veja
Iskusan
- Poruka
- 6.540
Zasto si to uradio, pobogu gospodine Jovanovicu??
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Usmeravanje deteta je do 4 godine iza toga deca se vaspitavaju primerom.
Svi trendovi i uticaji mogu da prodju na ovaj ili onaj nacin, ali dete je onakvo kako ga izgradis primerom.
Nevazan je pol, iako je jasno da otac ima veci uticaj na cerke, a majka na sinove,
a njihov odnos na buduci deciji odnos prema suprotnom polu.
Ovo vazi do ekstrema, a onda su primeri na drugim mestima.
Zasto si to uradio, pobogu gospodine Jovanovicu??
Pa dobro, i ja sam čitala "Fani Hil" sa 11 godina.
Inače, stručna literatura o vaspitanju dece može donekle da pomogne, al može da bude i beskorisna a i kontraproduktivna.
Misim, deca nisu sarme: čak i za sarme postoje različiti recepti.
Osim toga, u poplavi pop psihologije nije uputno verovati svakome ko se deklariše kao "stručnjak".
Двоје деце, разлика небо земља.Синчић амбиверт-екстроверт, ћеркица интроверт.Са дечаком смо прошли разне фазе био је немиран као беба, па хистеричан, чак је у једном периоду био и стидљив и разне бубице, у свим фазама једино што никако није прихватао да буде сам, увек и обавезно мора неко с њим и око њега и обожава друштво, што више то боље.
Девојчица супротна прича, од рођења мирна, више воли да буде сама, него у друштву. и некако превише осетљива.
Прихватамо их такве какви су и трудимо се да их усмеравамо, да их не спутавамо, да буду оно што и јесу, да буду своји.Мада опет се морају се поставити нека правила, муж је у фазону пусти их сад још су мали.
Питам се како балансирати а да се не погреши негде.Плаши ме много тога, највише то да ће ми замерати нешто једног дана.
Мене су родитељи много контролисали, не бих да понављам њихов модел али често поступам исто као и они.
Мој ћале се сад не петља много, али зато кева не одустају покушава и меша се у неке ствари, нарочито око васпитања деце, само зврнда, звоца нешто, понекад ме излуди и направи проблем.Да додам мада није толико битно, они су у Америци, ми у Србији.
Форумашице, имам много недоумица, како се поставити у разним ситуацијамаКаква су ваша искуства у чему сте грешили са децом да сте у прилици шта би исправили, урадили другачије ? Копирате ли родитеље?Какав однос имате са мајком, какав однос имате са ћеркицама, какав са синовима?
Jel' ja?!Mešaš babe i žabe. Deca uče i imitacijom. Zato je bitno na te napade besa da roditelji odgovaraju smireno, ne još većim napadom besa.U
Naravno da nije normalno, ali za dete postane normalno ukoliko roditelj reaguje na isti nacin, na njegov bes. Onda decja glavica konta - tako treba i mama radi isto. Emotivna ucena - naucena! Napadi besa su psiholoski pokusaji demonstracije moci, a posledica nemoci. Poenta je ne dozvoliti da se ustali kao oblik ponasanja. Nauciti, kao roditelj, da smireno saslusamo gde je problem i ponuditi vise opcija za resavanje. Pa i mi sami, kao matori, daleko relaksiranije resavamo frustraciju ako imamo vise izlaza. Mozda je presudna intuicija u kriticnim momentima, pre svega majke...ni jedna literatura ne moze da podvede u kalup cele generacije jedinki.
Jel' ja?!![]()
Mi, koji imamo punoletnu decu i nemamo neke inspiracije da se ubedjujemo sa mamama sitne dece...jer jednostavno znamo ko je kad u prici bio zec, a ko grm i ko je kada samo glumio zeca dok mu je lisce sustalo...itd itd...ovo je samo nasa dobra volja da pristojno prodiskutujemo o necemu sto dobro znamo; savladano, nauceno, sazvakano i ko hoce da slusa moze besplatno da zlo/upotrebi u svoju korist, ko nece, pa ne mora. Jednog dana samo ce mu se kasti.
