Propadanje malih radnji

Blajbi mi svaki put iznervira kad ocigledna prica o necemu gde se ne razume, pa da je imao stvarno jednu radnju i sam bi znao da manji placaju vise od velikih.

Cudi me kako ti uopste prezivljavas u inostranstvu.

Velika je sreca sto si u Evropi.

Takav pametan u Juznoj Americi ne bi preziveo ni mesec dana.

A Rajela mora da zivi u nekom getu za Turke, Srbe i ostale Balkaneze......:hahaha:

Poslednja izmena:
Cudi me kako ti uopste prezivljavas u inostranstvu.

Velika je sreca sto si u Evropi.

Takav pametan u Juznoj Americi ne bi preziveo ni mesec dana.

A Rajela mora da zivi u nekom getu za Turke, Srbe i ostale Balkaneze......:hahaha:

Pa prezivljavamo nekako i on ( Konstantin) i ja, kako znamo i umemo, a ocigiledno da oboje nekako uspevamo.
Na tvoju nesrecu nas uopste ne zanimaju delovi Karakasa u kojima zive lepi ili ruzni pa ti necemo odgovarati da si malouman, glup
i da moras da zivis sa gubavima i ruznima. Ti nama mozes da kazes sta ti god padne na pamet, nista to nas ne tangira, a i nismo odlazili
jer nam se radilo o glavi u Jugoslaviji ( tvoji su razlozi odlaska glavom bez obzira jako cudni, ali eto ni mene ni njega to ne zanima)
otisli smo ( barem ja) iz obesti, osecaja da covek moze vise , bolje u potrazi za nekim licnim ostvarenjem, cvece i sira nisam
morala da prodajem, slali su me u skole pa sam iskoristila to sto umem i mogu.
I da, Evropa je san svakog iDiJota, narocito ako se nije snasao po Jamerikama. ( narocito Juznim).

Naravno jedino resenje za uspeh je da imas lokal u svom vlasnistvu (bez kredita) dakle otplacen na dobroj lokaciji i onda mozda i opstanes nekako naravno ako imas dovoljno likvidnih sredstava da mozes da se zajebavas. Drugi nacin je da prodajes nesto sto drugi nemaju prakticno da udjes u neki deo trzista gde nema nikog sto je jako tesko.
Ne radi se tu cak vise ni o lokalu ni o prometnosti.Sve je teze ljude danas uhvatiti na foru.Jednom i ako ti prodje fora,taj ima da razglasi okolo i jos te crnji glas bije.Celi stos je u tome da veliki nabavlaju robu pod jednim uslovima i cenama,a mali tome ne mogu parirati,jer su im nabavke kudikamo manje.Veliki onda mogu uci i u maketinske vode sasvim slobodnije,a mali ne mogu.Za njihove vikend-akcije i snizenja zna samo njihov komsiluk.To nije dovoljno.More takvih radnji je otvoreno pocetkom raspada SFRY,kao i kioska za cigare i przionica kafe.Danas tek tu i tamo,pogotovo po manjim gradovima,vidimo na nekon zapustenom izlogu porodicnih lokala, tragove tih biznisa.Nekad bilo-sad se spominjalo.

Ne radi se tu cak vise ni o lokalu ni o prometnosti.Sve je teze ljude danas uhvatiti na foru.Jednom i ako ti prodje fora,taj ima da razglasi okolo i jos te crnji glas bije.Celi stos je u tome da veliki nabavlaju robu pod jednim uslovima i cenama,a mali tome ne mogu parirati,jer su im nabavke kudikamo manje.Veliki onda mogu uci i u maketinske vode sasvim slobodnije,a mali ne mogu.Za njihove vikend-akcije i snizenja zna samo njihov komsiluk.To nije dovoljno.More takvih radnji je otvoreno pocetkom raspada SFRY,kao i kioska za cigare i przionica kafe.Danas tek tu i tamo,pogotovo po manjim gradovima,vidimo na nekon zapustenom izlogu porodicnih lokala, tragove tih biznisa.Nekad bilo-sad se spominjalo.

Stalno se provlaci ideja da veliki povoljnije nabavljaju robu nego mali, sto ja ne smatram da je tacno.

U zemlji gde sam ja proizvodjaci prodaju robu SVIMA PO ISTOJ CENI ako je na veliko.

I najvece robne kuce vrlo retko kupuju robe direktno od proizvodjaca, jer za to treba neverovatno razvijena organizacija i administracija. I ogroman skladisni prostor.

Zato se roba kupuje preko DISTRIBUDORA koji svima prodaju po ISTOJ CENI na veliko.

Snizenja u velikim robnim kucama su uvek SAMO PRIVID.

Oni NECEMU spuste cenu za par procenata i to OBJAVE, ali istovremeno za isti procenat drugim proizvodima PODIGNU CENU, samo to ne objave i ljudi to ne zapazaju.

A ljudi kada vec dodju - kupuju svasta i NIKADA im ne ispadne jeftinije.

