sokvisnja
Iskusan
- Poruka
- 5.908
Cesto kada se pomene proslost, ljudi odmah postanu defanzivni, "to je moje licno, intima", i to je u neku ruku tacno.
Nekako mi se cini da ljudi ipak ljudi izbegavaju pricu o proslosti jer imaju nesto cega se stide i ne ponose (a zar nemamo svi u neku ruku).
Zasto je ta proslost toliko tabu tema, da li je to nasa "svetinja", intima, sta vec, ili nesto, svoje neke greske zelimo da prikrijemo, pa koristimo intimu kao izgovor za to?
Imate li vi postovane kolege i koleginice, nesto iz svoje proslosti sto krijete, tj. sto se precutali a time se ne ponosite? Oni malo hrabriji mogu i da iznesu to cime se ne ponose, ukoliko zele.
Gde prestaje granica "to je moja stvar, intima" u nekoj vezi? Da li veza moze da funkcionise lepo, ako neke detalje iz nase proslosti precutimo i koliko toga precutimo? Da li je to ok prema drugoj strani i postoje li neke stvari koje treba precutati?
Kako bi ste vi reagovali, da eto posle, nekog vremena, bilo to 6 meseci, godinu-dve otkrijete nesto o voljenoj osobi? Da li bi bili razocarani time sto je nesto bilo skriveno od vas ili bi ste bili otvorenih shvatanja i postovali to sto vam je voljena osoba nesto precutala?
Dobro pitanje...mislim da je kljucna dobra procena sadasnjosti, jer niko nije toliko dobar glumac u sadasnjosti da bi skroz sakrio mracnu proslost odnosno ako je neko uspeo do te mere da prozivi neku losu proslost a da to ne ostavi posledice i tragove na sadasnjosti onda svaka cast. Najcesce to nije slucaj i te stvari se vide i osete. Ako se ti ponasas po mojim merilima korektno sada, ulivas mi poverenje, odrzis rec, sta kazes tako bude, imamo slicne poglede po pitanju sta je ok, sta nije, sta je moralno, sta nije, sada u ovom trenutku i kada smo nas dvoje zajedno, onda me stvarno ne interesuje da li si ti kao klinac imao trojku, iznajmljivao prostituke ili sa koliko si ih bio. Iako mislim da neko ko je u sustini razuzdan ne moze preko noci da se promeni, pa verujem da bih to primetila u njegovom ponasanju bez da mi bas prica detalje o svojoj proslosti.
Tako da, sadasnjost je presudna i mislim da svako ima pravo na svoju intimu a na nama je zadatak da dobro procenimo karakter te osobe u ovom trenutku. Ljudi se razotkrivaju vrlo brzo, niko nije toliko dobar glumac. Pretpostavljam da je ljudima bitno da znaju tako neke detalje zarad procene buducnosti, pa onda prejudiciraju i proricu koliko je izvestan neki scenario. Ali, opet kazem, ako neko nije prevazisao u sebi taj neki poriv koji ga je u prolosti terao na neke stvari koje se nama ne svidjaju i koje bi voleli da znamo pre nego sto udjemo u vezu, onda se taj poriv oseca i sada i sigurno s vremena na vrememe izadje na povrsinu.