Programer != Genije

Evo šta najveći ljudi iz sveta kodiranja kažu na tu temu.

Stiv Dzobs, Zakenberg i Bil Gejts nisu slavni programeri vec pre svega biznismeni koji usput znaju ponesto i o programiranju.
Jedan je "izmislio" telefon sa vecim ekranom, drugi je napravio bezveznu aplikaciju pored 10 slicnih u to vreme a treci je 15 godina prodavao "prepakovan" DOS.
Sva trojica su cist primer "americkog biznisa" tjst kad neko uspe da ti utrapi nepotrebnu ili vec postojecu stvar.

Ako ti trebaju primeri pravih programera, pocni od Linus Torvaldsa jer je lik sa 15 godina napisao svoj prvi OS.

Evo da pomenem i jednog od (po mom mišljenju) naših najboljih programera - veterana Voju Antonića. Sve svoje integrisane programe za elektroniku (koju takođe on projektuje) čovek piše sam, u asembleru. Rispekt, šta drugo reći....

481549_475299042531271_1134833984_n.jpg

Prilozi

• 481549_475299042531271_1134833984_n.jpg
    481549_475299042531271_1134833984_n.jpg
    35,9 KB · Pregleda: 6
Evo da pomenem i jednog od (po mom mišljenju) naših najboljih programera - veterana Voju Antonića. Sve svoje integrisane programe za elektroniku (koju takođe on projektuje) čovek piše sam, u asembleru. Rispekt, šta drugo reći....

Dodaj i mene na tu listu ...a možeš i legendarnog Miloša Orlića.
Ono, jeste da se još rvem sa C++ ali imam "osećaj za feeling" :cool:

Ili genije koji kod mene u firmi napravi labelu u korisničkom interfejsu za neki grid koja se zove (doslovno, copy/paste) FilterRoleManagementRoleDefinitionsBatchResult_0

Hajde da je varijabla, pa ni po muke... ali labela na sred UI....

Ajde sad ti objasni korisniku čemu to služi a usto i ne radi... :dash:

Nisu Mark i Bill programeri. U sustini oni su biznismeni koji su imali ideje i srece :D

Mislim da je greška oduzeti ovim ljudima epitet programera, s obzirom na to da je jedan od nule isprogramirao operativni sistem koji koristiš, a drugi pomerio granice društvene interakcije na internetu, takođe kuckajući po tastaturi :D

Usput.. niko od vas PROGRAMERA nije odgovori na moj post u temi iznad...

Poslednja izmena:
Naravno, tzv "kopirci" :lol:
Jedan pametan čovek je rekao: "Dobar programer piše pouzdan i čitljiv kod, a izvrstan programer koristi kod, koji je napisao dobar programer."
И даље треба правити разлику између неког ко користи туђу библиотеку и неког ко копира код и нада се да ће да му реши посао. :lol:

Mislim da je greška oduzeti ovim ljudima epitet programera, s obzirom na to da je jedan od nule isprogramirao operativni sistem koji koristiš, a drugi pomerio granice društvene interakcije na internetu, takođe kuckajući po tastaturi :D

ja ipak mislim da bi ti prvo trebao da pročitaš neke stvari o istoriji tih operativnih sistema pre nego odvališ ovakvu ordinarnu glupost.

neko lako štivo kao što bi trebalo recimo 8 -bitni OS Gary Kildalla koji se zvao CP/M Control Program for Microcomputers koji je veliki Bill uzeo malo preradio i prodao IBM-u kao svoj prvi DOS -Disc Operating System

neko lako štivo kao što bi trebalo recimo 8 -bitni OS Gary Kildalla koji se zvao CP/M Control Program for Microcomputers koji je veliki Bill uzeo malo preradio i prodao IBM-u kao svoj prvi DOS -Disc Operating System

Hvala na prepruci svakako da ću pročitati.
Nego pozvao bih se na sledeće :
Jedan pametan čovek je rekao: "Dobar programer piše pouzdan i čitljiv kod, a izvrstan programer koristi kod, koji je napisao dobar programer."
Dakle reklo bi se da je Bill ipak PROGRAMER, it ne bilo kakav
1sa5d6a

Poslednja izmena:

Od kakve nule sta pricas :P

A sta ce im onda onoliki programeri u firmi ako su oni najbolji. Kad pogledas velicinu biznisa koje vode njihovo programiranje je u senci, neprimetno.

Dobro, sedmicu koju ti koristiš Bill nije isprogramirao od nule, ali ne može niko reći da on nije programer ! A jel win8 neprimetna ???

Druze, Bili nista nije isprogramirao od nule. Ni Bili ni bilo ko ne moze sam da napravi ozbiljan i komercijalan OS. Poslednji takav "one-man-OS" je bila verzija Unixa iz 80-ih.
Sto se Tice Xp-a i 7-ce ( odnosno Viste) to su bili prvi pravi op.sistemi iz Microsfota. U strucnim krugovima im ne priznaju programerski "uspeh" pre toga ali su i pre XP-a su bili prebogata firma. Jednostavno, uvaljivali su prepakovane DOS sisteme uz dodatak GUI-a ( da budu upotrebljivi i totalnim ducucima).

U XP-u i 7-ci, pored hiljada programera koji rade za Microsoft, Bili je verovatno samo birao slicice za "Sample pitures" folder :D i slikao se za novine.

Facebook nije za dzabe predmet teorija zavere. Koriste ga i babe iz Dzibutija, veoma je komercijalan...a nastao je NAKON konkurencije. Nisu ponudili nista novo a popularnost je rasla eksponencijalno. Cak je i MySpace stariji od njega a nije postigao takav uspeh...ali MySpace su ljudi otkrivali na netu a FB u novinama, provlacili ga kroz filmove, zenske serije. Odakle novoj i nepoznatoj WEB firmi pare za takav marketing? Neki zlobnici su govorili da iza svega stoje americke sluzbe, a posle svih FB afera ...vise ne mislim da su zlobnici ;)

veliki bill jeste da je programer iako se on obogatio na milionima prodatih DOS-a firmi IBM za vreme 16-bitnih mašina , da bi kasnije u DUS-u izbacivao prve verzije windowsa sve do win 3,11 posle kojeg je usledio prvi samostalni windows 95 koji je sam rukovao celim operativnim sistemom , inače CP/M je osnova i preko 90% dos-a se i dan danas oslanja na taj sistem , ne bill već Kompanija Microsoft gde je Bill zarađenim parama zaposlio na hiljade programera da rade i stvaraju nove OS-e mu je donelo neslućeno bogatsvo .

inače da se vratimo temi -ja nisam programer ali sam toliko u rat-u sa većinom programera pa to ti je- svi oni misle kada naprave jedan program da su stvorili bogzna šta , međutim kada dođe vreme za primenu programa tada im ja i slični likovi kao ja nabijaju na nos ogromne rupekanje na koje nailaze u njihovim programima , bez beta testera bi im život bio svakako dosadniji i jednostavniji

Back