Promena vere

• Začetnik teme Začetnik teme Droid
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pravoslavna vera je mnogo slobodnija od katolicke, po mnogo cemu.
ti verovatno sudis da su katolici zadrti manijaci opsednuti krivicom pa ce se tesko odreci vere.
bas zbog toga se i odricu.

jel si ti cuo za protestantizam?
da ne bi spanaca, ode papa domojega, otisla bi cela zapadna evropa pod reformu, zar ne?
meksiko polako prelazi u drugu veru, katolicizam dozivljava poraz za porazom cak i u juznoj americi.
toliko o katolicima kao vernicima.

sto se tice toga da vernici slusaju vodje, odmah da ti kazem da ako bi spc postao deo katolicke shizme u bilo kom obliku, doveli bi minium do raskola ako ne bi crkva izgubila sve vernike pre toga.
imas primer raskola za vreme *********.
dakle, vernici itekako odlucuju sta i kako.

prezivela je crkva turke, ustase i komunjare, prezivece i "liberale"

Pravoslavlje u Srbiji je i onako nominalno. Narodn nikad i nije prihvatio hrišćanstvo, već su ostali pagani. Dakle Crkva će prihvatiti Papu, to je proces koj itraje, a narod će ostati narod. Sa maskom hrišćanstva ili bez.

Pravoslavlje u Srbiji je i onako nominalno. Narodn nikad i nije prihvatio hrišćanstvo, već su ostali pagani. Dakle Crkva će prihvatiti Papu, to je proces koj itraje, a narod će ostati narod. Sa maskom hrišćanstva ili bez.

to "nominalno" pravoslavlje ima hiljadugodisnje korene koje ti izgleda nisi upoznao.
nominalni katolici su oni u juznoj americi, ostaci onih koji su samleveni od "svete imperije" i macem naterani u katolicizam, naravno posle pokolja, rusenja i varvarstva koje njihova istorija do tad nije poznavala.

to "nominalno" pravoslavlje ima hiljadugodisnje korene koje ti izgleda nisi upoznao.
nominalni katolici su oni u juznoj americi, ostaci onih koji su samleveni od "svete imperije" i macem naterani u katolicizam, naravno posle pokolja, rusenja i varvarstva koje njihova istorija do tad nije poznavala.

Domaći etnolozi, eminentni, su lepo rekli da srpsko selo nikad nije primilo hrišćanstvo, već da je samo nastavilo sa svojom narodnom verom pod maskom hrišćanstva. a inače nabijanje na kolac i slična mučenja su Turvi preuzeli od te "dobre2 Vizantije. Toliko o tome.

Domaći etnolozi, eminentni, su lepo rekli da srpsko selo nikad nije primilo hrišćanstvo, već da je samo nastavilo sa svojom narodnom verom pod maskom hrišćanstva. a inače nabijanje na kolac i slična mučenja su Turvi preuzeli od te "dobre2 Vizantije. Toliko o tome.

domaci etnolozi?

koji bre, daj citat, al domaci ako moze, ne subotarski

Prvo , nije tacno da Srpsko selo nije pruzelo hriscanstvo . I te kako ga je preuzelo , pre ,na primer Rusa . A i pre Bugara . A to sto je neke elemente svoje tradicije unelo u Hriscanstvo , to samo daje sarm , koji je ipak dobra i lepa stvar . A to je zapravo uradio u svetu svako , ko je imao bilo kakvu tradiciju . Insistirati da to nije bas hriscanski , znaci u stvari , insistirati da su tudje tradicije bolje negop nase sopstvena . E , a to je jedna vrsta primitivizma . Za tu vrstu primitivizma , Englezi kazu : u tudjem dvoristu , trava je uvek zelenija , a nas nadod lepo kaze : U tudjega tatka , golemija patka

Prvo , nije tacno da Srpsko selo nije pruzelo hriscanstvo . I te kako ga je preuzelo , pre ,na primer Rusa . A i pre Bugara . A to sto je neke elemente svoje tradicije unelo u Hriscanstvo , to samo daje sarm , koji je ipak dobra i lepa stvar . A to je zapravo uradio u svetu svako , ko je imao bilo kakvu tradiciju . Insistirati da to nije bas hriscanski , znaci u stvari , insistirati da su tudje tradicije bolje negop nase sopstvena . E , a to je jedna vrsta primitivizma . Za tu vrstu primitivizma , Englezi kazu : u tudjem dvoristu , trava je uvek zelenija , a nas nadod lepo kaze : U tudjega tatka , golemija patka

Primilo je u onoj meri hrišćanstvo, koliko i haićani katoličanstvo. Dakle Srbi po selima nisu Hrišćani. Ostali su paganio i to je to.

