Prokletstva

Da li verujete u prokletstva i možete li da navedete neki (lični) primer?

Postoji legenda da je Stefan Dečanski prokleo budućeg cara Dušana, njegove potomke kao i buduće srpske vladare. Svi znamo kako je završio uroš Nejaki, a kasnije i srpska država.

Nadovezaću se na reči jednog starijeg prijatelja koji mi je pre par dana rekao da u narodu vlada verovanje da je najgore kada otac prokune svoje dete, jer se to prokletstvo sigurno ispunjava.

Hajde sada malo vi, pa ću nastaviti još malo kasnije.

Otac mog pok. prijatelja je bio UDBAŠ, imao je dva sina . Oba su nastradala tako da niko nije odgovoran za njihovu smrt. Seme mu se zatrlo, nije li to možda bila nečija kletva?

U NEKOM SELU IMAM KUCU, TO DVORISTE U SELU JE OGROMNO PORED NAS ZIVI NEKA ZENA KOJA VRACA. PRE NEKI DAN SAM BRALA SLJIVE I KOD OGRADE GDE SE GRANICI NASE DVORISTE SA TOM ZENOM U NJENOM DVORISTU JE NEKA LOPATA VEZANA ZA NASU OGRADU I JA SAM SE PREPALA I ODMA TO REKLA RODITELJIMA ONI NISU TELI DA SE PETLJAJU SA TIM ALI BILI SU ZBUNJENI, KADA SAM RAZMISLILA MALO BOLJE TO BI TREBALO DA ZNACI DA ONA VEZUJE SMRT ZA NASE DVORISTE ZA NASU KUCU NA SELU. CELO SELO PRICA DA ONA VRACA!!! BAS ME JE STRA OD NJE ALI DOBRO BAR NE ZIVIM TAMO EGO U GRADU.

čitao si "Koštanu"?
pazi, u to vreme, društveno i moralno je bilo u potpunosti prihvatljivo hmm... "trpati snajku"... to je društvo radilo u celosti, nije bilo nemoralno, niti je bilo ko to osuđivao (niti porodica, niti crkva, niti vlast)... dakle, nešto opšteprihvatljivo... teško da bi društvo posledice toga prihvatilo za prokletstvo...

Nije tacno . To je bio obicaj samo u toj jugoistocnoj Srbiji gde je i smestena radnja, a jeste i tada je to bilo nemoralno , pa o tome govori i roman Necista krv, koji se zbog tog nemorala i nezdravosti i zove - Necista - krv.

:?:

Да ли клетва заиста може дотаћи оног ко није заслужио да му се било шта лоше деси?
Да га не би дотакла мора да буде потпуно ''чист''?

Prokletstvo to jest ostvarenje kletve postoji srecom po nas. Jedini nacin da se neduzni potomci gresnih donekle zastite je hriscanski nacin zivota i redovno prisustvo liturgijama, molive, dobra dela. Svi mi smo zrtve velikih i malih nepravdi. Kletva trazi mesto-kaze nas narod sto ce reci nit se kida tamo gde je tanka i ako je neko zaista zasluzio kletvu nema negativnih posledica po onoga ko kune. Ima ih sto kunu bez razloga kao posledica mentalne bolesti i takvima se kletva vraca a ne dotice osobu koju kunu jer nije kriva. Sada je ubrzano vreme i sve se brzo vraca i odigrava, nije potrebno cekati vise generacija pre nego sto se ucinak kletve primeti, mozemo ga primetiti jos za zivota.
Primeri za koje ja znam i videla sam ih;
Zena koja je ukrala srecku od 50 000 evra od svoje dobrociniteljke i zloupotrebila tu dobru osobu na jos hiljadu nacina dobila je rak bas one dojke gde je sakrila srecku prilikom kradje. To nije nista u poredjenju sa onim sto se kasnije desilo njenim sinovima, jedan je ubijen u zatvoru a drugi je poginuo u saobracaju.
Politicki funkcioner koji je ukrao i oteo plac od siromasnog coveka sa mnogo sinova nije imao svoje potomstvo.
Zao covek koji je sve ljude mrzeo i cinio nedela izgubio je cerku od 23 godine i unuka od godinu dana u kanjonu Morace . Nastavio je nazalost da cini zla dela.
Ima mnogo drugih primera, beskonacna je lista...ne cinite ono sto ne zelite sebi!

