Problem

UchihaMadara95

Početnik
Poruka
37
Ovako, imam instaliran Windows 7, a nemam 2gb ram i pc mi veoma usporeno radi. Zeleo bih da instaliram XP, ali imam problem. Moj DVD-RW ne cita prazne DVD i uopste CD. Tako da ne mogu da bootujem preko CD/DVD. E sad, otisao sam do druga, prerezao instalaciju XP-a sa CD na DVD i probao da bootujem, ali nista se ne desava, kao da nema diska unutra. Probao sam i preko USB-a, koristio sam neke programe da naprave USB bootable ali isto se desava, kao da nema USB-a. Ima vise opcija tamo, USB-HDD, USB-FDD, USB-ZIP, USB-CDROM, sve sam ih probao i nista se ne desava. Sad sam probao preko FlashBoota, ali kad dodjem do onog dela kad trebam da izaberem Covner Windows XP/2000 Instalation CD, nema toga.
sshot4.png

Samo je tu Wrap Bootable CD/DVD...
Sta da radim? :O

Ovako, imam instaliran Windows 7, a nemam 2gb ram i pc mi veoma usporeno radi. Zeleo bih da instaliram XP, ali imam problem. Moj DVD-RW ne cita prazne DVD i uopste CD. Tako da ne mogu da bootujem preko CD/DVD. E sad, otisao sam do druga, prerezao instalaciju XP-a sa CD na DVD i probao da bootujem, ali nista se ne desava, kao da nema diska unutra. Probao sam i preko USB-a, koristio sam neke programe da naprave USB bootable ali isto se desava, kao da nema USB-a. Ima vise opcija tamo, USB-HDD, USB-FDD, USB-ZIP, USB-CDROM, sve sam ih probao i nista se ne desava. Sad sam probao preko FlashBoota, ali kad dodjem do onog dela kad trebam da izaberem Covner Windows XP/2000 Instalation CD, nema toga.
Samo je tu Wrap Bootable CD/DVD...
Sta da radim? :O

1. Provjeri ispravnost optike...kažeš "Moj DVD-RW ne cita prazne DVD i uopste CD"
2. Provjeri je li taj dvd bootabilan...
3. Provjeri jesi li namjestio dvd da bude first...odnosno prvi....

Ako bios ne vidi u boot sekvenci tvoju optiku onda je vjerovatno potpuno neispravna....što se tiče usb stika mislim da nisi znao napraviti bootabilni usb...

Pokušaj sa drugim USB-om (memory stick), recimo kod mene jedan Kingston od 1GB nema šanse da se napravi da bude butabilan, dok drugi od 2GB radi bez problema i sa njega sam više puta radio instalaciju XP-a.
Na ovom prvom odradim sve kako treba, ne prijavljuje mi nikakvu grešku, ali ga komp ne vidi prilikom restarta kada treba da se butuje na njega. Čim imaš tu opciju za USB u BIOS-u to ti je jedina nada da instaliraš XP ako ti DVD ne čita dobro.

Back