Projekat Jadar - naučni pogled

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U slučaju bilo kakve zabrane prerade litijuma nema potrebe ni za iskopavanjem.

Ko izvozi sirovine pomirio se sa tim da bude kolonija afričkog tipa. Ako smo kolonija bar nek budemo kolonija koja izvozi gotove proizvode a ne sirovine. Lično sam za projekat Jadar bez obzira na to što me Vučić ozbiljno živcira, ali da nekome dozvolim da kopa bilo kakvu rudu pa je negde prerađuje i onda nam naplaćuje gotove proizvode, e to ne bi moglo, ni u ludilu.
Za samo iskopavanje sam (u slucaju da se to izglasa na referendumu) bez da se izdvaja litijum iz jadarita zato sto izdvajanje zagadjuje okolinu dok samo iskopavanje jadarita iz dubinskog kopa ne zagadjuje okolis ili vrlo malo. Bolje da ti neko naplacuje gotov proizvod nego da zagadis svoju zemlju.
Srbija ne mora biti kolonija ako drzi do sebe i ne dozvoli jace exploatisanje .Srbija treba da ostavi veci dio jadarita za sebe, za rezervu, za buducnost.

Ко би желео да прочита Зборник САНУ ”Пројекат Јадар - шта је познато”, може да, на следећој адреси на сајту ДАИС - Дигитални архив издања САНУ, попуни податке, и добиће ПДФ овог Зборника на маил који наведе (ја добио после отприлике 7 дана)

https://dais.sanu.ac.rs/handle/123456789/12711/restricted-resource?bitstreamId=50687

Za samo iskopavanje sam (u slucaju da se to izglasa na referendumu) bez da se izdvaja litijum iz jadarita zato sto izdvajanje zagadjuje okolinu dok samo iskopavanje jadarita iz dubinskog kopa ne zagadjuje okolis ili vrlo malo. Bolje da ti neko naplacuje gotov proizvod nego da zagadis svoju zemlju.
Srbija ne mora biti kolonija ako drzi do sebe i ne dozvoli jace exploatisanje .Srbija treba da ostavi veci dio jadarita za sebe, za rezervu, za buducnost.
А зашто би то радили (мислим, дали неком да ископава руду и одвози је негде на прераду)? Шта би Србија и њени грађани имали од тога?

А зашто би то радили (мислим, дали неком да ископава руду и одвози је негде на прераду)? Шта би Србија и њени грађани имали од тога?
Pravo pitanje, zasto bi Srbija dala strancima da exploatisu njena prirodna bogatstva.
Vjerovatno su tu neki talovi dilovi, bonusi, dugovi, obecanja. Ti meni ove privilegije a ja tebi one ili sta je sa onim dugovima. Moguce ako RS dadne strancima da kopaju zato ce stranci zauzvrat razviti industriju baterija ili automobila u Srbiji.

Poslednja izmena:
Pravo pitanje, zasto bi Srbija dala strancima da exploatisu njena prirodna bogatstva.
Vjerovatno su tu neki talovi dilovi, bonusi, dugovi, obecanja. Ti meni ove privilegije a ja tebi one ili sta je sa onim dugovima. Moguce ako RS dadne strancima da kopaju zato ce stranci zauzvrat razviti industriju baterija ili automobila u Srbiji.
Могуће, свашта је могуће. Али је мало вероватно. Вероватније је да би добили ђоку :mrgreen:

Ne znam šta drugi misle o ovome, ali Ilon Mask koji se definitivno razume u ekonomiju kaže da je litijumski biznis (ali industrija, a ne kojekakve “rudne rente” i bakšiš i i milostinje za kolonijalne podanike) trenutno in.

Po svom ustaljenom običaju Srbija će čekati da bi i u tome bila poslednja, a i šta će nama pare, pare kvare…

6225BBD2-5452-49B8-8E01-4DA79D28BDDD.jpeg

Da najavim sutrasnje predavanje u SANU. /ne znam o čemu se tačno radi tj da li je predavač za ili protiv ovog kod nas, ali je verujem korisno za temu/

Поштовани,

У организацији Академијског одбора за енергетику САНУ, у среду, 5. фебруара, у 12 сати, у Свечаној сали САНУ, дипломирани инжењер рударства Ник Луцић, који живи и ради у Аустралији (Senior Consultant, Mining Manager, AusIMM), одржаће предавање под називом „Рудници литијума – искуства”.

Том приликом, између осталих, биће отворене теме: шта је литијум; загађење животне средине узроковано експлоатацијом минералних сировина; минирање стенске масе; одводњавање рудника и његов утицај на животну средину итд.

Директан пренос предавања биће омогућен путем линка https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/.

Skoro sam gledao dokumentarac dal histori ili diskaveri. Uglavnom taj englez sa poreklom iz španije hvali rudnike u španiji i kaže seljaci procvetali svi. Pa snima crvena jezera i reke prepuna sa sonom kiselinom. Oči mu pune ljubavi... Sav zapenio smrdljivi lobista.

Back