Prosjačenje potreba ili biznis?

Čuo sam da je nekad to bio ozbiljan biznis a sad je nuznost

uskoro nećemo imati od koga da prosimo sve i da rešimo da tako živimo...

- - - - - - - - - -

naime u ovom sektoru van PDV sistema postoje neka nepisana pravila
koliko do prošle godine moglo se namaknuti i do 3000 dinara bruto
koliko ostaje neto, to zavisi od inspektora do inspektora
medjutim sad se umešala i komunalna pa mora i tamo da se ostavi provizija

nažalost, većina prosjaka odustaje od prošenja
čim nakupi za sendvič sa svim besplatnim dodacima i za kokakolu kojom spaljuju patogene bakterije
jer ako ostanu duže onda mora da rade i za inspektora i za komunalnog
a vrate se za sendvič pred spavanje

- - - - - - - - - -

Moja žena dok je radila u Novom Sadu, kaže, cgojneri ispred Saborne Crkve prose, onda dodju kod nje u radnju kolima i pokupuju najskuplje meso, sokove, grickalice i slatkiše.

ja sam čuo da cigani u duši drže tu radnju i plaćali tvoju ženu

- - - - - - - - - -

..........obično kažem SEVAJ dok nisam zvao socijalnu službu da te oduzme od staratelja i smesti u dom.

svi se mi ciganišemo za platu...
samo je stvar načina - dal šetanjem po kafićima dal obrtanjem prijatelja preko mobilnog

- - - - - - - - - -

Folklor i tradicija.

kao što smo pročitali cigani su plaćali najksuplje, dakle plaćali
medutim ovi naši skidaju zujalice i izleću da ne plate
ni penzioneri nisu mutavi

ali ni to ne može više
naime Bugari i Rumuni pelješe po MAXI-ju samo tako
naši lopovi su mala deca naspram novih tehnika

Mislim da je to sada postao biznis.Najstrasnije mi je kada vidim zenu sa bebicom kako razvila detetu pelenu,stavila ga na trotoar i sedi pored njega i prosi.Obuzme me takva tuga i bes u isto vreme .Ne mogu samo proci pored tog prizora zbog tuge zaleci to jadno dete,a bes prema toj majci mi razdire razum.Odem i kupim odelo.bebilak,nesto od higijene za tu malenu nevinu dusu.A deci kada prose ,odvedem ih u pekaru narucim im da jedu i sacekam da pojedu.Nikada im ne dajem novac.Necete zamisliti na koje sam sve neprijatnosti naisla zbog takvog svog stava....i zato znam da je prosjacenje biznis

...

nažalost, većina prosjaka odustaje od prošenja
čim nakupi za sendvič sa svim besplatnim dodacima i za kokakolu kojom spaljuju patogene bakterije
jer ako ostanu duže onda mora da rade i za inspektora i za komunalnog
a vrate se za sendvič pred spavanje

...
Свашта може овде да се чује.

Просјацима увек понудим да одраде неки посао типа чишћење или слично и да им платим.
До сад ни један није пристао.

А Цигани су посебна прича. Својевремено, на гробљу, после сахране оца мог другара, прилази Циганка са испруженом руком и кука да јој треба за "`леба". При томе, око врата три златна ланца, златне минђуше, прстење...Замало да јој поскидамо сво то злато, остало је на томе да јој је другар одбрусио "Па једи без `леба".

Дакле, опасан бизнис, који је једино могуће угасити дугим затвроским казнама за организаторе са обавезом присилног рада, рецимо изградња аутопутева једно 20 година. Децу послати у домове, створити од њих примерне грађане, омогућити им да заврше занате и да почну своје мале послове, па како успеју да се развију. Као и сви остали.

i decu i invalide dovode na mesto prosjacenja njihovi sefovi, dakle, oni dobijaju mrvice, a ponekad i strogo propisano koliko smeju da pojedu, popiju i popuse, ako prevare, dobiju batine.

ako neko prosi za sebe, to je druga stvar, ima cigana na zapadu koji prose kao porodica, oni uzimaju lovu za sebe, i ponekad ih vidim sede u centru grada u kaficu i piju pice. dakle, to im je zivotni izbor, s obzirom da kao romi nemaju sanse da dobiju posao. ali nisu siromasni, nego im je to posao kojim se bave celog zivota. ja smatram da nije lako sedeti ili klecati ceo dan, vetar, kisa, itd, tako da smatram da treba da dobiju lovu, ali koliko dobijaju to samo oni znaju. ja sam primetio da vecina koja im daje lovu su deca ili babe. tako da mislim da narod malo ogovara, ne mislim da su bogati ali verujem da imaju normalan zivot, bar ovi sto prose na zapadu i nemaju nekog eksploatatora iznad svoje glave.

"Udeliti" za lepu reč je lepše nego "dati" za lažnu vrednost. Ali koliko ljudi toliko ćudi, pa i ukusa i načina vrtenja novaca.

Nama koji nismo prosjaci je to ispod časti, a čast imamo? Čast onima koji je zaista imaju. Čast nije imovina. Ili jeste?

Moraš dati da bi dobio. Od uzimanja se niko nije obogatio. Ili jeste? :dontunderstand:

Свашта може овде да се чује.

Просјацима увек понудим да одраде неки посао типа чишћење или слично и да им платим.
До сад ни један није пристао.

А Цигани су посебна прича. Својевремено, на гробљу, после сахране оца мог другара, прилази Циганка са испруженом руком и кука да јој треба за "`леба". При томе, око врата три златна ланца, златне минђуше, прстење...Замало да јој поскидамо сво то злато, остало је на томе да јој је другар одбрусио "Па једи без `леба".

Дакле, опасан бизнис, који је једино могуће угасити дугим затвроским казнама за организаторе са обавезом присилног рада, рецимо изградња аутопутева једно 20 година. Децу послати у домове, створити од њих примерне грађане, омогућити им да заврше занате и да почну своје мале послове, па како успеју да се развију. Као и сви остали.

A i slažem se sa ovim, postali su bezobrazni i nezahvalni samim time su i izgubili podršku vrednog naroda. Mada nažalost još ima onih koji bi radije da daju prosjaku nego rodu svom, ali to je već neka druga nepravda. Zaslužena. Uzrok-Posledica. Neshvatanje shvatanja.

Poslednja izmena:

Back