Proizvodnja?!

smfgreat

Aktivan član
Poruka
1.159
Treba da pokrenemo proizvodnju malo, ne da uvozimo kretenske proizvode koje sami mozemo da proizvodimo ili vec imamo... kad smo takve stvari dozvolili do sad onda treba da se zapitamo sta ce mo jos dozvoliti tj oni umesto nas..

Stvar izgleda veoma prosta,ali nimalo nije.Da bi krenuli u proizvodnju nekog proizvoda koji se ovde ne proizvodi,moraju se znati odgovori na tri pitanja:
1.Da li je tacno da bas niko se ne bavi tim poslom ?
2.Kolika je cena kostanja tog proizvoda na nasem trzistu( sveukupna cena)?
Sta znaci sveukupna cena?
Ovo drugo mora biti potpuno jasna brojka,tu ne sme biti promasaja,jer ako se promasi,onda ste na milimetar od pucanja.Takodjer su vazni i rokovi isporuke robe i rokovi za placanje repromaterijala i rokovi placanja vama kao firmi proizvodjacu.Treba imati na umu koliko je potrebno ljudi angazovati za radni proces,sta nam sve treba od prostorija,vozila za transport kako repromaterijala,tako i gotovih proizvoda,zatim placanje i dobijanje dozvola od strane republickih nadleznih inspekcija i opstinskih organa.

3.Zasto se bas ta roba uvozi,a da se niko pre nije setio da pokrene proizvodnju kod nas?

Toliko za pocetak,ako treba,razradicemo problem u detalje,ali mislim da je ovo sasvim dovoljno za pocetak.

Treba da pokrenemo proizvodnju malo, ne da uvozimo kretenske proizvode koje sami mozemo da proizvodimo ili vec imamo... kad smo takve stvari dozvolili do sad onda treba da se zapitamo sta ce mo jos dozvoliti tj oni umesto nas..

Slazem se sa tobom,kako vrijeme ide bice sve teze naci domaci proizvod,najsmjesnije kad vidis vodu uvezenu iz inostranstva...
U svijetu vlada politika slobonog trzista od kojeg najvise ispastaju slabo razvijene zemlje cija privereda ne moze konkurisati onoj od razvijeni zemalja.Stvarno je zalosno da se mnoge nase firme zatvaraju zbog konkurencije iz inostranstva,cak cujem da i poljoprivrednici jedva pokrivaju svoje troskove jer drzava uvozi povrce iz inostranstva.Cisto sumnjam da nasa privreda moze ista uraditi bez stranih investicija.
Ne znam zasto drzava uvozi toliko stranih proizvoda,mozda EU zahtjeva da se uvede slobodno trzuiste i dopusti stranim kompanijama da konkurisu sa domacim ili nema clanstva :D

Ovo je vrlo složen problem da bi se na njega odgovorilo ukratko jer sve što sad uvozimo smo nekada proizvodili ali nas je ‚‚neko‚‚ ubedio kako to nije dobro i nije po ne znam ni ja kojim standardima što nije istina.Recimo što se tiče hemijsko kozmetičkih preduzeća one su mahom imale licence stranih poznatih proizvođača po kojima su pravili proizvode samo što su to znali samo oni koji su tamo radili a i zašto bi ja to znala meni kao potrošaču je bitno da sam ja zadovoljna proizvodom i ništa više....ako mi se svidi kupovaću- ako ne neću ga kupiti drugi put i to je to.To što nas je neko ubedio da je uvozno bolje nego ono što je proizvedeno ovde, radi samo na račun profita uvoznika i ništa više a o kvaliteu te robe možemo samo da nagađamo.:aha:

