Problem sa BIOS-om na laptopu

Aldioni

Početnik
Poruka
12
Postovani,
Imam Laptop LENOVO Think Pad L14 gen1 AMD RYZEN,\cim pritisnem tipku za ukljucivanje samo na sekund ili dva potrudi se da se ukljuci i ugasi se,trazio sam pomoc oko toga kod servisera i konstatovali da je problem "BIOS korupted",Bios ne da da se pokrene dalje rad laptopa.
Ako ima neko neki strucni savet za ovaj problem molim da mi pomogne.
Unapred zahvalan svima.

Прво треба утврдити да ли је хардвер или софтвер, тј, биос.
Таква манифестација квара може бити и до хардвера а то је за неки озбиљан сервис.
Значи, да утврди квар па онда да иде даље.
Да је до биоса, он се да флешовати и то је мање зло од хардверског квара.

Lepo pitanje,zasto majstori nisu osvezili BIOS.
Hvala na odgovoru jolemisa,majstor mi rekao da jedini mogucnost za to je da se lemilicom skida cip Biosa i da na citacu cipova izbrise i instalira ponovo BIOS pa da se vrati i zalemi ponovo taj cip u maticnu plocicu,ali tu postoji jos jedan problem da ne moze nikako da nadje orginalan BIOS za ovog laptopa jer je nov model i to nema ni na sajtu LENOVA.Kod nas nema ovlasceni servis za Lenovo jer oni sigurno to imaju i zato sam se obratio vama ovde nadajuci da u BG ili NIs mora da ima ovlascenog servisa.
Ako vama nije tesko da mi objasnis malo kako se to radi taj osvezenje BIOS-a kad ovaj je skoro mrtav,ne pokrene uopse nit mozes da uradis nista softverski.
Ipak puno hvala za odgovor.

kad je hardverski kvar, bios obično zapišti nekim zvukom i na osnovu tog zvuka znaš šta je u pitanju?
tako mi i mastor rekao,i po njemu uvek kazem da sigurno je da je BIOS u pitanju,i zato BIOS kao prvi korak ne upravlja sta dalje da procesira i odmah na sekund se ugasi a BIOS za takvog tipa laptopa nikako da nadje da skida,a ni ovlasceni servis za Lenovo ovde nema.
Hvala puno na razumevanje i odgovoru.

Možeš li na odgovarajući taster da uđeš u bios ili se odmah gasi?
kad pritisnem taster samo se vidi da hoce da pocne i posle 1 ili 2 sekundi ugasi se laptop.

Postovani,
Imam Laptop LENOVO Think Pad L14 gen1 AMD RYZEN,\cim pritisnem tipku za ukljucivanje samo na sekund ili dva potrudi se da se ukljuci i ugasi se,trazio sam pomoc oko toga kod servisera i konstatovali da je problem "BIOS korupted",Bios ne da da se pokrene dalje rad laptopa.
Ako ima neko neki strucni savet za ovaj problem molim da mi pomogne.
Unapred zahvalan svima.
Sta si radio BIOS-u?

Hvala na odgovoru jolemisa,majstor mi rekao da jedini mogucnost za to je da se lemilicom skida cip Biosa i da na citacu cipova izbrise i instalira ponovo BIOS pa da se vrati i zalemi ponovo taj cip u maticnu plocicu,ali tu postoji jos jedan problem da ne moze nikako da nadje orginalan BIOS za ovog laptopa jer je nov model i to nema ni na sajtu LENOVA.Kod nas nema ovlasceni servis za Lenovo jer oni sigurno to imaju i zato sam se obratio vama ovde nadajuci da u BG ili NIs mora da ima ovlascenog servisa.
Ako vama nije tesko da mi objasnis malo kako se to radi taj osvezenje BIOS-a kad ovaj je skoro mrtav,ne pokrene uopse nit mozes da uradis nista softverski.
Ipak puno hvala za odgovor.
Taj nije imao pojma.Licno da ti objasnjavam potrebno je dosta pisati o tome,jer nije bas sve jedno.Imas dosta tutorijala na Y T.Upisi flesovanje BIOS-a na Lap topu Lenovo i upisi i tacan broj lap topa.pretrazi i pregledaj,ali ako nisi siguran,raspitaj se medju drugarima za dobar servis da ti to caskom odrade.Mozes da mi napises tacnu oznaku lap topa da potrazim pravi tutorijal.Ako se razumes iole u podesavanja lap topa,onda probaj da otvoris lap i da izvadis CMOS bateriju na 20-ak do 30 sekundi,pa vrati.kada sklopis,posto se na raznim masinama ulazi pod raznim tasterima u BIOS,nadam se da znas koji je taster na tvom lapu.Moze biti taster, dilit, F10,F 12.Znaci posle vadjenja CMOS baterije i vracanja,probaj udji u bios i podesi podizanje OS-a.Pri ulasku u bios mozes i videti koji je taster za flesovanje BIOS-a,ako je uopste potrebno,jer moze da se desi i da CMOS baterija pravi problem,jer je pri kraju.Ima toga jos mnogo,nego posalji tacnu oznaku lapa da vidim da nadjem pravi tutorijal,da prebacim adresu,pa probaj kod drugara, komsije.Imas valjda nekoga da pogledas tutorijal.To nekada ume da bude sitnica,da te ne bi odrali u servisu,za dzabe.Isprobaj,pa ako bas nece onda u servis.

Back