Proglašenje pobednika na temu GOLGOTA

Poruka
51.037
Došao je i trenutak proglašenja pobednika. :)

Ovako ste glasali:
Priča br. 1 (Fjodor) – 26 poena
Priča br. 2 (Sanovnik) – 25 poena
Priča br. 3 (Coco Bill) – 16 poena
Priča br. 4 (Konj na belom princu) – 17 poena
Priča br. 5 (N. Prospekt) – 28 poena
Priča br. 6 (Shonery) – 20 poena
Priča br. 7 (Sanja*) – 13 poena
Priča br. 8 (Blajbi) – 7 poena
Priča br. 9 (Čovek bez imena) – 30 poena
Priča br. 10 (Napast) – 28 poena
Priča br. 11 (Atavizam) – 15 poena

Ako sam dobro sabrala (a vi ćete proveriti), pobednik je Čovek bez imena, sa pričom GOLGOTA / Gordi su pravednici.
Čestitam svima, zbog entuzijazma, odziva i umeću da se izborite sa relativno teškom temom.
A Čoveku bez imena sledi zadatak da zada novu temu. Naravno, tu je i ček na 5000 evrića (barem da se nekako približimo NIN-ovoj nagradi) i vikend za dvoje na već ustaljenoj destinaciji, Bora Bori!

- - - - - - - - - -

edit: Ako nisam dobro sabrala, smatrajte me mrtvom.

Честитм свима, а нарочито победнику.
Пошто је било доста конструктивних коментара везаних за моју причу и пошто сам позван да се изјасним о причи, хтео би да знам, где је умесно да то урадим. Да ли овде или тамо где је била расправа? На оној теми са гласањем?

hah nema frke :) kazem ono sta mislim. Prosto mi je tvoja prica dala realnu notu neceg misticnog, a ne znam iz kog razloga. A da, zaboravio si da prokomentarises moju pricu, sto bi bilo konstruktivno...

Prosto mi neko na cijim ledjima ovisi dete, zena, ili neko treci ne ide da izvrsi samoubistvo. Potpuno ne samo neeticno, nego da to uradi zbog tudjeg duga... Treca stvar, karakteristika gordost i samoubistvo nemaju znak jednakosti izmedju, pre bih rekao gordost = bunt. Ali i ne mora, emocije su cesto "iracionalne". A daleko od toga da mi je za karakteristiku naseg naroda vezan pojam - ubicu se. Pre ili pretim ubistvom, ili me bole k...

Poslednja izmena:
N. prospekt hvala ti za onu kritiku. Ne znam da li pisac može da čuje nešto lepše nego da je "probudio" nešto u nekom :hvala:

Šta će to biti da si ti opleo po popovima? :mrgreen:

- - - - - - - - - -

hah nema frke :) kazem ono sta mislim. Prosto mi je tvoja prica dala realnu notu neceg misticnog, a ne znam iz kog razloga. A da, zaboravio si da prokomentarises moju pricu, sto bi bilo konstruktivno...

Meni je kod tvoje zasmetao samo naslov - nekako je spojlerski :D

Hoću, mada je sada kasno jer neću biti objektivan.
Evo u roku od sat vremena dajem kritiku,(moram da uradim sada nešto drugo).
Neće biti duga kritika, reći ću šta mi je zasmetalo, o čemu sam razmišljao nakon čitanja i zašto sam je uvrstio među prvih 5.

Prosto mi neko na cijim ledjima ovisi dete, zena, ili neko treci ne ide da izvrsi samoubistvo. Potpuno ne samo neeticno, nego da to uradi zbog tudjeg duga... Treca stvar, karakteristika gordost i samoubistvo nemaju znak jednakosti izmedju, pre bih rekao gordost = bunt. Ali i ne mora, emocije su cesto "iracionalne".
Tuđ dug koji je pa na njega. Ne plaća li većina nas u Srbiji neke tuđe dugove?
Dalje, čovek u bezizlaznoj situaciji puca psihički, a onda je pitanje koliko je kadar da razmatra etička pitanja. Pogotovo što je Reality Srbija takva da je slepa za sistemske probleme i za ljudsku muku koja ne osvane kao fejsbuk poziv za pomoć ili kao prilog u žutoj štampi ili žutoj televiziji (tipa "Eksploziv", isl.) Realno, kad bi se tako nešto desilo u reali, uča bi bešenjem vrlo verovatno doveo ženu i decu u situaciju da postanu Tv zvezde za koje cela Srbija skuplja pomoć. Žalosno je, ali je tako.

- - - - - - - - - -

A stalno mi je naslov spojlerski, mada sam primetio da ti i Covek volite moje price, :hvala:
Da, mogao bi malo na naslovima da poradiš :)

nnč :)

