Proglašenje pobednika na temu "Strast"

Poruka
51.037
Ovako smo glasali:

Priča br. 1 (El Cupakabra aka Velebit) - 10 poena
Priča br. 2 (Coco Bill) - 24 poena
Priča br. 3 (Blajbi) - 10 poena
Priča br.4 (Nina) - 4 poena
Priča br. 5 (ja) - 21 poen
Priča br. 6 (Ahajac) - 14 poena
Priča br. 7 (Čovek bez imena) - 19 poena

Imamo pobednika: Coco Billa. :klap:
Coco, čestitam na pobedi, i molim te da preuzmeš štafetu. Znaš šta to znači: novu temu. :)
I ostalim učesnicima čestitam na učešću. Možda napišem i koju reč kritike, ukoliko je i vi napišete. ;)

No, jedna stvar me je začudila: od 7 autora priča, 5 je muških. Očekivala sam veći ženski odziv.

p.s. Molim da proverite moju računicu.

Ovako smo glasali:

Priča br. 1 (El Cupakabra aka Velebit) - 10 poena
Priča br. 2 (Coco Bill) - 24 poena
Priča br. 3 (Blajbi) - 10 poena
Priča br.4 (Nina) - 4 poena
Priča br. 5 (ja) - 21 poen
Priča br. 6 (Ahajac) - 14 poena
Priča br. 7 (Čovek bez imena) - 19 poena

Imamo pobednika: Coco Billa. :klap:
Coco, čestitam na pobedi, i molim te da preuzmeš štafetu. Znaš šta to znači: novu temu. :)
I ostalim učesnicima čestitam na učešću. Možda napišem i koju reč kritike, ukoliko je i vi napišete. ;)

No, jedna stvar me je začudila: od 7 autora priča, 5 je muških. Očekivala sam veći ženski odziv.

p.s. Molim da proverite moju računicu.

Hvala svima koji su učestvovali u glasanju. Bilo je uzbudljivo.

Zapravo su dva pobednika, ti i ja...pošto si znala ko su autori priča tvoj glas bi u principu trebao da ne važi.
Ali pošto si tim glasom direktno oštetila sebe, nudim ti da odabereš temu kako bi ti se odužio za ovu pobedu.
:cvet:

Hvala svima koji su učestvovali u glasanju. Bilo je uzbudljivo.

Zapravo su dva pobednika, ti i ja...pošto si znala ko su autori priča tvoj glas bi u principu trebao da ne važi.
Ali pošto si tim glasom direktno oštetila sebe, nudim ti da odabereš temu kako bi ti se odužio za ovu pobedu.
:cvet:

Bilo bi bezveze da je ostalo nerešeno. Moj glas mora da važi, bre! :lol:
Smatram, bez foliranja, da je tvoja priča bolja. Nemam problem sa sujetom.
Tako da ... ne osećam se oštećeno.
Ako hoćeš neki kompromis:zper:, hajde da zajedno osmislimo temu. Možda neku sa dve, naizgled nespojive ideje u naslovu.

Kakve to ima veze, ja uvek znam bar za dve-tri priče ko su autori jer prepoznajem stil, izbor sadržaja, logiku pripovedanja...
To ne znači da glasam za nekog, ne, uvek glasam za priču.
Obično pomislim "majkumu, opet je njegova najbolja" :mrgreen:

Sad malo analize.
Ne volim pisanja "na prvu loptu" (osim ako ne izbanalizuješ tako majstorski da to prestane da bude banalnost :mrgreen: )
Kada se pomene strast, prva lopta je telesna strast između muškarca i žene, ono životinjsko u nama.

Baš zato Bilova priča oduševljava - umesto pričanja o životinjskom u čoveku, on koristi životinju da ispriča priču o nečemu što čoveka zaista čini čovekom, što ga izdvaja od ostalih životinja: a to je upravo:

SUPERKULER:
zanesena kreativnost koja je prava strast,a u radoholiji I porok
Lunja L:
eklatantan, a uz to i nonšalantan prikaz strasti kao spiritus movens!
uspešno prožimanje esencije i egzistencije.