Takodje mislim da je glupio porediti pomodarstvo Ricarsda gira , ili toma Kruza , sa pokatolicavanjem ili turcenjem Srba u Hercegobvini , koje je zapravo dalo ustastvu toliko vrednih radnika .

Takodje mislim da je glupio porediti pomodarstvo Ricarsda gira , ili toma Kruza , sa pokatolicavanjem ili turcenjem Srba u Hercegobvini , koje je zapravo dalo ustastvu toliko vrednih radnika .

kakve veze sad ima Ričard Gir? I to kod njega nije pomodarstvo, on je stvarno prihvatio darmu. Šta više, on je bliži srpskim korenima od onih koji prihvataju hrišćanstvo, jer je to strana i tudja vera Srbima. Indijska darma, koja je došlana Tibet, je nastala iz arijevske proto-religije, baš kao i srpska narodna vera. Biti hrišćanin zato znači biti izdajnik srpskog naroda jer se time srpski koreni negiraju. A prihvata se nešto strano i tudje.

Havajac postao zakleti Srbin
Politika - Pre 6 sati

Čačak - Djuen Snej (46), automehaničar iz Honolulua, od Srba je uzeo pravoslavlje za veru, Vidovdan za slavu i Vesnu za nevestu. Zbog svoje izabranice je napustio rodne Havaje i posao u Perl Harburu i danas je Čačanin, doduše sa tek dvadeset dana staža.

- U duši, ja sam Srbin - kaže nam razgovetno, naravno, na srpskom jeziku. Sa izabranicom će, dodaje, od ponedeljka započeti petrovdanski post. Iščekuje da mu Vesna nađe posao u nekom čačanskom servisu za popravku auta i navikava se na svoje novo ime - Lazar.

Vesna Biorac upoznala je svog supruga putem Interneta i moglo bi se reći da je to bila ljubav na prvi "klik".

- Studirala sam teologiju, bavim se slikanjem ikona i od toga živim, provela sam sedam meseci u manastiru Žiča i nije mi bilo stalo do neke veze samo radi veze. Čekala sam čoveka za kojeg bih se udala, i upoznala sam ga prošlog oktobra, na globalnoj mreži. Razgovarali smo i gledali se preko monitora. Već početkom decembra odletela sam u Honolulu i ostala kod Djuena do februara - priča nam Vesna, dodajući da je tada, pre četiri meseca, njihova veza došla do životne raskrsnice:

- Nisam mogla da se prilagodim zapadnjačkom načinu života, Lazar je to razumeo i odlučili smo da zajedno pređemo u Čačak. Ja sam se vratila prva da ovde pripremim venčanje a on je ostao još tri meseca, da bi sredio svoje poslove.

U Vesninu galeriju ikona "Perivoj", u centru Čačka, došao je u majici sa četiri ocila na levoj strani grudi, a levu ruku krasila je tetovaža urađena na Havajima: istetoviran srpski grb i reči "Srbija u mom srcu".

Venčali su se 16. maja u crkvi u selu Surduk, između Beograda i Novog Sada. Službu na venčanju držao je Vesnin duhovni otac Vojislav Bilbija, starešina srpske crkvene opštine u Roterdamu i ispovednik naših zatvorenika u Sheveningenu, koji u Surduku ima kuću.

- Otac Vojo nije pristalica veza preko Interneta, ali za ovu kaže da je čudo božije. Neobično je da čoveka koji vam potpuno odgovara nađete na sasvim drugom kraju planete, i još da on toliko voli moju zemlju - ističe Vesna.

A Djuenov ulazak u "srpsku priču" započeo je pre deset godina. U gradu Honoluluu je u to vreme postojala srpska kolonija koja je imala osamdesetak ljudi. Oni su, tokom bombardovanja NATO-a naše zemlje, organizovali protestna okupljanja, a Djuen im se pridružio. Svoje nove poznanike je zamolio da ga nauče nekim uobičajenim frazama srpskog jezika.

- Ti ne možeš da naučiš srpski, jer si glupi Amerikanac - odgovorili su mu, peckajući ga, ali bez zlobe.

I tada se kod Havajćanina probudila crta karaktera koja je bila prva duhovna spona sa našim narodom - inat. Počeo je pasionirano da krstari Internetom i čita sve što je mogao da nađe o Srbiji i Srbima.

- Godinama čitam "Politiku" na Internetu, zato što su vaši tekstovi uvek ozbiljni i sadržajniji nego u drugim novinama. Ja vam se divim kao narodu, šta ste samo sve proživeli pod Turcima i u Prvom svetskom ratu - iskren je Djuen.