Е па да се огласим и ја. Моје искрене честитке победнику а исвим осталима. Пре свега, да се захвалим и онима којима се допала моја прича а исто толико да се захвалим и онима који су моју причу критковали и коментарисали. Увек се научи много из тих критика и ја критике поздрављам свом својом ведрином и захваљујем се свим својим срцем. За мене је посебан комплимент то што је моја прича изазвала реакцију и што се о њој дискутовало.
Анђелија је заиста постојала и била је рођена сестра мог деде, који је ратовао и окитио се у том рату Обилићевом медаљом за храброст. Он се вратио, мада искасапљен. О њој знам само са једне једине фотографије и из неколико мршавих реченица најстаријих из моје породице, већ одавно мртвих. Дете женско, на фотографији, насмејано, са крупним очима које одише ведрином, као свако дете тог узраста, а обучено сељачки, једноставно, са струком босиока за уветом. Сви мушкарци из куће били су у рату, а њој је запало да побегне са мајком испред Бугара, који су такве девојчице у стотинама отимали, одводили, па преко преко Турске продавали у робље, а све по оној максими бугарског србофоба, а генерала, која гласи: " Ако хоћемо да уништимо српство, морамо да уништимо српску жену, јер оне на своје синове шире српство. " То је био повод отимања девојчица, нарочито у Топлици. Авај, уместо у ропство, отишла је у смрт, са стотинама друге деце која су страдала у том рату а многа управо на том путу. Тежиште приче није на њој, управо из разлога, што о њој тако мало знам, а кад се прича о стварним људима, нема много места за машталачку креативност. У исто време, употребио сам један трик, који је моја инвенција, како би се избегла патетика и избегло да цела прича буде слинаво нарицање за мртвим дететом, као и да се избегне рефлекс сажаљења код читаоца, о чему је прозорљиво и унапред говрио мудри Дон Хосе. Тежиште приче је на свему другом. Она је само једна од многих, али баш моја, као што је била и моја прабаба, која је скончала поред ње.
Обзиром да се ради о првом светском рату, последњем заиста чисто српском, одбрамбеном рату, нисам очекивао негатнвне конотације везане за четнике, јер су они у том рату били несумњиво хероји. Нема Стветог рата. ( тешко да има и Светог мира, а камо ли Светог рата). Рат је резултат палости човека. Али с друге сране, супротстављање злу силом и жртва поднета у ту сврху, ипак представља подвижништво, по мом схватању ствари. И не само по мом, наравно. О томе су далеко ученији људи од мене писали читве студије и књиге. Има једна која се тако и зове. " О супротстављању злу силом. Написао је чувени филозоф Илија Иљин. Ја самтрам да смо у том рату били она праведна страна. Отуд и толико добровољци на нашој страни, са свих страна. На супротној страни, добровољаца није било, баш из тих разлога. И тако даље.
Што се наслова приче тиче, немам обичај да дајем наслове који се директно тичу оног што је написано. У овом случају уместо наслова Бува, ( јер онако црнпураста, са великим очима, заиста је личила на буву) одабрао сам за минут да се прича зове по њеном имену. Ја се иначе ретко ослањам на наслов и мало о наслову мислим, сем кад пишем наручене рекламне текстове... Но сасвим могуће да грешим и да је то једна од мојих многобројних мањкавости.
Још једном, хвала свима. Дали сте ми дивне комплименте, кроз те оштроумне критике, које заиста ценим.
Што се тиче непристрасности у односу на први светски рат, у коме су учетвовли сви мишки чланови моје породице, од којих се кући вратио сваки пети, а половина жена из моје породице је страдала, морам дећи да ни мало нисам непристрасан. Ја ту не морам никог да сматрам за свога. Тачно знам , који су моји у том рату, у коме су наше куће гореле, а ми нисмо ишли тамо да палимо њихове. Сматрам да би непристрасност у том случају била заправо лоше прикривена незаинтерсованост. А по мом схаватњу живота и света, незаинтересованост за страдање сопственог народа је грех. Ја, дакле јесам заинтересован за патње свог народа у целини. Због мале Анђелије туговао сам, наравно. А туговао сам и због оне чете шумадијских добровољаца, од којих је најстарији имао 21 годину, који су су у Бегораду, на Дорћолу, окитили белим зумбулима, из разбијене цвећаре, па тако окићени извршили јуриш на немачке митраљезе и сви до једног погинули. Млади, лепи и окићени белим зумбулима, а мртви у својој престоници. Не у некој туђој. Касније је Макензен, написао " БОРИЛИ СМО СЕ СА ЈУНАЦИМА ИЗ БАЈКЕ". Не могу да будем равнодушан према томе, нити да то посматрам као треће лице. А тек, никако не могу да тај мој осећај љубави према својим сународницима, сврстам у архаично осећање које не припада данашњим генерацијама. У осталом, нисам у том осећању баш тако ни усамљен, мада сам свестан да има другачијих трендова.

Sanovnik.
Dao sam maksimalan broj poena tvojoj prici i mislim da je zaista odlicna. Istina je da si Andjeliju pomenuo tek na kraju ali po meni ona je centralni lik price, prvenstveno zbog emocija koje je njena pojava izazvala i odlicnog stila pisanja kojim si je gurnuo u prvi plan. Sto se tice reakcija koje je izazvala rec cetnik no comment.
Sve cestitke.

Najpre, čoveku je umrla žena, to smo zaboravili i ti i ja :D
A ono jeste - gordost je greh :D
ja se ne bih besila, svakako. Zbog Šekspira :)

Ma to sam znao, cisto sam onako navodio razloge zbog kojih covek ne bi trebalo, ili bi bilo greh - u svetovnom ili duhovnom smislu ubiti se.

Sanovnik,

Mislim da zbog same nepristrasnosti prica najvise gubi na samoj prici, kao i svaka moralna osuda. Lici kao da autor namece svoje stavove, sto svakako suzava obruc citaocu da sam razmisli i infiltrira svoje shvatanje u celu pricu. Svakako je jasno da je bila neka licna stvar i tesko je izuzeti svoj stav prema necemu. Mada, mozda nam se i samo vidjenje patriotizma razlikuje...

Ljudi kakvo samoubistvo? Čovek je rešio da ukrade struju :)))

- - - - - - - - - -

Otud ona rečenica o tome da za pravna lica (elektrodistribuciju) ne važe Božiji zakoni :D

Je l me zezas? Ja sam mislio da to znaci da je "krst na banderi" zapravo umrlica.

Poslednja izmena:

Back