To su MENTALNE IGRE, koje su siroj publici u Srbiji jos nepoznate.

Poslednja izmena:

:lol: idi bre Blajbi, nasmeja me. Pa zar ti stvarno misliš da mi to ne znamo, i da ovde tako ne rade? :eek:
Ono što je vama nepoznato, su naše mentalne igre i sposobnost preživljavanja, ako ništa drugo, a ono iz inata :zcepanje:.....vi bre nikada nećete osetiti čari takvih mentalnih igara :sanke:

Stalno se provlaci ideja da veliki povoljnije nabavljaju robu nego mali, sto ja ne smatram da je tacno.

U zemlji gde sam ja proizvodjaci prodaju robu SVIMA PO ISTOJ CENI ako je na veliko.

I najvece robne kuce vrlo retko kupuju robe direktno od proizvodjaca, jer za to treba neverovatno razvijena organizacija i administracija. I ogroman skladisni prostor.

Zato se roba kupuje preko DISTRIBUDORA koji svima prodaju po ISTOJ CENI na veliko.

Oni NECEMU spuste cenu za par procenata i to OBJAVE, ali istovremeno za isti procenat drugim proizvodima PODIGNU CENU, samo to ne objave i ljudi to ne zapazaju.

Ako te igre nisu nekad bile poznate,sada su itekako poznate;narod se necemu i naucio.Inace,ti pises kako se radi u Venecueli,sto sa Srbijom i nema bas nekih dodrnih tacaka.Danas je npr. na b92 objavljeno da je cena goriva kod tebe tamo bukvalno dzabe....http://www.b92.net/automobili/razno.php?yyyy=2013&mm=12&nav_id=792744.To igra tkdj. ulogu u formiranju cene ,kako kod proizvodjaca,tako i kod distributera i kod trgovca koji na kraju lanca prodaje tu robu.Srbija nema takav slucaj,tako da to nisu ekonomije za poredjenje.Sto se tice nabavke robe za prodaju,veliki imaju drugaciji tretman.Zasto?Narucuju vise,mogu brze da placaju i to ti je 100% tako i nikako drugacije.Nije ista cena za jednu kolicinu i za drugu npr. manju porudzbinu.Jednom prilikom mi je rodjeni brat mog kolege rekao da na kraju jedne takve kupovine ,njegovu robnu kucu sokovi ne kostaju nista;ispadne sleper badava.To je sigurno tako,jer ti sokovi-pogotovo Pepsi-nonstop su na rasprodaji za neverovatne cene.Secam se pre nekih 7-8 godina da je npr. COCA-COLA bila na RTS1 reklamirana po ceni npr.75 din/2l,a kod nas je bila po npr.48 din/2litra.Tada sam bas to bio sugerisao supruzi,a onda mi je ona bila rekla da iza te kuce stoji Milosavljevic,tadasnji ministar trgovine.Mislim ipak da je stos u nabavci,tj.njenoj kolicini i popustima i rokovima za placanje.Da je suprotno,onda ne bi male radnje tako ,,pocrcale".Naprosto ih skoro nema nigde u nekoj ozbiljnoj prici.

Pravilo ekonomije i trgovine.......veća narudžba niža cena putem popusta, rabata, količinskog rabata.....ako i redovno platiš ide naknadni popust kao casa sconto.....kraj ekonomije :)

ps naš izum je popust na popust iliti popust na popušćeni popust :zbanana:

Poslednja izmena:

Ne bih da budem indiskretna, ali kada si ti zadnji put bio u Evropi?
U medjuvremenu ( rekla bih zadnjih 20 godina) postoje Aldi i Lidl koji haraju Evropom, to su diskonteri koji su prekrili Evropu ( sa izuzetkom Srbije)
svojim diskaunt supermarketima. I sigurno je da oni ne pazare nista preko posrednika nego imaju ugovore sa proizvodjacima pa tako svakog jutra
ispred njihovih radnji vidis dva. tri kamiona koji vec u 5 ujutru iz raznoraznizh pravaca dovoze svezu robu, a tu je recimo i cvece iz Holandije,
shunka iz Parme , sir ( takodje Parma, vina iz Francuske cokolade od poznatih proizvodjaca, ali za njih se proizvode pod njihovim imenom,
o higijenskim artiklima i da ne govorim, a mene najvise zaprepaste cene hleba kod njih ( tu mislim i na crni, beli helb, kroasane i jos kojesta),
a koji jue barem 60% jeftiniji nego u pekarama ( a gde se takodje hleb dovozi iz nekih, verovatno i istih fabrika).

U Francuskoj je to sa hlebom malo drugacije u Lidlu ( francuskom) i nema svezeg hleba jer Francuska subvencionishe hleb, svuda je hleb oko
46 centi ( baget). U Nemackoj je baget oko 1,20, u Lidlu oko 75 centi ( svez, vruc).

Moj Turcin kod koga kupujem sveze povrce i meso ujutru ide u neke nebavke, tu se prodaje na veliko i meso, cvece, voce, povrce, ali
su cene prilicno visoke i to nema veze sa ovim velikim diskonterima. Njima se sve dovozi na "noge".

