Problem oko izbora faksa

Ti si već u ovom postu dosta toga rekao o sebi i svojim namerama. Pročitaj još jednom, ti u stvari navijaš za PR marketing, tj staješ na stranu te ideje.

Ja nisam imala tu privilegiju da studiram šta volim, jer sam živela od porodične penzije i nisam mogla da rizikujem da nešto ne upišem na budžet ili da posle nemam posla. Volela sam filozofiju, psihologiju, ali sam upisala baš nešto na prirodno-matematičkom jer to mi je išlo, volela sam matiš, ali sam znala da sa tim imam posla. Zaista, sve je tako bilo. Od početka sam znala šta želim da radim i to mi se i ostvarilo. E sad, uvek je ostala žal za onim što volim, ali to sad radim kao hobi, čitam, itd... Ko ima finansijskih mogućnosti možda može odmah da puca samo na ono što voli. Ti razmisli, pa... na kraju, možda se odlučiš i nešto kasnije.. na vreme si krenuo/la da razmišljaš.
Da, to mi je i prvobitna želja. Ja takodje više gledam šta je perspektivnije. Moja devojka na primer upisuje filozofiju, iako nema neke zavidne finansijske mogućnosti, niti je iko podržava. Ali ona to obožava i to je to.
Mada upravu si, arhitektura jeste zanat dok marketingom i PR-om moze da se bavi i neko ko je zavrsio nesto drugo. Hvala ti svakako na savetima, puno si mi pomogla.

Da, to mi je i prvobitna želja. Ja takodje više gledam šta je perspektivnije. Moja devojka na primer upisuje filozofiju, iako nema neke zavidne finansijske mogućnosti, niti je iko podržava. Ali ona to obožava i to je to.
Mada upravu si, arhitektura jeste zanat dok marketingom i PR-om moze da se bavi i neko ko je zavrsio nesto drugo. Hvala ti svakako na savetima, puno si mi pomogla.
Ja se izvinjavam, procitala sam da zavrsavas matematicku gimnaziju, ali ti si samo prirodni smer
u gimnaziji. Ti iz matematicke obicno idu na ETF, ali oni i vole matematiku. Studiraj arhitekturu,
to je fin faks, a tehnicko crtanje ces vec nauciti.

U Stbiji jedino prolazi FON, ETF, PMF i arhitektura, oni su međunarodno priznati, mislim da biraš smerove koji nemaju perspektivu, ja sam izabrao Pravni, uvideo sam da sam pogrešio i odustao sam. Šta znam na tvom mestu bih izabrao fakultet koji mi odmah garantuje posao. Srećno u izboru. Ne bih da te obeshrabrim, ali novinar, filozof i menadžer u Srbiji je suficitarno zanimanje. Na tvom mestu bih definitivno arhitelturu izabrao.

U Stbiji jedino prolazi FON, ETF, PMF i arhitektura, oni su međunarodno priznati, mislim da biraš smerove koji nemaju perspektivu, ja sam izabrao Pravni, uvideo sam da sam pogrešio i odustao sam. Šta znam na tvom mestu bih izabrao fakultet koji mi odmah garantuje posao. Srećno u izboru. Ne bih da te obeshrabrim, ali novinar, filozof i menadžer u Srbiji je suficitarno zanimanje. Na tvom mestu bih definitivno arhitelturu izabrao.
Kako pravni nije perspektivan? Ja sam nažalost baš čuo da arhitektura nije perspektivna. Nemam pojma...

Trenutno sam 4. godina prirodno-matematičkog smera gimnazije. Želim da se bavim PR-om, marketingom, novinarstvom, menadžmentom. U dilemi sam da li da upišem Ekonomski fakultet u Beogradu (Marketing) ili Filozofski u Novom Sadu (Komunikologija i odnosi sa javnošću). Problem kod Ekofa je što ne volim matematiku, računovodstvo, statističke analize. Ekonomiju samu po sebi volim. E sad što se tiče Filozofskog u NS, prvi problem je što sam iz Beograda, drugo ovaj smer je potpuno nov i ne znam koliko je perspektivno završiti ga. Možda neko predloži FPN ali to ne bi. Treća opcija mi je Arhitektonski u Bg-u. Volim umetnost, arhitekturu i kreativna sam osoba. Ima li neko možda neki savet?
Gledaj sta 💖💓💗 da radis / to ces raditi do penzije tako da ti treba nesto sto 💖 / ako ides za parama gledaj sa kojim mozes da radis u inostranstvu.

