Profesionalna orijentacija

Aurora

Zainteresovan član
Poruka
245
Pozdrav,
Interesuje me gde bih mogla da uradim test profesionalne orijentacije?Kako se to radi i koliko je tacno?Da li na internetu postoje pravi testovi profesionalne orijentacije ili postoje samo za zabavu?Ako postoje posaljite link.:)

U filijali na Gundulićevom vencu. Samo moraš da požuriš, znam da je ranijih godina bila velika gužva pa se zakazivalo i dugo čekalo.
Tačno, tamo sam ja svojevremeno išla.

Kada sam ja išla, sastojalo se od niza testova, nemoj me držati za reč, ne mogu se setiti doslovce, ali otprilike - test inteligencije, test opšte kulture/informisanosti, test ličnosti, zatim test mehaničkih..? sposobnosti, test orijentacije u prostoru..tako nekako... možda još nešto, ovoga sam se setila.
Testovi se polažu pismeno u nekoj kao sali, grupno, za većinu testova postoji ograničeno vreme za koje možeš da ih uradiš, koliko se sećam samo za test ličnosti je vreme neograničeno. Posle toga, sledi razgovor sa psihologom, ne bukvalno odmah, već posle par dana otprilike, kad rezultati testova budu gotovi. Tamo opušteno razgovarate, psiholog ti postavlja neka uobičajena pitanja, neka lagana pričica, i kroz to ti kaže otprilike čemu si sklon više a čemu manje i zbog čega, šta bi na sebi trebalo da poradiš i u kom pravcu bi bilo najbolje da ideš.

Meni konkretno je dosta toga pogodjeno da tako kažem, mada sam nekim stvarima bila i iznenadjena. Recimo taj test mehaničkih sposobnosti ili kako već, uradila sam sjajno, bod, dva manje od maksimuma, iz čega dalje sledi da mi leže profesije poput inženjerstva, mašinstva, fizike, mehanike, isl. a ja sam recimo totalno nezainteresovana, bila i ostala za te oblasti, da ne kažem da mislim da sam antitalenat. :confused: Ali eto, test je pokazao drugačije. Neki drugi testovi su opet pokazali da bi mi recimo ležalo nešto poput psihologije, pedagogije isl. Suština je u tome, da ti testovi pokažu neke predispozicije, talente da tako kažem, dakle više nekih opcija, pa kroz razgovor sa psihologom se jasnije dolazi do toga šta bi moglo itd.

Sve u svemu, zanimljivo iskustvo, preporučila bih svakome. :)

ne moze niko da ti kaze cemu si ti sklon i za sta si sposoban moras sam da shvatis

Moze i te kako! Anksiozni ljudi sigurno nisu za rad sa ljudima, isto tako ljudi sa kolericnim temperamentom....Mnogi nisu za rad sa decom isto.

Neko je vise za samostalni rad, za naucni rad....

Da ti ne pisem sada milijardu recenica sa svim psiholoskim terminima i objasnjavam kako zasto.

Tako da nemoj da lupas gluposti i da se mesas u nauke o kojima ne znas nista..... Idi i pravi one tvoje "profesionalne" sprave LOL.

Ne moze covek sam da shvati , da je tako ne bi imali danas 93,6 % ljudi koji MRZE SVOJ POSAO !
Fakulteti se upisuju ofrlje iz svih mogucih razloga samo ne iz razloga sta ti najvise lezi. !!!!!!!!!!

Tako da profesionalna orijentacija ZAISTA RADI SVOJ POSAO, e sad kada neko ima hir pa namerno "SHVATIO DA ZELI DA POSTANE DOKTOR" al zbog sepurenja i belog mantila i kvaziugleda i da prima bombonjere a ne zbog toga sto voli da prevrce creva , e taj ce veoma da se zezne u zivotu.

Ima kategoricki da tvrdi svesno da voli medicinu a npr kada vidi krv mzoe da se onesvesti..... A ako prof.orijentacija pokaze da nije za to, on ce kategoricki odbijati to i pricati - "kako su to glupi testovi i kako to nema veze sa mozgom".

Kao sada kada bih ja popovao kako majstor koji popravlja televizore nema pojma, kad ono moj televizor radi, nije vise pokvaren, ali ja i dalje kategoricki tvrdim - ma nemas pojma, televizor ne radi i dalje (a radi).

Ne mesajte se ljudi u struke u koje se ne razumete.

Nisu to facebook testovi gde ti nesto samo treba da lajkujes a facebook ti onako kao na lotou izbaci nesto putem slucajnih kombinacija.

OVO JE NAUKA! ZNACI DA IMA METODOLOGIJU, METRIKU, NAUCNI METOD!