Poslednja izmena:

:lol: idi bre Blajbi, nasmeja me. Pa zar ti stvarno misliš da mi to ne znamo, i da ovde tako ne rade? :eek:
Ono što je vama nepoznato, su naše mentalne igre i sposobnost preživljavanja, ako ništa drugo, a ono iz inata :zcepanje:.....vi bre nikada nećete osetiti čari takvih mentalnih igara :sanke:

Vi TEK POCINJETE nesto da saznajete...

Nemoj da zaboravis da Srbija NIKADA nije zivela u kapitalizmu u celoj svojoj istoriji.

Iz feudalizma je direktno usla u socijalizam.

Pa zato ne moze da se meri u mentalnim igrama sa nacijama gde kapitalizam postoji vec par vekova...

Vi TEK POCINJETE nesto da saznajete...

Nemoj da zaboravis da Srbija NIKADA nije zivela u kapitalizmu u celoj svojoj istoriji.

Iz feudalizma je direktno usla u socijalizam.

Pa zato ne moze da se meri u mentalnim igrama sa nacijama gde kapitalizam postoji vec par vekova...

Blajbi mili, ti kao da si otišao odavde pre tih par vekova :lol:
Pa zar ti ne znaš da ovakav kvazi kapitalizam, i to ne bilo kakav,:rtfm: već iskvaziran na srpski način :zblesav: NIKO NIKADA NA SVETU neće da iskusi osim ovog nebeskog srpskog naroda pod uslovom da živi u Srbiji :manikir:

?

A zasto velika firma moze jeftinije da nabavi, ne razumem?

Zna se sta je prodaja NA VELIKO a sta prodaja NA MALO.

Ako jedna fabrika prodaje recimo margarin na veliko, onda ce cena 300 paklica margarina biti ista kao i 3 kamiona margarina, jer je sve sto je IZNAD RECIMO 100 paklica prodaja NA VELIKO.

Tako da cene ne mogu biti MANJE u supermerkadosima jer tamo ima i vise zaposlenih i vise administracije i vise rezijskih troskova nego kod privatnika koji cesto ne racuna ni svoj rad.

To jednostavno NIJE ISTINA.

Kao sto nije istina da su na zapadu pukle male radnje. Ima ih...na tone.

Jednostavno na ogromne količine koje nabave dobiiju popust od dobavljača,mogu da plate na odgođeno. O tome male radnje mogu da sanjaju.Drugo imaju veliki broj artikala u ponudi. Samim tim mogu da priušte da im zarada na nekim artiklima bude minimalna,da imaju akcije.

Blajbi makar u Sumadiji feudalizam je ukinut vec 1830 jednom za uvek, ako se spahiski sistem uopste tako moze.

Inace koliko ti je kapitalizam poznat vidi se da ne znas ni najosnovnije stvari.

Srbija je, od 1389. do 2000. godine samo 56 godina bila drzava i to FEUDALNA. :rtfm:

Inace, meni je posnato da vi u Srbiji sve znate najbolje i da vam nikakvi saveti ne trebaju.

Zato vam je i tako dobro.

Poslednja izmena:
Srbija je, od 1389. do 2000. godine samo 56 godina bila drzava i to FEUDALNA. :rtfm:

Inace, meni je posnato da vi u Srbiji sve znate najbolje i da vam nikakvi saveti ne trebaju.

Zato vam je i tako dobro.

Prvo ja ovde isto vazim za pametnjakovicem koji daje ljudima savete koji ne trebaju

Drugo covece boze uzmi jedan leksikon i vidi sta znaci feudalizam i onda mi kazi leba ti da od 1830-1914 je tako nesto postojalo. Ako si na to mislio Monarhija nije feudalizam.

Jesam i ja tvrdoglav ali ti ga brate pretera, ja sam nekad i reko da sam lupio gluposti a ti nikad. Da ti bog licno kaze da nisi u pravu reko bi kako bog nema pojma sta prica.

Poslednja izmena:
Da, na primer tri skandinavske i Holandija, ali i UK. Bas su feudalnez:lol:

Pa tamo monarh ne odlucuje ni kada se kupuje WC papir, a kamoli sta drugo!

Monarhije sluze samo sa se skrece paznja naroda kada je to potrebno, da se porave skandali, kao recimo kada su ubili princezu Dijanu.

Cista FORMA, bez ikakve sadrzine i politicke tezine.

Jos sto nista ne znate.....:hahaha:

Monarhije sluze samo sa se skrece paznja naroda kada je to potrebno, da se porave skandali, kao recimo kada su ubili princezu Dijanu.

Lepo bi bilo da ti znas sta je feudalizam.

Feudalizma bez vlastelskog staleza, boze me sacuvaj sta ovde pise.

Poslednja izmena:

Ne bih bas rekao da se ne pitaju za nista.Britanska kruna je vrh samog vrha.

Poslednja izmena:

Back