Proglašenje pobednika na temu "Žrtva"

Realno svi su znali da si ti pisao.
Video sam likove u jednoj prethodnoj tvojoj priči :zloca:

Šalim se, naravno.
Čestitke. Dobra priča :ok:
I kamenitina mi se dopala. Naročito zbog onakvog završetka.

Priče su bile odlične.
Samo što je opet malo glasača...

I hvala Poli na udeljenim pohvalama.
Drago mi je kad vidim da se nekome svidelo ono što naškrabam - iako je ova priča mogla da se uradi mnogo bolje :hvala:

To što pišem je modifikacija jednog romana kojim nisam bio zadovoljan.
Iz njega prebiram delove i uklapam ih sam onim rečima koje su zadate na temi : Sastavi priču.
Time ujedno romanu dajem novu, četvrtu verziju.

Tvoja priča jeste dobra, ali nisi pobedio zato što nisi glasačicama poslao svoju sliku.
Pobedio sam "na lepe oči":flert:

Aj da ja udenem svoju.

Majka se žalila kako je sinoć loše spavala. Znao je, nije spavala zbog njega, čula ga je kako se uzmuvao kad mu je proradio čir.
Dočekao ga je spreman doručak. U njegov tanjir, majka je sipala više kajgane nego sebi i ocu. Zazvonio je telefon. Kuma je. Prva. Majka objašnjava kako on nije primio platu već tri meseca, kako je izbačen iz podstanarskog stana, oni su se, eto, žrtvovali, a gde bi on ako ne u roditeljsku kuću, tu je uvek dobrodošao, stisnuće se oni i odvojiti od svoje penzije i za njega.
Nakon ručka zvala je kuma, druga, majka je govorila kako sinoć nije celu noć spavala, al eto, mora se, situacija je takva, ceo se život žrtvovala za njega, a ko će ako neće ona.
Govorila je o tome kako je život težak, kako posla nema, takva su vremena, i još mnogo, mnogo toga što više nije sluhom razaznavao jer je utonuo u misli u kojima nije bilo teškog života, besposlice, u misli koje su doticale jednu davnu propuštenu šansu i jednu davno odbijenu pomoć. Majka je tada takođe govorila o žrtvi, o ulaganju u njega, o tome šta je sve podnela, o zahvalnosti i nezahvalnosti, o besmislenosti ideje koju nije mogla da shvati, sve što je razumela je bila za nju užasavajuća mogućnost presecanja pupčane vrpce. Decu rađamo i brinemo o njima kako bi ona jednoga dana brinula o nama.
Kada se prenuo iz misli, čuo je poslednje reči monologa koje su se odnosile na odnos besparice, dezerta i odgovornosti. Ustao je, gurnuo ruku u džep, opipao u njemu novčanicu od 50 dinara i izašao napolje.
Jeo mu se mali čokoladni sladoled. Baš mu se jeo.
Ispred prodavnice je sedelo nasmejano ciganče ispružene ruke, pevušeći neku nepoznatu pesmu. Ušao je, i ubrzo izašao sa sladoledom. Pružio ga je nasmejanom cigančetu.
Ne postoji žrtva, pomislio je, sve se uvek svodi ili na davanje, ili na trgovinu.

Poslednja izmena:
Good point.
I junaci mojih priča :mrgreen: isto misle.

Htedoh još poodavno da otvorim na Filozofiji temu o žrtvi, pa nikako ... Mogla bi ti.

Грешка!!!
Свесно гледање конференције за штампу владе Србије, уз мазохизам и идиотизам богме јесте и велика жртва.

Пацери, јесте спремни за велебитску буру која ће вас одувати на будућем такмичењу.:D:D:D

За ових месец, два, посматрао сам људе, скенирао појаве, вршио социјалне експерименте, анализирао узроке и последице. Прикупио сам материјал. Боље вам је и да не покушавате да уђете у дуел...:D:D:D

Пацери, јесте спремни за велебитску буру која ће вас одувати на будућем такмичењу.:D:D:D

За ових месец, два, посматрао сам људе, скенирао појаве, вршио социјалне експерименте, анализирао узроке и последице. Прикупио сам материјал. Боље вам је и да не покушавате да уђете у дуел...:D:D:D

Planiram portretnu temu, taman za tebe.

fallingdown4.jpg

Takmičarska tema je PAD.

Ima vic:

Zovu Crnogorca na dvadesetogodišnjicu mature. Crnogorac lupi šakom o sto:"Đe sad usred ispitnog roka, oca im ******"

Meni se sviđa tvoj nick.

KLOVN

Zabavljač, estradni umetnik poznat još i kao „pajac“. Obučen u šareno odelo i obuven u prevelike cipele, a lica skrivenog iza teške šminke. Zbog ovog poslednjeg, klovnovi često uplaše malu decu koju roditelji odvode u cirkus. Deca identifikuju ljudske osobine po izrazu lica, a pošto je to, u konkretnom slučaju, nemoguće (iako šminka treba da nagovesti klovnovski karakter, na primer, da li je tužan ili veseo), ona se, neretko, rasplaču.

