Proglašenje pobednika na temu HOROR PRIČA

Poruka
51.037
Izvinjavam se, ali moje zakašnjenje je neplanirano. :mrgreen:

Ovako ste glasali:

Priča br 1 - 17 poena (Predsednik odeljenja)
Priča br. 2 - 18 (N.Prospekt)
Priča br. 3 - 21 (Sanja)
Priča br. 4 - 6 (Superkuler)
Priča br. 5 - 19 (Coco Bill)
Priča br. 6 - 11 (Ahajac)
Priča br. 7 - 3 (Shonery)
Priča br. 8 - 25 (Čovek bez imena)
Priča br. 9 - 24 (Konj na belom princu)
Priča br. 10 - 6 (Kamenita)
Priča br. 11 - 45, autor: Don Hose Fuentas

Ne sećam se da smo na dosadašnjim konkursima imali ovako ubedljivu pobedu. :)

Bravo, Don Hose! :vatromet:
I ostali učesnici bili su odlični. Čestitam svima. :)
Sutra ću detaljnije. ;) Ovi pojedoše gibaju bez mene ...

Eeeee, saće ja malo da ožežem :D

Dakle, sjajan krug.
Nego da malo dodatno obrazložim - nekih 10 priča od ovih 13 je bilo prilično ujednačeno po kvalitetu. Osma i jedanaesta su se, ipak, meni značajno izdvajale.
Ono što sam koristila kao sistem eliminacije kod ostalih, je bila predvidivost, pa tako od mene bodove nisu dobile neke sjajne priče, kao što je, recimo Cocov Pindžoslav (jer sam, čim je naveo da je skupljala golubove bez nogu, znala da će Pindžoslav biti izuzetak, onaj kome je ona odsekla nogu kad ponestane "beznogih"), ili kamenitina priča o veštici, jer sam unapred znala (čim je opisan mladež na čelu koji je sakrivan ispod marame) da će se mladež pojaviti kod "naslednice" :)
Možda je to zbog toga što je moj način razmišljanja sličan, što bih ja te priče slično gradila, i možda nekom drugom ovo nije bilo očekivan ishod, kao što je bilo meni.
Dalje, Ahajac je prilikom mog prvog glasanja dobio jedan poen, pa je prosto iskliznuo sa liste kada sam precednikovu udenula na prvo mesto. Ako je neko pomislio da sam ga optužila za plagijat, loše je pomislio - stvar je u tome da ja sanjam prediktivne snove, da sam imala par tih hororističnih koji su krenuli da se ostvaruju odmah po buđenju, pa sam se prosto zezala na račun te sličnosti.

Realno mi je, u stvari, ta ahjčeva u prvih pet - za prvu sam glasala ne toliko zbog kvaliteta priče (i dalje mi smeta to što pisac daje sebi za pravo da sudi, a dečaka osuđuje zato što je sudio), ali me je to, što je dete osuđeno na tako strašnu stvar (dakle, nastavio da bude žrtva i nakon smrti) toliko potreslo, da sam shvatila da je, za mene lično, to najveći horor, od vih navedenih.

A svoju invaziju vanzemaljaca sam zbudžila nabrzaka.
Jer ne volem horore :mrgreen:

- - - - - - - - - -

Ne sećam se da smo na dosadašnjim konkursima imali ovako ubedljivu pobedu. :)
Pa to je zbog sistema bodovanja.
Ovo sa pet lepše isfiltrira stvari :)

Hocu i ja da izjavim nesto za Dnevnik:)

Zahvaljujem se svima koji su glasali za moju brzopoteznu pricu. :). Napisao sam je na poslu dok sam se pravio da slusam sefove instrukcije u pogledu nekih transakcija, malverzacija i novina u zakonima, pa sam je zapisivao, satro glumeci da zapisujem njegove reci:)

Horor je zanr koji ne podnosim ni u jednom obliku i ni u jednoj umetnickoj formi. Narocito se gnusam tzv slesera, ono, ubijanje radi ubijanja. Samo retko me uhvati potreba za hororom, kao sok terapijom i onda gledam Sveto mesto, Leptiricu ili Takashi Miike-a:)

Pricu sam napisao cisto da se vratim u sedlo, i samo da znate, naebali ste sledeci krug.:)))

Hose, legendo, svaka cast. Znam da ces dati neku inspirativnu temu.

