Proročanstvo o Ukrajini-Solženjicin

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.500
https://www.conopljanews.net/prorocanstvo_o_ukrajini.html

Veliki ruski pisac, nobelovac i zatočenik staljinovih logora Aleksandar Solženjicin napisao
je i izgovorio još pre pola veka sve što se danas događa sa Ukrajinom.
Samo, niko ga tada nije čuo! Poluukrajinac, Solženjicin je uzalud kucao na otvorena vrata
nekadašnjeg SSSR, upozoravajući na haos koji dolazi. Tada, kada to još niko nije video,
ili nije hteo da vidi...

as.jpg

Solženjicin je još 1968. u 'Arhipelagu Gulag' pisao: 'Sa Ukrajinom će biti mnogo bolno'.
'Možda će biti potrebno', napisao je, 'u svakoj oblasti sprovesti plebiscit', smatrajući da je
Ukrajina 'nacrtana' po neshvatljivim kriterijumima koji nikada nisu odgovarali njenim istorijskim
granicama. Solženjicin se pitao te godine 'zašto u zapadnoj Ukrajini ukrajinski nacionalisti
ruše spomenike Lenjinu i čeličnom odlučnošću brane svoje 'svete' granice koje im je upravo
on darovao?'
Solženjicin je već tada video bezočnost, iskvarenost i pogubno zagrevanje do usijanja
strasti po rusko-ukrajinskom pitanju. A još 2006. godine fanatično davljenje i proterivanje
ruskog jezika nazivao je 'zverskom merom'...
U jednom od poslednjih intervjua je izrekao i konačnu misao da 'cvetne revolucije' služe
samo da bi 'okružile Rusiju kako bi ona, na kraju, izgubila suverenitet'...

'Arhipelag gulag', pisan 1968, objavljen 1974. godine: 'Meni je bolno da o tome
pišem. U meni se sjedinjuju rusko i ukrajinsko - u krvi, srcu, u mislima. Veliko
iskustvo iz logora i druženje sa Ukrajincima mi je otkrilo koliko su oni osetljivi i
ranjivi zbog toga. Naša generacija ne može da izbegne plaćanje grešaka starijih...'
'Da li smo mi velika nacija', nastavlja Solženjicin, 'ne treba da dokazujemo veličinom teritorije, brojem potčinjenih naroda, već veličinom postupaka'. 'I dubinom našeg uzoravanja koje će ostati posle, ali i posle toga i onih koji neće hteti da budu sa nama...'
Solzenjicin.jpg

Sa Ukrajinom će u budućnosti biti izuzetno bolno. Ali, treba shvatiti njihovu sadašnju 'napetost'. Ukoliko oni nisu uspeli tokom prošlih vekova da sve shvate, sada je na
nama (Rusima) da ispoljimo zdrav razum. Moramo da pružimo rešenje federalistima
ili separatistima - ko koga već bude ubedio. Ne treba ustuknuti, inače sledi bezumlje i okrutnost. Koliko god budemo mekši, trpeljiviji, jasniji danas, toliko više ima nade za uspostavljanje jedinstva u budućnosti, pisao je Aleksandar.
'Neka požive, neka probaju, a ubrzo će shvatiti da se problemi ne rešavaju otcepljenjem zbog toga što u raznim delovima Ukrajine postoji različit odnos onih koji sebe smatraju Ukrajincima, Rusima ili nekim drugim. Biće mnogo teškoća. Možda će u svakoj oblasti morati da se organizuje plebiscit a potom sledi i pažljiv odnos prema svima koji će želeti da se - odsele.

Nije sva Ukrajina u njenim formalnim sovjetskim granicama - Ukrajina. Neki delovi bezuslovno streme Rusiji. A Krim su 'pripisali' Ukrajini Hruščov i njegovi. A šta je sa Karpatskom (Červonaja) Rusijom? Proverićemo: potrebna je pravednost prema sebi,
ali i koliko će Ukrajinci biti pravedni prema karpatskim (podkarpatskim) Rusima...?

202015_screenshot-14-1000x0_orig.jpg

'Ne jednom sam rekao i mogu da ponovim da niko nikoga ne može da zadrži silom
i ni jedna od strana u sukobu ne može da primeni prema onoj drugoj nasilje: kako prema svojoj sopstvenoj, tako ni prema celom narodu, ali ni prema bilo kojoj manjini. Zato u svakom pojedinačnom slučaju mora da bude spoznato i ostvareno mesno mišljenje. Sva pitanja zaista može da reši isključivo mesno stanovništvo, a ne -
udaljene emigrantske spore koje imaju defoirmisana osećanja', rekao je Solženjicin. Dodao je da mu je 'posebno bolna jarost i netrpeljivost rusko-ukrajinskog pitanja
koja je pogubna za obe nacije i koristi samo njihovim neprijateljima'. 'Ja, mešavina rusko-ukrajinskog bića, odrastao pod pomešanim uticajem obeju kultura, nikada
nisam video i ne vidim antagonizam među njima', kaže Solženjicin, dodajući da u njegovom srcu 'nema mesta za rusko-ukrajinski sukob i, ukoliko bi ipak došlo do
kraja, nikada i ni pri kakvim okolnostima neću poći, ni moji sinovi, na rusko-
ukrajinsku sudar (sukob), koliko god nas prema njemu vukle bezumne glave...'
'Danas deliti Ukrajinu', govorio je, 'znači uništiti milione i milione porodica i
stanovništva u oblastima koje imaju većinsko Rusko stanovništvo i ko zna koliko
ćemo uništiti ljudi koji potiču iz mešovitih brakova koji ne mogu da se odluče kome
će se prikloniti...' 'Ali, u biti, ne postoji ni tračak netrpeljivosti između Rusa i Ukrajinaca...'

