Problem sa Linux Mint-om

Nemogu da pomognem nikakvim savetom, jer i ja sam imao problem sa MINTom, instalirao sam najnoviju verziju sa KDE okruženjem, i zablenuo sam se posle svih pregleda oko podešavanja, zato što nedostaju mnoge bitne opcije sistema. Jednostavno ih nema!

Povrh svega, kad sam se zadnjih puta logovao, nemisleći, onako spontano ukucah stari pasword koji sam ranije koristio u drugim distroima, i MINT se učitao! :eek:

Odmah sam to registrovao, i restartovao komp, i kucao nešto bezveze, i opet se učitao sistem!

Jbt, šta se to dešava?

Uostalom, večina distroa ima problem oko grafičkog drajvera, tj, nema drajvera za poboljšanje rezolucije, već samo onaj drajve, koji je instaliran prilikom instalacije sistema, i to ti je!

Slike su toliko velike da moram da skrolujem od podruma do tavana! :eek:

Poslednja izmena:
Да ми је знати о чему ли ти то....

О графичким драјверима, и резолуцији.... :)

Највећа резолуција коју садашњи Линукси са г.драјверима дају је 1024х768, док монитор захтева већу, те су слике у крупном плану. Сав приказ преогроман, немогуће за било какав рад...

Највећа резолуција коју садашњи Линукси са г.драјверима дају је 1024х768, док монитор захтева већу, те су слике у крупном плану. Сав приказ преогроман, немогуће за било какав рад...

Нвидиа графичка карта са слободним драјверима... Инсталираш власничке драјвере који се налазе у складишту жељене дистрибуције и све долази на своје место...
Код осталих графичких картица слободни драјвери дају одговарајуће резолуције монитора...

- - - - - - - - - -

Нвидиа графичка карта са слободним драјверима... Инсталираш власничке драјвере који се налазе у складишту жељене дистрибуције и све долази на своје место...
Код осталих графичких картица слободни драјвери дају одговарајуће резолуције монитора...

Ne govorim o nVidia grafičkim karticama, već o hardveru novije generacije, HD grafici,

koja je veoma jaka te se nema potrebe naknadno kupovati grafička karta. :)

Problem je u tome, što za HD procesore Linux namerno ne daje grafički drajver koji može da diže visoku rezulociju na ovim novim hardverskim platformama.

Pazi sad, imam veoma jak hardver, a zbog ovakvog stava, ja moram da kupim veoma skupu grafičku da bih koristio Linux...

Da nisu otišli malo predaleko?

Pored toga, veoma sam razočaran najnovim distribucijama, zato što su toliko loše uradili, da kada bih upoređivao prve Linux distrubicuje sa najnovijima, može se slobodno reči da su one prve mnogo jače i bolje od najnovijih.

Od svih, najviše se po lošem ističe OpenSUSE, koji je meni najomiljeniji distro, čak nema skoro pola osnovnih sistemskih komandi...

Meni se čini, da je Linux ovim svojim jako lošim prezentovanjem, dao podršku Microsoftu zbog Win 10.

Poslednja izmena:
Хајде малко прецизнији буди, која је тачно графика у питању и колико је до самих развијатеља Линукса а колико до произвођача хардвера?
Колико сам приметио произвођачи хардвера често за најновије елементе не отварају одмах спецификације како би независни развијатељи одрадили слободне драјвере већ то резервишу прво за комерцијалу па тек касније, уколико се одлуче и за остале...

Што се тиче нових дистрибуција лично бих издвојио Дебиан и као основну верзију али тестинг грану... Показао се стабилан чак и при већим променама (разних верзија Гном3, односно прелазак са КДЕ 4 на КДЕ 5) са проблемима који се реше само са мало логичког размишљања а још брже уз мало прећења и читања документације :)

ОпенСУСЕ је ипак дистрибуција за тестирање нових комада софтвера за комерцијално издање те и не треба очекивати неку превелику стабилност и употребљивост...
Од rpm дистрибуција некако ми се тестира РОСА Линукс - само ме нервира јер нема баш развијену локализацију за српско говорно подручје- само онолико колико долази са одређеним радним окружењем...

Poslednja izmena:
Хајде малко прецизнији буди, која је тачно графика у питању и колико је до самих развијатеља Линукса а колико до произвођача хардвера?
Колико сам приметио произвођачи хардвера често за најновије елементе не отварају одмах спецификације како би независни развијатељи одрадили слободне драјвере већ то резервишу прво за комерцијалу па тек касније, уколико се одлуче и за остале...

Што се тиче нових дистрибуција лично бих издвојио Дебиан и као основну верзију али тестинг грану... Показао се стабилан чак и при већим променама (разних верзија Гном3, односно прелазак са КДЕ 4 на КДЕ 5) са проблемима који се реше само са мало логичког размишљања а још брже уз мало прећења и читања документације :)

ОпенСУСЕ је ипак дистрибуција за тестирање нових комада софтвера за комерцијално издање те и не треба очекивати неку превелику стабилност и употребљивост...
Од rpm дистрибуција некако ми се тестира РОСА Линукс - само ме нервира јер нема баш развијену локализацију за српско говорно подручје- само онолико колико долази са одређеним радним окружењем...

