Problemi sa ponašanjem mačaka i kako ih rešiti

Poruka
7.293
sl1.jpg

Uobičajeni problemi u ponašanju mačaka

Usred noći čujete svoje mačke kako jurcaju po kući, prevrću stvari i upadaju u tuče. Ovo verovatno nije prvi put da ste ovo čuli, kao ni da će biti poslednji put. Ove povremene tuče među mačkama možda ne zvuče kao problem u njihovom ponašanju. Pre nego što ih okarakterišete kao normalne, razmislite koliko često se ove svađe dešavaju iz dana u dan. Mačkama je potrebna vežba, zdrav način života i socijalizacija da bi živele dobar i dug život. Tu i tamo svađa može izgledati kao ništa mnogo važno, ali - šta ako je takva situacija sve vreme ili ako remeti dinamiku vašeg domaćinstva?

Razlozi za probleme u ponašanju mačaka

Postoje tri problema koja mogu potkopavati vaše napore da stvorite srećan dom sa vašim mačkama. Ako se dešava hronična „drama“, uzrok je često jedan od ova tri.

1. Medicinski problemi

Bol je uzrok razdražljivosti, agresije i skrivanja kod mačaka, baš kao što se i vi verovatno osećate neprijatno kada osetite bol. Ako primetite da se vaša mačka problematično ponaša, pogledajte sve druge promene koje ste možda ranije prevideli. Da li šepa? Da li se njen apetit promenio ili koliko spava?

Takođe, kada mačka mokri ili ostavlja izmet po kući, to možda nije problem u ponašanju. To može signalizirati zdravstveni problem.

Odnesite ova zapažanja svom veterinaru radi temeljnog pregleda kako biste utvrdili da li zdravstveni problemi doprinose problemu u ponašanju vaše mačke.

2. Nedostatak vežbanja

Ne bi trebalo da bude iznenađenje to da je mačkama potrebna vežba. U divljini, one su neke od najagilnijih, najaktivnijih i najbržih životinja. Domaće mačke se ne razlikuju, uprkos tome koliko vole te mačje dremke. Mačka koja nema dovoljno aktivnosti biće izložena riziku od agresije ili destruktivnog ponašanja, kao i od gojaznosti i njenih komplikacija. Razmislite o tome na ovaj način, dobro istrenirana mačka će:
  • Imati manje anksioznosti
  • Neće biti tako destruktivna, jer će joj pažnja biti preusmerena na vežbu
  • Imaće manje energije za borbu protiv drugih mačaka (ili vas, ako je to problem)
  • Neće joj biti dosadno (vežbanje je odlično za obogaćivanje kvaliteta života mačke)
Trčanje i igranje sa igračkama su dva različita oblika dobre vežbe za vašu mačku. Laserski pokazivač može pomoći da inspirišete mnogo zabave kod nje. Raščistite oblast u kući da bude dovoljno prostrana za trku. Kanapi ili štapići sa pričvršćenim perjem su neke od najboljih i najjeftinijih igračaka koje mačka može imati. Ako vaša mačka ima veliku energiju, razmislite o tome da nabavite točak za trčanje za mačke.

3. Nema mesta za bekstvo

Većini životinja, uključujući mačke, pa čak i druželjubive pse, treba bezbedno mesto da pobegnu. Bilo da je to mesto na vrhu mačjeg drveta ili udobno mesto u ormaru. Ova sigurna mesta omogućavaju privatnost i bekstvo od onoga što vaš ljubimac doživljava kao stresno.

Mačke u divljini će se popeti kada treba da pobegnu, a ovaj instinkt se ne gubi ni kod njihovih domaćih srodnika. Mačke su po prirodi oduvek bile penjačice. Većina divljih mačaka prirodno se penje na drveće, stene ili bilo gde gde mogu biti visoko i sakrivene. Važno je da mačke u vašoj kući imaju dovoljno prostora da se popnu i udalje kako bi imale malo usamljenog prostora za sebe.

Jedan dobar način da joj to obezbedite može biti postavljanje polica za mačke. Možete ih kupiti na mestima kao što je Amazon kao set ili ih sami napraviti. Takođe, možete kupiti toranj za mačke ili jednostavno osloboditi prostor na vrhu frižidera ili ormara za svog prijatelja mačića.

Zdrava mačka je srećna mačka

sl2.jpg

(photo source)

Bez obzira da li je jedan od ova tri problema uzrok nevolja vaše mačke, to su sve stvari koje mački trebaju u životu. Zdrav životni stil vežbanja, dovoljno prostora i privatnosti, kao i redovni pregledi kod veterinara uveliko će doprineti povećanju zadovoljstva u životu vaše mačke i sprečavanju problema u ponašanju mačke.

