Ponekad i samo zato što se na taj fakultet upisuje nečije društvo!
Nije postojala u vreme kada sam se ja opredeljivao. Verujem da je to zaista dobro. Naravno, pored svega treba razgovarati i sa onima koji već rade posao koji nekoga interesuje.
Nažalost, ne samo sebe - najviše pacijente.
Bas tako slazem se sa svim.
Medjutim u danasnje vreme, kao da je mladima i nebitno vise koji je koji fax, ionako se tamo "uci" nije kao u srednjoj, gde se puno druzis, pravo druzenje zapocinje u pslepodnevnim i vecernjim satima, kada su svi slobodni, ili pak po studentskim menzama preko dana. Takod a i nije vise bitno ko je na kojem faxu, mnogo bitnije im je da IZ SVOG MALOG GRADICA ODU SVI U ISTI GRAD GDE IM IDE DRUSTVO !
e sad za Bg ne znam kakava je situacija, moguce da upisuju i iste fakultete, a jedan razlog je i losa samostalnost, pa ti je lakse ako i tvoj dobar drug/drugarica ide u isto vreme na predavanja i vezbe kao ti, juri ista obavestenja, knjige, skripte, informise se za ispite i uslove - JER PODSVESNO SE OSECAS SIGURNIJE DA AKO NESTO ZABRLJAS ILI ISPUSTIS, TU JE TVOJ DOBAR PRIJATLEJ DA TI POMOGNE. Jednom recju , prijatelj a i vise njih, ti daju oslonac i zamenjuju oca i majku na koje si se oslanjao kroz citavu osnovnu i srednju skolu.
Druga stvar je ta sto mladi i razmisljaju sta da upisu i zele da se orijentisu, ali ZELE DA SE ORIJENTISU ZA SAMO FAKULTETSKA ZANIMANJA.
Niko se ne pita, hm, da li ja imam to nesto u sebi da budem autoritet, da pricam javno, da odgovaram za mnogo toga, ili pak sam mnogo vredan radan, i mnogo mi je psihicki lakse da pratim druge koji vode? Mozda tako mogu mnogo vise sebe da dam i da napredujem, da se osecam ispunjeno, nego da ja budem realizator toga.!!!!
a ne, oni ne postavljaju takva pitanja, o tome se i ne razmislja. Prosto svi polaze od hipoteticke teoreme - SVI NESTO STUDIRAJU MORAM I JA INACE.....Inace.... ne znam sta mi se vrzma po glavi, ne umem da se izrazim, ali znam DA MORAM I JA NESTO DA UPISEM......JER SVI DANAS NESTO STUDIRAJU!
Da li su nam zaista potrebni toliki strucnjaci? Toliki advokati, ekonomisti, doktori, pravnici?
A npr. specijalnih pedagoga ima malo, andragoga, profesora fizike, astronomije i tako to....Ali gde ce to neko da upisuje, kada i ne zna sta je to......
To je problem.
Ni stara osoba ne mzoe kod sebe da osvesti sta bi volela hipoteticki da radi a da mzoe da bira i da ima uslove za sve, a kamoli mlada osoba koja je na zivotnoj raskrsnici i koja mora da zapocne proces prilagodjavanja tj adaptiranja svetu odraslih.....U takvoj poziciji, mlada osoba ne zna "kako se zove" i "gde se nalazi" , pa su onda neki drugi razlozi njoj potvrda da to sto radi je ispravno i za nju dobro. Pa otuda i - svi moji nesto studiraju......, u mojoj porodici svi zavrsili fax pa moram i ja......U mojoj porodici su svi zavrsili muzicku akademiju......., u mojoj porodici niko nije zavrsio fax, i eto jarka im je zelja da ja to bas prva uradim, oni nisu imali novca, a sad trenutno imaju pa eto mogu da iskoristim "njihovu dobru volju" (tj zadovoljavanje svojih podsvesnih zelja kroz tudji zivot) .