Prokopijević: Evro mora da nestane

hefajst

Primećen član
Poruka
581
Podgorica -- Naučni savetnik u Institutu za evropske studije iz Beograda Miroslav Prokopijević kaže da je nestanak zajedničke evropske valute - evra - neizbežan.

Prokopijević dodaje i da će Nemci vratiti svoju valutu – nemačku marku. “Mislim da je to neizbežno”, rekao je on za podgoričke Vijesti.

On smatra da će većina evropskih zemalja, koje zavise od uvoza, morati da emituje evroobveznice.

Najduže što mogu da izvedu je da sada emituju evrobondove (evroobveznice) i zadrže krizu još možda tri ili četiri godine. To će biti maksimalno, a posle toga će biti gotovo", zaključio je Prokopijević

On smatra da "zemlje na Balkanu greše i sve se praktično nalaze na grčkom putu jer se zadužuju da bi mogle da isplaćuju penzije i plate koje su iznad ravnotežnog nivoa”.

Prokopijević ističe da "oni jedino imaju dug niži od zemalja evrozone, ali kad se pojača kriza cena zaduživanja će naglo da poraste i staviće tačku na takav način života i razmišljanja".

Misliš da će € propasti? Ne znam, moguće, mada sumnjam. Mislim da ne treba verovati u razna predviđanja. Suviše su ovo burna vremena da bi se nešto konkretno predvidelo.

Mada se šuška o nekoj svetskoj valuti, tako da je to možda samo uvod u neki novi model ekonomije i valutnog odnosa među državama. Ali hej, to samo znači još veću neravnotežu između država sveta. Možda se samo kineskim radnicima malo posreći zbog povećane vrednosti svog rada kao rezultat nemogućnosti kineske vlade da veštački devalvira svoju valutu.

Pitanje je da li u svetu postoji papirni novac koji nije izgubio na vrednosti od svog uvodjenja,te iz tog razloga treba uvesti novac(legura) sacinjen od zlata i vise drugih skupocenih metala.
Mislim da to nije dobra ideja, Bolje je zlato koristiti u realnoj industriji, nego ga trošiti kao valutu. Takođe nema zlata u dovoljnoj količini za današnju svetsku ekonomiju.

Papirni novac se obavezno obezvredjuje tokom vremena i ima lako promenljivu,tj. nestalnu vrednost.Kako onda na bazi takvog merila mogu da se na posten nacin razmenjuju proizvodi i usluge?
Moguce je da postoji svetski papirni novac,ili da to bude valuta neke jake zemlje,ali da mu podloga bude skup-"korpa" vise dragocenih i skupih metala sa tacno utvrdjenom srazmerom.Onaj ko bi imao ovakav novac morao bi da izvrsi isplatu u metalnom novcu ako bi njegov papirni novac poceo da se obezvredjuje.
Nije posteno da se neka drzava prezaduzi na osnovu svoje valute kojoj posle nekog vremena naglo obori vrednost,jer se na taj nacin vrsi gruba pljacka poverioca.

Ne zaboravite, ono što Hitler nije mogao ratom, Nemci su to sada ostvarili putem eura. Euro moćnim državama u EU stavlja na raspolaganje kompletno evropsko tržište. Svoju prezaduženost Grčka će platiti prodajom ostrva i veoma oštrim merama štednje. Čime ćemo mi platiti prezaduženost, pa šumama, pijaćom vodom, čistom sredinom, jeftinom radnom snagom. Sve će biti u vlasništvu Nemaca i Francuza, samo ćemo mi tada biti prezaduženi robovi.
Sećate se, Francuzi su u osvajanjima stigli do Moskve, i Nemci takođe tu negde i niko više.

Euro će tek da dobija moć. :amen:

Ne zaboravite, ono što Hitler nije mogao ratom, Nemci su to sada ostvarili putem eura. Euro moćnim državama u EU stavlja na raspolaganje kompletno evropsko tržište. Svoju prezaduženost Grčka će platiti prodajom ostrva i veoma oštrim merama štednje. Čime ćemo mi platiti prezaduženost, pa šumama, pijaćom vodom, čistom sredinom, jeftinom radnom snagom. Sve će biti u vlasništvu Nemaca i Francuza, samo ćemo mi tada biti prezaduženi robovi.
Sećate se, Francuzi su u osvajanjima stigli do Moskve, i Nemci takođe tu negde i niko više.