P.s. 5 poena od Sanje meni je dovoljno da sad nakrivim kapu...:)

Narocito se gnusam tzv slesera, ono, ubijanje radi ubijanja.
Eeeeee... međutim!
Ja ne volem horore, ali bio je, jednom, na nekom hrvatskom forumu, sjajan topic o Džejsonu Vorhesu (za koga sam ja prvi put čula baš tamo, jer horore ne gledam :D)
Tema je bila postavljena na filozofiju, a ticala se moralnosti, ili, bolje rečeno, nad-moralnosti Džejsonovih (ne)dela, pošto je on ubijao potpuno neselektivno, ne birajući "ni po babu, ni po stričevima" :D

Ta neka bezumna rušilačka sila u čoveku iz kojeg je odstranjena humanost može da bude dobra filozofska tema.
Ili možda ne. Možda je samo dobra za proseravanje :malav:

Eeeeee... međutim!
Ja ne volem horore, ali bio je, jednom, na nekom hrvatskom forumu, sjajan topic o Džejsonu Vorhesu (za koga sam ja prvi put čula baš tamo, jer horore ne gledam :D)
Tema je bila postavljena na filozofiju, a ticala se moralnosti, ili, bolje rečeno, nad-moralnosti Džejsonovih (ne)dela, pošto je on ubijao potpuno neselektivno, ne birajući "ni po babu, ni po stričevima" :D

Ta neka bezumna rušilačka sila u čoveku iz kojeg je odstranjena humanost može da bude dobra filozofska tema.
Ili možda ne. Možda je samo dobra za proseravanje :malav:
Moze horor da bude podsticajna tema, ali uvek mi je potrebna podloga, uzrocno posledicna veza izmedju samog cina i licnosti ucinioca.

Recimo, horor koji me je razbio, bio je Haute tension. 3 dana sam se teturao kao pijan.

Meni su najblizi ti ,,licni" horori, koje prezivljavaju protagonisti boreci se sa sopstvenim demonima, ciji se uzroci nalaze u drustvenim anomalijama, npr u filmu Jacob's ladder aka Jakobova lestvica uzasa, sa Tim Robinsom.

Meni su najblizi ti ,,licni" horori, koje prezivljavaju protagonisti boreci se sa sopstvenim demonima, ciji se uzroci nalaze u drustvenim anomalijama, npr u filmu Jacob's ladder aka Jakobova lestvica uzasa, sa Tim Robinsom.
A to je bio horor?
Nisam ni primetila :mrgreen:
(nesum čkolovala :malav:)

Da, Don Hoseova, u stvari, deli poentu sa Jakobovom lestvicom :)

- - - - - - - - - -

Cocova me neodoljivo podsetila na Mizeri.
S tim što ja ni Mizeri ne računam u horor.
Mada možda jeste :D

A to je bio horor?
Nisam ni primetila :mrgreen:
(nesum čkolovala :malav:)

Da, Don Hoseova, u stvari, deli poentu sa Jakobovom lestvicom :)

- - - - - - - - - -

Cocova me neodoljivo podsetila na Mizeri.
S tim što ja ni Mizeri ne računam u horor.
Mada možda jeste :D
Jakobova lestvica ima taman toliko horora da ne smeta drami. Ali sama tema je za mene horor i bez onih mini hororicnih fledbekova.

Čestitam pobedniku i svim autorima. U pravu je Sanja, da je kod ovolikog broja priča primenjeni sistem bodovanja napravio jasniju sliku. Ja nisam glasala, nisam ni prčitala priče, ali imam opravdanje. U ličnom hororu sam, s.ebala sam se i sad mi je noga u gipsu. Što ne utiče na mogućnost čitanja, ali jako utiče na pažnju. Pokušala sam, ali ovako nervozna i ljuta na sebe ne mogu da dobacim dalje od petog reda. Mada, ne znam ni zašto se sekiram, bolovanje 100%.