-------------------
Mi smo nasu decu potpuno sami odgajali, nema baba, deda, rodjaka i sl (takve su nam bile okolnosti)...predskolske ustanove, skolske, vannastavne aktivnosti, drugari i drugarice su dali svoj doprinos i hvala im na tome. Bilo je svakojakih primera u komunikaciji koji su mojoj deci povremeno razbijali iluziju da su svi na svetu jednako pristojni i da je persiranje zakonom obavezno...tako su naucili da podvuku razlike kod drugih i odstupe od onih odsoba koji im ne prijaju. Nisam birala tralala recnik kad sam im objasnjavala sa cim sve mogu da se susretnu, naprotiv, mozda sam bila i previse gruba u kvalifikacijama, ali za moju decu nije postojao drugaciji izbor, nego taj, grubo protresanje glave da shvate da zli ljudi nisu samo u knjigama i filmovima i da mora da nauce da ukljucuju filtere kod sebe, da ne bi bili stalno povredjivani. pOstali su pozitivni, druzeljubivi, pozeljni gde se pojave, cerka i vrlo poslovno odgovorna, a sinu jos fali ozbiljnost da bi lenjost koju poseduje sveo na minimum. Ma kakva bih majka bila da jos uvek ne kritikujem slabosti koje vidim kod njih.![]()
Sve veća dostupnost literature, a sve veći kontrast među decom i sve više nevaspitane, bahate i nekulturne dece.
Moguće da su to deca dece, iz razdoblja hiperinflacije, kada njihovi roditelji nisu imali literature...
Knjige su za sve krive, spalimo ih!![]()
Jel' ja?!![]()
Mi, koji imamo punoletnu decu i nemamo neke inspiracije da se ubedjujemo sa mamama sitne dece...jer jednostavno znamo ko je kad u prici bio zec, a ko grm i ko je kada samo glumio zeca dok mu je lisce sustalo...itd itd...ovo je samo nasa dobra volja da pristojno prodiskutujemo o necemu sto dobro znamo; savladano, nauceno, sazvakano i ko hoce da slusa moze besplatno da zlo/upotrebi u svoju korist, ko nece, pa ne mora. Jednog dana samo ce mu se kasti.
-------------------
Mi smo nasu decu potpuno sami odgajali, nema baba, deda, rodjaka i sl (takve su nam bile okolnosti)...predskolske ustanove, skolske, vannastavne aktivnosti, drugari i drugarice su dali svoj doprinos i hvala im na tome. Bilo je svakojakih primera u komunikaciji koji su mojoj deci povremeno razbijali iluziju da su svi na svetu jednako pristojni i da je persiranje zakonom obavezno...tako su naucili da podvuku razlike kod drugih i odstupe od onih odsoba koji im ne prijaju. Nisam birala tralala recnik kad sam im objasnjavala sa cim sve mogu da se susretnu, naprotiv, mozda sam bila i previse gruba u kvalifikacijama, ali za moju decu nije postojao drugaciji izbor, nego taj, grubo protresanje glave da shvate da zli ljudi nisu samo u knjigama i filmovima i da mora da nauce da ukljucuju filtere kod sebe, da ne bi bili stalno povredjivani. pOstali su pozitivni, druzeljubivi, pozeljni gde se pojave, cerka i vrlo poslovno odgovorna, a sinu jos fali ozbiljnost da bi lenjost koju poseduje sveo na minimum. Ma kakva bih majka bila da jos uvek ne kritikujem slabosti koje vidim kod njih.![]()
Батине ни у лудилу, ако неко на може да без батина да их васпита кад су мали како ће онда кад су старији, још горе батинама се само постиже контраефекат.За све постоји заштита ми смо имали штитнике за утичнице, прозоре, врата, намештај, цвеће смо избацили, и није било никаквих проблема.
Ја сам јединица, муж јединац, моја мајка јединица, мој ћале има сестру и имају баш леп однос и блискост, Често чујем да су родитељи одвајали децу, као више су волели једно дете и тако су стварали љубомору, завист међу децом.Не могу да се начудим како је то могућеисто их волимо само можда на другачије се то показује.
Посебно ме иритира оно форсирање деце нарочито у Америци и онда се испуњавају жеље родитеља а не деце.Девојчица нам је на балету, дечак на пливању мада тренер каже да је више за тимски спорт па кад буде мало старији ватерполо но видећемо, ако им досади сигурно их нећемо форсирати, као мене моја мајка ја сам била на балету и после 7 год презасићење или шта већ, нисам хтела да идем више она ме терала док није укапирала да ми се смучило![]()
Smor..
Jarčilo
Da znam šta me čeka![]()