Kao sto vidis,to sam vec napisao jos ranije ovde: http://forum.krstarica.com/showthre...i-Italija!?p=18129905&viewfull=1#post18129905 Sto se tice tvoje tvrdnje da ce euro tek da dobije moc,ta tvrdnja moze jedino onda da stoji,ako iz monetarne unije izadju zemlje koje su u krizi,pa cak mozda i Italija i Francuska.Vreme ce pokazati.

Poslednja izmena:
Misliš da će € propasti? Ne znam, moguće, mada sumnjam. Mislim da ne treba verovati u razna predviđanja. Suviše su ovo burna vremena da bi se nešto konkretno predvidelo.

Mada se šuška o nekoj svetskoj valuti, tako da je to možda samo uvod u neki novi model ekonomije i valutnog odnosa među državama. Ali hej, to samo znači još veću neravnotežu između država sveta. Možda se samo kineskim radnicima malo posreći zbog povećane vrednosti svog rada kao rezultat nemogućnosti kineske vlade da veštački devalvira svoju valutu.

Nisam do sada cula da se shushka o nekoj univerzalnoj novoj svetskoj valuti jer je to jednostavno neizvodljivo.

Problem sa evrom je taj da je uvedena jedna valute za drzave koje su totalno razlicite ( i ne samo mentalno nego i ekonomski).

Sada se pokusava da se nekako dodje na neki zajednicki imenitelj, ali to je prilicno neizvodljivo.

Evro ce mozda biti valuta u EU, ali tu recimo Grcka vise nece biti clanica.

Све више стручњака у свету сматра да ће евро нестати. Кенет Рогоф, један од највећих економа у САД је још 2006. године најавио не само данашњу евро-кризу, него и слом тзв. евро-зоне.Ове године је сличне изјаве дао и његов колега Џозеф Стиглиц.

Шеф HSBC банке сматра да је евро прошлост. Шеф швајцарске UBS мисли исто и предлаже да Немачка прва напусти евро-зону. Он сматра да би Немачка профитирала од повратка немачке марке, што је једини спас за немачку привреду. Уколико Немачка буде даље настављала да води политику, а не економију, на крају ће сама банкротирати.

Марк Фабер, инвестмент-банкар из Швајцарске и човек који је предвидео крах берзи 1987, азијску кризу 1997, кризу новог тржишта 2000., кризу некретнина 2007. и финансијску кризу 2008.-20.. такође сматра да ће се еврозона распасти, а самим тим и ЕУ. Према њему, Шпанија није проблем, него Италија и Француска. Немачка неможе да спаси еврозону и ако то Берлин не схвати и не врати немачку марку, банкротираће и проћи најгоре. "Берлин ће бити крив за слом еврозоне", каже Фабер.

Ако је план Немачке, да са евром успе оно што Хитлер није успео тенковима, онда се данас налазимо 2-3 године до Стаљинграда.

Шта ако Грци неће? Шта ако у Грчкој падне влада која слуша Брисел и Берлин?
Немачка каже да би била катастрофа, уколико би Грчка напустила еврозону. То значи да се Грчка налази у далеко бољој позицији него Немачка и да може чак да уцењује. Или ви нама отпишете дугове, или ми напустимо еврозону, прогласимо банкрот и извршимо монетрану реформу. Самим тим Грчка опет постаје чланица лондонског и париског клуба и може да реши своје проблеме.

Можда Немачка и има такав план (заборави Французе, они нису ништа бољи од Италијана. Банке су им пред банкротом, а ако америчи хеџ-фондови уз помоћ рејтинг агенција крену у напад на Француску, проће горе него било која чланица еврозоне), неће моћи успешно да га оствари. Нико неће моћи да контролише гладан народ широм земаља пред банкротом, а каква ће бити вредност евра у који већина грађана еврозоне нема поверења? Новчаница евра има вредност, зато што ми верујемо у то. Иза те новчанице не стоји ништа - нема подлоге, нема гаранције - само поверење! Ко ће у свету веровати у новац, када на крају скоро све чланице банкротирају?

realno gledajuci grcka nece izaci iz eu, jer time gubi automatski izvor finnsiranja

a ko je jos lud da se odrekne novca??

ta ce biti dve valute eura, vise je logicno i relanije resenje od nestajanaj eu.

mislim, kad bi eu nestao, nastao bi rat. ili?
eu je i nastala da bi se izbegli sukobi nemacke i francuske...

