Proizvodnja?!

Sam fakat da se uvoze cackalice nista nije strasno, gorko je sto nista ne izvozimo kako treba.

Nema proizvodnje koja je na visokom nivou osim par stranih investicija.

Samo to sto se uvoze cackalice nista ne znaci. Nemacka nema vise nikakvu tekstilnu inudstriji i zivi lepo.

Ne ali je jendno od resenja, definitivno je jedno od resenja. Imamo kapaciteta da hranimo dobar deo sveta oko sebe i sire. Mozemo svasta od prehrambenih stavki da izvozimo. Sledece da ne uvozimo bas stvari koj mozemo sami da proizvedemo. Metalurgija je jos jedna od grana koje smo upropastili, i u tom pogledu smo mogli da napravimo nesto.

@konstantin V.

Cackalice sam pomenuo vise metaforicki, ne bukvalno. Hteo sam da naglasim da je problem mnogo dublji.

Inace, nema pravilnog ili nepravilnog izvoza, ili se izvozi ili ne.

smfgreat :
pa mislio sam konkretno na poljoprivredu i prehranu... mislim da bi tu bili stvarno fenomenalni i da bi toga dosta bilo.

Poljoprivreda se cesto postavlja kao zlatna koka, ali u perspektivi dugorocno jedna moderna ekonomija ne moze svoju izvoznu ekonomiju da bazira iskljucivo na poljoprivredi.
Holandija je recimo jedna od najjacih poljoprivrednih izvoznika u svetu, u toj zemlji je poljoprivredni izvoz predstavlja tek 15-ak procenata ukupnog izvoza.
Nas poljoprivredni izvoz je vec sada 30-ak odsto ukupnog izvoza. Ne kazem da ne treba ulagati u agrar, ali ne treba i praviti zablude da je to izlaz izlaza.

@konstantin V.

Cackalice sam pomenuo vise metaforicki, ne bukvalno. Hteo sam da naglasim da je problem mnogo dublji.

Inace, nema pravilnog ili nepravilnog izvoza, ili se izvozi ili ne.

Poljoprivreda se cesto postavlja kao zlatna koka, ali u perspektivi dugorocno jedna moderna ekonomija ne moze svoju izvoznu ekonomiju da bazira iskljucivo na poljoprivredi.
Holandija je recimo jedna od najjacih poljoprivrednih izvoznika u svetu, u toj zemlji je poljoprivredni izvoz predstavlja tek 15-ak procenata ukupnog izvoza.
Nas poljoprivredni izvoz je vec sada 30-ak odsto ukupnog izvoza. Ne kazem da ne treba ulagati u agrar, ali ne treba i praviti zablude da je to izlaz izlaza.

DA tu jesi u pravu nije samo u tome izlaz ali jeste neki pocetak. Mozda moze i drugi pocetak recimo... sigurnost radnika, sindikati, plate ili standard... ono kao poceti od nekud. Mene pored svega interesuje kako smo dozvolimli sve ovo? Jer moguce da se makar malo vratimo na neki normalan put?

npr,
nokia baterija za vase mobilne tel. stize iz kine za 2eura sa postarinom u vase sanduce na cjelom svjetu,to je samo jedan produkt primjer od 1000000....dobrih cjena!!!!
kad ce u srbiji neko biti u stanju,da proizvede i da posalje npr u ameriku za tu cjenu-ako je neko u stanju nek mi se javi sigurna zarada!!!!

ko kinezu konkurenciu napravi,ima od mene zagarantovanu zaradu,znaci sta kinez proizvodi netrebas ti u srbiji proizvoditi

jedina mogucnost proizvoditi nesto za Evropsku uniju,sta god proizvodis moraju produkti evropskom standardu odgovarati npr CE.zertifikat i na njihavom jeziku,kao sto rumuni svoje zdrave krastavce nesmiju prodavati zato sto su krivi,pa sad prskane i otrovane krastavce iz spanie uvoze ali zato odgovara design krastavca

sta god nije lako ni sa EU-zertifikatima ni sa Kinezkim niskim cjenama,kome prodavati sam sebi???

npr,
nokia baterija za vase mobilne tel. stize iz kine za 2eura sa postarinom u vase sanduce na cjelom svjetu,to je samo jedan produkt primjer od 1000000....dobrih cjena!!!!
kad ce u srbiji neko biti u stanju,da proizvede i da posalje npr u ameriku za tu cjenu-ako je neko u stanju nek mi se javi sigurna zarada!!!!

ko kinezu konkurenciu napravi,ima od mene zagarantovanu zaradu,znaci sta kinez proizvodi netrebas ti u srbiji proizvoditi

jedina mogucnost proizvoditi nesto za Evropsku uniju,sta god proizvodis moraju produkti evropskom standardu odgovarati npr CE.zertifikat i na njihavom jeziku,kao sto rumuni svoje zdrave krastavce nesmiju prodavati zato sto su krivi,pa sad prskane i otrovane krastavce iz spanie uvoze ali zato odgovara design krastavca

sta god nije lako ni sa EU-zertifikatima ni sa Kinezkim niskim cjenama,kome prodavati sam sebi???

Hranu... prehrambene namirnice... osnovne namirnice, da se smanji uvoz i smanje cene troskova osnovnih namirnica. Sada osnovne namirnice imaju previsoke cene. Neke od proizvoda imaju vecu cenu nego bilo gde u razvijenom svetu.

Back