Sad ću se naterati da bar pročitam tri prvoplasirane. Dakle, DHF, ČBI i KBP.

Leleee :sad2:
Da se oporaviš brzo... za neka dva meseca (pošto je noga u gipsu, da budem iole objektivna s lepim željama, jel :) )

To te uvračala ona veštica iz priče :mrgreen:

Inače, samo da se pohvalim - kad sam bila na Homolju, seoska veštica je mene htela da uzme za učenicu-naslednicu.
Samo da se zna :kafa:

Priča br. 11 i, donekle, Sanjina priča, jedine su koje bi se mogle podvesti pod „horor“. Njih dvoje bi mogli da pišu horor, i to vrlo dobro. Naravno, iz MOG ugla. Jer horor je individualno osećanje užasa, pa je tako, npr, za Peru, Miku i Lazu strašno ono što za mene nije. Fora je u tome što horor žanr ima mnogo pod-kategorija: slešer, psihološki horor, „realni“ horor, sci-fi horor ... i nije ga uvek lako identifikovati. Okreni-obrni, u svakom od ovih pod-žanrova čuči, ipak, psihološka igrarija sa vašim/našim najdubljim strahovima. I u filmskom slešeru tipa „Teksaški masakr motornom testerom“ ima malko više psihologije nego što se to na prvi pogled čini. A kada i ako odgledate neki od slešera iz posebne pod-pod-kategorije „Rape&Revenge“ (npr.„I spitt on your grave“) shvatićete da se, iza užasnih kasapljenja, krije još više od obične poruke da ne postoji nikakva „kosmička“ pravda, tj. da neće biti pravde dok je ne uzmete u svoje ruke. Neki od horor filmova predstavljaju odu feminizmu, neki odu mačizmu, neki su sa filozofsko-religioznom porukom. U svakom od njih, kao po šablonu, pojedinac se bori da opstane ... što ovaj žanr ne čini suštinski drugačijim od „obične“ drame. Poenta je u načinu prikazivanja/opisivanja te borbe. Svi gotski romani, po difoltu, pripadaju hororu. Grimove bajke, pa i neke Andersenove (mada one nisu uvek bajke u pravom smislu te reči) imaju elemente horora. Stari Zavet, grčka tragedija, grčka mitologija, Šekspirove tragedije, Dostojevski ... ne bi bili ono što jesu da nemaju notu „mračnog“ i „strašnog“. Za nekog, međutim, teško je shvatljivo da, kad god se u literaturi ili filmu pojavi Zlo – u bilo kom obliku – takva literatura i takvi filmovi mogu biti okarakterisani kao hororični. Drugim rečima, čim mu prišijete atribut „strašno“, već ste ga kvalifikovali kao horor (shodno sopstvenom senzibiltetu).
Problem je – mislim – u samoj reči „horor“. Mnogima je ona odbojna, jer isuviše asocira na američke tinejdž horore jeftine produkcije. Prosto, zamenite je terminom „strava i užas“. Međutim, i u tim filmovima ima, jelte, korisnih stvari. Jer, gledanje ili čitanje sličnih itekako donosi katarzu ... ili vam barem pomogne da upoznate sopstvene skrivene strahove. Niko ne tvrdi da treba dobrovoljno da budete podvrgnuti psihoterapiji filmom u kome psihotični anti-junak teroriše neku američku vukojebinu, ali se takvoj terapiji podvrgavate – svesno ili nesvesno – svakodnevno, čitajući ili slušajući vesti i crnu hroniku. U čemu je razlika između filma/priče o zombi apokalipsi i širenja „krokodila“; između filmskih priča o serijskom ubici ili sadističkom silovatelju i stvarnosti u kojoj (ovde) neki ludak ubije svoju majku i iseckanu je drži u zamrzivaču? Ne želite da se, pored takve stvarnosti, dodatno opterećujete? Stvar afiniteta. Ali, setite se samo koliko puta ste zbog nekog filma navukli strah ili ga postali svesni („Jaws“ je milionima ljudi usadio fobiju od peraja koje izranja na površinu vode), pa ćete videti da je horor izvrsno sredstvo za ambivalentne ciljeve: da vas izleči ili istraumira.
E sad, pisanje DOBRE horor priče je zeznuta rabota. Ako se pitate zašto, odgovori su jednostavni:
- Treba imati zaista originalnu ideju
- Treba imati sposobnost dočaravanja napete, jezive atmosfere koja neće odbiti čitaoca
i, najvažnije
- Treba imati mooda pa se „mračno razotkriti“ , odnosno pokazati čitaocima čemu vaša tamna strana teži. Ovo je, naravno, uobičajena predrasuda o piscu koji uvek piše jednu jedinu priču – priču o sebi.

