Propadanje hrskavice na rucnom zglobu

jomi86

Početnik
Poruka
4
Pozdrav
Da li je mozda neko imao slicna iskustva i mozda pronasao neko resenje.
Imao sam prelom skafoidne kosti pre 15 godina koji nije lecen na vreme, i nakon toga dve operacije od kojih je poslednja bila pre 7 godina. U poslednje 2 godine imam jake bolove u predelu korena palca koji se sire po celom zglobu. Bio sam kod raznih doktora i dijagnoze su: avaskularna nekroza, osteo artroza, artritis, pocetak osteoporoze... Svi se slazu da hrskavica propada i da su bolovi zbog toga.

Interesuje me da li postoji nesto da se uspori propadanje hrskavice i umanje posledice propadanja iste?
U raznim privatnim klinikama nude plazma terapiju (prp) i ortokin.
Doktori na banjici, vma i klinickom kazu da u srbiji nema opcija, mozda artoskopija u inostranstvu, a da su prp i ortokin neefikasne.

@BGHighlander hm, mozda. Do sada mi niko nije to rekao. Pokusacu to da pronadjem...
Znas li mozda nesto vise, koja je klinika, tip zahvata?

Hvala u svakom slucaju!

Ne sećam se.
Znam da je kod nas to radio i pričao je da postoje 2 varijante. S jednom si miran 5-10 god a sa drugom i duže ali je to skuplja operacija.

Ne znam za više detalja ali probaj nešto da saznaš na guglu
https://www.google.rs/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=vestacka hrskavica

Pisala sam vec o mom teci kome je totalno propala hrskavica na kolenu, kost o kost se trljala, nije mogao da hoda. Pa mu jedan deda rekao da svako vece maze svinjskom mascu ispranom u 7 voda, da uvije u najlon ( tad nije bilo plasticne folije, bolje u nju ), preko lanena krpa pa ovciji gunj i da tako prespava..Tetka je stavljala pamucnu krpu, preko cebe. I mazala redovno, vise se ne secam koliko ali teci se hrskavica obnovila, poziveo je jos dugo posle toga, ja mislim najmanje petnaest godina i hodao normalno bez ikakvih bolova

Proletos sam guglala i naidjem na ovo http://www.trcanje.rs/zdravlje/povrede/itbs-i-bolovi-u-kolenu/, procitaj, dole u komentarima neko pise "Narodni lek za oštećenu hrskavicu je vrela svinjska mast. Najbolje je da se stara domaća slanina (2-3 godine) za koju znate odakle potiče (da nije neka industrijski obrađivana i ko zna kako tretirana) otopi neposredno pre upotrebe i što vrelija (koliko se može podneti) postavi na mesto gde je oštećena hrskavica (bilo koje mesto, mome ujaku je nedostajalo oko 0,5cm hrskavice na ramenu i za 30 dana je bilo potpuno oporavljeno).
Najbolje je to uraditi uveče, pre spavanja, namaže se vrela mast, što vrelija (direktno ili na krpu/truleks) pa umota koleno (može i sa celofanom). Kad se ohladi može se oprati (jer efekat traje dok je mast vrela/topla) pa onda ići na spavanje."

Back