Problem sa vidom

Miloser

Početnik
Poruka
1
Pre par dana sam prvi put posle mnogo godina bio kod ocnog lekara i neki rezultati i odgovori mi nisu bas najjasniji. Do sada nisam nosio naocare niti sociva iako moram da priznam da sam imao problema vec duze vreme pogotovu nocu ali ne dramaticnih kao sto su mi dramaticni rezultati pregleda. Da ne zaboravim imam 22 godine. Prvo doktor nije verovao kako do sada nisam nosio naocare jer mi je dioptrija na kompijuterskom pregledu ispala -5 na desno i -5.25 na levom, cini mi se, u svakom slucaju to mi je posle sasvim odgovaralo na normalnom pregledu. Takodje onaj deo koji me vise brine a bas ga nisam razumeo je 5 d baseout prizme koje takodje imam na oba oka, to mi navodno ispravlja polozaj ociju mada ranije nisam primetio sem sto povremeno vidim duplo na kratko kada sam jako umoran. Dobio sam neko objasnjenje kako je moguce da su mi rezultati ovakvi (razmisljam da potrazim savet i drugog lekara) ali ga nisam bas razumeo pa ako neko moze da objasni prostijim recima. Ono sto me zanima je da li je istina da kada jednom pocnem da nosim ove naocare brzo vise necu moci da funkcionisem bez njih i da li je moguce sto mi doktor kaze da postoji velika sansa da ce mi dosta brzo oci se potpuno ukrstiti kada je vec operativno lecenje jedina opcija? Takodje da li se stvarno ne mogu naci odgovarajuca sociva sa ovom dioptrijom?

Ne verujem da cu ti nesto novo reci ili pomoci, ali pokusacu. I meni je zaista cudno kako si uspevao do sada da ne nosis naocare i da normalno funkcionises. Prvi put kada sam primetila da ne vidim na daljinu, otisla sam i dioptrija mi je bila -0.5 i -0.25, sto je u odnosu na tvoju zaista minimalno. Ja vec tada nisam videla jasno udaljene oblike, a u tvom slucaju ne mogu onda ni da zamislim. Ukoliko ti ne primecujes da ne vidis bas najbolje, onda su mi tvoji rezultati veoma sumnjivi. Dalje, meni se vremenom povecala dioptrija na -1 na oba oka, i to je to (za 5 godina se samo toliko povecala), a pri tom retko, bas retko nosim naocare. Ja imam asigmatizam (mislim da se tako kaze), pa su mi rekli da ne mogu da nosim sociva, a i da cu morati stalno da nosim naocare, ali ja moram da ti kazem da ja primecujem da mnogo bolje vidim sada, nego pre dve godine, a nemam pojma zasto, jer, kao sto napomenuh, ne nosim naocare skoro uopste (sto nije za pohvalu, ali nikako da se naviknem).
Mislim da ti nisam pomogla, ali htela sam makar da ti odgovorim svojim slucajem na temu :wink:

Poz!

Tolika dioptrija zvuci nemoguce a da nisi jako slabo video do sad. Ja imam slican tip dioptrije (takodje imam prizme iako sam imala vec dve operacije stalno mi se razrokost vracala i -9 i i -7.75) ali naocare nosim od sedme godine. Najbolje je da odes kod ozbiljnog lekara na kliniku kao ja posto takva stanja po obicnim optikama ne znaju bas najpravilnije da odrede.

squirrel:
Ne verujem da cu ti nesto novo reci ili pomoci, ali pokusacu. I meni je zaista cudno kako si uspevao do sada da ne nosis naocare i da normalno funkcionises. Prvi put kada sam primetila da ne vidim na daljinu, otisla sam i dioptrija mi je bila -0.5 i -0.25, sto je u odnosu na tvoju zaista minimalno. Ja vec tada nisam videla jasno udaljene oblike, a u tvom slucaju ne mogu onda ni da zamislim. Ukoliko ti ne primecujes da ne vidis bas najbolje, onda su mi tvoji rezultati veoma sumnjivi. Dalje, meni se vremenom povecala dioptrija na -1 na oba oka, i to je to (za 5 godina se samo toliko povecala), a pri tom retko, bas retko nosim naocare. Ja imam asigmatizam (mislim da se tako kaze), pa su mi rekli da ne mogu da nosim sociva, a i da cu morati stalno da nosim naocare, ali ja moram da ti kazem da ja primecujem da mnogo bolje vidim sada, nego pre dve godine, a nemam pojma zasto, jer, kao sto napomenuh, ne nosim naocare skoro uopste (sto nije za pohvalu, ali nikako da se naviknem).
Mislim da ti nisam pomogla, ali htela sam makar da ti odgovorim svojim slucajem na temu :wink:

Poz!
I ja imam isti problem.Naocare nosim vec 17 godina i imam asigmatizam na oba oka , i do skoro nisu postojala sociva , tj.postojala su , probala sam ih , neka polutvrda koja su bila uzas nad uzasima...Eeee, sada postoje meka sociva , i to cak nekoliko vrsta koja mogu da se nose iako su potrebna cilindricna stakla.Osim toga moja preporuka za naocare su titan stakla sa antireflex slojem , jer su tanka ( ja imam - 4 dioptriju , i velike cilindre ) i skoro se ni ne primecuje da je dioptrija velika. Osim toga plasticna stakla sa antireflex slojem i slojem protiv grebanja su odlicna lagana , i takodje tanka.
Sto se tice sociva zaista ima raznih i vrlo je lako prilagoditi se.
Pozz