Najveći problem su ljudi koji ih čuvaju u neadekvatnim uslovima.
Mačka je životinja koja voli slobodu i ne podnosi nikakvu dresuru.
Disciplinovati mačku je nemoguća misija.
Ali su vrlo samostalne, korisne i zanimljive životinje.
Čak se u mnogim drugim kulturama smatraju skoro pa svetim.
Ako poštuje njen integritet, poštovaće i ona vaš. U suprotnom,...jedini koji može biti "dresiran", to ste vi.😁

Najveći problem su ljudi koji ih čuvaju u neadekvatnim uslovima.
Mačka je životinja koja voli slobodu i ne podnosi nikakvu dresuru.
Disciplinovati mačku je nemoguća misija.
Ali su vrlo samostalne, korisne i zanimljive životinje.
Čak se u mnogim drugim kulturama smatraju skoro pa svetim.
Ako poštuje njen integritet, poštovaće i ona vaš. U suprotnom,...jedini koji može biti "dresiran", to ste vi.😁
Ja sam ih imala dosta.. i moja iskustva su sasvim drugačija.. :) Nisam imala nikakav problem sa njihovim ponašanjem i volele su nas i poštovale.. :)

Ako čovek ume da komunicira sa njima, i ako ga one vole - biće disciplinovane.. A ako ne ume, onda neće.. baš kao što neće ni pas.

Mislim da nije OK negovati taj mit o neposlušnosti mačaka kao njihovoj prirodnoj i nepromenljivoj osobini, zato što je potpuno netačan.. a ohrabruje ljude da se ne trude oko svojih životinja.

Ako želi životinju, čovek ipak treba da se edukuje kako sa njom ispravno da postupa.. a ne nedostatak svoje veštine da pripisuje karakteru životinja. Konačno, ljudi dresiraju lavove, tigrove i pantere.. a šta je onda domaća mačka, kojoj je život uz čoveka potpuna normalnost.. :)

Edukacija i znanje.. uz ljubav i strpljenje.. čine čuda.. :heart:

Poslednja izmena:
Ako želi životinju, čovek ipak treba da se edukuje kako sa njom ispravno da postupa.. a ne nedostatak svoje veštine da pripisuje karakteru životinja. Konačno, ljudi dresiraju lavove, tigrove i pantere.. a šta je onda domaća mačka, kojoj je život uz čoveka potpuna normalnost.. :)
Pa jeste, ali mačku ne treba ni da pokušavaš da dresiraš.
A uglavnom i nema potrebe, brzo one nauče šta smeju, a šta ne smeju.
Jedino što nisam nikada uspeo da naučim moje mačke je to, da ženina tašna i moje papuče
ne služe za oštrenje noktiju... :dash:

Pa jeste, ali mačku ne treba ni da pokušavaš da dresiraš.
A uglavnom i nema potrebe, brzo one nauče šta smeju, a šta ne smeju.
Jedino što nisam nikada uspeo da naučim moje mačke je to, da ženina tašna i moje papuče
ne služe za oštrenje noktiju... :dash:
Pa kad se kaže dresura, ljudi misle na neke specijalne obuke.. ali dresura je već i naučiti životinju da vrši nuždu gde treba ili da dođe kada je pozoveš.. i svi dobri dreseri će se osloniti upravo na to što si rekao - prirodnu sklonost inteligentnih bića da uče..

E, sad.. kojom brzinom će životinja učiti zavisi od 3 stvari:
  1. njene lične inteligencije (gluplje jedinke sporije uče, pametnije brže)
  2. veštine i znanja čoveka (neki ljudi vole životinje, ali ne umeju da komuniciraju sa njima.. i to je najčešći problem)
  3. stepena stresa pod kojim je životinja (ako je učena kroz ljubav i igru, ona će u tome uživati i rado će učiti.. ako je učena kaznama, naučiće brže ali se neće radovati učenju)
Inteligentna jedinka (bilo koje vrste, uključiv i ljude) uz veštog i edukovanog čoveka koji sa njom ume da komunicira i radi to kroz obostranu zabavu i puno ljubavi, nauči svašta *sama od sebe*.. :D :heart: I ja to ne mislim.. nego sasvim odgovorno tvrdim..

Naravno, u svakoj vrsti ima i jedinki koje imaju probleme sa učenjem i psihom.. i sa njima je teško raditi.. traži profesionalniji pristup..
Ali takve jedinke su u populaciji ređe zastupljene.. i ovde govorimo o normalnim jedinkama..