Vidi, išla sam na personalni trening povodom problema sa nekim mišićem. I žena koja mi je držala me je oduševila svojom profesionalnošću i načinom na koji sve radi. Pitala sam je šta je po struci, da li je završila DIF, kad ona reče ja sam arhitekta )). Sad sam se setila kada ti o ovome pišeš. Ona je prvo radila kao arhitekta, međutim pošto je paralelno radila ceo život fitnes i zarada joj u tome krenula, jedno vreme je radila 2 posla istovremeno, ali nakon što ima dete i porodicu više joj se isplati fitnes (zaista odlično zarađuje jer je ubola šta je potrebno na tom tržištu). E sad, to sam htela da kažem, ona jeste i uvek će biti arhitekta. Ima i iskustvo u jednoj firmi i uvek će to moći da radi i to je ozbiljno zanimanje. I kada jednog dana ostari malo i taj fitnes krene lošije ovome se uvek može vratiti. To sam mislila pod tim imaš zanat, jednu vrednu diplomu u rukama koja se ne može naučiti samo iz nekih knjiga kao PR ili menadžment... Ali si me vidim razumeo. No, kako kažeš, još ćeš razmisliti. Dobio si ovde razna mišljenja 🙂

Trenutno sam 4. godina prirodno-matematičkog smera gimnazije. Želim da se bavim PR-om, marketingom, novinarstvom, menadžmentom. U dilemi sam da li da upišem Ekonomski fakultet u Beogradu (Marketing) ili Filozofski u Novom Sadu (Komunikologija i odnosi sa javnošću). Problem kod Ekofa je što ne volim matematiku, računovodstvo, statističke analize. Ekonomiju samu po sebi volim. E sad što se tiče Filozofskog u NS, prvi problem je što sam iz Beograda, drugo ovaj smer je potpuno nov i ne znam koliko je perspektivno završiti ga. Možda neko predloži FPN ali to ne bi. Treća opcija mi je Arhitektonski u Bg-u. Volim umetnost, arhitekturu i kreativna sam osoba. Ima li neko možda neki savet?
Gubis vreme, ......stace ti faks ? Za da zbrises iz zemlju dovoljan ti je i kurs od neki strani jezik.

Gubis vreme, ......stace ti faks ? Za da zbrises iz zemlju dovoljan ti je i kurs od neki strani jezik.
Pa ja mogu da kažem da ima diploma kod nas koje su cenjene u inostranstvu. Konkretno znam najbolje za diplomirane fizičare, hemičare, fizikohemičare, ali vrv i za druge slične diplome. Naime, ako se sa takvom diplomom ode u inostranstvo dobija se solidan posao u hemijskoj industriji, farmaceutskoj, itd ili na akademiji (u zavisnosti od proseka i preporuka). Svaki dobar student je direktno tamo primljen, i na doktorske studije itd... Može neko da ode sa srednjom školom, ali za razliku od naše zemlje gde diplomirani sastavljaju kraj s krajem, ima zemalja gde se ipak ceni ta diploma. Što bi radio kao radnik kada možeš kao dipl. da radiš ono za šta si stručan. Naših ljudi ima toliko po inostranim institutima da su mnogi projekti koje je država pokrenula za saradnju sa dijasporom morali biti odbijeni.

Pa ja mogu da kažem da ima diploma kod nas koje su cenjene u inostranstvu. Konkretno znam najbolje za diplomirane fizičare, hemičare, fizikohemičare, ali vrv i za druge slične diplome. Naime, ako se sa takvom diplomom ode u inostranstvo dobija se solidan posao u hemijskoj industriji, farmaceutskoj, itd ili na akademiji (u zavisnosti od proseka i preporuka). Svaki dobar student je direktno tamo primljen, i na doktorske studije itd... Može neko da ode sa srednjom školom, ali za razliku od naše zemlje gde diplomirani sastavljaju kraj s krajem, ima zemalja gde se ipak ceni ta diploma. Što bi radio kao radnik kada možeš kao dipl. da radiš ono za šta si stručan. Naših ljudi ima toliko po inostranim institutima da su mnogi projekti koje je država pokrenula za saradnju sa dijasporom morali biti odbijeni.
Tačno ceni se naš PMF, ETF, FON, Arhitektura i još neki.

Nigde nije lako
Sem na privatnim
Pretpostavljam
Tu se računa koliko još treba da platiš...

Od navedenih arhitektura osim ako ne želiš da budeš novinar. Marketing je prenaduvan, ekonomija isto.. na svakom fakultetu odnosno smeru visokog obrazovanja ćeš imati nešto što ti ne leži, i ako prebrodiš to nećeš biti drop out...

Poslednja izmena:
Da li si donela neku odluku?

Back