Problem sa grejanjem (elektricni kotao)

Noby79

Početnik
Poruka
2
Imam Valiant elektricni kotao od 24kw, 3 grejaca po 7kw. On radi tako sto putem termostata odredjuje temeraturu u sobi i ako treba pali se i zagreva vodu dok ne dostigne temperaturu. Medjutim meni on veoma sporo dostize sobnu temperaturu, dok za ~15 min dostize zadatu temperaturu izlazne vode . Pomislio sam da nije mozda problematican taj automatski sistem paljenja i gasenja kotla, pa sam zamolio majstora da to premosti kako bi on radio kao obican kotao: ukljucim ga, podesim temperaturu izlazne vode i to je tom radi dok ga ne iskljucim bez obzira na sobnu temperaturu. Kakogod, problem sa grejanjem postoji jer je evo sinoc sam ga testirao u tom rezimu rada (bez prestanka) sa zadatom temp vode od 45C on u toku noci izmedju 12 i 5h potrosio 22kw, ali je sobna temperatura je bila na kraju tog procesa 21.4C sto je prilicno malo obzirom na spoljnu temperaturu (5-10C).

Pitam se: u cemu moze biti problem ili ovaj sistem jednostavno ovako radi? Ono sto sam ja uspeo da zakljucim i izdvojim kao moguce probleme su:
1) Slaba pumpa za vodu
Kotao se nalazi u garazi, a greje se jedan stan od oko 100 kvadratnih metara, sto po specifikaciji kotla i pumpe koja je dosla sa njim ne bi trebalo da bude problem. Drugim recima trebalo bi da ima dovoljno snage za normalnu cirkulaciju.

2) Uske cevi koje idu od razvodne kutije do radijatora
Cevi su PEX AL 16x2, aluminijumske cevi za pvc

3) Losa izolacija cevi
Cevi su od razvodne kutije razvucene po ploci, ispod parketa, do radijatora. One bukvalno leze na betonu bez ikakve izolacije sa donje strane, dok sa gornje strane imaju izolacioni sloj. Meni taj nacin izolovanja nije jasan iako mi je neko rece da tako to treba i da je dovoljna pvc izolacija da zastiti cevi od gubljenja temperature.

4) Mali radijatori
U pitanju su vox 500 global radijatori. Brojno trebalo bi da ih bude dovoljno: 55rebara na 4 radijatora u dnevnoj sobi od oko 45-50 kvadratnih metara.

5) Neki drugi problem

Kao sto se moze videti nisam strucnjak za grejanje pa vas molim da mi da pomognete ako znate o cemu moze da se radi. Napomenucu jos da sam prosle sezone vrsio razna testiranja i ispitivanja, menjao izlaznu temeraturu vode do 50 do 65C, menjao ukupnu snagu kotla, ali nista od toga nije dalo neke bitne rezultate. Kako god da sam podesavao zagrevanje kuce je bilo sporo, a potrosnja velika.

Imam Valiant elektricni kotao od 24kw, 3 grejaca po 7kw. On radi tako sto putem termostata odredjuje temeraturu u sobi i ako treba pali se i zagreva vodu dok ne dostigne temperaturu. Medjutim meni on veoma sporo dostize sobnu temperaturu, dok za ~15 min dostize zadatu temperaturu izlazne vode . Pomislio sam da nije mozda problematican taj automatski sistem paljenja i gasenja kotla, pa sam zamolio majstora da to premosti kako bi on radio kao obican kotao: ukljucim ga, podesim temperaturu izlazne vode i to je tom radi dok ga ne iskljucim bez obzira na sobnu temperaturu. Kakogod, problem sa grejanjem postoji jer je evo sinoc sam ga testirao u tom rezimu rada (bez prestanka) sa zadatom temp vode od 45C on u toku noci izmedju 12 i 5h potrosio 22kw, ali je sobna temperatura je bila na kraju tog procesa 21.4C sto je prilicno malo obzirom na spoljnu temperaturu (5-10C).

Pitam se: u cemu moze biti problem ili ovaj sistem jednostavno ovako radi? Ono sto sam ja uspeo da zakljucim i izdvojim kao moguce probleme su:
1) Slaba pumpa za vodu
Kotao se nalazi u garazi, a greje se jedan stan od oko 100 kvadratnih metara, sto po specifikaciji kotla i pumpe koja je dosla sa njim ne bi trebalo da bude problem. Drugim recima trebalo bi da ima dovoljno snage za normalnu cirkulaciju.

