Promaja

Aston M

Aktivan član
Poruka
1.614
Da li se sa drugim ukućanima (ili možda sa ljudima u autobusu) raspravljate oko toga da li neki prozor treba da bude otvoren ili zatvoren?:)
Zalažete li se češće da prozor bude otvoren jer je vruće/zagušljivo ili da bude zatvoren jer vas "ubija" promaja?:)

Не расправљам него отварам. Не могу да опстанем у заптивеном простору.

И код куће сви волимо свеж ваздух, тако да су и у сред најгоре зиме прозори ноћу отворени.

Јако су добри ови што се отварају на кант. То је одлично јер ноге не зебу а ваздух улази.

Poslednja izmena od moderatora:
Promaja
Najveći strah u Srba.
Srbi se plaše promaje vise nego dušmana, kolere ili političara. I na najmanje strujanje vazduha u prostoriji skaču kao opareni i sklanjaju se sa promaje ili zatvaraju vrata ili prozor. Oni dobrovoljno pristaju da klime i ventilatori duvaju direktno u njih, ali kada je promaja u pitanju to je druga priča. Od detinjstva nas plaše nečim sto nazivaju facijalis. Čak nam i demonstriraju kako će nam se lice ukočiti i kako ćemo izgledati strasno. Prete nam i upalom ušiju, mozga, ukočenjem mišića, oduzimanjem delova tela. Kud promaja okom, tud mi skokom. Mrdne li se malo zavesa na 40 stepeni i dune li kroz kuću, nastaje opšta pometnja, veća nego da je tu zavesu pomerio masovni ubica koji se iza nje sakrio u nameri da nas sve istranžira.

Ови што живе у заптивеним и прегрејаним становима су стално болесни и уопште килави.

Не знам ко је то рекао али вреди поновити - " увек помало гладан и увек помало хладно".

п сад, не знам баш дал је мало хладно кад је ноћу,усред најгоре зиме отворен прозор, макар на кант
колки су вам рачуни за грејање :sad2::zima:
мрзим промају али и загушљиве просторије

п сад, не знам баш дал је мало хладно кад је ноћу,усред најгоре зиме отворен прозор, макар на кант
колки су вам рачуни за грејање :sad2::zima:
мрзим промају али и загушљиве просторије

Рачун је исти отварала ја прозор или не. Имам централно грејање у згради.
Навикла сам да спавам у хладном, лепо се покријем и дишем свеж ваздух.
У животу нисам спавала са затвореним прозорима.

Уосталом, у соби се пуши, на шта би то личило да спавам у просторији која смрди на пикслу.

Poslednja izmena od moderatora:
Promaja
Najveći strah u Srba.
Srbi se plaše promaje vise nego dušmana, kolere ili političara. I na najmanje strujanje vazduha u prostoriji skaču kao opareni i sklanjaju se sa promaje ili zatvaraju vrata ili prozor. Oni dobrovoljno pristaju da klime i ventilatori duvaju direktno u njih, ali kada je promaja u pitanju to je druga priča. Od detinjstva nas plaše nečim sto nazivaju facijalis. Čak nam i demonstriraju kako će nam se lice ukočiti i kako ćemo izgledati strasno. Prete nam i upalom ušiju, mozga, ukočenjem mišića, oduzimanjem delova tela. Kud promaja okom, tud mi skokom. Mrdne li se malo zavesa na 40 stepeni i dune li kroz kuću, nastaje opšta pometnja, veća nego da je tu zavesu pomerio masovni ubica koji se iza nje sakrio u nameri da nas sve istranžira.
Tačno. Inače,kažu da samo kod nas postoji ovakav izraz sa negativnom konotacijom. Japanci svoje kuće grade tako da uvek postoji strujanje vazduha. Korbizje je projektovao stanove sa dvostranim vetrenjem.
Obožavam kada u kući osećam svež vazduh,naročito kada nešto cveta, kao sada bagrem ili lipa.

Promaja
Najveći strah u Srba.

Pa ne znam baš postoji li stručni naziv za to ali oće da boli glava od promaje, a bogami i leđa, kako leđa umeju da bole, kako užasan bol :( probadanje kroz pluća :(
Doduše prođe kad se obučem u roku od 10 minuta, samo treba da shvatim zbog čega je.

Šta znam, radije ću se luftirati, uglavnom. Ranije sam spavala sa prozorom na V čak i u sred najhladnije zime, da ne napominjem da sam često imala mokru kosu na jastuku :( sad se omatorilo, sve se oseća :(
Meni najviše ide na đokicu srpski strah od prehlade. "Prehlada"... ta nedefinisana boles' ladnog vremena. Nema veze sa promajom, samo ako je hladno uuuu nemoj da je hladno, prehladićeš se ima da piješ antibiotike i upala pluća je moguća :lol: i sve to od "hladnog vremena".

:neutral:

У бусу увек седам тамо где је прозор који може да се отвори, и увек ратујем са сапутницима који имају фобију од промаје...
Гушим се у просторима без протока ваздуха и презирем аутобусе са клима уређајима који врте један исти загушљиви ваздух који ''мирише'' на оне одвратне јелкице за ''освежавање'' возила....

