Промена нивоа мора због глобалног загревања и топљења леда

To što si napisao je netačno. I nije samo fizika u pitanju. Ima i hemije u problemu koji si postavio.

Kakvih sam se sve gluposti načitao na ovoj temi.

Где је грешка у прорачуну? Ово је физика за основну школу.

- - - - - - - - - -

Pa ti bre lepo uzmi pa prijavi tvoj patent i poduči svet fizikom :ceka:

Какав патент, ово су елементарне ствари.

Е што волим кад неко нема појма ни о чему, али зна да постоје неки тамо научници који брину о свему.

Прорачун ти је тачан.

Нико од твојих опонената и не помиње да зна да је вода гушћа од леда. Када се коцка леда истопи, она ће заузети запремину једнаку запремини потопљеног дела леда. Ово је последица Архимедовог закона.

Међутим, научници упозоравају на топљење леда на Антарктику и Гренланду где су налази у слоју и до 4 км.
Примера ради, за време леденог доба, када је мниго леда и снега било на копну, ниво светског мора је био нижи за 150 до 180 м.

@ccaterpillar
@zofr Proračun mu je tačan, ali za slatku vodu. Ali ako je voda slana, kao što je to slučaj, onda se sve menja.

Pretpostavimo da je ista kockica leda od 0,92 g i 1 cm[SUP]3[/SUP] stavljena u slanu vodu gustine 1,035 g/cm[SUP]3[/SUP]. Na osnovu Arhimedovog zakona zna se da će kockica leda izbaciti slanu vodu mase 0,92 g i zapremine 0,92/1,035 = 0,89 cm[SUP]3[/SUP]. Zbog toga što 1cm[SUP]3[/SUP] ne može da stane u novodobijenu zapreminu, zapremina leda iznad vode biće 0,11 cm[SUP]3[/SUP].
Kada se kockica leda otopi, zapreminu koju će zauzeti biće 0,92 cm[SUP]3[/SUP]. Ali, s obzirom da je kockica leda prethodno izbacila 0,89 cm[SUP]3[/SUP], to znači da je dodatna zapremina jednaka 0,92-0,89 = 0,03 cm[SUP]3[/SUP]. Za tih 0,03 cm[SUP]3[/SUP] povećaće se nivo vode. Ovo je veoma malo i iznosi nekoliko procenata, ali ako se uzme u obzir količina slane vode u morima i količina leda na Arktiku, onda se dolazi do zaključka da je povećanje nivoa vode u svetskim razmerama značajan.

Poslednja izmena:
Nivo vode u casi ostaje isti nakon topljenja leda, pobogu!
Kad stavis led u casu, nivo vode se poveca za neku zapreminu, V. U komadu leda je sadrzana tacno ona masa
vode u cvrstom agr. stanju, koja u tecnom agreg. stanju ispunjava tu zapreminu V. Zbog toga nivo vode ostaje isti.

znaci masa leda se izgubila nege? ti na primer ako imas 70 kg i legnes u bazen dimenzija 100x45 metara kada zaronis ali CEO, nece biti promene u nivou?

znaci masa leda se izgubila nege? ti na primer ako imas 70 kg i legnes u bazen dimenzija 100x45 metara kada zaronis ali CEO, nece biti promene u nivou?

Nije se izgubila masa nego ti :)
Ajde ponovo.
Gustina leda je manja od gustine vode i zato je oko 9/10 kockice u vodi. Prilikom topljenja leda ne menja se masa kockice nego zapremina. Zbog ravnoteze (plivanje) masa kockice leda jednaka je masi istisnute vode. Kako istopljeni led ima istu masu kao i istisnuta voda, onda ce posle topljenja zauzeti istu onu zapreminu koju je istiskivao dok je bio u fazi leda. Drugim recima, zapremina leda smanji se topljenjem za 1/10 zbog cega nivo vode u casi ostaje isti.

Nivo vode u casi ostaje isti nakon topljenja leda, pobogu!
Kad stavis led u casu, nivo vode se poveca za neku zapreminu, V. U komadu leda je sadrzana tacno ona masa
vode u cvrstom agr. stanju, koja u tecnom agreg. stanju ispunjava tu zapreminu V. Zbog toga nivo vode ostaje isti.
Bolje nemoj više da komentarišeš na temi. Lepo sam objasnio i proračunom dokazao. Ako ne možeš da shvatiš razliku u gustini leda i morske vode, onda se malo edukuj.

