem i tzv "čaršav post", uzevši u obzir: tvoj karakter, tvoje trenutno raspoloženje i još niz faktora, verovatnoća da te ubedim je skoro na nuli, dakle, šanse da se nećeš složiti su blizu 100%)
Kad malo bolje razmislim, eto ti odgovora. Između redova, ali pametan si, pa da skratim.

Back