U kinematografiji je bilo nekih bledih i neveštih pokušaja da se sadističke ubice, tj. manijaci, preobuku u klovnove. Uglavnom, filmska publika je dovedena do apsurda: nije znala kad treba da se smeje, a kada da se uplaši.

Jedan drugi, ali uspešan filmski i stripski lik (a nema veze sa hororom) zaslužuje da bude pomenut: to je Džoker iz „Betmena“.

U novijoj književnosti, apsolutni primat među klovnovima-monstrumima drži Penivajz, lik iz romana „To“, Stivena Kinga, koji grgolji iz šahtova grada Derija, u državi Mejn. On je inkarnacija zla, i to vanzemaljskog porekla. Izvorno je u obliku džinovskog paukolikog stvorenja. Po potrebi, Penivajz se preobražava u mumiju, vukodlaka, gubavca... u sve horor-likove, zavisno od skrivenih strahova i predstava unutar dečijih glava. Svoje morbidne poruke ispisuje na balonima. Vešto zavodi decu, nudeći im šarene laže, a cilj mu je da ih proždere. On i jeste „žderač Univerzuma“, duh Ništavila, konačnost sveta... kako god mi želeli da ga protumačimo. Sve je stvar naše mašte, baš kao i Penivajzove (ili Kingove).

Drugi klovn, opisan u priči „Užas“, Klajva Barkera („Knjiga krvi“), nema te fantastične elemente svog porekla. On je realni čovek, poludela žrtva koja ubija svog tlačitelja. I, uopšte nije pravi klovn; njega, kao takvog, vidi njegov rival, koji od detinjstva ima fobiju od klovnova. Poruka priče: ono čega se najviše plašite, na kraju vas i dokrajči.

Kad-tad.

Meni se sviđa tvoj nick.

KLOVN

Zabavljač, estradni umetnik poznat još i kao „pajac“. Obučen u šareno odelo i obuven u prevelike cipele, a lica skrivenog iza teške šminke. Zbog ovog poslednjeg, klovnovi često uplaše malu decu koju roditelji odvode u cirkus. Deca identifikuju ljudske osobine po izrazu lica, a pošto je to, u konkretnom slučaju, nemoguće (iako šminka treba da nagovesti klovnovski karakter, na primer, da li je tužan ili veseo), ona se, neretko, rasplaču.

U kinematografiji je bilo nekih bledih i neveštih pokušaja da se sadističke ubice, tj. manijaci, preobuku u klovnove. Uglavnom, filmska publika je dovedena do apsurda: nije znala kad treba da se smeje, a kada da se uplaši.

Jedan drugi, ali uspešan filmski i stripski lik (a nema veze sa hororom) zaslužuje da bude pomenut: to je Džoker iz „Betmena“.

U novijoj književnosti, apsolutni primat među klovnovima-monstrumima drži Penivajz, lik iz romana „To“, Stivena Kinga, koji grgolji iz šahtova grada Derija, u državi Mejn. On je inkarnacija zla, i to vanzemaljskog porekla. Izvorno je u obliku džinovskog paukolikog stvorenja. Po potrebi, Penivajz se preobražava u mumiju, vukodlaka, gubavca... u sve horor-likove, zavisno od skrivenih strahova i predstava unutar dečijih glava. Svoje morbidne poruke ispisuje na balonima. Vešto zavodi decu, nudeći im šarene laže, a cilj mu je da ih proždere. On i jeste „žderač Univerzuma“, duh Ništavila, konačnost sveta... kako god mi želeli da ga protumačimo. Sve je stvar naše mašte, baš kao i Penivajzove (ili Kingove).

Drugi klovn, opisan u priči „Užas“, Klajva Barkera („Knjiga krvi“), nema te fantastične elemente svog porekla. On je realni čovek, poludela žrtva koja ubija svog tlačitelja. I, uopšte nije pravi klovn; njega, kao takvog, vidi njegov rival, koji od detinjstva ima fobiju od klovnova. Poruka priče: ono čega se najviše plašite, na kraju vas i dokrajči.

Kad-tad.

Hvala na komplimentu. :hvala:

Sam lik klovna je evoluirao iz harlekina i pajaca iz komedije del arte, mada su ljudi i ranije voleli da se prerušavaju, bilo maskama bilo šminkom.
Meni se dopalo zbog te podvojenosti i krajnosti. Sa jedne strane lik veseljaka, sa druge ličnost mnogo mračnijih osobina. Jedna vrsta podsetnika samom sebi da budem pažljiv u odnosima sa ljudima, jer nikad ne znam što se u kome skriva.

Back