Ja bih još dodala da mi se dopada što je kroz tu priču na njemu svojstven način Bill prikazao vezu erosa i tanatosa :)
Plus je to priča u kojoj sam se prepoznala :whistling:
Eto.
To je o Bilovoj, koja žestoko odskače od ostalih.

navijam za nova pravila o glasanju, koja bi omogućila da se barem 7 poena rasporedi na tri priče :)

Kakve to ima veze, ja uvek znam bar za dve-tri priče ko su autori jer prepoznajem stil, izbor sadržaja, logiku pripovedanja...
To ne znači da glasam za nekog, ne, uvek glasam za priču.
Obično pomislim "majkumu, opet je njegova najbolja" :mrgreen:

Sad malo analize.
Ne volim pisanja "na prvu loptu" (osim ako ne izbanalizuješ tako majstorski da to prestane da bude banalnost :mrgreen: )
Kada se pomene strast, prva lopta je telesna strast između muškarca i žene, ono životinjsko u nama.

Baš zato Bilova priča oduševljava - umesto pričanja o životinjskom u čoveku, on koristi životinju da ispriča priču o nečemu što čoveka zaista čini čovekom, što ga izdvaja od ostalih životinja: a to je upravo:

quote_icon.png
Original postavio SUPERKULER
zanesena kreativnost koja je prava strast,a u radoholiji I porok

quote_icon.png
Original postavio Lunja L

Ja bih još dodala da mi se dopada što je kroz tu priču na njemu svojstven način Bill prikazao vezu erosa i tanatosa :)
Plus je to priča u kojoj sam se prepoznala :whistling:
Eto.
To je o Bilovoj, koja žestoko odskače od ostalih.

navijam za nova pravila o glasanju, koja bi omogućila da se barem 7 poena rasporedi na tri priče :)

cestitam i ja ucesnicima, narocito pobednicima!
ovo boldovano (Sanjino) potpisujem oberucke! :malav:
ta sam i ja! samosvesna - glasam za pricu, ne za pripovedaca

2 - 3
bravo!!!
dopalo mi se, baš, baš, baš!

5 - 2
in medias res! bez okolišanja, pa još i šarmantno provučen faktor prolaznosti

7 - 1
od etimologije strasti ka njenoj prirodi - lepa kontekstualna igra vremen(im)a

i jedva cekam novu turisticko-kaznjivu temu
whistling.gif
lol.gif

(ne zbog turizma i kazne, naravno, vec zbog novog (pravilnika) glasanja :lol:)

Poslednja izmena:
Sve price su mi bile, na svoj nacin, zanimljive. Ipak, pricu kojoj sam dao najveci broj glasova (5) bih izdvojio iz sledecih razloga:
Svideo mi se se nacin na koji je autor opisao prvu privlacnost koju u nama moze pobuditi nepoznata osoba, naglo razbuktavanje strasti i prikaz njenog gasenja koji nije bio pracen budjenjem ljubavi koja bi mogla da zameni strast. U ovom slucaju strast je bio kratotrajan plamen koji je goreo zestoko ali ipak kratko da bi ga zamenili dublji osecaji.

- - - - - - - - - -

i jedva cekam novu turisticko-kaznjivu temu
whistling.gif
lol.gif
[/QUOTE]

Valjda nece biti bas ta tema:sad2:
Onda bih morao da pisem o mom turistickom putovanju u Crnu Goru :eek:, za vreme zlatnih devedesetih, tokom kojeg sam pola letovanja proveo u vozu, koji je putovao preko 30 sati u jednom pravcu.:sad2:
Doduse:D nisam platio kartu.

Valjda nece biti bas ta tema:sad2:
Onda bih morao da pisem o mom turistickom putovanju u Crnu Goru :eek:, za vreme zlatnih devedesetih, tokom kojeg sam pola letovanja proveo u vozu, koji je putovao preko 30 sati u jednom pravcu.:sad2:
Doduse:D nisam platio kartu.

nasalila sam se, ne brini, to su borka i coco bill, smislice oni vec nesto (ne)spojivo, a (ne)spojivo :lol: (navodilo za uporabo: ubaci sve moduse modalne logike :whistling:)
mada, i da nisam, tebi cu dati 7p, ako nam to ispricas, onako, zaokruzeno, pa jos i tematski, kako i zasto nisi platio kaznu, a bio si (polu)turista u vozu cak 30 sati, i to u jednom pravcu :malav:

Poslednja izmena:
nasalila sam se, ne brini, to su borka i coco bill, smislice oni vec nesto (ne)spojivo, a (ne)spojivo :lol: (navodilo za uporabo: ubaci sve moduse modalne logike :whistling:)
mada, i da nisam, tebi cu dati 7p, ako nam to ispricas, onako, zaokruzeno, pa jos i tematski, kako i zasto nisi platio kaznu, a bio si (polu)turista u vozu cak 30 sati, i to u jednom pravcu :malav:

ehh:sad2: suvise je to teska prica za tvoju neznu zensku dusu;)

ali tema neće biti ta, poenta je da bil kaže jednu reč, a borka drugu. Ovde bil rekao obe, puj pike ne važi.
Dakle, ahajac, na sunce s pričom :mafijas:

'ku noć :)

a znam da nece biti, nego sam se nasalila, jer ahajac bolje prica pricu kad nije pod stresom, koliko ja znam da ga ovde procitam, kad ga citam :malav:
zato sam ti i rekla da ga ne forsiramo, da moze (onako, esteticnije) da zaokruzi pricu za neko drugo takmicenje, samo sto ce jos nesto da doda, i nesto da oduzme - kao kod igrice sastavi pricu :lol:

e, sad, stvarno, laku noc, ljudovi :lol:

p.s. vidis, ima oruzje, a ne pricu! pricu cuva!!! :lol:

Poslednja izmena:
a znam da nece biti, nego sam se nasalila, jer ahajac bolje prica pricu kad nije pod stresom, koliko ja znam da ga ovde procitam, kad ga citam :malav:
zato sam ti i rekla da ga ne forsiramo, da moze (onako, esteticnije) da zaokruzi pricu za neko drugo takmicenje, samo sto ce jos nesto da doda, i nesto da oduzme - kao kod igrice sastavi pricu :lol:

e, sad, stvarno, laku noc :lol:

eh taj stres

Ku noc i tebi:bye:

Dobila sam od korisnika kritiku zbog toga što sam, kao moderator koji je organizovao takmičenje, učestvovala na takmičenju i zato što sam glasala.
Osoba se pozvala na opšte uslove forumskih književnih konkursa:
http://forum.krstarica.com/showthread.php/686365-Forumski-književni-konkursi-–-opšti-uslovi

Pošto smo, tokom poslednjih nekoliko meseci, mic po mic, u hodu menjali neka od pravila, postavlja se pitanje želite li da ih se ipak striktno pridržavamo, ili ne.
Na prethodnim konkursima potezalo se pitanje o pravu učešća i glasanja moderatora, pa su mi korisnici sugerisali da učestvujem i glasam čak i u situaciji kada ja organizujem konkurs. Do ovog konkursa, čini mi se, nisam koristila tu mogućnost. Mislim da je sasvim dovoljno pravilo o broju karaktera (i to isključivo zbog tehničkih (ne)mogućnosti postavljanja dužih tekstova), pravilo o anonimnosti, i stavka po kojoj ne možemo glasati za svoju priču.
Činjenica je da ja, kao moderator kome šaljete svoje radove, znam identitet autora. Ali ta činjenica ne znači ništa za sam tok glasanja. Uostalom, i sami priznajete, tj. uviđate da stil autora vremenom postaje prepoznatljiv, te da je na vašoj duši hoćete li glasati za autora zato što vam je simpatičan ili za priču zato što je kvalitetna.

Volela bih da čujem vaša mišljenja.

ooo, kad smo vec kod objasnjenja, pa, i ja bih volela da dobijem jedno objasnjenje, sto se tice forumskog pravilnika za konkurse

ergo...

na pocetku (nocas) bese jedan forumas postirao post o ovome, ali taj post je jutros nestao (o ovome cu s njim u pp, narocito da mu zahvalim sto je objavio ovu informaciju :hvala:)

onda, bese jednom jedna

Skaska o pauku elis / 30.03.2012. u 18:02

i bese pravilo
Forumski književni konkursi – opšti uslovi

4. prijavljeni radovi moraju biti autentična i originalna autorska dela koja ranije nisu nigde bila objavljena (u obzir dolaze i odlomci većih dela koji predstavljaju zaokruženu celinu)

pa, onda bese prica Pauk Spiro Aranjas, i autor iste coco bill

2.
Pauk Spiro Aranjas

Nakon što je u slast proždrao tustu muhu, koja je nesmotreno uletela u vešto postavljenu mrežastu zamku, pauk Spiro Aranjas se udobno smesti na rub prozora iznad kog je živeo i uze da promatra neobično vedro noćno nebo, vareći svoj obrok. Da je bio čovek, a ne pauk, verovatno bi sada pripalio cigaretu tako lenčareći.