Konkretno za mačke.. one su veoma agilne životinje i izuzetni lovci.. one traže mnogo kretanja i mnogo istraživanja, da bi bile srećne..
Ja lično ih ne držim u stanu i ne bih to radila.. imala sam ih samo u uslovima u kojima su mogle da izlaze relativno bezbedno napolje i da se vraćaju po želji..

Ali pošto ljudi danas u velikom procentu žele da drže mačke u stanovima, bez izlaženja napolje.. mislim da je važno da znaju ovo što u ovim tekstovima pišemo.. kako da tim životinjama obezbede što je moguće bolje uslove da budu zdrave i da se osećaju srećno..

Teoretski.. ako bih imala mačku u stanu u gradu.. naučila bih je da prati i da dolazi na poziv, i onda bih je izvodila u prirodu.. - onako kako to radi ona cura sa onom crnom panterkom u videu koji sam linkovala dva posta iznad.. - tako bi mogla da se pusti u pun, slobodan trk i penjanje..
Naravno, neobučenu (neizdresiranu) mačku nije moguće tako voditi.. a to nije do njene nesposobnosti da bude naučena.. nego do ljudi koji neće da se pozabave time na kvalitetan način.

Poslednja izmena:
Macke su najjaktivnije ujutru i predvece, ali desava se da u tri posle ponoci love "duhove" po stanu. Treba im dosta zabave ali i rutina - ako dobija dorucak svakog jutra u 8, ona ocekuje da to uvek bude tako. Rutine znace i da ne vole da im se menja okruzenje, niti mesta gde je posip, hrana ili voda.
Treba im napraviti ili kupiti penjalice, poneku kartonsku kutiju, obozavaju i onaj deblji papir od koga se prave dzakovi. Vole da gledaju kroz prozor pa jedna polica ispred prozora moze bas da ih usreci.

Ja sam ih imala dosta.. i moja iskustva su sasvim drugačija.. :) Nisam imala nikakav problem sa njihovim ponašanjem i volele su nas i poštovale.. :)

Ako čovek ume da komunicira sa njima, i ako ga one vole - biće disciplinovane.. A ako ne ume, onda neće.. baš kao što neće ni pas.

Mislim da nije OK negovati taj mit o neposlušnosti mačaka kao njihovoj prirodnoj i nepromenljivoj osobini, zato što je potpuno netačan.. a ohrabruje ljude da se ne trude oko svojih životinja.

Edukacija i znanje.. uz ljubav i strpljenje.. čine čuda.. :heart:
Ništa od toga u vidu dresure životinja nije ni humano, ni normalno.
Bez obzira da li je tigar, panter ili lav. Životinjama je mesto u prirodi, tamo im je prirodno stanište. Mačku ne možeš "usvojiti", osim ukoliko je ne zatvoriš u 4 zida. Da li se onda ona svom "vlasniku" prilagodi ili on njoj, to ponekad bude diskutabilno. Mnogo puta deluje i smešno.
I jeste potpuno samostalna za život, jer da bi opstala, čovek joj nije potreban.
Ne treba joj ni topli dom, jer živi posvuda.
Životinje kao i ljudi imaju svoj karakter i osobenosti,...pa onda vrste, podvrste, e.t.c.

Poslednja izmena:
Inteligentna jedinka (bilo koje vrste, uključiv i ljude) uz veštog i edukovanog čoveka koji sa njom ume da komunicira i radi to kroz obostranu zabavu i puno ljubavi, nauči svašta *sama od sebe*.. :D :heart: I ja to ne mislim.. nego sasvim odgovorno tvrdim..
Moja keva je imala mačka, naučio sam od sebe da otvori slavinu u kuhinji, pusti vodu i onda pije iz slavine.
Moja Flekica naučila da otvara vrata po kući, sad pokazuje i ostalim mačkama kako se to radi.
Srećko (mačak koga sam našao skroz malog u podrumu) naučio da vraća malu gumenu lopticu kao pas, obožava to da radi.
Lopticu držimo na frižideru, on jadničak sedne ispred frižidera i onda kuka i traži ko će da mu baca lopticu.
Loptica odskače, odbija se o zidove i nameštaj, on se jadan polomi da je uhvati, kliza se po podu, onda je uhvati, uzme u usta,
donese ti ispred nogu, spusti je dole i odmah se okreće nazad da ti pokaže da je spreman da je ponovo juri i donese.
Svaka od mačaka ima nekog svog u kući (mislim da oni nas gledaju kao svoje kućne ljubimce), dođe kod njega,
mazi se i onda legne da spava ili pored ili na grudima (Srećko obožava to, sa svojih 100 kila).
A Mrvica obožava da legne ispred monitora i drema kad ja radim na kompjuteru.
Naravno da ona misli da jedini ispravan put do njenog mesta vodi obavezno preko tastature...

