Problemi sa stomakom

• Začetnik teme Začetnik teme zakal
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

zakal

Početnik
Poruka
3
Želeo bih jedan savet, shodno mom problemu, jer ne znam gde da se obratim. Molio bih nekoga sa sličnim problemom ili pak nekog doktora da podele neku informaciju sa mnom ili da me barem upute kom doktoru je najbolje da se obratim.

Naime godinama imam problema sa stomačnim tegobama, bukvalno otkad znam za sebe, ali zadnjih meseci stvari izmiču kontroli.

U poslednjih nekoliko meseci sam prestao da konzumiram mnoge stvari koje sam pre mogao i koje i dan danas volim - voće, mlečne proizvode, sokove (gazirane i negazirane), kafu, pa i mesne proizvode. Mlečne proizvode nikada nisam dobro podnosio, i to je normalno, nema svako toleranciju na mlečne proizvode. Ali moj problem je generalno postao noćna mora. Zadnjih meseci većinu stvari koje sam mogao da jedem ne uzimam jer mi stvaraju dijareju. Dijareju imam skoro svakodnevno, i to isključivo posle prvog obroka. Tokom dana nemam dijareju ali imam užasne gasove i nadutost. Bez obzira šta jeo za doručak u većini slučajeva dobijem dijareju ili vrlo meku stolicu koju nikako ne mogu odložiti (što normalan, zdrav čovek može, ukoliko nije u situaciji da izvrši pražnjenje). Za doručak uzimam vrlo lagane stvari poput većeg pakovanja Plazme, ništa previše "teško" za stomak. Dijareja se javi odjednom, pre toga osetim grčeve u stomaku i ono što ja zovem "vrenje". Doktor opšte prakse mi je vremenom promenio puno lekova, ali svi oni ili ne deluju ili deluju delimično. Prvo što mi je doktor dao, pre nekoliko meseci (posle urađenog ultrazvuka, krvne slike i stolice - sve uredno) jeste Ranitidin. I on mi je super rešio sve probleme, i dugo nisam imao nikakvih problema sve dok nije počelo iznenada ponovo. Drugi put Ranitidin više nije davao efekta, pa mi je doktor prepisao reglan i nolpaza. Nažalost, ni ova kombinacija nije dala previše uticaja. Omeprol takođe. I poslednjih nedelja zaista prolazim kroz pakao, pa me zanima kom doktoru da se obratim? Gastroenterologu i endokrinologu? Ovako više ne može...

Samo da napomenem, imam 20 godina i ne konzumiram alkohol. Imam apetit i u poslednje vreme sam se prilično ugojio (iako ne uzimam previše hrane).

posto si se ugojio znaci jedes neke nebulozne brze hrane i sve to nekontrolisano..i nije mi jasno kako to ne mozes posle jedne namirnice videti da ti ne prija i prestati sa konzumacijom iste..i tako redom...za to ne trebaju meseci..i pazi veceg pakovanja plazme koja nije teska.ajde se saberi malo ali recimo da ne pijes jogurt i ne jedes jabuke..treba da se procistis malo i onda nesto provereno da jedes

Jesam, ali pre nekoliko meseci i tada je sve bilo u redu. U ponedeljak nameravam da odradim krvnu sliku, stolicu i urin, jer se stanje pogoršalo. Samo se plašim da nije nešto previše ozbiljno. :)

To da li je opasano ili ne mi to ovde ne mozemo znati,bitno je pronaci uzrok svemu sto vam se desava.Pocnite od osnovnih analiza pa cete videti.
Ako ste izlozeni stresu probajte to malo da izbegnete. I da korigujte ishranu plazma i nije najbolje resenje.

posto si se ugojio znaci jedes neke nebulozne brze hrane i sve to nekontrolisano..i nije mi jasno kako to ne mozes posle jedne namirnice videti da ti ne prija i prestati sa konzumacijom iste..i tako redom...za to ne trebaju meseci..i pazi veceg pakovanja plazme koja nije teska.ajde se saberi malo ali recimo da ne pijes jogurt i ne jedes jabuke..treba da se procistis malo i onda nesto provereno da jedes

Iznad navedeno sam sve izbacio jer mi smeta. Voće, nebitno koje, kada pojedem stvori mi dijareju. Brzu hranu nikada nisam voleo niti konzumirao u količinama vredne pomena. U poslednje vreme, sam korigovao hranu, količinski i to je sve. Ali kao što kažem, sve manje hrane podnosim.

Jedan "probiotik" dnevno? Pola sata pre jutarnje plazme.
I umesto plazme moze saka pirinca, kuvanog na pari ili u vodi.

