Programiranje u dos-u

DOS je operativni sistem, nije programski jezik, tako da je "programiranje u DOS-u" blag oksimoron. :)
Ako misliš na BAT skripte, to se koristi i dan danas. Ja kao sistemaš skoro svaki dan koristim CMD prompt, i komande koje se koriste još iz vremena DOS-a.

E sad, da neko sedne i da piše eksplicitno program koji bi radio u komandnom modu, na konzoli, to je isto moguće, ali je malo verovatno.

Inace evo ti hello world za dos u asmebleru:
Kod:
~/.../examples/assembler >>> cat mzhello.asm                                                        
format mz
use16
org 100h

mov dx,msg
mov ah,9h
int 21h

mov ah,10h
int 16h

mov ax,$4c01
int 21h

msg db "Hello World!$"
Kod:
~/.../examples/assembler >>> fasm mzhello.asm                                                                                                                                                            
flat assembler  version 1.73.27  (16384 kilobytes memory)
2 passes, 61 bytes.
~/.../examples/assembler >>> file mzhello.exe                                                                                                                                                            
mzhello.exe: MS-DOS executable
E sad pokrenes u dosbox :P

Nije problem napraviti program u DOS-u koji nešto radi.
Problem može da nastane ako se uzme aplikacija koja je pravljena za mrežni rad (Novell Dos) i to hoću da radi na windows 10 pc u nekoj mreži.
Koliko vDos podržava mrežni rad ako je server Linux Open Suse 11.2 i ima startovanu SAMB-u.

Nije problem napraviti program u DOS-u koji nešto radi.
Problem može da nastane ako se uzme aplikacija koja je pravljena za mrežni rad (Novell Dos) i to hoću da radi na windows 10 pc u nekoj mreži.
Koliko vDos podržava mrežni rad ako je server Linux Open Suse 11.2 i ima startovanu SAMB-u.
Ne moze to. Treba ti novel netaware server i ipx mreza.

DOS je operativni sistem, nije programski jezik, tako da je "programiranje u DOS-u" blag oksimoron. :)
Ako misliš na BAT skripte, to se koristi i dan danas. Ja kao sistemaš skoro svaki dan koristim CMD prompt, i komande koje se koriste još iz vremena DOS-a.

E sad, da neko sedne i da piše eksplicitno program koji bi radio u komandnom modu, na konzoli, to je isto moguće, ali je malo verovatno.

Pa eto mene i to zapalo. Program za neki japanski data terminal sam radio u čistom C i tekstualnom OS. Nije baš DOS ali je mnogo gore.

Pa eto mene i to zapalo. Program za neki japanski data terminal sam radio u čistom C i tekstualnom OS. Nije baš DOS ali je mnogo gore.
što me podseti

IMG-15c840622f9379748d76f887549b4d32-V.jpg

Imam citav niz programa pod dos-m u cliperu. Programi su za poslovanje firme kao; glavna knjiga, kupci i dobavljaci, robno-materijalno, plate, izrada kalkulacija za stamparije (ovo mislim da sam jedini jer nisam pronasao nesto slicno). Sve radi u mrezi Novel. Sada sam to uradio u C# i sa MySql bazom. Cliper ni podrzava prave baze.

Imam citav niz programa pod dos-m u cliperu. Programi su za poslovanje firme kao; glavna knjiga, kupci i dobavljaci, robno-materijalno, plate, izrada kalkulacija za stamparije (ovo mislim da sam jedini jer nisam pronasao nesto slicno). Sve radi u mrezi Novel. Sada sam to uradio u C# i sa MySql bazom. Cliper ni podrzava prave baze.

Ja o takvim dosovim programima i mislim.
U vDosPlus-u to radi na Linux (Open Suse 11.1) podignutim mars-om(simulacija novell-a) i Sambom da bi pristupio sa Win. 10 PC.
Sve je OK. sem brzine kod nekih obrada. (stari sistem 15minuta a u vDos-u 40min.)

Back