ПРОСЛАВЕ "ОСЛОБОЂЕЊА"

Nisam mislila da kriju, vec da mozda ne znas bas svakog 25-koleno ili tako nekog rodjaka. Ako znas, ok, mogu da prihvatim, samo kazem da je u vecini slucajeva u porodicama postojao poneko (obicno preko bracne veze) ko je pripadnik drugog naroda.
ако идемо тако далеко имам неке Немце у баш даљој родбини али то је ......много далеко
Onda moram da te razocaram, udata sam. Eto, vis' da moze lepo da se razgovara (i o privatnim stvarima!) kada se ne ulece u vredjanje.
каква је то препрека:whistling:само једном се живи ....

али добро ....шта је поента тих прослава а зашто то нема код нас?

гости су били три историчара из Хрватске и два из Србије иди на сајт РТС па погледај емисија КЉУЧ.... ја нисам измислио ....
ne kažem da si izmislio, ali, ipak je to iz "treće ruke". Jednostavno - ne verujem da NIKO od ovdašnjih političara nije bio u Jasenovcu. (Eto, za Bratunac smo dokazali da Tadić - jeste bio).

ne kažem da si izmislio, ali, ipak je to iz "treće ruke". Jednostavno - ne verujem da NIKO od ovdašnjih političara nije bio u Jasenovcu. (Eto, za Bratunac smo dokazali da Tadić - jeste bio).

Тадић није био у Братунцу ..тамо је био Веља,Воја Коштуница и Сандра Рашковић Ивић а он је био у Сребре+ици.

Била је емисија и о томе на РТСу пре пар година:rtfm:

ово ти је тотално без везе:confused:
Totalno je bezveze sto si ti moju recenicu izvukao iz konteksta. Pogledaj sta sam napisala. Da te podsetim, to nije nedajboze moj stav, vec kako se u "spolja" gleda na nasu situaciju. :dash: Upravo tako: u svetu se situacija oko rata u bivsoj Jugoslaviji (srpsko ucesce u istom) gleda kao na agresiju i genocid koji je vrsila Nemacka u II svetskom ratu. Ovo je odvratna, jeziva cinjenica na kojoj moramo da radimo kako bi se ispravila.

Zato smatram da zaobilazenje cinjenice da su sve zaracene strane bile stanovnici iste drzave ne moze nikome da koristi. Poenta je da ne mozes ti da izvrsis stranu okupaciju na teritoriji zajednicke drzave, mozes samo da ucestvujes u gradjanskom ratu koji na kraju rezultira ili ne rezultira podelom na razlicite drzave.

A sada o proslavama. ISkreno, nisam sigurna sta se desava u mozgovima onih koji mogu to da slave, ali pretpostavljam da je to neka fora kao kada sus e ljudi na kraju II svetskog rata (opet taj II svetski :p) radovali sto su proterali okupatore. Sigurno niko nije plakao za hiljadama proteranih okupatora, niti je neko zalio ako je u povlacenju neki ubijen. Oni tako gledaju na Oluju i slicna desavanja, i meni je zaista zao zbog toga, jer ddok se ne suocis sa sopstvenom istorijom i prosloscu ne mzoes cist da krenes u buducnost. U svakom slucaju, te proslave su njihova uzasna sramota- a sto je najgore, ja se kladim da vecina ljudi ni ne zna sta slavi. Mogla bih da razumem da slave odlazak srpske vojske, ali oni zapravo slave proterivanje naroda koji je vekovima ziveo na tim prostorima.

U tom smislu ponosna sam sto Srbi ne slave, niti ce ikada slaviti dogadjaje poput Srebrenice.

PS-Moj otac je dete iz mesanog braka. On se jos od sedamdesetih izjasnjavao kao Srbin. Moja majka nije dete iz mesanog braka. Mislim da bi se i danas izjasnjavala kao Jugoslovenka da sad krene popis. Hocu da kazem da je cesta pojava dece iz mesanih brakova ili mesanog porekla da budu nacionalnije opredeljeni. Kao Jugosloveni su se izjasnjavali mnogi naivni i deca partizana, koji su stvarno verovali da smo bratski narod.

PS-Moj otac je dete iz mesanog braka. On se jos od sedamdesetih izjasnjavao kao Srbin. Moja majka nije dete iz mesanog braka. Mislim da bi se i danas izjasnjavala kao Jugoslovenka da sad krene popis. Hocu da kazem da je cesta pojava dece iz mesanih brakova ili mesanog porekla da budu nacionalnije opredeljeni. Kao Jugosloveni su se izjasnjavali mnogi naivni i deca partizana, koji su stvarno verovali da smo bratski narod.

