PROKLETSTVO BORILACKIH VESTINA !

ciji je wing chun bolji, cija skola zasluzuje paznju, ko je koga prevario, zasto je i kako je Jovan Vuca otisao od Predraga, zasto se Novi Sad odvaja (po postovima) od brace Koviljac,
zasto su , AKO su braca Koviljac u zavadi, koga to William Cheung vise voli i ceni, ko je bolji sifu u srbiji....mnoga pitanja se jos mogu postaviti u vezi wing chuna ,ali isto tako i u vezi aikidoa, tu i tamo u vezi karatea....ali prokletstvo najvise prati Wing Chun i Aikido i ljude koji se njima bave.....ili gresim !?

da li postoji jednostavniji pristup problemima koji se namecu ,ako postoji koji su prioriteti !?
kako resiti nastali problem i kojim sredstvima !??

Kad govoris ciji stil poducavanja jedne vjestine je bolji tu bi trebalo da gledas prvo da li instruktor uopste zna ono sta prenosi, kako to prenosi na ucenike, koliko znaju njegovi ucenici,.... Nisam upoznat sa problemima ove vrste u Wing Chunu, ali znam da Prokletstvo definitivno obuhvata i Ninjutsu. Imate ucitelje koji teze sto manje nauciti i osposobiti svoje ucenike kako ovi ne bi mogli sami dalje napredovati i usavrsavati se i kako ne bi mogli sjutra otvoriti svoje dojoe i osamostaliti se. Imate one koji malo znaju pa ogranicavaju programe zbog cega ucenici stalno uce jedno te isto, jer se instruktor plasi da bi ga po znanju brzo pretekli. Imate one koji se kriju iza kupljenih diploma i priznanja. U toj prici najvise stradaju ucenici kod tih zlotvora i oni koji treniraju u normalnim skolama ali imaju slab mentalni nivo i dopustaju sebi da ih laznim obecanjima ovi zlotvori privuku u svoj dojo. Takvi kada vide da od svega sto im je obecano nema nista, pokusaju se vratiti ali udare u zatvorena vrata nekadasnjeg dojoa koji je sabotiran njihovim odlaskom ili je njihov nekadasnji ucitelj zbog njih postavio katanac.

Kako rijesiti problem. Interesantne sam vidio dvije ponude, koncentracioni logor i kavez nije lose, novac od ministra zvuci primamljivo, pitanje je gdje bi isle te pare, vjerovatno na auta i avione. Licno mislim, bar u mojoj vjestini da je to nemoguce, bar dok je trenutni poglavar ove vjestine ziv. A kada njega vise ne bude, ne znam da li ce se stvari postovati na bazi centralnog honbu dojoa, ili ce svako vuci na svoju stranu zeljeci da njegova i samo njegova skola bude najbolja tj. upravo ovo sto se u Srbiji u WC radi, samo posmatrano na globalnom nivou. Zasto? Zato sto ako dodje do pokusaja da se rijesi problem, a to moze biti samo da se razgranici ko radi kako treba a ko ne, doci ce do ogromnog preusmjeravanja kapitala tako da ce mnogi osiromasiti a malo njih se obogatiti. Veliki je broj onih koji se vise vjestinom nece baviti. Ovo je jako lose s druge strane, jer tjera ljude od vjestine umjesto da ih privlaci.

Back