Upravo je stupio na snagu novi Pravilnik o uslovima higijene hrane pa nađi sebe u njemu.
Ovaj novi Pravilnik ne reguliše više one gluposti koje su tražene ranijim pravilnikom. Suština je da je regulisano kako treba nešto da bude a ne i koliko toga mora da bude. Akcenat je na bezbednosti hrane da ne dođe do njene kontaminacije u procesu proizvodnje, prerade, čuvanja i transporta.
Konacno neki smislen odgovor na ovoj temi
taj novi zakon,pokusava da uvede HAASP takozvani hasap...koliko je to moguce,a ta kontrola o kojoj oni pricaju je u malom preduzecu,tj,szr-u NEMOGUCA...nema cak ni tehnologa
no...moze u frikomu,soko starku,matijevicu i sta ti ja znam,jer su oni na tom nivou
no,mali proizvodjac ce tu biti u nekoj vrsti ni na nebu ni na zemlji
@paperinos
buraz...u ovoj zemlji vlada...sto je za bogove nije za volove
daklem,njihovi ljudi mogu da diluju drogu,truju raju i sta god...no,mi obicni ljudi nemozemo....za nas postoji gomila vrlo striktnih zakona rep.srbije,koju ona nemilice sprovodu,i trenira strogocu na sitnoj boraniji
Sad cu ti objasniti u praksi,kako to igleda,cisto da vidis,da za obicne ljude zakon i organi reda i te kako postoje,i itekako reaguju
otvoris ti neki szr ili sur....prijavis sve lepo uredno,zaposlis cak nekih dvoje ljudi....sve idealno,odes kod referenta za porez,prijavis apr imas knjigovodju,sve znaci,kako bog zapoveda
Prodje neko vreme,ti lepo radis,pravis,ajd da kazemo kolace......ili pljeskavice ili si pekarica
i jedan dan udje nekih troje ljudi......recimo dve starije gospodje,jedan gospodin..i jedno devojce ili momce u belom mantilu (ne kaze,mene su poslali iz staba da pomognem,i ne kladi se u chivas iz 1963)
i kazu,dobar dan mi smo iz sanitarne ispekcije,dosli smo malo da vidimo sta se ovde radi
ti odmah kez od uva do uva...joj izvolite,mi vas bas ocekivali,hocete nesto da popijete,pojedete,hocete masazu,da vam upakujem kobasice,domace su ne ko ono djubre sto sada prodaju itd
oni kazu...ne ne,hvala mi bismo malo da osmotrimo
i krenu...p[locice vam nisu u dozvoljenoj visini......bojler vam nije adekvatan.......u wc vam je sudopera preblizu solji.....zasto vam radnici ne nose povezace za kosu,sta ce ovo na podu.....
onda krene uzorkovanje......uzmu uzorke zarad kontrole ispravnosti koje se vrsi u labaratoriji...naravno,to ti placas...mislim par hiljada po uzorku
onda traze normativ da vide,sanitarne,ovo ono
na kraju ti zveknu kaznu od 5-50.000 din zavisi...to je obavezno,nikada ne dolaze dzabe....a ti za sve to vreme ne skidas osmeh od uva do uva,inace si u jos vecem problemu,jer mogu da ti se natovrzu na ledja
racun za uzorkovanje ti stize naknadno...ukoliko je sve ok,onda je ok,ukoliko nesto nadju,gotov si
pritom,ti uvale obavezan kurs za sve radnike i tebe,nesto o skladistenju namirnica koji oni organizuju,i kosta mislim oko 10.000 po coveku,za vas 3 uzmimo primer 30.000,od toga oni imaju procenat,stoga,cik nemoj doci,jer te zovu i na mobilni da te podsete...i da ne zaboravim,sve popravke koje su pomenuli moras da izvrsis
prodje par dana...udje jos jedna gospodja,ovog puta turisticki inspektor.....krece opet ista prica....jel imate knjigu utisaka? jel imate otirac za noge,jel imate stalak za kisobrane,jel imate civiluk za jakne........jel imate faberzeovo jaje...ti velis nemam...eto vidis...trebalo bi,sa sve babuskom

5000,minimum...ovi su vrlo gadni,bar u bgd
e sad....racuni..ukoliko ih dajes...a imas posla uci ces u pdv.....ukoliko udjes u pdv....neces zaraditi nista,dzaba radis....ukoliko neces da budes u pdv....nesmes da kucas sve,jer za 1 god,ne uci u 4 miliona je vrlo tesko
e da nebi kucao,ljudima koji ulaze da ti kupe robu,je veliki rizik,jer se lako moze desiti da se gospoda predstave,i pitaju za racun,a tada mozes komotno na neki most...jer je kazna drakonska.....a na to te jos zatvore na 1 mesec....pa ti vidi
ukoliko si lojalan drzavi,i sve placas na vreme.....samo to ces i biti...lojalan,nikako zadovoljan
znaci,ovde ti dadoh nekoliko realnih situacija na kojima hocu da ti pokazem...da drzava i te kako postoji za obicne ljude,i te kako deluje i te kako uzima pare i glumi strogocu....mozda je se drzava raspala navijacima,fudbalskoj mafiji i politicarima pa rade sta hoce....ali nama obicnim ljudima i te kako nije,i te kako su ostri
ukolio radis na crno...sto ti predlazes,znaci da radis bez racuna i bez sanitarnih dozvola,i ni na jednom veselju,sef sale ili upravnik restorana nesme da pusti tvoje kolace unutra....opet kazem,po zakonu....naravno,svi ga krse....ali,ukoliko se nedaj boze nesto desi...videce obojica i te kako,kako je zakon surov...a postace poznatiji od sarica i keke zajedno,jer boze moj...ovo je ozbiljna drzava...i ima cak i HASSP
stoga,nemojmo vise o ovoj drzavi,jer ce mi ovo resto dana otici u q.....