Mozda si pobio crevnu faunu. Izbegavaj konzervanse svih vrsta (a ima ih u lekovima makar u obliku parabena).
Nista ciklamati, samo krkaj testo i cokolade.

Poslednja izmena:
Dobra stvar je tost hleb,baren pirinac,sargerepa barena ili ziva rendana ,jabuka rendana i ostavljena da "pocrni',kasika sirceta ( najbolje jabukovog) u casi vode i popiti odmah ujutru- sve to zaustavlja proliv. Isto kao i caj od sipka
Mozes da probas jednu turu zelene gline za oralnu upotrebu
http://www.terra-organica.hr/zelena-glina-ventilirana-za-oralnu-upotrebu.html ( naravno u prodavnicama zdrave hrane ili apoteci mozes da je kupis i da uzmes bilo koju marku )
I plazmu preskoci,nemoj nista sto ima slatkog u sebi

Iznad navedeno sam sve izbacio jer mi smeta. Voće, nebitno koje, kada pojedem stvori mi dijareju. Brzu hranu nikada nisam voleo niti konzumirao u količinama vredne pomena. U poslednje vreme, sam korigovao hranu, količinski i to je sve. Ali kao što kažem, sve manje hrane podnosim.
imao sam i ja nekad davno slicne probleme i dok se ne dovede u red bice isto..trebao si napisati sta jedes uopsteno..dal suhomesnato..trebas jesti bareno..povrce..krompir..pirinac..belo pilece..riba..ima jos dosta toga od cega nema sanse da imas problema

Želeo bih jedan savet, shodno mom problemu, jer ne znam gde da se obratim. Molio bih nekoga sa sličnim problemom ili pak nekog doktora da podele neku informaciju sa mnom ili da me barem upute kom doktoru je najbolje da se obratim.

Naime godinama imam problema sa stomačnim tegobama, bukvalno otkad znam za sebe, ali zadnjih meseci stvari izmiču kontroli.

U poslednjih nekoliko meseci sam prestao da konzumiram mnoge stvari koje sam pre mogao i koje i dan danas volim - voće, mlečne proizvode, sokove (gazirane i negazirane), kafu, pa i mesne proizvode. Mlečne proizvode nikada nisam dobro podnosio, i to je normalno, nema svako toleranciju na mlečne proizvode. Ali moj problem je generalno postao noćna mora. Zadnjih meseci većinu stvari koje sam mogao da jedem ne uzimam jer mi stvaraju dijareju. Dijareju imam skoro svakodnevno, i to isključivo posle prvog obroka. Tokom dana nemam dijareju ali imam užasne gasove i nadutost. Bez obzira šta jeo za doručak u većini slučajeva dobijem dijareju ili vrlo meku stolicu koju nikako ne mogu odložiti (što normalan, zdrav čovek može, ukoliko nije u situaciji da izvrši pražnjenje). Za doručak uzimam vrlo lagane stvari poput većeg pakovanja Plazme, ništa previše "teško" za stomak. Dijareja se javi odjednom, pre toga osetim grčeve u stomaku i ono što ja zovem "vrenje". Doktor opšte prakse mi je vremenom promenio puno lekova, ali svi oni ili ne deluju ili deluju delimično. Prvo što mi je doktor dao, pre nekoliko meseci (posle urađenog ultrazvuka, krvne slike i stolice - sve uredno) jeste Ranitidin. I on mi je super rešio sve probleme, i dugo nisam imao nikakvih problema sve dok nije počelo iznenada ponovo. Drugi put Ranitidin više nije davao efekta, pa mi je doktor prepisao reglan i nolpaza. Nažalost, ni ova kombinacija nije dala previše uticaja. Omeprol takođe. I poslednjih nedelja zaista prolazim kroz pakao, pa me zanima kom doktoru da se obratim? Gastroenterologu i endokrinologu? Ovako više ne može...

Samo da napomenem, imam 20 godina i ne konzumiram alkohol. Imam apetit i u poslednje vreme sam se prilično ugojio (iako ne uzimam previše hrane).

Да се обратиш гастроентерологу , за почетак.
Описани проливи , надутост, непријање одређене хране може да буде алергија, а може бити и озбиљније стање.
Зато што пре. Не исцрпљуј организам дехидратацијом.

