Programiranje u R-u

Tek sam počeo da radim u njemu i zaista je lak, ali mi je hitno. Uradio sam sve što ima ugrađene funkciju u R-u, ali mi sada treba da napišem kod u par redova kako to radi peške. Radi se o Spirmanovom koeficijentu korelacije, funkcija u R-u je: cor.test(x, y, method = "spearman")

A sada mi treba da za ove dve promenljive izračunam to peške. Prost je i obrazac, ali se ja nešto bunim. Rho=1-6*suma(di)_na_kvadrat/n(n_na_kvadrat-1)
di je razlika rangova za šta opet postoji funkcija rank()
Obo bi trebalo da se radi sa for i petljom zbog sume ali čitam da se to izbegava u R-u

Čak sam i guglao za kod jer je ovo čest koedicijent u statistici, ali nisam našao. Svaki savet je dobrodošao.

To sam uradio a sada mi treba da uporedim rezultat koji se dobio preko funkcije cor.test sa onim koji se dobija pomoću obrasca za Rho. Bukvalno samo da izračunam obrazac Rho=1-6*suma(di)_na_kvadrat/n(n_na_kvadrat-1) ali negde bagujem.

Da bi bolje razumeo, imaš taj koeficijent na ovom linku https://www.geeksforgeeks.org/spearman-correlation-testing-in-r-programming/

I tu je urađen primer korišćenjem funkcije u R-u. To sam uradio i to mi je jasno.

Ovde imaš i obrazac na osnovu kog se računa taj koeficijent. Sada mi treba da izračunam tu vrednost ali korišćenjem obrasca. Prost je obrazac ali ja bagujem.

Baza na koju treba da ga primenim ima 915 ispitanika. U obrascu imaš ovo d, što je razlika rangova i za to može da se koristi funkcija iz R-a rank (da se ne računa ručno), a n je ukpan broj ispitanika (915). Znači, samo da se u dva-tri reda napiše kod koji računa ovaj obrazac (ali mora u sebi da ima sumu jer računa ovo d za svih 915 ispitanika). Nadam se da me razumeš.

Back