Ради се о АМД-у...

Али без обзира да ли је АМД или нВидиа, поента је у интегрисаној графици велике моћи...

Знаш и сам да увек испред иде Хардвер са развојем и производњом, затим се пише драјвер па софтвер...

Површно писање драјвера за интегрисане је због комерцијалних разлога, овог пута су то потврдили... :)

Колико знам, ОпенСУСЕ је стабилни и јачи ОС од Дебиана, доказано. Мислим да ту грешиш са упоређивањем. :)

Са друге стране, што се тиче ОпенСУСЕ, најновије верзије, ту су упрскали у ограниченим командама, наравно, поред свеукупног намерног Линух избегавања писања графичког драјвера за интегрисане графике... :)

Да АМД је познат као љубитељ отвореног кода... Нити сами пишу драјвере да ваљају нити дозвољавају другима да напишу слободне драјвере... Иначе приметио сам да су корисници похвалили последње верзије драјвера за
АМД...
Опен СУСЕ финансира Новел колико се сећам а иста фирма се пре неку годину нагодила са Микрософтом...

Упоређивати стабилност Дебиана и ОпенСУСЕ је благо речено лаичко, ипак је у питању дистрибуција која служи за тестирање нових верзија програма за рачун комерцијалне дистрибуције... При чему свака друга верзија ОпенСУСЕ је проблематична....
Јесте у питању занимљива дистрибуција али има и почесто неких својих "мушица".

Да АМД је познат као љубитељ отвореног кода... Нити сами пишу драјвере да ваљају нити дозвољавају другима да напишу слободне драјвере... Иначе приметио сам да су корисници похвалили последње верзије драјвера за
АМД...
Опен СУСЕ финансира Новел колико се сећам а иста фирма се пре неку годину нагодила са Микрософтом...

Упоређивати стабилност Дебиана и ОпенСУСЕ је благо речено лаичко, ипак је у питању дистрибуција која служи за тестирање нових верзија програма за рачун комерцијалне дистрибуције... При чему свака друга верзија ОпенСУСЕ је проблематична....
Јесте у питању занимљива дистрибуција али има и почесто неких својих "мушица".
Da, AMD je sad prilično dobar...

Svi se dogovaraju sa Mikrosoftom...

Ne umanjujem vrednost Debiana, iako sam grubo to prošli put uporedio, i nije uporedivo, i OpenSUSE i Debian su odlični, i svako ima svoju namenu i strategiju...

Da, OpenSUSE zna da bude u početnoj fazi veoma nezgodan za korisnike sa slabim iskustvom, pa čak i za iskusne ume da napravi dosta glavobolja. Uostalom, kao i svaka nova verzija i drugih distroa..

PS

Ima drajvera na matičnim stranicima, ali cvikam da instaliram... :)

Poslednja izmena:
МИНТ је исправио вечину багова, као и грешке графичког драјвера за ХД. :)

Пре неки дан сам извадио графичку картицу, и инсталирао драјвер за АТИ ХД, и овај пут се добро све понаша :)

Такође је и Мозила исправила своје грешке :)

Poslednja izmena:
Ovde cu da pitam nesto za Ubuntu, da ne otvaram novu temu.

Izvrsio sam nadogradnju Ubuntua 15.04 na 15.10, mate je radno okruzenje, ali se pojavio jedan paket koji nece da se instalira, u pitanju je ubuntu-desktop. Kad udjem u Synaptic i idem reinstall package, nesto na tu foru, izadje mi greska kaze: Internal Error, No file name for ubuntu-desktop:i386

Znate li kako da resim, eto samo to malo.

Zahvaljujem unapred.

Пакет ubuntu-desktop је везан за Јунит радно окружење па ми није баш најјасније зашто ти је он понуђен за надоградњу.
Да ли си мате инсталирао уз јунит радно окружење?

Какве поруке ти даје после команде у терминалу: sudo apt-get install -f

Ovde cu da pitam nesto za Ubuntu, da ne otvaram novu temu.

Izvrsio sam nadogradnju Ubuntua 15.04 na 15.10, mate je radno okruzenje, ali se pojavio jedan paket koji nece da se instalira, u pitanju je ubuntu-desktop. Kad udjem u Synaptic i idem reinstall package, nesto na tu foru, izadje mi greska kaze: Internal Error, No file name for ubuntu-desktop:i386

Znate li kako da resim, eto samo to malo.

Zahvaljujem unapred.
Убунту је нешто зезнуо задње време,

3х ми рушен МИНТ КДЕ услед редовне надоградње. Нисам могао да провалим шта је у питању, па сам прешао на други Линукс.

Back