Tokom vikenda sam, nakon što sam u medijima pročitao o navodnoj sanaciji greda na Železničkoj stanici Beograd - Centar (Prokop), odlučio iz čiste radoznalosti da obiđem lokaciju.
Kao diplomirani građevinski inženjer, statičar konstrukcija i glavni projektant više desetina objekata visokogradnje, moram da kažem da me stanje koje sam zatekao - šokiralo!
Na licu mesta je vidljivo pucanje dve nosive grede u blizini oslonaca (stubova). Pukotine se nalaze upravo na mestu gde, zbog dilatacione fuge, ne postoji mogućnost preraspodele opterećenja – drugim rečima, na tom mestu nema nikakve rezerve nosivosti.
Tačno iznad ovih greda nalazi se petospratna zgrada, za koju mediji navode da uopšte nije ni bila planirana kada je prvobitna konstrukcija projektovana i izvedena.
Tokom obilaska sam video da se pukotine premazuju malterom, bez ikakvog konstruktivnog ojačanja ili podupirača, dok stanica i zgrada iznad normalno funkcionišu – ljudi svakodnevno putuju vozom i prolaze iznad njih. Nakon toga je sve brzo okrečeno i postavljena je neka čelična utega za koju nije jasno da li ima ikakvu konstruktivnu funkciju.
Kao statičar, u Austriji bih imao profesionalnu i zakonsku obavezu da upozorim na ovakvu neposrednu opasnost po ljudske živote.
Ne znam kojoj instituciji u Srbiji treba prijaviti ovakav slučaj, ali osećam dužnost da ovo javno iznesem.
Moje mišljenje:
• Stanicu je potrebno odmah zatvoriti.
• Zgrade na platou iznad treba evakuisati dok se ne obavi ozbiljna statička provera.
• Statički proračun ovog javnog objekta mora pod hitno biti stavljen stručnoj javnosti na uvid, radi nezavisne provere.
Nadam se da će se ovo uraditi pre nego što bude kasno.