Pozdrav svim forumasima ja sam nov clan ali imam 48 godina i dosta iskustva sa ekonomijom i bankarstvom uopste, euro sigurno nece propasti bar ne narednih 5 godina prvi razlog je da je tu suvise interesa da bi propala jedna vestacka tvorevina kao sto je evropska zajednica (uzgred budi receno jako lici na sovijetski savez) bice tu svasta raznih bura ali euro nece tek tako propasti.

Papirni novac se obavezno obezvredjuje tokom vremena i ima lako promenljivu,tj. nestalnu vrednost.Kako onda na bazi takvog merila mogu da se na posten nacin razmenjuju proizvodi i usluge?
Moguce je da postoji svetski papirni novac,ili da to bude valuta neke jake zemlje,ali da mu podloga bude skup-"korpa" vise dragocenih i skupih metala sa tacno utvrdjenom srazmerom.Onaj ko bi imao ovakav novac morao bi da izvrsi isplatu u metalnom novcu ako bi njegov papirni novac poceo da se obezvredjuje.
Nije posteno da se neka drzava prezaduzi na osnovu svoje valute kojoj posle nekog vremena naglo obori vrednost,jer se na taj nacin vrsi gruba pljacka poverioca.

Uz sve duzno postovanje moram da kazem da nije problem u papirnom novcu vec je problem nastao 1974 godine kad su SAD ukinule zlatnu podlogu vezan za dolar posle toga su to ucinile i ostale drzave, nema toliko dovoljno zlata da bi se pravio novac od zlata a nacin koji vi implicirate bi nas vratio stotinama godinama unazad kad je postojala robna razmena.

Mislim da je vazan detalj za svakog ko se bavi ekonomijom i koga ineresuje kako je nastao sadasnji monetarni sistem da procita nesto o Bretonvudskom sporazumu ja cu dati samo mali izvod ostalo mozete naci na wikipediji.

Brentonvudski sporazum je međunarodni sporazum postignut na konferenciji predstavnika 44 zemlje održanoj sredinom 1944. u Breton Vudsu (u američkoj državi Nju Hempšir), o rešavanju posleratnih monetarnih i finansijskih problema, pa je kao takav i do danas ostao kao temelj međudržavnih odnosa u toj sferi. Na konferenciji su osnovani Međunarodni monetarni fond i Međunarodna banka za obnovu i razvoj.

Osnove posleratnog međunarodnog monetarnog sistema postavljene su na konferenciju u Breton Vudsu 1944. godine. Tada su formirane dve organizacije za međunarodnu monetarnu i finansijsku saradnju: Međunarodni monetarni fond - MMF (International Monetary Fund – IMF) i Međunarodna banka za obnovu i razvoj - MBOR (International Bank for Reconstruction and Development - IBRD). Fond je trebao da obezbedi saradnju u oblasti međunarodnih plaćanja i politike deviznih kurseva i da odobrava kredite za kratkoročno uravnoteženje platnog bilansa, a banka je dobila zadatak da omogući obnovu i razvoj privreda zemalja članica.

Da je neki Nemac sacuvao milion maraka iz godine kada je prvi put stampana posle1945.g. da li bi za taj iznos mogao da kupi istu kolicinu zlata ili neke druge znacajne robe u vreme pred uvodjenja evra.
Zlatna podloga za novac ili novac sacinjen od skupocenih metala je u sustini nesto isto.
Ostajem pri tvrdnji da su papirne valute prevara,podvala,nesto fals,posebno na duzi rok.

