Profersor ekonomskog fakulteta u Kragujevcu kandidat za Nobelovu nagradu za mir

Papa Smurf

Elita
Poruka
17.365
Miodrag Lovrić, profesor statistike na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu, kandidovan je za Nobelovu nagradu za mir i biće jedini Srbin koji se nakon nekoliko decenija našao na listi potencijalnih dobitnika.

Lovrić je za prestižnu nagradu predložen zbog kapitalnog projekta “Međunarodna enciklopedija statističkih nauka”, u kom je obuhvatio 105 zemalja sveta i na kom je okupio 619 naučnika.
U obrazloženju kandidature navedeno je da “niko dosad nije uspeo da ujedini toliko zemalja i naučnika u jednom projektu”, što je i prvi i najvažniji kriterijum za nagradu, za koju se ove godine “bori” 180 kandidata i 80 institucija.
- Enciklopedija u stvari širi bratstvo među narodima čitavog sveta, bez obzira na njihovu veru, naciju, kulturu i ekonomski status. Uključeni su narodi sa svih šest kontinenata, a na projektu su radila i četiri Nobelovca. Pošto ne postoji Nobelova nagrada za statistiku, odlučeno je da se projekat svrsta u kategoriju za mir - kaže za “Alo!” profesor Lovrić.

On je na enciklopediji radio šest godina i štampana je u Berlinu i Njujorku, čiji je izdavač “Aksel Špringer”. Za Nobelovu nagradu kandidovali su ga predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, šest ministarstava RS, zatim predsednik predsedništva BiH, jedan rektor iz Srbije i univerzitetski profesor iz Španije. Ukoliko je dobije, Lovrić će nagradu podeliti sa Jasminom Komićem iz BiH i Ksenijom Dumičić iz Hrvatske, koji su mu pomagali u ovom projektu.
- Niko dosad u Srbiji nije objavio moju kandidaturu, niti sam dobio podršku od bilo koje zvanične institucije. Nisam dobio ni finansijsku podršku, koju sam tražio. Na moje imejlove niko nije odgovarao - kaže Lovrić.

Link

Ne verujem da ce ovo proci zbog politizacije same nagrade, ali je definitivno vredno pomena... :)

Back