HeBePoBaTaH:@AKHENATONE
Da li je i ko objavio kod nas "Istorija Ratova" (De bellis) ?
Nije objavljena. Mozes da nadjes samo fragmente koji se odnose na Slovene u I tomu Vizantijskih izvora za istoriju naroda Jugoslavije.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
HeBePoBaTaH:@AKHENATONE
Da li je i ko objavio kod nas "Istorija Ratova" (De bellis) ?
vazon:"...Vizantinci nisu uzeli vrline starih RImljana za svoj uzor, nego njihove mane."
Povraca mi se!!!
AKHENATON:Kad pogledas okom istoricara, nazalost izgleda da je tako.
Samo nemoj ovde da povracas, molim te. :smile:
AKHENATON:Tako nekako mozda i moze da se kaze jer je vizantijska kultura vise zasnovana na kulturi grckog dela Carstva i vise se oseca njeno prisistvo u kulturi Vizantije od prisustva rimske kulture Apeninskog poluostrva.
Bi2:Nije mi ovo jasno: ako je postojala vizantijska kultura u grčkom delu Carstva, ko je činio kulturu ostatka Carstva ? Zar Vizantinci nisu bili Grci? Neki od careva sa imenom Andronik su ustvari Andronikos, jel tako ?
vazon:Погледај цркву Св Софије. Пуна је лукова и купола. Чија су то архитектонска решења римска или грчка? Римска. Не може то да се раздваја. Кажем ти, превише је све измиксано да би се могао направити оштар рез, а не погрешити у закључку. `Ајде да кажемо да је византијска култура настала на темељу оног дела римске културе који је био највише прожет хеленизмом. Како ти ово звучи?![]()
Bi2:Misliš na crkvu Sv.Sofije u Sofiji, Bugarskoj ? Jel to crkva koju je podigao naš Milutin, gde je i sahranjen?
Pročitala sam da je grad Sredac dobio ime baš po crkvi Sv.Sofije koju je podigao naš gore pomenuti Kralj. Ili je to u pitanju crkva Sv. Nedelje u Sofiji? Čula sam oba podatka, pa sad ne znam šta je tačno![]()
AKHENATON:Ne, misli se na Aja Sofiju u Carigradu, sada tursku dzamiju.