Slazem se sa ostalima da je prosto nemoguce imati dioptriju -5 a nemati ZNACAJNE smetnje vida, sto kazete da nije VAs slucaj. Ko zna sta VAm je zaista izmereno, (mozda -0.5?) pa je najbolje da odete u Dom Zdravlja ili na Ocnu kliniku i da VAs pregleda oftalmolog i uradi Vam adekvatna ispitivanja na oftalmoloskim aparatima. Nekada se dioptrija 'rucno' daleko bolje odredi nego kompjuterom. Moguce je sasvim da imate astigmatizam, obzirom na opis, ali i strabizam, obzirom da Vam pricaju o operaciji.....Javite se u drzavnu ustanovu oftalmologu.

E a ja imam drugi problem sa ocima vidim dobro i udaljinu ali kada je cisto vreme i kada ima mnogo svetla ispred oka mi se pojavljuju neke kao dlacice koje su na svojim granicama crne a unutra kao da iama neki kristal. One se pomeraju naprimer ja pogledam u jednu stranu odjednom one se naglo pomere ka toj strani !!! a da je stvar gora one se nepovlace samo se smanjuju sa vremena na vreme !!! i takodje primetio sam kao da se okrecu ili ja pogledam na gore one odu na dole !!! Najcesce su izrazene kada gledam u nebo zbog njih mi suze oci onda !!! napominjem da nemam nikakvih problema sa vidom na daljinu vidim dobro i sve mi je jasno ovako ali samo mi se te dlacice pomeraju !!! Sta je to i dali je to normalno ili nije !!!

Jer moze neko malo detaljnije da mi objasni sta su te dlacice !!! msilim kada gledam u kao da je to nevezano sa okom kao da mi je neko postavio sloj necega preko oka !!! A isto sam primetio i kada zatvorim oci a jako je svelo vidim ih kako se okrecu ??? Jer to izlecivo i ocemu se radi !!!

Evo samo nesto da pomenem, sto ti verovatno nece mnogo pomoci ali... Ja nosim naocare par godina (takodje minus), sada sam -2,25, ali kompijuter pokazuje -3,25. I uvek je bilo tako, uvek je pokazivao mnogo vise :!: . Cak mi je pocetna dioptrija bila -1,5 (kod privatnika), pa sam otisla regularno u bolnicu i ispostavilo se da je -0,5. Zato... za svaki slucaj, moj ti je savet da odes ponovo na pregled i to po mogucstvu onaj klasican, sa kapima za sirenje zenica, jer je meni do sada on bio najsigurniji.

Inspector:
Jer moze neko malo detaljnije da mi objasni sta su te dlacice !!! msilim kada gledam u kao da je to nevezano sa okom kao da mi je neko postavio sloj necega preko oka !!! A isto sam primetio i kada zatvorim oci a jako je svelo vidim ih kako se okrecu ??? Jer to izlecivo i ocemu se radi !!!
Skotomi!

Ispadi u vidnom polju, zvani skotomi. Najverovatnije nije nista bitno, javljaju se ponekad kod sasvim zdravih osoba sa normalnim vidom ili blagom kratkovidoscu pri naprezanju ili gledanju u jako svetlo ili svetle pozadine, narocito u umoru. Ipak, neophodno je da uradite kontrolni oftalmoloski pregled da se pogleda ocno dno, i vidi da li ima nekih promena na retini (mreznjaci) zbog cega takodje moze da dodje do pojave skotoma.

Stvarno ljudi WithdrawnWater zasluzuje sve pohvale koliko znanja u jednom coveku pa to je neverovatno !!! E sada imam jos nekoliko pitanja u vezi sa tim ispadima. Ako je to ono ostecenje na mreznjaci dali je to izlecivo. Dali ti ispadi mogu da se stvaraju pod uticajem kompjutera i kako se ti ispadi uopste otkljanjaju ???

Ako pretpostavimo da se radi o mladjoj, zdravoj osobi koja provodi sate i sate pred kompjuterom onda su u pitanju fizioloski skotomi, posledica stresa, naprezanja, umora...
Resenje je vrlo jednostavno, sto vise odmora i manji boravak pred kompjuterom.
Posto ne navodite ispade u vidnom polju koji su stalni zadrzacu se na fizioloskim odnosno uobicajenim skotomima, za sve ostalo odgovor vam moze dati samo oftalmolog.

Hvala Inspektore, u potpunosti saglasna sa odgovorom iznad, stvarno je jako nezahvalno 'na slepo' davati prognoze o ovakvim stvarima, verovatno nemate poremecaj na nivou mreznjace, ali prenaprezanje ociju pred kompjuterom moze da bude uzrok. Opet kazem: otidjite kod oftalmologa, on ce vam ujedno proveriti i vid, i prepisati dioptriju ukoliko imate blagu kratkovidost koja u normalnim svakodnevnim okolnostima ne mora da Vam smeta ali pri stalnom naprezanju pred ekranom moze da bude uzrok fizioloskih skotoma..

Inspector:
Za ovaj problem meni je oftamolog preporucio da pokusam sa lijekom "Vitreolent" ! Molim nekoga ko zna kako se isti moze nabaviti da mi javi ! Hvala!

Back