EkoloskiMed
Zainteresovan član
- Poruka
- 136
Управо сам завршио јесењу "бербу" прополиса.
Прополис - то је смоласта материја, коју пчеле скупљају са биљака, да би њоме вршиле дезинфекцију и заштиту кошнице.
Ако некога интересује, могу да пружим одговоре на питања:
- како се добија чист прополис
- у којим облицима се продаје прополис
(ако при томе будем индиректно "рекламирао" властиту производњу, не замерите, јер здравље је на првом месту, боље да неко купи од мене праву ствар, него од преваранта "шарену лажу")
Они сви еколошки стандарди о којима сам писао на теми о меду, још више долазе до изражаја у производњи прополиса.
О лековитости прополиса знам из литературе, али нисам лекар по професији, из чега следи да нисам стручан да прописујем рецепте за одређене болести. Лично, конзумирам као превентиву алкохолни раствор прополиса, неколико капи на дан.
О лековитим својствима понешто пише на сајту министарства здравља:
http://www.zdravlje.gov.rs/showpage.php?id=209
Прополис - то је смоласта материја, коју пчеле скупљају са биљака, да би њоме вршиле дезинфекцију и заштиту кошнице.
Ако некога интересује, могу да пружим одговоре на питања:
- како се добија чист прополис
- у којим облицима се продаје прополис
(ако при томе будем индиректно "рекламирао" властиту производњу, не замерите, јер здравље је на првом месту, боље да неко купи од мене праву ствар, него од преваранта "шарену лажу")
Они сви еколошки стандарди о којима сам писао на теми о меду, још више долазе до изражаја у производњи прополиса.
О лековитости прополиса знам из литературе, али нисам лекар по професији, из чега следи да нисам стручан да прописујем рецепте за одређене болести. Лично, конзумирам као превентиву алкохолни раствор прополиса, неколико капи на дан.
О лековитим својствима понешто пише на сајту министарства здравља:
http://www.zdravlje.gov.rs/showpage.php?id=209
Прополис је лепљива смоласта материја, коју пчеле сакупљају са пупољака биљака. У земљама са развијеном апитерапијом регистрован је као лек. Стимулише рад имуног система, обнавља оштећена ткива, јак је локални анестетик, одличан антивирусни лек, штити организам од последица зрачења. Поред антиоксидативних способности, прополис спречава раст туморских ћелија. У 2005. год. доказано је да снижава ниво холестерола и триглицерида. У Великој Британији пре 15 год. утврђено је да спречава згрушавање крви.