Fakulteti se upisuju ofrlje iz svih mogucih razloga samo ne iz razloga sta ti najvise lezi. !!!!!!!!!!
Ponekad i samo zato što se na taj fakultet upisuje nečije društvo!

profesionalna orijentacija ZAISTA RADI SVOJ POSAO,
Nije postojala u vreme kada sam se ja opredeljivao. Verujem da je to zaista dobro. Naravno, pored svega treba razgovarati i sa onima koji već rade posao koji nekoga interesuje.

e sad kada neko ima hir pa namerno "SHVATIO DA ZELI DA POSTANE DOKTOR" al zbog sepurenja i belog mantila i kvaziugleda i da prima bombonjere a ne zbog toga sto voli da prevrce creva , e taj ce veoma da se zezne u zivotu.
Nažalost, ne samo sebe - najviše pacijente.

Ponekad i samo zato što se na taj fakultet upisuje nečije društvo!

Nije postojala u vreme kada sam se ja opredeljivao. Verujem da je to zaista dobro. Naravno, pored svega treba razgovarati i sa onima koji već rade posao koji nekoga interesuje.

Nažalost, ne samo sebe - najviše pacijente.

Bas tako slazem se sa svim.

Medjutim u danasnje vreme, kao da je mladima i nebitno vise koji je koji fax, ionako se tamo "uci" nije kao u srednjoj, gde se puno druzis, pravo druzenje zapocinje u pslepodnevnim i vecernjim satima, kada su svi slobodni, ili pak po studentskim menzama preko dana. Takod a i nije vise bitno ko je na kojem faxu, mnogo bitnije im je da IZ SVOG MALOG GRADICA ODU SVI U ISTI GRAD GDE IM IDE DRUSTVO !

e sad za Bg ne znam kakava je situacija, moguce da upisuju i iste fakultete, a jedan razlog je i losa samostalnost, pa ti je lakse ako i tvoj dobar drug/drugarica ide u isto vreme na predavanja i vezbe kao ti, juri ista obavestenja, knjige, skripte, informise se za ispite i uslove - JER PODSVESNO SE OSECAS SIGURNIJE DA AKO NESTO ZABRLJAS ILI ISPUSTIS, TU JE TVOJ DOBAR PRIJATLEJ DA TI POMOGNE. Jednom recju , prijatelj a i vise njih, ti daju oslonac i zamenjuju oca i majku na koje si se oslanjao kroz citavu osnovnu i srednju skolu.

Druga stvar je ta sto mladi i razmisljaju sta da upisu i zele da se orijentisu, ali ZELE DA SE ORIJENTISU ZA SAMO FAKULTETSKA ZANIMANJA.
Niko se ne pita, hm, da li ja imam to nesto u sebi da budem autoritet, da pricam javno, da odgovaram za mnogo toga, ili pak sam mnogo vredan radan, i mnogo mi je psihicki lakse da pratim druge koji vode? Mozda tako mogu mnogo vise sebe da dam i da napredujem, da se osecam ispunjeno, nego da ja budem realizator toga.!!!!

a ne, oni ne postavljaju takva pitanja, o tome se i ne razmislja. Prosto svi polaze od hipoteticke teoreme - SVI NESTO STUDIRAJU MORAM I JA INACE.....Inace.... ne znam sta mi se vrzma po glavi, ne umem da se izrazim, ali znam DA MORAM I JA NESTO DA UPISEM......JER SVI DANAS NESTO STUDIRAJU!

Da li su nam zaista potrebni toliki strucnjaci? Toliki advokati, ekonomisti, doktori, pravnici?

A npr. specijalnih pedagoga ima malo, andragoga, profesora fizike, astronomije i tako to....Ali gde ce to neko da upisuje, kada i ne zna sta je to......

To je problem.
Ni stara osoba ne mzoe kod sebe da osvesti sta bi volela hipoteticki da radi a da mzoe da bira i da ima uslove za sve, a kamoli mlada osoba koja je na zivotnoj raskrsnici i koja mora da zapocne proces prilagodjavanja tj adaptiranja svetu odraslih.....U takvoj poziciji, mlada osoba ne zna "kako se zove" i "gde se nalazi" , pa su onda neki drugi razlozi njoj potvrda da to sto radi je ispravno i za nju dobro. Pa otuda i - svi moji nesto studiraju......, u mojoj porodici svi zavrsili fax pa moram i ja......U mojoj porodici su svi zavrsili muzicku akademiju......., u mojoj porodici niko nije zavrsio fax, i eto jarka im je zelja da ja to bas prva uradim, oni nisu imali novca, a sad trenutno imaju pa eto mogu da iskoristim "njihovu dobru volju" (tj zadovoljavanje svojih podsvesnih zelja kroz tudji zivot) .

Back