U sushtini, Jugoslovenima su se izjashnjavali oni koji su Jugoslaviju dozhivljavali kao svoju zemlju. A kome bi bilo lakshe i prirodnije da dozhivljava Jugoslaviju kao svoju zemlju ako ne nekom ko je iz meshanog braka?
Ali naravno da ima svakakvih sluchajeva.

U sushtini, Jugoslovenima su se izjashnjavali oni koji su Jugoslaviju dozhivljavali kao svoju zemlju. A kome bi bilo lakshe i prirodnije da dozhivljava Jugoslaviju kao svoju zemlju ako ne nekom ko je iz meshanog braka?
Ali naravno da ima svakakvih sluchajeva.

To je tacno. S jedne strane, mesovitih brakova je bilo vise nego sto mozda sada zelimo da priznamo, narocito u nekim delovima Juge. Ali ova pojava nacionalizma kod dece iz mesanih brakova je logican i cesto se desava, odd vajkada sto se kaze.

Тадић није био у Братунцу ..тамо је био Веља,Воја Коштуница и Сандра Рашковић Ивић а он је био у Сребре+ици.

Била је емисија и о томе на РТСу пре пар година:rtfm:
Tadić jeste bio u Bratuncu, za Božić 2006, to znam sigurno, i nemoj više da se o tome raspravljamo.

Zvezdica
Дулић каже да је југословен..а има и попис погледај
Срби 82,86%
Мађари 3,91%
Бошњаци1,82%
Роми 1,44%
Југословени1,08%
остали 9,79%
http://sr.wikipedia.org/wiki/Србија....BE.D0.B3.D1.80.D0.B0.D1.84.D0.B8.D1.98.D0.B0

Pa dobro, milo mi je zbog njega... Njegov problem (ne razumem zasto si bas njega pomenuo). Nego ja nisam znala da se oko dva procenta ljudi i dalje tako izjasnjava! 0_0

Ovo dosta dobro sumira ono o cemu sam govorila :(

"Thousands of people converge this morning on the mining town of Srebrenica in the hills of eastern Bosnia to commemorate the worst act of genocide in Europe since the Second World War: the cold-blooded killing of nearly 8,000 Bosnian Muslims by the army of the Bosnian Serbs."

Eto sta se "spolja" misli o ratu u bivsoj Jugoslaviji.

Ovo dosta dobro sumira ono o cemu sam govorila :(

"Thousands of people converge this morning on the mining town of Srebrenica in the hills of eastern Bosnia to commemorate the worst act of genocide in Europe since the Second World War: the cold-blooded killing of nearly 8,000 Bosnian Muslims by the army of the Bosnian Serbs."

Eto sta se "spolja" misli o ratu u bivsoj Jugoslaviji.

то знам

Pa to je, manje vise, odgovor na ono o cemu sam pricala :( Sve dok god se slika ne promeni, nece biti ni zaljenja za zrtvama, ni pravce. Zato umesto poruka mrznje prema ovom ili onom, treba poraditi na lobiranju i propagandi. Ne kazem da bi imalo mnogo efekta, ali to je ejdini nacin na koji, eventualno, mogu enke stvari da se poprave. Eventualno. Mozda. Ali ja drugo resenje ne vidim. Slicno je i sa pricom o Kosovu, kome je dozvoljeno d aproglasi nezavisnost zato sto je rec o napacenom narodu kogas su Srbi 1998. godine istrebljavali u etnickom ciscenju (slicna prica zasto je stvoren Izrael- zato sto su Jevreji propatili pod uzasnim genocidom u II svetskom ratu). :dash:

Dupli standardi...

Srebrenica-genocid. Oluja-"domobraska" akcija.

Kroasani kad slave pokolj i ciscenje Srba su patiote. Srbi koji spomenu nasa stradanja patiJote i sovinisti.

Nas predsednik se izvinjava. Predsednik kroasanski slavi.

Kroasani priznaju Kosmet. Kroasani ne priznaju Krajnu.

itd.

Majku vam Americku sta nam usadiste u mozak, da je sve to normalno... :dash: :dash:

Dupli standardi...

Srebrenica-genocid. Oluja-"domobraska" akcija.

Kroasani kad slave pokolj i ciscenje Srba su patiote. Srbi koji spomenu nasa stradanja patiJote i sovinisti.

Nas predsednik se izvinjava. Predsednik kroasanski slavi.

Kroasani priznaju Kosmet. Kroasani ne priznaju Krajnu.

itd.

Majku vam Americku sta nam usadiste u mozak, da je sve to normalno... :dash: :dash:

yebi ga brate, ispiranjem mozga su uspeli da nam iz istog eliminisu elementarnu logiku! :(

Back