Problem sa osiguracem za bojler

Пријатеље, кад лампица шкиљи то је очигледан знак да се ради о цуркању струјед, а струја цурка или јер пробија због обрнуте нуле и фазе ако је лампица таква, или због тога што је негде неки отпор коначан..

E, ne lupaj vise, nalupao si se za sve pare, narocito s tim nickom, gde moze da se pomisli da imas veze s generatorima, a ti samo guras ugalj u parnu masinu.

Vidim da se odlicno razumes i imas iskustva sa strujom pa te molim da mi kazes, ako si imao takav slucaj, zasto mi kontrolne sijalice na sporetu svetle cim ubacim utikac u uticnicu. Isto je i ako okrenem kontakte u uticnici (monofazna prikljucnica). Kada merim sa instrumentom otpor na ulazu kabla sve je normalno (nema nikakvog otpora dok ne ukljucim neki od prekidaca ringli ili rerne osim na mega skali nesto malo.) Sporet je u vikendici i retko se koristi. U stanu je radio na trofazni prikljucak i nije bilo ovog efekta. Stari sporet je bio ukljucen na istu prikljucnicu monofazno i nije bilo ovog efekta. Nisam pametan u cemu je caka.
Hvala unapred!

ps: mozes mi poslati na pp da ne opterecujemo temu
Ako je odvod tinjalica na 0 (nuli) i zbirni dovod faza se dovodi preko prekidača , a pritom oni isključeni po pravilu ne bi trebalo da sijaju - ali conjak , na vecini šporeta kao i mom sijaju , ali malo slabije . Mrzilo me da otvaram , i jedino da pretpostavim da su prekidači postali malo provodni od ugljenisanja pri povišenoj temperaturi , i imaju nekoliko mega oma otpora prema tinjalici. Kad treba da otvorim šporet zovem majstora , jer za proste skalamerije treba imati zivce , a kad treba popraviti isti nekom drugu onda odem ja , jer tu posle sledi roštilj , meze i druzenje. !!!

Ako je odvod tinjalica na 0 (nuli) i zbirni dovod faza se dovodi preko prekidača , a pritom oni isključeni po pravilu ne bi trebalo da sijaju - ali conjak , na vecini šporeta kao i mom sijaju , ali malo slabije . Mrzilo me da otvaram , i jedino da pretpostavim da su prekidači postali malo provodni od ugljenisanja pri povišenoj temperaturi , i imaju nekoliko mega oma otpora prema tinjalici. Kad treba da otvorim šporet zovem majstora , jer za proste skalamerije treba imati zivce , a kad treba popraviti isti nekom drugu onda odem ja , jer tu posle sledi roštilj , meze i druzenje. !!!

То је управо оно што сам и ја написао..

- - - - - - - - - -

E, ne lupaj vise, nalupao si se za sve pare, narocito s tim nickom, gde moze da se pomisli da imas veze s generatorima, a ti samo guras ugalj u parnu masinu.

Јакако, гусенице и генератори с у врло тесној вези..

Zamisli tinjaju i to ima veze sa zicama? A na tasterima za zvono i svetlu na stepenistu nema nule a svetli kad svetlo ne radi.
Ja ne razumem ljude koji savetuju druge a sami nemaju blage veze. Najbolje razvezite sve dok stigne rostilj, pa povezujte tri dana.

Zamisli tinjaju i to ima veze sa zicama? A na tasterima za zvono i svetlu na stepenistu nema nule a svetli kad svetlo ne radi.
Ja ne razumem ljude koji savetuju druge a sami nemaju blage veze. Najbolje razvezite sve dok stigne rostilj, pa povezujte tri dana.

Јел ти уопште знаш о чему причаш и како раде тастери на степеништима?

Hvala! Do takvog zakljucka sam i sam dosao ali ne znam kako da razresim problem. Mozda je bitno da napomenem da su dve ringle i rerna vezane preko kontinuiranih (termostatskih) prekidaca a dve preko stepenastih (skokovitih). Pokusacu da "preskocim" (iskljucim) jedan po jedan prekidac kako bih utvrdio koji od njih je uzrocnik pojave, pa ako ustanovim javljam.