Poslednja izmena:
Uz sve duzno postovanje moram da kazem da nije problem u papirnom novcu vec je problem nastao 1974 godine kad su SAD ukinule zlatnu podlogu vezan za dolar posle toga su to ucinile i ostale drzave, nema toliko dovoljno zlata da bi se pravio novac od zlata a nacin koji vi implicirate bi nas vratio stotinama godinama unazad kad je postojala robna razmena.

Уз дужно поштовање - треба прво проверити чињенице и бројке па онда дискутовати, а не само понављати кензијанске мантре. Да ли сте се икада потрудили да пронађете процену колико је стварно злата на свету и да то упоредите са монетарном базом (MB, monetary base) главних светских валута?

И наравно да нико не би данас, у 21. веку, у ери платних и кредитних картица и online-плаћања ковао новац од злата, али то нема никакве везе са тим да ли ћете имати златни стандард или не.

(BTW - добродошли на форум.)

Ni zlatni novac nije pošteđen inflacije.
Menja se samo lokacija: iz štamparije u rudnik.

Setite se samo inflacije u Evropi izazvane ogromnom količinom zlata koji su Španci dovukli iz svojih centralno- i južnoameričkih kolonija...

Наравно. Од 1510. до 1650. цене у западној Европи су порасле око 7 пута. (Што на 140 година у просеку дође 1,4% годишње.)

И данас се количина злата у свету увећава по стопи од ~1,7% годишње.

Ako bi se naglo povecala proizvodnja zlata u svetu ono bi se obezvredilo,pa zato predlazem da novac ili njegovu podlogu cini "korpa"-legura-skup ...skupocenih metala.Mozda "korpi" treba prikljuciti i vrednost nekih dijamanata.Dobro je receno da bi se i dalje placanja najcesce vrsila elektronskim putem,ali bi novac imao svoju stvarnu vrednost ili bi imao odgovarajucu podlogu.
Sada su duznici sa svajcarskim francima dovedeni do ruba propasti i mnogi ce bankrotirati.To je samo jedan od dokaza da je papirni novac nesto nestabilno i nesigurno sto svet vodi u haos.
Ne zagovaram da se sada svo zlato sveta pretvori u novac i da sva placanja vrsimo nekim dukatima!?Ovo je ipak 21. vek i racionalnije se posluje,ali meru svih vrednosti ne moze i dalje ciniti bezvredni papirni novac.

Hvala Kuki2006 na dobrodoslici mada mi se cini da me niste bas dobro razumeli, ja sam samo rekao kad je prestala da vazi zlatna podloga a vi ste odma napisali da ja ponavljam neke mantre lepa dobrodoslica nema sta, niti poznajete mene a maltene me prozvali papagajem, ja sam mislio da je ovo otvoreni forum gde se moze nesto diskutovati bez vredjanja.

Hvala Kuki2006 na dobrodoslici mada mi se cini da me niste bas dobro razumeli, ja sam samo rekao kad je prestala da vazi zlatna podloga a vi ste odma napisali da ja ponavljam neke mantre lepa dobrodoslica nema sta, niti poznajete mene a maltene me prozvali papagajem, ja sam mislio da je ovo otvoreni forum gde se moze nesto diskutovati bez vredjanja.

Извините што сам био мало оштар, заиста нисам намеравао никог да вређам.
О златној подлози је овде већ писано, и о Бретон-Вудсу и о години кад је престала да важи (1971, не 1974, али то за расправу није битно), али није наодмет да се понови.

Оно на шта сам (можда мало жустрије) реаговао је ваше тврдња да злата нема довољно (и да би нас то неким чудом вратило у средњи век); та тврдња се непрестано понавља, као нека опште прихваћена истина, иако је потпуно погрешна, те је зато називам "кензијанском мантром", у смислу податка који су људи негде чули, прихватили здраво за готово и уопште се не труде да га провере пре него што га сами негде понове као аргумент.

Надам се да вас ово неће одбити од постовања на овом форуму, пошто овде стварно недостаје људи са знањем и искуством у економији (а поготово у банкарству), али за вођење дискусија овде поред баратања бројкама понекад треба имати и мало дебљу кожу.

Предлажем да сваку евентуалну дискусију на ову тему (златни стандард/златна подлога) наставимо у теми Злато 1800$, да не би више спамовали тему о "климању" евра.

Back