writer (2).jpg

Vrlo sličan problem postoji i u slučaju erotske priče: potencijalni pisci se često plaše da će ih čitaoci prepoznati kao homoseksualce, nimfomanke, mazohiste ... ukoliko opisuju bilo koga iz navedenog dijapazona. Imala sam iskustvo da me ljudi pitaju: „Pa zar ti se to desilo, to si ti, ti pričaš kroz glavnu junakinju, zar ne?“ Zaboga, NE.
Imam romančić za decu (i odrasle) u kome je glavni junak majmunče, a ja zaista nikada nisam bila u koži majmuna. Samo pokušavam da se stavim u tuđu kožu. Ne mogu stalno pisati o sopstvenim iskustvima i razmišljanjima, niti to želim; želim da eksperimentišem, želim da stvaram ljude i svetove, pokušavam da budem i neko drugi.
Tako i u hororu: pisci-početnici misle da će, ukoliko budu pisali o masakru,biti okvalifikovani kao pritajene psihopate koje sopstveni poriv za masakrom jedva kontrolišu pisanjem o njemu. I dok god tako misle ostaće na nivou početnika. Da vam kažem prostim rečima – takav strah je sranje, kočničar. Pisac mora biti oslobođen od razmišljanja šta će se o njemu misliti nakon pročitanog dela.
Zato je najlakše i najjeftinije po živce napisati ljubavnu priču. Svi su doživeli ljubav, svi poznaju to osećanje. Svi će rado doživeti katarzu, bez straha od strahova. Čak i ako nekome niste razumljivi, neće vam zameriti ako ste ih očarali lepim rečima i lirskim aporijama. Ljubavna priča – ma koliko loša – lakše će biti proglašena umetničkom nego horor-priča.

„Mizeri“ je, afkors, horor.

Ova pobednicka nesto na foru filma "Shutter Island", ili ne?

Po meni jeste iako je autor mozda imao potpuno drugu zamisao.
A kako taj film ne osecam kao horor za mene i ova prica nije pravi horor (mada kao sto borka rece svi to razlicito dozivljavamo). Pre se radi o prici koja opisuje ludilo, bar sam je ja tako dozivio, ali ne sporim da je majstorski napisana od prve do poslednje recenice.

Sto se tice ostalih prica koje sam ocenio:
Broj 1 sam svakako nije klasican horor ali izaziva jezu zbog same teme koju obradjuje a svidja mi se i stil pisanja.
Broj 3, pocetak mi se nije dopao i na one prve redove o ocu koji kleci u krvi sopstvene dece sam prevrnuo ocima. Kasnije medjutim postaje mnogo bolja a kraj me je odusevio. Ostalo je blage nedorecenosti a obozavam kad to autor uradi i posle se pitam da li je hteo da vodu povede na ovu ili na onu stranu.
Broj 9 i 10 po meni imaju u sebi ponesto od pravog horora.

Ostale price nisam ocenio ali ni jedna mi nije losa.

Hvala Sanja :)

Pre svega, nisam znao kojim parametrima da se vodim citajuci price. Da li horor uopste mora da izazove osecanje straha i jeze? Ili mora da ima fenomenalan, neocekivani rasplet... Stavio sam sve to na stranu i uzeo da citam. Otprilike sam neke ocenjivao po tome kakve su deskripcije tj. koliko cula je uspela prica u meni da probudi. Horori, pogotovu danasnji, na ekranu ili papiru, uglavnom mi izazivaju gadjenje bez imalo straha ili uzbudjenja.

Back