Stalno se provlaci ideja da veliki povoljnije nabavljaju robu nego mali, sto ja ne smatram da je tacno.
U zemlji gde sam ja proizvodjaci prodaju robu SVIMA PO ISTOJ CENI ako je na veliko.
I najvece robne kuce vrlo retko kupuju robe direktno od proizvodjaca, jer za to treba neverovatno razvijena organizacija i administracija. I ogroman skladisni prostor.
Zato se roba kupuje preko DISTRIBUDORA koji svima prodaju po ISTOJ CENI na veliko.
Snizenja u velikim robnim kucama su uvek SAMO PRIVID.
Oni NECEMU spuste cenu za par procenata i to OBJAVE, ali istovremeno za isti procenat drugim proizvodima PODIGNU CENU, samo to ne objave i ljudi to ne zapazaju.
A ljudi kada vec dodju - kupuju svasta i NIKADA im ne ispadne jeftinije.
To su MENTALNE IGRE, koje su siroj publici u Srbiji jos nepoznate.
Ne bih da budem indiskretna, ali kada si ti zadnji put bio u Evropi?
U medjuvremenu ( rekla bih zadnjih 20 godina) postoje Aldi i Lidl koji haraju Evropom, to su diskonteri koji su prekrili Evropu ( sa izuzetkom Srbije)
svojim diskaunt supermarketima. I sigurno je da oni ne pazare nista preko posrednika nego imaju ugovore sa proizvodjacima pa tako svakog jutra
ispred njihovih radnji vidis dva. tri kamiona koji vec u 5 ujutru iz raznoraznizh pravaca dovoze svezu robu, a tu je recimo i cvece iz Holandije,
shunka iz Parme , sir ( takodje Parma, vina iz Francuske cokolade od poznatih proizvodjaca, ali za njih se proizvode pod njihovim imenom,
o higijenskim artiklima i da ne govorim, a mene najvise zaprepaste cene hleba kod njih ( tu mislim i na crni, beli helb, kroasane i jos kojesta),
a koji jue barem 60% jeftiniji nego u pekarama ( a gde se takodje hleb dovozi iz nekih, verovatno i istih fabrika).
U Francuskoj je to sa hlebom malo drugacije u Lidlu ( francuskom) i nema svezeg hleba jer Francuska subvencionishe hleb, svuda je hleb oko
46 centi ( baget). U Nemackoj je baget oko 1,20, u Lidlu oko 75 centi ( svez, vruc).
Moj Turcin kod koga kupujem sveze povrce i meso ujutru ide u neke nebavke, tu se prodaje na veliko i meso, cvece, voce, povrce, ali
su cene prilicno visoke i to nema veze sa ovim velikim diskonterima. Njima se sve dovozi na "noge".