"Pun stomak i zgodno mesto za život, skoro nedostupno onim groznim ptičurinama", mislio je Spiro. "Šta još jedan pauk može da poželi u životu?"

Tako premišljajući posmatrao je svod na kom su treptale hiljade i hiljade zvezda. Svetlo u sobi na čijem je prozoru živeo bilo je ugašeno, pa se nebo videlo još jasnije no inače.

"Gle, ono je Mlečni put", reče Spiro samome sebi, zadovoljan svojim, za jednog člankonošca, osebujnim znanjem. "A eno i Venere! Oh, kako si lepa, Venero, ti, kraljice među paučicama neba!"

Protivno verovanju mrava, koje je pauk Spiro Aranjas prezrivo smatrao za najobičnije fašiste, dokolica ume da porodi lepe i vredne misli, iz kojih se mogu izroditi lepa i vredna dela. Naš pauk, kojem se nije spavalo, premda se već približavala zora, odjednom shvati da njegov život ima neki viši smisao, da njegova uloga na svetu nije samo pletenje mreža u koje će hvatati tuste muhe.

"Obične mreže su za obične paukove", skoro uzviknu, osećajući u stomaku napetost koja prati stvaralački zanos. "Moje će mreže ubuduće biti preslika nebeskog svoda!"

I Spiro Aranjas započe tkanje. Prvo je istkao četiri dugačke niti koje su se doticale na krajevima, čineći savršen kvadrat. Potom je sa svake od te četiri pružio po sedam niti koje su vodile ka središtu četvorougla. (O, nemojte misliti da se paukovi ne razumeju u pitagorejski nauk.) Kada je snovao potku, poče da ispreda poprečne niti koje su odražavale kretanje zvezda i planeta. Pažljiv posmatrač s lakoćom je mogao, prateći tačke na kojima su se niti preplitale, da uoči poznata i manje znana sazvežđa. Kreativna strast ga nije popuštala. Kada je dovršio Kasiopeju, već je počelo da sviće, a na tkanju su zablistale retke kapi jutarnje rose.
Prožet strastvenim zanosom stvaranja i žureći da dovrši posao pre nego što izblede slike Perzeja i Berenikine kose, pauk Spiro Aranjes nije osećao ni umor ni glad. Sa sunčevim zrakama iz svojih noćišta izašli su dnevni insekti. Dve bubamare prve su primetile veličanstveno delo u nastajanju i udivljeno stadoše da posmatraju paukov ples iz kog je, kao u kakvoj kosmogenezi, izrastao prikaz zvezdanog neba. Uskoro su im se pridružilo nekoliko muha, četiri-pet komaraca, jedan svitac koji, premda umoran od celonoćnog fenjerdžijskog posla, nije mogao da odvoji oči od čudesnog prizora. Dozujaše tu i pčele, ose, čak i jedan gundelj. A kada je sunce već odskočilo od obzorja, pojavi se i par radosnih leptirova.
Članovi šarenog publikuma širili su svoje facetovane oči i uzdisali kao jedan. Jedna pčela, koja je zaboravila na susret sa mirisnom kaduljom, tiho i sa dubokim poštovanjem reče:

"Ovo je zzzz-pre-zzzz-divno! Prosto ne-zzzz-vero-zzzz-vatno!"

Pauk Spiro Aranjes je dovršio tkanje i iscrpljen se strovalio na rub prozora. Nenaspavan i umoran, nije primećivao ništa osim svog dela.

"Uhvatio sam nebo u svoju mrežu! Smeo bih se opkladiti da će se prva muha upetljati baš u Velikog medveda."

Muhe, međutim, kao i ostatak insektarijuma, ostadoše nepomične. A nakon nekog vremena provedenog u divljenju paukovom remek-delu, počeše se razilaziti. Vest o umetničkom podvigu malenog i nadahnutog člankonošca očas se proširila unaokolo i celi dan su brojni insekti leteli, skakutali i gmizali ka prozoru da uživaju u paučinastoj slici nebeskih sfera. Ali nijedan od njih nije prilazio odviše blizu, baš kao da su se svi plašili da nepažljivim zamahom krila ili pomeranjem ticala ne nagrde jedno besprekorno delo.