Ali ja ih obožavam, jer su uglavnom inteligentnije od pasa, plus imaju karakter.

Moja keva je imala mačka, naučio sam od sebe da otvori slavinu u kuhinji, pusti vodu i onda pije iz slavine.
Moja Flekica naučila da otvara vrata po kući, sad pokazuje i ostalim mačkama kako se to radi.
Srećko (mačak koga sam našao skroz malog u podrumu) naučio da vraća malu gumenu lopticu kao pas, obožava to da radi.
Lopticu držimo na frižideru, on jadničak sedne ispred frižidera i onda kuka i traži ko će da mu baca lopticu.
Loptica odskače, odbija se o zidove i nameštaj, on se jadan polomi da je uhvati, kliza se po podu, onda je uhvati, uzme u usta,
donese ti ispred nogu, spusti je dole i odmah se okreće nazad da ti pokaže da je spreman da je ponovo juri i donese.
Svaka od mačaka ima nekog svog u kući (mislim da oni nas gledaju kao svoje kućne ljubimce), dođe kod njega,
mazi se i onda legne da spava ili pored ili na grudima (Srećko obožava to, sa svojih 100 kila).
A Mrvica obožava da legne ispred monitora i drema kad ja radim na kompjuteru.
Naravno da ona misli da jedini ispravan put do njenog mesta vodi obavezno preko tastature...

Ali ja ih obožavam, jer su uglavnom inteligentnije od pasa, plus imaju karakter.
Lajk sam stavila na tvoj post iznad za sve što si u njemu napisao osim za poslednju rečenicu.. jer je i to samo još jedan sasvim netačan mit, kao i onaj da se mačke ne mogu dresirati/obučiti.. a napraviću čim budem stigla o tome zasebnu temu, da ne bi rasplinjavali ovu ovde.

Ništa od toga u vidu dresure životinja nije ni humano, ni normalno.
Bez obzira da li je tigar, panter ili lav. Životinjama je mesto u prirodi, tamo im je prirodno stanište. Mačku ne možeš "usvojiti", osim ukoliko je ne zatvoriš u 4 zida. Da li se onda ona svom "vlasniku" prilagodi ili on njoj, to ponekad bude diskutabilno. Mnogo puta deluje i smešno.
I jeste potpuno samostalna za život, jer da bi opstala, čovek joj nije potreban.
Ne treba joj ni topli dom, jer živi posvuda.
Životinje kao i ljudi imaju svoj karakter i osobenosti,...pa onda vrste, podvrste, e.t.c.
  • Najveća većina mačaka živi uz čoveka i nije zatvorena u 4 zida.. kreću se slobodno napolju i vraćaju kući po želji. :)
  • Takođe, ni jednoj domaćoj životinji koja može da nađe hranu u prirodi čovek nije neophodan. Neophodan je samo onima koje je doneo iz drugih delova sveta i koje se zato u novoj sredini ne mogu prehraniti samostalno, a često ne mogu preživeti ni klimatske uslove ako su jako različiti od onih u kojima su prirodno rođene.
  • I najveća većina životinja (mogli bi komotno reći i sve) će - ukoliko ih čovek u tome ne spreči - jednako rado odlaziti u skitnju po kraju i slobodna parenja.. i vraćati se kući kada se umori i ogladni, baš kao i mačka.
Nema ničega posebnog kod mačaka ni po jednom od tih pitanja. Jedino vlasnici mačaka imaju potrebu da preuveličavaju stvari, a ni to ne svi.. većina njih ima zdrave i normalne poglede na životinje - pa i na svoje mačke. :)

Problem u ponašanju mačaka u civilizaciji je uvek i samo problem neukosti čoveka da iskomunicira pravilno sa životinjom koju je uzeo.. a nikada mačke.
Ako nije dorastao sopstvenom veštinom i inteligencijom tome da je pravilno obuči, treba da pozove neko stručnije lice da ga tome nauči.. ili da se opredeli za drugi tip životinje.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Nas macak je cudan.Spava u kuci.Nema ga nekad celu noc a nekad neizlazi iz kuce.Tacno je da macke spavaju tamo gde vas boli.Kad sam polupala glavu spavao je pored mog jastuka.Sada najcesce na nogama.Mogu reci da je veoma radoznao
nista tu cudno nema. ako nije kastriran, lutanja su neminovna.
cak i ako je kastriran a izlazi napolje, i dalje ce da ima svoju teritoriju koju ce obilaziti svakodnevno. samo nece juriti za mackama.

Back