Interesantna tema... zaista jako interesantna
Da li verujem ili ne?E, pa to je jedna od onih tema gde jednostavno nemam odgovor i zazirem, ne bih baš "čačkala mečku" ako ne moram. Nemam odgovor, ali imam priču. Davno sam je čula od majke jednog mog druga, inače ozbiljne žene. Tj. cela porodica je pričala istu priču, a ta je žena prenela meni.
Davno sam je čula, pa nisam baš zapamtila svaki detalj, a ne bih da filujem priču i dodajem proizvoljno, pa ću ispričati ono čega se iz priče sećam. Neko je dete, da li im beše rod, ili ne, rodjeno slepo. Lekari, ispitivanja, ustanovi se i dileme nema - dete nema medicinski razlog da ne vidi, oni smatraju da dete treba da vidi. A dete ne vidi. Godine lečenja, dijagnostikovanja i uvek isti odgovor - trebalo bi da dete vidi.
Kada je dete već bilo uzrasta nekih 7-8 godina, možda i godinu dve mladje ( ne sećam se ), krenu po nekim vračarama, pa nekima što tope olovo... pa ove, pa one... i ništa. Stignu, na kraju, a trebalo je na početku, možda bi bolje bilo, do Fruške Gore. Ima tamo dosta manastira, ne bih baš navela koji je, mada znam. Nadju monaha iz datog manastira, kog im je neko preporučio. Monah ih primi, sasluša, obeća da će da se moli za dete i šta se sve već izdogovaraju i monah im kaže kada ponovo da dodju. Dodjoše ponovo i monah im ispriča priču ( odakle im i kako - sam Bog zna, ali oni su je posle 100% potvrdili!!! ) Da je neki muški predak tog deteta bio oženjen i da je dobio dete. Medjutim, bio je slabog zdravlja i ubrzo po rodjenju deteta je i umro. Nakon njegove smrti, njegovi brat i majka, ne znam sada zašto, izbace snaju i unuče iz kuće, u sred zime. Očajna majka stane da kune i proklinje potomke do n-tog kolena, i da u tom i tom kolenu muško dete bude slepo, ako njeno dete umre. I njeno dete umre. Ubrzo i ona, za detetom, kažu da je legla u sneg i nije htela da se mrdne od dečjeg tela i tu je i umrla.
Kopajući po porodičnom stablu, nalazeći rodjake po raznim bočnim linijama, ljudi su tu priču potvrdili. Tako se desilo! A odakle monahu to - niko pojma nema. Uglavnom, on je ostao da moli za dete, da pokuša da skine to prokletstvo, ali dok sam ja bila u kontaktu sa tim ljudima, do pre godinu, godinu i po, to dete još nije progledalo.
Istina ili izmišljotina, ja ispričah onako kako sam čula. I dalje ne znam da li verujem, ne samo u priču, već u kletve uopšteno, ali svakako nisam rada ismevati se i igrati sa tim.

Novim sa clan.
U potrazi za odgovorima sam dosla do foruma.
Sumnjam da je moja porodica pod prokletstvom. Trazim nacin da se skine.
Molila bih članicu Ata,, ako moze, da mi kaze ime manastira na Fruškoj Gori.

U matičnoj porodici muskarci mladi umiru i ginu. Neki su ostavili potoke, neki nisu A neki ne mogu imati decu Cak ima i rodjeiih sa mèntalnim smetnjama.

Back