Jun 1981.

https://www.alo.rs/vesti/ruske-vesti/njegove-prorocke-reci-

dal je to neka genetska greska nas slovena da tako lako upadamo u zablude koje zatim tako cvrsto branimo?

'Da li smo mi velika nacija', nastavlja Solženjicin, 'ne treba da dokazujemo veličinom teritorije, brojem potčinjenih naroda, već veličinom postupaka'. 'I dubinom našeg uzoravanja koje će ostati posle, ali i posle toga i onih koji neće hteti da budu sa nama...'

Nije sva Ukrajina u njenim formalnim sovjetskim granicama - Ukrajina. Neki delovi bezuslovno streme Rusiji. A Krim su 'pripisali' Ukrajini Hruščov i njegovi. A šta je sa Karpatskom (Červonaja) Rusijom? Proverićemo: potrebna je pravednost prema sebi,
ali i koliko će Ukrajinci biti pravedni prema karpatskim (podkarpatskim) Rusima...?

Pogledajte prilog 1135387
'Ne jednom sam rekao i mogu da ponovim da niko nikoga ne može da zadrži silom
i ni jedna od strana u sukobu ne može da primeni prema onoj drugoj nasilje: kako prema svojoj sopstvenoj, tako ni prema celom narodu, ali ni prema bilo kojoj manjini. Zato u svakom pojedinačnom slučaju mora da bude spoznato i ostvareno mesno mišljenje. Sva pitanja zaista može da reši isključivo mesno stanovništvo, a ne -
udaljene emigrantske spore koje imaju defoirmisana osećanja', rekao je Solženjicin. Dodao je da mu je 'posebno bolna jarost i netrpeljivost rusko-ukrajinskog pitanja
koja je pogubna za obe nacije i koristi samo njihovim neprijateljima'. 'Ja, mešavina rusko-ukrajinskog bića, odrastao pod pomešanim uticajem obeju kultura, nikada
nisam video i ne vidim antagonizam među njima', kaže Solženjicin, dodajući da u njegovom srcu 'nema mesta za rusko-ukrajinski sukob i, ukoliko bi ipak došlo do
kraja, nikada i ni pri kakvim okolnostima neću poći, ni moji sinovi, na rusko-
ukrajinsku sudar (sukob), koliko god nas prema njemu vukle bezumne glave...'
'Danas deliti Ukrajinu', govorio je, 'znači uništiti milione i milione porodica i
stanovništva u oblastima koje imaju većinsko Rusko stanovništvo i ko zna koliko
ćemo uništiti ljudi koji potiču iz mešovitih brakova koji ne mogu da se odluče kome
će se prikloniti...' 'Ali, u biti, ne postoji ni tračak netrpeljivosti između Rusa i Ukrajinaca...'

Jun 1981.

https://www.alo.rs/vesti/ruske-vesti/njegove-prorocke-reci-
pa i dva brata blizanca, jednojajcana, postaju zveri i kolju jedan drugog kada kod njih dodje zla energija, sotona, to jest amerika. Odjednom najrodjeniji postaju najkrvniji neprijatelji.
Da je zao covek u pitanju ne bi imao toliku moc da usadi toliku mrznju medju bracom, ALI TO NE RADI COVEK VEC SOTONA KOJI JE U STANJU DA TAKO NESTO NAPRAVI.

Protiv sotone se ne moze boriti raketama na bojnom polju , to se moze samo ako se napada ljudsko bice ali ako zelimo pobediti sotonu moramo se boriti na sasvim drugi nacin............I STO JE NAJVAZNIJE, MORAMO GADJATI EPICENTAR ZLA A NE PODMETNUTE METE.

Koliko mi zapravo možemo biti sigurni da je on to stvarno rekao? Mislim, konoplja njuz, a izmišljotina tokom ovog rata i inače koliko hoćeš.
Sedneš i pročitaš "Arhipelag GULAG".
Zanimljivo je njegovo zapažanje o baltičkim narodima, gde je Letonce označio kao najveće ulizice sovjetskih vlasti, iz čijih su redova birane sobne starešine (pandan kapoima u nemačkim konc. logorima, ne sećam se tačno kako su se zvali u gulazima, davno sam čitao). A svi znamo kako su danas Letonci najzadrtiji neprijatelji nasleđa SSSRa od svih Baltikusa.
Ukrajince, tačnije Vlasovce, je Solženjicin smatrao odgovornim za početak opadanja moći GULAGa, pošto su se oni držali zajedno i stvarali unutar GULAGa grupe otpora, kojima kapoi i stražari nisu mogli da manipulišu.

Po tome ispada da su Ukrajinci zapravo imali pozitivnu ulogu.
Vlasovci u gulazima - da.
Ništa nije ni crno ni belo.
Velika većina Ukrajinaca je bila protiv nacista, uostalom kao i danas, uprkos stravičnoj NATO propagandi i pranju mozga
Vlasovci su bili na nemačkoj strani, ali više pod prinudom nego što su to hteli, nisu bili angažovani u nekim aktivnijim borbama pošto Nemci baš i nisu imali poverenja u njih, a prvom prilikom pred kraj rata su se i okrenuli protiv Nemaca. Manje je poznato da je Prag oslobodila armija generala Vlasova, a ne Crvena armija. Staljin im ipak nije oprostio stare grehe i sve ih je poslao u GULAG.
Banderaši su bili i ostali čisti nacisti, isti soj koljača i zlikovaca kao i ustaše.

Back