programiranje samoga sebe

Nesto razmisljam... svi mi imamo osobine koje volimo kod sebe, i one koje ne volimo. Izbaceivanjem nekih za koje smo svesni da su negativne i ubacivanjem nekih drugih pozitivnih mi ne gubimo sebe, vec samo postajemo bolja verzija.

Bavim se vec duze vremena amaterskim proucavanjem psihologije i filozofije, i od prilike sam dosao do zakljucka da je samoprogramiranje itekako izvodljivo. Da predjem na stvar.

Predpostavljam da svi znaju sta je ego. Prakticno program u nasoj glavi koji je kod svakoga drugaciji, i zbog kojeg svako drugacije reaguje na odredjena zbivanja.

Kada se rodimo kao beba, posedujemo samo svest, nas ego je prazan i ne popunjen te izgleda, kao prozirno staklo, ovako nekako:
ego1.jpg

Tokom naseg zivota desavale su nam se razne stvari, i svaka misao i emocija koja je zbog tih dogadjaja prosla kroz nas oslikala je poneku boju na tom nasem staklu i ono izgleda sad ovako:
ego2.jpg

Sve ove boje cine taj tvoj program, odnosno ego, a to je sve ono sto volimo, sto ne volimo, svi stavovi, predrasude, zelje..... neke od ovih boja nam koriste, dok neke stete.. i sta sad mi mozemo uciniti da sve to izmenimo?

Mozemo nacrtati potpuno nove boje koje se nama dopadaju, i podebljati one koje posedujemo i dopadaju nam se a pustiti da izblede one koje ne volimo.

E, sad, kako se to radi?
Pozitivnim razmisljanjem! I to, na sledeci nacin...

ego3.jpg
ova crna tacka je odredjena misao, koja je se tu pojavila (jer smo je mi inicirali ili zbog nekog vanjskog dogadjaja ili sama od sebe) i koja moze biti pozitivna ili negativna po nas... a ovaj krug je, kao sto je receno, nas ego.... i sad, sta se dalje dogadja, ta misao koja je se javila u mozgu prolazi kroz nas ego...
ego4.jpg
e, ovde mi imamo 2 izbora:
1) pustiti misao jednostavno da prodje, i zaboraviti na nju:
ego5.jpg

2) analizirati tu misao, zalaziti u njene detalje i jednostavno dozvoliti svom mozgu da je uveca, poput lupe:
ego6.jpg
...
ego7.jpg
...
i nakon ovog procesa, misao odlazi ali nesto ostaje iza nje...
ego8.jpg
.. primecujete sta??

Ostaje nova boja ucrtana u nasem egu. Zavisno od toga da li je misao bila pozitivna ili negativna takva i boja ostaje. Tako da, sta mi ovde mozemo uraditi.. razmisljati pozitivno i opstimisticno, na taj nacin inicijalizovati pozitivne misli, zumirati ih te na kraju pustiti da se pozitivni stavovi ka zivotu oslikaju preko naseg ega.

Ako se ne mozete setiti pozitivnih misli, ostavicu vam ja neke koje mozete analizirati... na primer:
ovo izbegavajte....
-nista mi ne ide
-nemam srece u zivotu
-ne svidja mi se kako izgledam
-ne .......uzas!!!

a na ovakve misli se fokusirajte.....

-osecam se udobno i samopouzdano (ako to nije slucaj dodaj "sve vishe" na kraju, da bi lakse savladao zid podsvesti)
-razmisljam optimisticno
-prolazim kroz zivot sa elegancijom, stilom i ponosom
-prezadovoljan sam sobom (na primer bolje nego "zadovoljan sam sobom", sto jache opishesh osecanja to bolje)
-osecam se opusteno, smireno i pod kontrolom
-volim sebe
-moj zivot je zabava
-prodirem u ljude kada govorim sa njima
-nepredvidiv sam
-kao bog sam
-gradim poverenje skim god da pricam
-ja sam pobjednik
-avanturista sam
-ja sam uporan, pozitivan i pouzdan
-fokusiram se na pozitivne emocije
-potpuno sam zadovoljan i opusten

i tako dalje, eto je citava lista, a ti ubaci i stvari kako bi ti voleo da se ponasas, smisli sam.... dakle ubacuj u mozak i obradjuj sve dok to ne postane djeo tebe i prihvatis to kao potpuno normalno :ok:

Ne postoji jedna realnost, vec je svaka relativna i subjektivna. Neke stvari ne mozemo promeniti ali uvek mozemo promeniti ugao gledanja na njih. I u tome je slatka tajna. :D

Back