Ljudi jel moze jedno pitanje?pre desetak dana operisala sam slepo crevo i oporavljam se dobro,medjutim desna noga pocinje da me boli sve vise i vise,pogotovo nocu kad legnem da spavam.pijem lekove protiv bolova nocu zbog noge.
Zna li neko sta moze da bude uzrok?:(

Ljudi jel moze jedno pitanje?pre desetak dana operisala sam slepo crevo i oporavljam se dobro,medjutim desna noga pocinje da me boli sve vise i vise,pogotovo nocu kad legnem da spavam.pijem lekove protiv bolova nocu zbog noge.
Zna li neko sta moze da bude uzrok?:(

pravac hirurgija gde su te operisali,nadam se da si već to uradila do sada

Već nekoliko dana sam imala bolove ispod donjeg desnog rebarnog luka. Bol je bio šetajući, imala sam utisak čas da me boli jajnik, čas slepo crevo, čas nešto kod prepone, čas oko pupka. Odem na ginekološki pregled i lekarka kaže da je to sve uredu, pregleda me i uradi ultrazvuk, ono sve ok.
Potom odem kod lekara opšte prakse, koja me uputi kod hirurga. Utvrde nije slepo crevo, i izraze sumnju na pesak u bubregu jer sam imala svežih eritrocita u urinu. Danas mi je stigao i biohemijski nalaz krvi u kome je sve u redu, osim što su mi povećane transeminaze jetre. Sada sam na dijeti, i za dve nedelje ponovo će mi vaditi krv da vide šta se desilo s transeminazama.
E sad pre tri dana natekla mi je donja vilica u predelu uha na licu, i ispod de su krajnici. I hirurg i lekarka opšte prakse su mi to pregledali i ustanovili da nema uvećanih žlezda. Inače rastu mi umnjaci gore levo i desno, i ja pretpostavljam da je to od toga. Odem kod stomatologa i on kaže da ne vidi otok, da ne zna što sam došla, i da bi on voleo da me vidi s otokom jer ovo kaže nije otok (kao da ja umišljam). No ipak me pregleda i ustanovi da je gornji levi umnjak pod upalom i da kada se vrati hirurg sa odmora moram da ga vadim. Ja sam ubeđena da je to od umnjaka koji rastu, al šta znam možda može biti povezano s jetrom ili nečim drugim? Jel imao neko slična iskustva i šta je radio?
Napominjem da zbog ispitivanja jetre ne smem da koristim nikakve lekove niti antibiotike da bih se uverila da je od zuba. Znate li neki prirodan lek sem obloga?

Otoci su mi splasnuli, pretpostavljam da je vezano za jetru. Našla sam na jednom forumu da hoće da se povećaju doušne žlezde kod disfunkcija jetre. U svakom slučaju hvala vam mnogo. Forumi su mi jako pomogli da znam šta me očekuje i šta može biti. Hvala svim ljudima koji dele svoja iskustva.

Već nekoliko dana sam imala bolove ispod donjeg desnog rebarnog luka. Bol je bio šetajući, imala sam utisak čas da me boli jajnik, čas slepo crevo, čas nešto kod prepone, čas oko pupka. Odem na ginekološki pregled i lekarka kaže da je to sve uredu, pregleda me i uradi ultrazvuk, ono sve ok.
Potom odem kod lekara opšte prakse, koja me uputi kod hirurga. Utvrde nije slepo crevo, i izraze sumnju na pesak u bubregu jer sam imala svežih eritrocita u urinu. Danas mi je stigao i biohemijski nalaz krvi u kome je sve u redu, osim što su mi povećane transeminaze jetre. Sada sam na dijeti, i za dve nedelje ponovo će mi vaditi krv da vide šta se desilo s transeminazama.
E sad pre tri dana natekla mi je donja vilica u predelu uha na licu, i ispod de su krajnici. I hirurg i lekarka opšte prakse su mi to pregledali i ustanovili da nema uvećanih žlezda. Inače rastu mi umnjaci gore levo i desno, i ja pretpostavljam da je to od toga. Odem kod stomatologa i on kaže da ne vidi otok, da ne zna što sam došla, i da bi on voleo da me vidi s otokom jer ovo kaže nije otok (kao da ja umišljam). No ipak me pregleda i ustanovi da je gornji levi umnjak pod upalom i da kada se vrati hirurg sa odmora moram da ga vadim. Ja sam ubeđena da je to od umnjaka koji rastu, al šta znam možda može biti povezano s jetrom ili nečim drugim? Jel imao neko slična iskustva i šta je radio?
Napominjem da zbog ispitivanja jetre ne smem da koristim nikakve lekove niti antibiotike da bih se uverila da je od zuba. Znate li neki prirodan lek sem obloga?

Урадише ли ти ултра-звук јетре?