То је управо оно што сам и ја написао..

..

Da, tako sam i razumeo i zahvaljujem.

Zahvaljujem i svima na pokusaju pa i na posalicama.

Zato se ne koristi instrument za proveru napona u kolima jake struje, nego jak potrosac kao sto je sijalica od 60 i vise w, da povuce struju i ponisti prelazne otpore koji mogu da drze napon na sebi. Pa imas napon i gde ga nema. Zato postoji podela na jake i slabe struje, jer kod slabih struja svaki otpor je bitan, kod jakih struja prelazni otpori su beznacajni, ako ne postanu znacajni, a to kod prekidaca ne moze da se desi.
Значи ли ти нешто име FLUKE? А испитна сонда?:)

Boljarin zna-ispita se sijalicom preko 60 w...Obićno ima indukcije na nuli,a čak i na žuto zelenoj od napona
koraka,ako je neki "tihi" kvar nekog uređaja koji je nedovoljan da istopi ili izbaci osigurač (topivi ili magnetni)...
Ako "fercera" zovite lektričara-ne zajebavajte se sa strujom! Mono struja ubija sa 42 V,a trofazna sa 63V i O,15A!
To vam iz uđbenika!
A onaj savet da mokrom rukom slavinu ,a drugom provodnik je za prijavu zreo!:evil:

Boljarin zna-ispita se sijalicom preko 60 w...Obićno ima indukcije na nuli,a čak i na žuto zelenoj od napona
koraka,ako je neki "tihi" kvar nekog uređaja koji je nedovoljan da istopi ili izbaci osigurač (topivi ili magnetni)...
Ako "fercera" zovite lektričara-ne zajebavajte se sa strujom! Mono struja ubija sa 42 V,a trofazna sa 63V i O,15A!
To vam iz uđbenika!
A onaj savet da mokrom rukom slavinu ,a drugom provodnik je za prijavu zreo!:evil:

Шта је индукција?

Људи, сваки електричар ће вам рећи да 230V нема шансе да вас повреди ако се придржавате пар правила.

1. Ноге треба да буду на изолованој подлози, дакле, тепих, паркет, никако вода

2. Никада ризична места не дирати са обе руке, гледати да ризичне ствари радиш једном руком.

Пар пута ме је дрмало 230V, ништа страшно, струја ако нема проводни пут неће туда потећи, нпр опасно је јендом руком држати нулу, а другом ухватити фазу итд..

Uradi sledece: ukljuci bojler i posmatraj kontrolnu sijalicu na prekidacu ili na samom bojleru ako nemas na prekidacu. Onda odvrci jedan po jedan osigurac i kada ti se ugasi kontrolna sijalica, znaci da si nasao osigurac na koji je vezan. Obelezi ga i resio si problem.
Najcesce se zamene mesta grejalice u kupatilu i bojlera zbog nekog razloga ako imas grejalicu u kupatilu pa dodje do ovakve situacije. .

To je to , pusti šta piše mšžda je prevezan na grejalicu ili šuko.

Vadi jedan po jedan osigurač dok ti se ne ugasi lampa na bojleru. ako ste izvadili sva tri osigurača u hodniku zgrade od vašeg stana , onda je to prevezano na divlje i to je kradja struje !

Поштовани члан "DZOS" , хвала пуно за ове важне информације о бојлеру....Наш поуздани мајстор из овл.сервиса је баш тим путем ишао : 1) Променио термостат 2) за 30 минута - видео да је црко грејач - променио и њега 3 ) Обзиром да је следећих 30 минута стално искако аутоматски осигураћ , рекао је да он не би ризиковао да се меша у посао Електричара....Затим је дошао електричар и заменио тај аут. осигурач - јер је био стар 20 год и пропао...Хвала и леп поздрав од члана тнт011.

Back