problem sa tanjirom i usmeravanjem

• Začetnik teme Začetnik teme Momoa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Momoa

Početnik
Poruka
43
Momci molim za pomoc
Elem imam kao neku satelitsku, o njoj ne znam nista jer je pre mene u stanu ziveo neki Arapin te su kanali svi na arapskom. E sad, ja sam ukljucila sve moje i ukjucila taj jedan kabl koji iz zida vodi u reciver ali i dalje nemam ni jedan normalan kanal, samo neke shlb kanale.Probala i sve moguce na reciveru ali i dalje nista :( Sta bi ja kao zenski pocetnik trebala da uradim da dobijem makar jedan srpski kanal? Vidim da je `moj tanjir` za jedno santimetar drugacije postavljen od komsijskih, pa ne znam da li je to u pitanju. Inace sam u Austrij, a jezik ne znam da bih pozvala neki servis, ima li mi spasa ili da se vracam kuci :)
Hvala unapred

Predpostavljam da je taj tanjir bio okrenut ka satelitu Arabsat na 26 stepeni istoka, da bi uhvatili RTS satelit antenu morate pomerati (gledano sa leđa tanjira) u desnu stranu, tj. ka zapadu na poziciju satelita Astra 19,2 istoka. To je nekih par "cm" u desno ali nisam siguran da ćete kao početnik u svemu ovome to sami uspeti.

Hvala puno, izgleda da je to u pitanju.
Najverovatnije je tanjir bio okrenut ka Avganistanu, te sam ja ambiciozno i po najvecoj kisi uzela merdevine i odlucila da ja pomerim malo taj tanjir, dok su me ustogljeni austrijanci zabezeknuto gledali. Sve u svemu sad nema ni tih kanala, u stvari sad nema ni jedan kanal, bice da sam je okrenula ka severnom polu cim ne vata nista
Ne preostaje mi nista drugo nego da pozovem neki servis i zaplacem se tamo da mi pomognu :)

Hvala puno, izgleda da je to u pitanju.
Najverovatnije je tanjir bio okrenut ka Avganistanu, te sam ja ambiciozno i po najvecoj kisi uzela merdevine i odlucila da ja pomerim malo taj tanjir, dok su me ustogljeni austrijanci zabezeknuto gledali. Sve u svemu sad nema ni tih kanala, u stvari sad nema ni jedan kanal, bice da sam je okrenula ka severnom polu cim ne vata nista
Ne preostaje mi nista drugo nego da pozovem neki servis i zaplacem se tamo da mi pomognu :)

kad pomeras antenu iz pozicije gde je bila verovatno treba da podesis i ugao
sto se tice tebe trebalo bi da je malo gurnes napred i polako okreces u desno od pozicije na kojoj je bila da bi uhvatio neke od nasih kanala

Ako je u pitanju fiksni sistem sa jednim LNB-om pre svega je potrebno odrediti tzv."nulti" satelit.U našem slučaju - severna i centralna Srbija to bi,recimo bila Astra na 19E ( tačnije i preciznije negde između 19 i 16E - geografski jug ).
Nakon toga treba pravilno podesiti satelitsku antenu ( "tanjir" ),odnosno odrediti elevaciju koja je u navedenom slučaju između 38 i 41 stepeni.Sav ovaj posao oko pravilnog nameštanja antene je najbolje raditi u paru,odnosno druga osoba bi trebala da prati jačinu signala na TV-u a prva da koriguje poziciju tanjira.Osim ako pri ruci nemate sat finder,mini TV i odgovarajuće predznanje ili bar latop kojim bi uz pomoć "Satelite Dish-a" i "Google maps" precizno odredili položaj satelita u odnosu na mesto gde se nalazi antena.

Da li sat.tanjr ako je star i korozirao(djelimicno)moze bitno umanjiti prijem signala,duze vreme nisam koristio satelitsku i sad kad sam pokusao vidim da mi je signal los, popeo sam se na krov i vidim da je malo vetar pomerio ,vratio sam je na isto ali poboljsanja nije bilo a usmjerena je bila na hotbird.Koristio sam ja i sat finder ali ne vredi kako god da je pomerim nema poboljsanja.
Na koji nacin se koristi ova jeftina spravica,meni kad okrenem onaj tockic do kraja tad mi pisti i kazaljka ode na max,kad vratim malo unazad tockic kazaljka se vrati na nulu,tako se desava bilo gde da usmerim antenu,ne kuzim bas.

Back