Iscrpljeni pauk je za to vreme nepomično ležao na rubu prozora i čekao da obrok padne na Velikog medveda ili na Andromedu, svejedno. Zadovoljstvo zbog majstorski obavljenog posla i uznositost zbog stvaralačkog čina uzmicali su pred sve silovitijim osećanjem gladi.

"Oh, Kante, prokletniče", više za sebe izusti Spiro, "propustio si reći da između zvezdanog neba nad nama i moralnog zakona u nama stoji glad!"

Stiglo je veče i insekti se raziđoše po svojim skloništima. Pauk Spiro Aranjas nije imao snage da se pomeri, a grčevi u stomaku terali su san. Ležao je ispod svog tkanja i posmatrao čas njega, a čas nebo koje je i ove noći bilo vedro i zvezdano.

"Prirodo, nadmašio sam te! Moja je mreža lepša od neba koje si stvorila." Sa tom oholom mišlju pauk Spiro Aranjas konačno utonu u katatonični san.

Probudilo ga je sunce koje se već uveliko odaljilo od obzora i čiji su zraci popili svu jutarnju rosu sa mreže, koja je i dalje bila netaknuta. Za Spiru je to značilo samo jedno – u njoj nije bilo obroka. Skupina znatiželjnih insekata uživala je u njegovom delu, neki su čak izgovarali i veoma pohvalne i estetički utemeljene ocene, ne primećujući žalosno stanje u kom se umetnik nalazio.
Spiro Aranjas još jednom pogleda kosmos kog je istkao u času božanskog nadahnuća i izdahnu. Časak posle toga, otvori se prozor na kom je čudesna umetnina bila razapeta i iz njega se pomoli ženska ruka koja je držala dugački partviš.

"Do kad ću više biti rob ove kuće, kao da nemam pametnija posla nego da stalno čistim", začu se kreštavi glas, a ruka mahnu portvišem i od brižljivo istkanog neba ne ostade više ni traga

e, sad je vreme da cujem objasnjenje

o cemu se ovde radi?

volela bih da cujem vasa misljenja

hvala moderaciji
hvala autoru price

Nisam valjda ja taj korisnik koji te kritikovao?

Moja kritika je bila više dobronamerna jer si svojim glasanjem oštetila jedino sebe, zato sam i predložio da ti zadaš temu.
Što se mene tiče i ti, a i Lanavi (uzgred, gde je ona?) treba da učestvujete u konkursu jer odlično pišete.
I potpuno sam uveren u vašu nepristrasnost prilikom glasanja, tako da možete i da glasate.

A pravila...ona ne bi trebalo da imaju nikakvo značenje na kulturi jer su napisana zbog nekulturnih.

Dakle, ja podržavam tvoj predlog.

Nisam valjda ja taj korisnik koji te kritikovao?

Moja kritika je bila više dobronamerna jer si svojim glasanjem oštetila jedino sebe, zato sam i predložio da ti zadaš temu.
Što se mene tiče i ti, a i Lanavi (uzgred, gde je ona?) treba da učestvujete u konkursu jer odlično pišete.
I potpuno sam uveren u vašu nepristrasnost prilikom glasanja, tako da možete i da glasate.

A pravila...ona ne bi trebalo da imaju nikakvo značenje na kulturi jer su napisana zbog nekulturnih.

Dakle, ja podržavam tvoj predlog.

Ne.

p.s. Lanavi je trenutno u nekoj gužvi, ali proviruje.

Jeste, Lunja, beše neki post noćaske, i ja ga, naravno, obrisah. Nekako mi je delovao kao ... diverzija, naročito pošto sam korisniku objasnila, preko pp, svoj stav.

Moje mišljenje (a vi kažite ako smatrate da grešim):
mogu da proverim da li je priča već objavljivana na Krstarici (npr, na Blogu), ali ne mogu svaku da guglam.
Ne verujem da nekom smeta ako se dobra priča pojavi i ovde. Ako već citirate (na temi o citatima) ono što se pojavljuje na milion mesta na netu, zašto autor ne bi mogao da "citira" samog sebe? Da niste guglali, verovatno tu priču nikada ne biste pročitali nigde osim ovde.;)
No, ukoliko želite, od sada ću i da guglam.
Idemo dalje. Coco i ja ćemo se dogovoriti oko nove teme i zadati je do petka uveče. :)

Back