Još uvek ne. Za dve nedelje ponovo vadim krv, pa ako mi budu uvećane transaminaze slede gastroenterolog, infektolog, ultrazvuk abdomena i tako u nedogled...Mada reče mi doktorka da se dugo čeka, a ta doktorka koja je zadužena za ultrazvuk abdomena je trenutno na odmoru, tako da ne mogu ni da zakažem...tek posle 20. avgusta...ma naš ti je zdravstveni sistem sranje...Srećom čitam po forumima, tako da znam okvirno šta može biti, jer njih živo zabole uvo...

Još uvek ne. Za dve nedelje ponovo vadim krv, pa ako mi budu uvećane transaminaze slede gastroenterolog, infektolog, ultrazvuk abdomena i tako u nedogled...Mada reče mi doktorka da se dugo čeka, a ta doktorka koja je zadužena za ultrazvuk abdomena je trenutno na odmoru, tako da ne mogu ni da zakažem...tek posle 20. avgusta...ma naš ti je zdravstveni sistem sranje...Srećom čitam po forumima, tako da znam okvirno šta može biti, jer njih živo zabole uvo...
Па неће бити да их заболе уво, раде са смањеним капацитетима, не могу да се клонирају. ;)

Žao mi je ali ja ne sumnjam u njihovu stručnost, već u njihovu posvećenost! Uverila sam se milijardu puta. I ne treba mi veći dokaz nego što mi je otac umro jer je njih bolela ona stvar. Sramota je kakvo zdravstvo imamo, a pritom posle su nam predlagali da tužimo bolnicu. Jeste da se tužim 20 godina, i samo živce pokidam i opet nikom ništa. Kad ode život moš ga j...

A da ti ne pričam da me lekarka opšte prakse skoro nije pregledala na hodniku. Izašla sam iz ordinacije pre nego uđoh. Nije ni primetila mi je otečeno lice, toliko me pregledala, a pored mene tu su bila još dva pacijenta na celu smenu. Pa kad sam došla da mi pogledaju nalaz krvi, sestra nije htela da me pusti, kao samo hitni slučajevi. Pa pošto znam kakvo je sranje ovaj stanje u našem zdravstvu, insistiram da me lekarka primi. I kad uđem ono kao konačno neka normalna lekarka, uze da me pregleda, kad posle 5 min ulazi sestra i kaže imamo i drugih pacijenata. Pa onda ova dijabola na stomatološkom, koji mi je prvo filozofirao tri sata, pa onda kaže upaljen vam je gornji levi umnjak. A prvo me pitao što sam došla.

Potom pre nekoliko meseci sam imala operaciju zuba, pa mi je sestra slučajno zaboravila reći da treba da pijem antibiotike. A da se ne vraćam unazad kad sam imala neke promene na koži za koje su oni tvrdili da su od stresa i kljukali me tabletama, pritom ne uradivši nijedan alergotest i nijedan nalaz krvi. Srećom pa mi nisu vrane mozak popile da ih sto posto slušam, zato i verujem forumima. Tako da sve prvo isčitam, jer moram biti u pripravnosti s obzirom da neko ne želi da radi svoj posao.

I da se razumemo, ako ne žele da rade taj posao što su ga izabrali. Mora da postoji neki stepen odgovornosti, ma koliko novca primao. Ne fali nama pameti, već svesti i savesti!!!

Верујем ти да си имала негативних искуства.
Али као и увек, морам да нагласим да здравство у Србији постоји, још увек, само захваљујући ентузијазму одређеног процента лекара.
Све је у држави у распаду. Па и здравствени систем.

Kod nas je zdravstveni sistem u raspadu od kada znam za sebe...Kapiram ja koliko je to težak posao, ali ako nisi za nešto što se trpaš tamo gde ti nije mesto. Nema tu svesti ni savesti. Nažalost nisam samo ja imala negativnih iskustava. Ali kad opštinar zajebe nešto to može da se kako tako ispravi, ali kad lekar zajebe onda nema ispravke. Svi treba da budu odgovorni za svoj posao. I ne zbog drugih već zbog sebe, ako taj može u ogledalo da se pogleda neka mu je na čast.

U provinciji ljudi rade za 15 000 neprijavljeno, pa opet imaju minimum pristojnostil. Nije to stvar novca, već volje i želje, a pre svega savesti i humanosti. Ali avaj oni koji bi trebalo da budu najsvesniji su najmanje svesni, džaba im zakletve...Slažem se da nam je sisten sj... ali to nije opravdanje da svi budemo loši. Moralno i etičko obrazovanje nama fali, možemo da se busamo koliko hoćemo kad smo moralne nule...

"Nismo mi pali toliko nisko koliko drugi misle, nego se nikad nismo ni uzdigli toliko visoko koliko su mislili"...

Back