Kruna dotadašnjeg posvećenja našoj kulturi i tradiciji dogodila se 2007: te godine umolio je vladiku zapadnoameričkog Maksima da ga ispita i pokrsti tokom svoje posete Honoluluu, a ceremonija je obavljena u grčkom hramu. Tako je Djuen napustio katoličku veru i prešao u pravoslavlje. Nadao se, kaže, imenu Dušan, zbog sličnosti sa svojim imenom, ali Dušana nema među svecima i zaštitnicima. Zato je postao Lazar, po caru i svetitelju, a Vidovdan mu je određen za krsnu slavu.

Gvozden Otašević

--

Drugi srpski zet iz Amerike

U Čačku živi još jedan srpski zet iz Amerike, Teksašanin Robert Tejlor (79). On se još 1956. oženio Čačankom Katarinom Vranić, a veći deo bračnog života proveli su u SAD. U našu zemlju vratili su se 1997, kada su mnogi odavde odlazili ili o tome maštali.

I Tejlor je 1992. prešao u pravoslavnu veru, dobivši naše ime Nikola.

stwarno se čuda dešavaju međ pravoslavcima, ovakvu glupos malo ko bi izjavio . . .

Meni nisu čuda "mirotočive ikone", rasplakane "Marije", krvave suze "raspetoga". Čudo mi je kad vidim da čovek izađe iz auta i pomogne drugom koji stoji pored puta, da neko pomogne, a to što je malo vlage u kući i "Marija", ili neznam šta već plače to mi nije čudo. Moju veru nikad ne bi menjao, jer sam se ja našao u njoj, a ne zbog čuda, jer lično smatram da sam se našao u njoj!

Ti decko onda malo nauci STA je pravoslavlje,nasa cuda su netrulezni sveci koji lece,sveta mesta gde su nekad bile crkve ili su pokopani sveci koja isto lece... a ne neke uplakane Marije i suze sa raspetog Hrista,to su katolicke stvari jer kod nas ne postoji kult Marije a tek za raspece... :roll:
Pozdrav :cool:

Ti decko onda malo nauci STA je pravoslavlje,nasa cuda su netrulezni sveci koji lece,sveta mesta gde su nekad bile crkve ili su pokopani sveci koja isto lece... a ne neke uplakane Marije i suze sa raspetog Hrista,to su katolicke stvari jer kod nas ne postoji kult Marije a tek za raspece... :roll:

Nisu to nikakav hrišćanska sveta mesta. već su to bila paganska sveta mesta koja su hrišćani ukrali od Srba pre pokrštavanja. A katolici imaju svoja čuda i katolička Crkva je Crkva. Dakle nauči i ti ponešto...

Nauci prvo ti nesto pa onda lupetaj o Pravoslavlju,nisam ni rekao da katolicka crkva nije crkva,nauci pride i da citas znaci,a koja smo to sveta mesta ukrali od pagana keve ti,evo ti najbanalniji primer Ostrog,kome smo to ukrali,kome je to bilo sveto,i koje pagane je lecilo???
A katolici bas imaju cuda legendarna i naravno neporeciva,"samonastale"stigme iz RUKU iako je Isus bio zakovan u ZGLOBOVIMA,onda suze iz bogorodicinih ociju koje se u mnogim slucajevima dokazale smicalicama,onda razna"vidjenja"boga i bogorodica od ljudi koji kasnije postaju medijumi PO ZANIMANJU ka tim istim svetim licima... takva sveta mesta nek zadrze za sebe,nama Pravoslavnima su nasa lekovita bolja i od samog su boga!! :)

Nauci prvo ti nesto pa onda lupetaj o Pravoslavlju,nisam ni rekao da katolicka crkva nije crkva,nauci pride i da citas znaci,a koja smo to sveta mesta ukrali od pagana keve ti,evo ti najbanalniji primer Ostrog,kome smo to ukrali,kome je to bilo sveto,i koje pagane je lecilo???
A katolici bas imaju cuda legendarna i naravno neporeciva,"samonastale"stigme iz RUKU iako je Isus bio zakovan u ZGLOBOVIMA,onda suze iz bogorodicinih ociju koje se u mnogim slucajevima dokazale smicalicama,onda razna"vidjenja"boga i bogorodica od ljudi koji kasnije postaju medijumi PO ZANIMANJU ka tim istim svetim licima... takva sveta mesta nek zadrze za sebe,nama Pravoslavnima su nasa lekovita bolja i od samog su boga!! :)

Na mestima gde su se Srbi pagani okupljani, nalćešće su u pitanju sveti i lekoviti izvori, hrišćani su sagradili svoje crkve. Uostalom prva srpska država i nije bila hrišćanska već paganska.

Back