Stvar izgleda veoma prosta,ali nimalo nije.Da bi krenuli u proizvodnju nekog proizvoda koji se ovde ne proizvodi,moraju se znati odgovori na tri pitanja:
1.Da li je tacno da bas niko se ne bavi tim poslom ?
2.Kolika je cena kostanja tog proizvoda na nasem trzistu( sveukupna cena)?
Sta znaci sveukupna cena?
Ovo drugo mora biti potpuno jasna brojka,tu ne sme biti promasaja,jer ako se promasi,onda ste na milimetar od pucanja.Takodjer su vazni i rokovi isporuke robe i rokovi za placanje repromaterijala i rokovi placanja vama kao firmi proizvodjacu.Treba imati na umu koliko je potrebno ljudi angazovati za radni proces,sta nam sve treba od prostorija,vozila za transport kako repromaterijala,tako i gotovih proizvoda,zatim placanje i dobijanje dozvola od strane republickih nadleznih inspekcija i opstinskih organa.

3.Zasto se bas ta roba uvozi,a da se niko pre nije setio da pokrene proizvodnju kod nas?

Toliko za pocetak,ako treba,razradicemo problem u detalje,ali mislim da je ovo sasvim dovoljno za pocetak.

Mene zanima kako se otpocinje svoj biznis i nemam nikakvog iskustva sa time,pa bih te zamolio da podelis svoja iskustva sa nama.
Moje znanje ekonomije je veoma malo i to uglavnom mikroekonomije.Znam samo da covek koji hoce da ulozi pare u neki biznis mora da gleda da mu profit od tih para bude veci od onog koji bi ostvarivao od kamata na te pare koje bi stavio u banku(ekstra profit),a ako u nije veci onda u tom slucaju zatvara firmu..To sam naucio na casovima ekonomije.
E mene sad zanima kako to ide u praksi,odnosno da li je to bas tako u praksi.

To sto su nas nesto malo ucili u srednjoj skoli iz ekonomije,to je bukvalno malo i nedovoljno.
Sto se tice zarade od kamate na ulozena dinarska sredstva ili devizna...to zaboravi,to niko ne radi,a ako ti kaze da zivi od kamate,onda te masno i zlonamerno laze.

Pisao sam dosta postova na tu temu,bas od pocetka do potpuno razradjenog biznisa kada on radja novu radnju i na kraju ulaganje u pasivu,kao nesto kada svesno prestajemo aktivu da pretvaramo u aktivu.Pisati sada ispocetka,a to sam radio od kako sam na forumu( bez obzira sa ili bez pauze koju sam imao) bio bi stvarno ogroman posao.No,videcu u mojim porukama da izdvojim ono najvaznije i da bude po redosledu poteza koje treba napraviti.Evo,za pocetak,ovaj post , neka ti bude moj prvi upuceni post. http://forum.krstarica.com/showthre...as-reda...?p=17363800&viewfull=1#post17363800

poz...

U svijetu vlada politika slobodnog trzista koja ocigledno ima za cilj da unisti slabo razvijene privrede.Nase firme se ne mogu nositi sa konkurenicijom iz inostranstva pa su mnoge prinudjene na zatvaranje, tesko da mi mozemo pokrenuti neku proizvodju bez stranih ulaganja a konkurencija je ogormna.Nasi poljoprivrednici jedva izmiruju troskove,profit je jedva dovoljan za pocetak naredne proiozvodnje a drzava uvozi voce i povrce iz citavog svijeta.
Kad odes u trgovinu i vidis izvorsku vodu uvezenu iz inostranstva sve ti jasno.

U svijetu vlada politika slobodnog trzista koja ocigledno ima za cilj da unisti slabo razvijene privrede.Nase firme se ne mogu nositi sa konkurenicijom iz inostranstva pa su mnoge prinudjene na zatvaranje, tesko da mi mozemo pokrenuti neku proizvodju bez stranih ulaganja a konkurencija je ogormna.Nasi poljoprivrednici jedva izmiruju troskove,profit je jedva dovoljan za pocetak naredne proiozvodnje a drzava uvozi voce i povrce iz citavog svijeta.
Kad odes u trgovinu i vidis izvorsku vodu uvezenu iz inostranstva sve ti jasno.
Nisi bas citao ispocetka,malo si skrenuo sa zadate teme.

prosle godine poljoprivrednici proizveli kukurza rekordno pa im se razbilo o glavu. prodali za dzab dzaba ucenjivacima a ovi onda izvezli za rekordne cene.
sad nemaju hrane za stoku pa i to kolju, i to onu priplodnu. nece imati mesa.
rad se ne isplati jer je drzava ogrezla u korupciju.