2) Uske cevi koje idu od razvodne kutije do radijatora
Cevi su PEX AL 16x2, aluminijumske cevi za pvc

3) Losa izolacija cevi
Cevi su od razvodne kutije razvucene po ploci, ispod parketa, do radijatora. One bukvalno leze na betonu bez ikakve izolacije sa donje strane, dok sa gornje strane imaju izolacioni sloj. Meni taj nacin izolovanja nije jasan iako mi je neko rece da tako to treba i da je dovoljna pvc izolacija da zastiti cevi od gubljenja temperature.

4) Mali radijatori
U pitanju su vox 500 global radijatori. Brojno trebalo bi da ih bude dovoljno: 55rebara na 4 radijatora u dnevnoj sobi od oko 45-50 kvadratnih metara.

5) Neki drugi problem

Kao sto se moze videti nisam strucnjak za grejanje pa vas molim da mi da pomognete ako znate o cemu moze da se radi. Napomenucu jos da sam prosle sezone vrsio razna testiranja i ispitivanja, menjao izlaznu temeraturu vode do 50 do 65C, menjao ukupnu snagu kotla, ali nista od toga nije dalo neke bitne rezultate. Kako god da sam podesavao zagrevanje kuce je bilo sporo, a potrosnja velika.

Ne znam koliko mogu pomoći s obzirom da se grejemo na struju tek od ove godine ali...
Dakle, i mi imamo Valiant kotao, naš je od 18kw, i takođe imamo 100 kvm ali kuće, ne stana. Moje iskustvo je da je princip grejanja takav-i nama temp. od 50 dostigne za 15-20 minuta, i to na nekih 14kw (za sada je na toliko ograničen). Onda ode na 6 kw i drži tu temeperaturu a sobe se zagrevaju duže. Npr. na 5-6 stepeni koliko je sada predveče, kuća se zagreje za 1.5 sat i to sa 18-19 na 22.
Šta hoću da kažem-temperatura u kotlu se relativno brzo postiže ali temp. u kući ide mnogo sporije pošto je velik prostor. Nama termostat stoji u dnevnoj sobi (iako je bežični) a sama dnevna soba ima oko 40 kvm, odnosno oko 100 kubnih metara (visina je oko 2.6). Za oktobar smo potrošili, ukupno, oko 600kw struje, od toga je kotao povukao oko 400. Dobro, nije baš bilo hladno ali smo skoro svaki dan grejali, makar uveče.
Na kraju, ono što može biti problem jeste izolacija, i to ne samo cevi (i naše su alupex i nisu posebno izolovane ali se ne oseti toplota na laminatu ili pločicama koja bi ukazivala na gubitak iste) već stana generalno. To je, za stan, teško rešiv problem ali jeste jedan od osnovnih. Drugo, mi imamo i manje rebara, istina aluminijumskih, i u svim sobama imamo termostatske ventile (tako da u spavaćoj i još jednoj slabije grejemo, ali je ventil na 5 umesto na 6, dakle, nije neka bitna razlika). Moje, kažem, kratko iskustvo jeste da termostat ipak štedi dosta i da nije baš dobro ostaviti ga da radi bez kontrole temp. E sad, vama je niska temperatura, pa ne znam kako da to promenite (možda odzračivanje radijatora?), osim da vam dam one standadne, knjiške savete-stavite termostatske ventile, ne otvarajte prozore kada je hladno, zatvorite vrata od soba koje grejete i sl.

Hvala na odgovoru.
Evo updatea:
Problem je bio sto je "majstor" postavio pogresne ventile na radijatore pa je propusnost bila svega 50% sto je dovelo do slabe cirkulacije. Sada je taj problem resen i u oktobru i novembru je bilo slicno kao tebi.

Sada razmisljam kako li je najbolje podesiti sve da bi se ogrejao na nekih 22C a da pritom potrosi sto manje struje. Generalno dilema je da li ga pustiti da radi non stop ili sa prekidima i kako? Na koliko treba da se podesi temperatura vode?

Back