Prokopije o Justinijanovoj zeni Teodori u delu Tajna Istorija (Historia Arcana)

AKHENATON:
Kad pogledas okom istoricara, nazalost izgleda da je tako.

Samo nemoj ovde da povracas, molim te. :smile:

АКо наставиш да лепиш овакве анитвизантијске текстиће, можда и бљуцнем! Не могу ништа да обећам! :)

Шалу на страну, то је вероватно неки реп или заоставштина омраженог Волтера. Тај лик је презирао Византију и својски се потрудио да генерације учених људи после њега у Византији виде само декаденцију, сплетке, севање ножа у мраку иза ћошка и остале негативне ствари. На срећу, савремена историографија је превазишла тај стадијум, бар у највећој мери.

Јеси читао Хронографију Михаила Псела? Преведена је (Какво чудо!) на српски, па сам имао прилику да је узмем из библиотеке... Предговор је дуг 80 страна :shock: и пун је којештарија. Лик (немам појма ко је тај што је писао предговор) је напљувао Византију, Православље и закључио да је Византија и онако заувек остала паганска, а да је Православљу припадао само владајући слој... Где ли је избунарио те глупости...? (Е сад, не знам зашто сам ово испричао.... :) )

Ne kazem ja da sve u Vizantiji ne valja naprotiv, ali da su Rim i Vizantija dve potpuno razlicite price to stoji. Zajednicke su im uglavnom negativne pojave.
Pogledaj realno sta je ostalo Vizantiji od stare rimske tradicije: strancarenje, ucestali gradjanski ratovi, nasledjivanje prestola bez ikakvog reda gde su cak i konjusari postajali carevi i slicno. To je ono sto dominira dok su najbitniji segmenti po kojima se prepoznaje Rim odbaceni a to su rimska kultura i stara rimska religija (nemoj ovo da protumacis da imam nesto protiv pravoslavlja, samo poredim Rim sa Vizantijom).

Студирам у НС. Не могу се сложити са тобом када кажеш да Византија није преузела римску културу. Византијска култура се потпуно наставља на римску. Ако хоћеш могу ставити неке примере. Мада, можда је боље да то урадим на теми "Византија"?

Тако је. То каже Острогорски негде при почетку књиге. Али римска култура има грчке корене. Латиница је варијанта грчког алфабета, највећа римска дела стварали су Грци... Вајари, сликари, музичари у Риму... Били су у главном Грци. Знаш и сам оно "Рим је Грчку победио оружјем, а Грчка Рим културом". Ма све је то било повезаније него што се нама чини. Ми смо од малена научени да то раздвајамо, као у уџбенику из историје. Прво радиш Грке, па онда Римљане... Они су били више повезани него раздвојени. Погледај саму Византију. Они су Римљани који су у ствари Грци. Преци су им подједнако и Ромул, Рем и Одисеј, Менелај. Или Муције Сцевола и Леонида.
Можда је најбоље рећи да је византијска култура настала на темељима грчке културе римског типа...

Погледај цркву Св Софије. Пуна је лукова и купола. Чија су то архитектонска решења римска или грчка? Римска. Не може то да се раздваја. Кажем ти, превише је све измиксано да би се могао направити оштар рез, а не погрешити у закључку. `Ајде да кажемо да је византијска култура настала на темељу оног дела римске културе који је био највише прожет хеленизмом. Како ти ово звучи? :)

Slozismo se nekako. Ajde ziveli.
31.gif

AKHENATON:
Tako nekako mozda i moze da se kaze jer je vizantijska kultura vise zasnovana na kulturi grckog dela Carstva i vise se oseca njeno prisistvo u kulturi Vizantije od prisustva rimske kulture Apeninskog poluostrva.

Nije mi ovo jasno: ako je postojala vizantijska kultura u grčkom delu Carstva, ko je činio kulturu ostatka Carstva ? Zar Vizantinci nisu bili Grci? Neki od careva sa imenom Andronik su ustvari Andronikos, jel tako ?

Bi2:
Nije mi ovo jasno: ako je postojala vizantijska kultura u grčkom delu Carstva, ko je činio kulturu ostatka Carstva ? Zar Vizantinci nisu bili Grci? Neki od careva sa imenom Andronik su ustvari Andronikos, jel tako ?

Mislim na Rimsko carstvo. U vreme Rima na tom prostoru gde je osnivana Vizanija dominirala je Grcka kultura tj helenisticka, dok je na Apeninskom poluostrvu grcka kultura dobila malo drugaciji pecat.

Де, де! Не збуњујте је. Рим и Византија су једна иста држава, само та држава је трајала од 800 пре Христа, па до 1453. године. То је јако дуг период и нужно је да у њему дође до разних промена унутар државе. Због тих разлика људи често мисле да постоји прекид континуитета између Рима и Византије, али ја мислим да нема прекида :)
Римска држава је прихватила грчку културу, додала јој неке своје особености (које опет нису унифициране јер је држава била јако велика, па је свака провинција имала свој израз једне те исте културе), а пошто је Византија назив за средњевековно римско царство, онда то значи ја је византијска култура у ствари култура коју су Грци развили, Римљани јој дали одређене особености, а Византинци наставили да је развијају. Пошто је све то трајало вековима долазило је до промена, али то нека вас не буни. Човек када се роди дуг је пола метра и има пар кила. После нарасте у човека, а касније буде смрежурани старац. Иако су разлике у те три фазе драстичне, то не значи да није у питању исти човек..... Хррк! Идем да спавам....

He,he...To je upravo moje privatno mišljenje. Rimski car Konstantin bio je političar koji je, na divnom geopolitičkom mestu, osnovao na ruševinama starog grada nov, i kad je skapirao da ima snage i love -stvorio novo Carstvo.
Ko će da mi objasni od vas, zašto su u početku osnivanja Vizantije bili unutar samog dvora a i Carstva, sukobi, nemiri, čak gradjanski ratovi ?

vazon:
Погледај цркву Св Софије. Пуна је лукова и купола. Чија су то архитектонска решења римска или грчка? Римска. Не може то да се раздваја. Кажем ти, превише је све измиксано да би се могао направити оштар рез, а не погрешити у закључку. `Ајде да кажемо да је византијска култура настала на темељу оног дела римске културе који је био највише прожет хеленизмом. Како ти ово звучи? :)

Misliš na crkvu Sv.Sofije u Sofiji, Bugarskoj ? Jel to crkva koju je podigao naš Milutin, gde je i sahranjen?
Pročitala sam da je grad Sredac dobio ime baš po crkvi Sv.Sofije koju je podigao naš gore pomenuti Kralj. Ili je to u pitanju crkva Sv. Nedelje u Sofiji? Čula sam oba podatka, pa sad ne znam šta je tačno :roll:

Bi2:
Misliš na crkvu Sv.Sofije u Sofiji, Bugarskoj ? Jel to crkva koju je podigao naš Milutin, gde je i sahranjen?
Pročitala sam da je grad Sredac dobio ime baš po crkvi Sv.Sofije koju je podigao naš gore pomenuti Kralj. Ili je to u pitanju crkva Sv. Nedelje u Sofiji? Čula sam oba podatka, pa sad ne znam šta je tačno :roll:

Ne, misli se na Aja Sofiju u Carigradu, sada tursku dzamiju.

Back