To sto su nas nesto malo ucili u srednjoj skoli iz ekonomije,to je bukvalno malo i nedovoljno.
Sto se tice zarade od kamate na ulozena dinarska sredstva ili devizna...to zaboravi,to niko ne radi,a ako ti kaze da zivi od kamate,onda te masno i zlonamerno laze.

Pisao sam dosta postova na tu temu,bas od pocetka do potpuno razradjenog biznisa kada on radja novu radnju i na kraju ulaganje u pasivu,kao nesto kada svesno prestajemo aktivu da pretvaramo u aktivu.Pisati sada ispocetka,a to sam radio od kako sam na forumu( bez obzira sa ili bez pauze koju sam imao) bio bi stvarno ogroman posao.No,videcu u mojim porukama da izdvojim ono najvaznije i da bude po redosledu poteza koje treba napraviti.Evo,za pocetak,ovaj post , neka ti bude moj prvi upuceni post. http://forum.krstarica.com/showthre...as-reda...?p=17363800&viewfull=1#post17363800

poz...

Hvala unapred.

Kako misliš ne može da se živi od kamate?Razumem da ne može da se živi sa 30 000 evra uloženih u banku, ali bi moglo sa minimum 90 000 da se živi lagodno.

Gledajte da radite za sebe,ne za drzavu,ne za nekog drugoga,pa cete moci nekako da zivite.Raditi se mora,sam od sebe hleb nece doci na stol.

ne zivis sam na svetu yebiga. tvoj rad nekom moras da prodas.

a taj neko... znas i sam dalje, naveo sam ti primer zemljoradnika koji upravo rade za sebe i dozivljavaju teske trenutke i pored uspeha prosle godine. kao sto rekoh, taj uspeh je sistem pretvorio u tragediju i to ce i na tvoje licne interese da se odrazi sa cenama hrane

Pa sad, o ovome bi se moglo diskutovati. Za oročena sredstva u iznosu koliko košta recimo jedan dvosobni stan u NS može da se dobije više od prosečne srpske plate.
Sigurno da raznim ulaganjima može da se zaradi daleko više nego oročavanjem novca, ali neko ko nema želju za avanturisanjem a ima dovoljno veliku početnu masu novca može da živi od kamate.

Pa sad, o ovome bi se moglo diskutovati. Za oročena sredstva u iznosu koliko košta recimo jedan dvosobni stan u NS može da se dobije više od prosečne srpske plate.
Sigurno da raznim ulaganjima može da se zaradi daleko više nego oročavanjem novca, ali neko ko nema želju za avanturisanjem a ima dovoljno veliku početnu masu novca može da živi od kamate.

veliki je to rizik, secanje na 90-e su vristeci alarm. kad zapadni finansijski sistem kolabira nece biti slatko.

oces da sacuvas kapital uz lepu kamatu - zlato.
hoces da obrnes veliki profit uz nesto rizika - srebro.

veliki je to rizik, secanje na 90-e su vristeci alarm. kad zapadni finansijski sistem kolabira nece biti slatko.

oces da sacuvas kapital uz lepu kamatu - zlato.
hoces da obrnes veliki profit uz nesto rizika - srebro.

Kada krcne monetarni sistem svakako neće biti slatko. Međutim, kako neko već pomenu, ovde uopšte nije lako fizički kupovati zlato ili srebro. Vidim da ste spominjali internet kupovinu, međutim kada pukne zapadni finansijski sistem, šta će mi značiti što sam od neke kanadske firme preko interneta kupio srebro? Ni te firme ni interneta neće biti.
Sve u svemu kada zaista totalno pukne taj sistem, verovatno će najbolje proći onaj ko je uložio u nešto što može da se pojede ili da posluži da se napravi nešto što može da se pojede.