Stvarno je sramota ko se sve ovde na nauci javlja i "prosipa" svoje nekakve teorije koje em nisu tačne, em moguće da imaju potvrdu na sajtovima tipa treće oko, šesto čulo itd.

@ccaterpillar
@zofr

@umbra

Ovako kako vi vidite nauku najbolje je da komentarišete na teorijama zavere.
A i moderacija, bolje da ovu temu prebaci na teorije zavere i obriše sve poruke koje dokazuju da je @ccaterpillar pogrešio u svojoj početnoj hipotezi da su led i morska voda iste gustine.

Bolje nemoj više da komentarišeš na temi. Lepo sam objasnio i proračunom dokazao. Ako ne možeš da shvatiš razliku u gustini leda i morske vode, onda se malo edukuj.

Uh, kakva gordost.
Moj post se odnosio na eksperiment sa slatkom vodom, posto nekima ni to nije jasno.
Tvoj post nisam komentarisala. Iz razloga sto me klimatologija slabo zanima, tako da ne znam da li se prilikom proracuna
(povecanja nivoa okeana) uzima u obzir samo topljenje kontinentalnog leda ili i plutajucih ledenih santi, s obzirom da je njihov
"doprinos" povecanju zapremine jako mali.

@ccaterpillar
@zofr Proračun mu je tačan, ali za slatku vodu. Ali ako je voda slana, kao što je to slučaj, onda se sve menja.

Pretpostavimo da je ista kockica leda od 0,92 g i 1 cm[SUP]3[/SUP] stavljena u slanu vodu gustine 1,035 g/cm[SUP]3[/SUP]. Na osnovu Arhimedovog zakona zna se da će kockica leda izbaciti slanu vodu mase 0,92 g i zapremine 0,92/1,035 = 0,89 cm[SUP]3[/SUP]. Zbog toga što 1cm[SUP]3[/SUP] ne može da stane u novodobijenu zapreminu, zapremina leda iznad vode biće 0,11 cm[SUP]3[/SUP].
Kada se kockica leda otopi, zapreminu koju će zauzeti biće 0,92 cm[SUP]3[/SUP]. Ali, s obzirom da je kockica leda prethodno izbacila 0,89 cm[SUP]3[/SUP], to znači da je dodatna zapremina jednaka 0,92-0,89 = 0,03 cm[SUP]3[/SUP]. Za tih 0,03 cm[SUP]3[/SUP] povećaće se nivo vode. Ovo je veoma malo i iznosi nekoliko procenata, ali ako se uzme u obzir količina slane vode u morima i količina leda na Arktiku, onda se dolazi do zaključka da je povećanje nivoa vode u svetskim razmerama značajan.

ajd da smatramo ovo tacnim

posto je prosecna dubina okeana 3796 m

https://www.opsteobrazovanje.in.rs/geografija/okean/

0.03 od 4km dodje 1.2 metara

sto nikako nije znacajno povecanje

ajd da smatramo ovo tacnim

posto je prosecna dubina okeana 3796 m

https://www.opsteobrazovanje.in.rs/geografija/okean/

0.03 od 4km dodje 1.2 metara

sto nikako nije znacajno povecanje
Ne možeš tako da posmatraš stvari. Niti su moje gustine tačne, niti je tvoja srednja dubina okeana tačna, niti sam ja napisao da je to jedini razlog povećanja nivoa mora. Ko zna šta još sve utiče na povećanje nivoa mora. Jedna jednačina, jedna pretpostavka, sve je to nedovoljno, ali ako je tačno, onda predstavlja jedan deo slagalice.
@ccaterpilar je pogrešio u svojoj pretpostavci da voda nije slana, izveo proračun i na osnovu toga ustvrdio da nas lažu o povećanju nivoa mora. I to je suština mog komentara. A pre tog komentara, napisao sam da to i nije jedini uslov povećanja nivoa mora.

Što se saliniteta tiče, promena može da znači samo ako posmatramo mora bez lednika. Što je gustina manja, to je zapremina koju voda obuhvata veća. Samo mi ne pada na pamet kako bi to moglo da se desi (da se promeni gustina vode). Eventualno, da se promene smerovi nekih struja, pa da se u određenim zonama poveća visina vode usled širenja. Ali, opet, ko zna kave bi se klimatske promene desile.

Back