Da li se sa drugim ukućanima (ili možda sa ljudima u autobusu) raspravljate oko toga da li neki prozor treba da bude otvoren ili zatvoren?:)
Zalažete li se češće da prozor bude otvoren jer je vruće/zagušljivo ili da bude zatvoren jer vas "ubija" promaja?:)

Ne raspravljam se nego radim kako mislim da treba (otvaram ili zatvaram) u zavisnosti od situacije...
Smeta mi promaja i vetrometina jer imam jako lose sinuse, ali zagusljivu prostoriju ne podnosim kao ni smrad cigareta.

Promaja
Najveći strah u Srba.

Ovo je pisao neko ko nije ušao u suštinu, niti je ozbljno razmišljao o našem narodu.
Pre svega, Srbi se ne plaše promaje, nego prehlade, od koje se, kao što smo mi Srbi davno dokazali, dobija rak. Dakle, sledi da je prehlada onaj iskonski dušmanin sprkog naroda.
A prehlada se dobija od promaje. Pažljivom analizom, svako će primetiti da su promaja i kancer povezani, a preko podmukle i zločinačke prehlade. Zato naš narod srpski po deset puta dnevno sluša vremensku prognozu. Uz to mi Srbi imamo i sijaset narodnih umotvorina. Na primer, Čizma glavu čuva, šubara je krasi. Zato naše žene u sred leta šetaju u čizmicama, a u sred zime idu gologlave. Te narodne poslovice nama Srbima leže i mi i zaista imamo na hiljade. Svaka mudra strana poslovica ima svoj srpski pandan, verovatno nastao u isto vreme, sasvim originalno i bez prepisivanja. Na primer, Latinsko Per aspera , ad astra ( kroz trnje do zvezda ) ima originalnu srpsku vreziju - kroz čičke do pi-čke. Zatim, Brigtanci kažu U tuđem dvorištu, trava je uvek zelenija, a mi Srbi kažemo, U tuđega tatka, golemija patka. Nemci kažu Zavadi pa vladaj, a mi Srbi kažemo Uplaši pa je... bi.
Ispada da smo zdravi, kad nismo prehlađeni, i da smo latentni seksualni manijaci, što nije loše, obzirom da sex povećava cirkulaciju, pa samim tim i imunitet, usled čega su šanse za prehladu manje, a samim tim i broj oboleleih od raka.
No da se vratim na temu. Dakle, kao što naša narodna mudrost kaže , od smarad još niko nije umro, al od promaje, ( dakle prehllade i raka kostiju ) jeste.

- - - - - - - - - -

Ne raspravljam se nego radim kako mislim da treba (otvaram ili zatvaram) u zavisnosti od situacije...
Smeta mi promaja i vetrometina jer imam jako lose sinuse, ali zagusljivu prostoriju ne podnosim kao ni smrad cigareta.

Eto kako si ti jedna naopaka žena. A poznato je da svi normalni ljudi obožavaju smrad cigareta po hladnoj vetrometini.

Nama je pedijatar rekao da je promaja izmišljena kod nas.
Provetrene prostorije su pola zdravlja, pogotovo kad vladaju virusi.
A u busu su me obično matore babe napucavale kad otvaram prozor. Smrde neviđeno, a ne daju da se otvori prozor.:roll:

ja nepodnosim da me neko hladi, volim toplo i vruce i strasno me nerviraju klimaktericni koji se dave, guse i "nemaju vazduha" (mislim da je i ovo izmisljeno kod nas), naravno da smeta promaja sve boli i koci se i zato da mi bude hladno ako ne mora. ne bih spavala zimi sa otvorenim prozorom pa ni za brdo karamela, a ujutru bi imala upalu uha i ko zna sta jos. sada jedan otvoren prozor nije promaja, ali kada je otvoreno nesto jos moze biti gadno, a kako to u drugim drzavama nije ne znam mozda je onda kod nas izmisljeno i strujenje vazduha :per:

Ови што живе у заптивеним и прегрејаним становима су стално болесни и уопште килави.

Не знам ко је то рекао али вреди поновити - " увек помало гладан и увек помало хладно".

Malo i vonjaju. Jer promaja nekim čudom ide i u paketu sa tim da se ljudi kupaju jednom nedeljno. Ne pričam mnogo na pamet, jer se kod ženine sestre otprilike ovo dešava. Čak im i deca već vonjaju. Ja moram vetriti i moram se kupati, jer jednostavno bismo se podavili.

Да мало проширим тему - никад ми нису били јасни људи који застакљују лође и балконе.

Шта добијају тиме?

Колико видим, радије ће да направе шупетину него да посаде цвеће у саксије, ставе сточић и столице и уживају.

Како ветре просторију иза такве застакљене крлетке?

Да мало проширим тему - никад ми нису били јасни људи који застакљују лође и балконе.

Шта добијају тиме?

Колико видим, радије ће да направе шупетину него да посаде цвеће у саксије, ставе сточић и столице и уживају.

Како ветре просторију иза такве застакљене крлетке?

Kao pacovi, nedo Bog nikome. :neutral:

Back