Kada krcne monetarni sistem svakako neće biti slatko. Međutim, kako neko već pomenu, ovde uopšte nije lako fizički kupovati zlato ili srebro. Vidim da ste spominjali internet kupovinu, međutim kada pukne zapadni finansijski sistem, šta će mi značiti što sam od neke kanadske firme preko interneta kupio srebro? Ni te firme ni interneta neće biti.
Sve u svemu kada zaista totalno pukne taj sistem, verovatno će najbolje proći onaj ko je uložio u nešto što može da se pojede ili da posluži da se napravi nešto što može da se pojede.

imas na mom blogu kako u srbiji da kupis srebro

Hvala unapred.

Kako misliš ne može da se živi od kamate?Razumem da ne može da se živi sa 30 000 evra uloženih u banku, ali bi moglo sa minimum 90 000 da se živi lagodno.
Sa 90 000 evrica se nije za igrati,nikako i niposto.Sa tim parama moze se uci u jak biznis,sa npr,proizvodnjom i maloprodajom na istom mestu.Moze se ,ako ne zelis da radis i sigurno da zadrzis taj novac,da kupis stan ili lokal,te ga rentiras.U slucaju da se zakupcu vise ne placa kirija,nekretnina ostaje tu gde jeste,a pare u banci orocene mogu uvek lako da dobiju noge,proglasi li banka ili drzava u kojoj si orocio pare bankrot( slucaj Argentine npr.).Bolje je vrabac u ruci nego golub na grani.

ne zivis sam na svetu yebiga. tvoj rad nekom moras da prodas.

a taj neko... znas i sam dalje, naveo sam ti primer zemljoradnika koji upravo rade za sebe i dozivljavaju teske trenutke i pored uspeha prosle godine. kao sto rekoh, taj uspeh je sistem pretvorio u tragediju i to ce i na tvoje licne interese da se odrazi sa cenama hrane
Jeste,ne zivim sam na svetu,ali po toj istini sam i ne radim,sam ne stvaram nesto za prodaju,sam ne trosim novac,sam ne ucestvujem u jednom kruznom monetarnom toku.

Jeste,sadili su kukuruz i bili su prevareni,ali...sta je ikada bilo sigurno???Trziste ima svoju traznju i ponudu,ali u odredjenom trenutku.Gubio sam i ja pare nakon mukotrpnog rada,a ta opasnost uvek mi visi iznad glave,kao i drugima.No,zbog eventualnog ponovljenog scenarija,necu prestati ziveti i raditi.Nije lako,ali se mora ici dalje.Zao mi je nasih seljaka,drzava ne da ih je skroz srozala nisko nego ih je u potpunosti degradirala.Ponavljam,zao mi je tih ljudi.

Rentirajte nekretnine,ako hocete i mislite da je to nesto sto vam odgovara i zadovoljava.Licno,nikada ne bih isao na rentiranje nego ponovo na proizvodnju i prodaju.Moj pravac razmisljanja i delovanja je :aktiva-aktiva-aktiva i uvek aktiva.Tako sam naucen i to je nesto sto mi je posve prirodno,ali dakako da je rentiranje takodjer dobit,samo sigurno manja od same proizvodnje.Kad vec izlazim na posao iz kuce,hocu da taj dan uzmem sto god mogu vise.To preporucujem i drugima.

da ima i nazalost sto ide na dole to je bolje nekima i trude se da urade sve da to tako odrze. Lako je sa narodom koji ne razmislja i plasi se i nece nista da kaze. Sve je vise takvih, narod je uplasen da bi se pobunio. Proizvodnja kod nas je vec pretrpela radi toga sad sta ce sve da pretrpi pitanje je...

Komplikovana tema o kojoj se moze puno debatovati.U sustini, problem je sistemski i na momente dobija i parapsihopatoloske oblike.
Zemlja koja recimo nije u stanju da proizvede cackalice i sibice, vec to masovno uvozi iz Turske i Kine, o njoj ni ne treba trositi mnogo reci.

Back