problemi zbog dvojnog ili trojnog drzavljanstva

pa mislim na sve probleme koje se ticu sukoba nadleznosti ,jurisdikcija i prava vezanih za polje medjunarodnog privatnog prava ,kroz neke primere ....
(npr. slucajevi nasledjivanja ,razvoda brakova , neugovornih deliktnih situacija i sl. ) primeri iz stvarnog zivota me interesuju ,ne pravni saveti
Koliko sam naučio iz prava, nadležna je država u kojoj se u trenutku činjenja prekršaja nalazite, ali ima nekih sitnih izuzetaka u zavisnosti od međunoradnih ugovora tih država čija državljanstva imate. Kod razvoda braka (podela imovine), nadležna je država u kojoj je imovina nalazi, koliko znam. Toliko za sad.

pa mislim na sve probleme koje se ticu sukoba nadleznosti ,jurisdikcija i prava vezanih za polje medjunarodnog privatnog prava ,kroz neke primere ....
(npr. slucajevi nasledjivanja ,razvoda brakova , neugovornih deliktnih situacija i sl. ) primeri iz stvarnog zivota me interesuju ,ne pravni saveti

Ako sam Srbiji i da me nesto snandje pozivacu se na drugo drzavljanstvo.

Ne možeš da imaš nikakvih problema ako si bipatrid, tj. ako poseduješ dva ili više državljanstva. Što se tiče nadležnosti u tom slučaju, nadležnost se reguliše prema prebivalištu, tj. mestu življenja, koje je upisano u ličnoj karti. Ako imate dva državljanstva, prebivalište je npr. Srbija, a boravište je mesto privremenog boravka van mesta prebivališta, to je npr. ako odete na letovanje u drugu državu čije (drugo) državljanstvo imate. I ako počinite zločin ili bilo šta slično, odgovarate državi u kojoj živite, tj. prema prebivalištu.

Poslednja izmena:
Ako sam Srbiji i da me nesto snandje pozivacu se na drugo drzavljanstvo.

Samo ako si usao sa pasosem strane , drzave , tada imas pravo na PRAVNU POMOC te drzave.

ZAKONI , se primenjuju tamo gde su se i problemi desili.

Razvod , u bilo kojoj drzavi dase desi , prevod i pruzanja dokaza i resen problem.

pitanje raspodele imovine, resava se tamo gde se nalazi sa stalnim boravkom i deli se ono sto je uslo i zaradjeno u braku ako nema predbracnoga ugovora , koji je i regulisao koja drzava ce biti - resavanja brako razvodne situacije.

isto tako i za obezbedjivanju prava , maloletne dece..

Back