Problem oko izbora faksa

stadastudiram

Početnik
Poruka
7
Trenutno sam 4. godina prirodno-matematičkog smera gimnazije. Želim da se bavim PR-om, marketingom, novinarstvom, menadžmentom. U dilemi sam da li da upišem Ekonomski fakultet u Beogradu (Marketing) ili Filozofski u Novom Sadu (Komunikologija i odnosi sa javnošću). Problem kod Ekofa je što ne volim matematiku, računovodstvo, statističke analize. Ekonomiju samu po sebi volim. E sad što se tiče Filozofskog u NS, prvi problem je što sam iz Beograda, drugo ovaj smer je potpuno nov i ne znam koliko je perspektivno završiti ga. Možda neko predloži FPN ali to ne bi. Treća opcija mi je Arhitektonski u Bg-u. Volim umetnost, arhitekturu i kreativna sam osoba. Ima li neko možda neki savet?

Trenutno sam 4. godina prirodno-matematičkog smera gimnazije. Želim da se bavim PR-om, marketingom, novinarstvom, menadžmentom. U dilemi sam da li da upišem Ekonomski fakultet u Beogradu (Marketing) ili Filozofski u Novom Sadu (Komunikologija i odnosi sa javnošću). Problem kod Ekofa je što ne volim matematiku, računovodstvo, statističke analize. Ekonomiju samu po sebi volim. E sad što se tiče Filozofskog u NS, prvi problem je što sam iz Beograda, drugo ovaj smer je potpuno nov i ne znam koliko je perspektivno završiti ga. Možda neko predloži FPN ali to ne bi. Treća opcija mi je Arhitektonski u Bg-u. Volim umetnost, arhitekturu i kreativna sam osoba. Ima li neko možda neki savet?
nema tu posla..farmacija i medicina su najbolji.

upisi onaj sto znas da ces imati posao..ako imas stelu.Nema danas bez stele.

Po ovome mislim da ti je najbolji fon

Jel si upoznat sa mogucnostima drugih fakulteta i zvanjem koje dobijas nakon zavrsenja jstih
To ti je dosta vazno jsto

Комуникологија ти је на нивоу студија родне равноправности.

Бесмислена, ништа се не научи, и немаш шта с том дипломом да радиш.

Po ovome mislim da ti je najbolji fon

Jel si upoznat sa mogucnostima drugih fakulteta i zvanjem koje dobijas nakon zavrsenja jstih
To ti je dosta vazno jsto
FON ne bih jer je konkurencija prevelika (svaka druga osoba želi da studira) i trenutno je najpopularniji faks. Takodje treba da se sprema matematika za prijemni i to ozbiljno što mi je mučenje.

Prirodno-matematički smer a ne voli matematiku i statistiku? :D
Trenutno svi hoće PR, marketing, menadŽment,.... meni bi to bilo ekstra dosadno. Mislim, tu ima šta da se ozbiljno studira?
Vidiš, treba da razmišljaš da imaš neki zanat u rukama, nešto što ćeš znati da radiš.
Ja bih na tvom mestu ili izabrala Ekonomski, jer je širok dijapazon toga šta bi mogao posle da radiš ili Arhitekturu, koja je lepa ali ne znam da li imaš želju da se sad u 4. gimnazije pripremaš za nju... Meni je to lep poziv, uvek se može i dodatno zarađivati, ima da se radi ali jeste vrsta pravog zanata koju ne bi mogao naučiti sedeći kući i čitajući knjige kao menadžment?

Treba da zamisliš sebe za par godina posle diplomiranja i da vidiš kako bi se osećao da si arhitekta ili da si stručnjak za PR (gde bi se uzgred zaposlio kao takav stručnjak?) Upoznala sam bila jednog tipa koji je studirao teorijski fiziku na Kembridžu jer želi da se obogati kao bankar. Pitala sam ga kakve veze ima jedno s drugim, on reče sa diplomom Kembridža iz fizike primiće me bilo koja banka. JEste da naše diplome nisu tako cenjene ali pokušaj da zamisliš ta diploma koju budeš imao u ruci koja vrata će da ti otvori?

Upoznala sam bila jednog tipa koji je studirao teorijski fiziku na Kembridžu jer želi da se obogati kao bankar. Pitala sam ga kakve veze ima jedno s drugim, on reče sa diplomom Kembridža iz fizike primiće me bilo koja banka. JEste da naše diplome nisu tako cenjene ali pokušaj da zamisliš ta diploma koju budeš imao u ruci koja vrata će da ti otvori?
Jel znas mozda
Jel ga na kraju zaposlila neka banka
Zanima me

Trenutno svi hoće PR, marketing, menadŽment,.... meni bi to bilo ekstra dosadno. Mislim, tu ima šta da se ozbiljno studira?
Vidiš, treba da razmišljaš da imaš neki zanat u rukama, nešto što ćeš znati da radiš.
Ja bih na tvom mestu ili izabrala Ekonomski, jer je širok dijapazon toga šta bi mogao posle da radiš ili Arhitekturu, koja je lepa ali ne znam da li imaš želju da se sad u 4. gimnazije pripremaš za nju... Meni je to lep poziv, uvek se može i dodatno zarađivati, ima da se radi ali jeste vrsta pravog zanata koju ne bi mogao naučiti sedeći kući i čitajući knjige kao menadžment?

Treba da zamisliš sebe za par godina posle diplomiranja i da vidiš kako bi se osećao da si arhitekta ili da si stručnjak za PR (gde bi se uzgred zaposlio kao takav stručnjak?) Upoznala sam bila jednog tipa koji je studirao teorijski fiziku na Kembridžu jer želi da se obogati kao bankar. Pitala sam ga kakve veze ima jedno s drugim, on reče sa diplomom Kembridža iz fizike primiće me bilo koja banka. JEste da naše diplome nisu tako cenjene ali pokušaj da zamisliš ta diploma koju budeš imao u ruci koja vrata će da ti otvori?
Znam jednu devojku, sestra od moje drugarice
Ona upisala Arh u Bg
Spremala se celu godinu za taj faks
Isla na privatne valjda bese kod tih prof sa fakulteta
Dala 90 000 za te casove
Na kraj upala

Mada razmisli za Arg u Bg
Jer ti na kraju dobijas samo zvanje Arhitekta
A to u poredjenju sa inzenjerom arh ne dodje isto

Ja sam prirodni smer izabrao jer ne volim da bubam napamet već više volim neki praktičan rad i primenu. A matematiku sam na ovom smeru zamrzeo i želim što podalje od nje. Na arhitekturi mi smeta to tehnicko crtanje, mada znam da se sad uglavnom radi na računaru. A i da moraš baš da voliš to a ja nisam neki zaludjenik. PR marketing medandzment mi se svidja izmedju ostalog i jer sam komunikativan i volim da razgovaram i pregovaram sa ljudima, a čuo sam da se dobro zaradjuje.

Znam jednu devojku, sestra od moje drugarice
Ona upisala Arh u Bg
Spremala se celu godinu za taj faks
Isla na privatne valjda bese kod tih prof sa fakulteta
Dala 90 000 za te casove
Na kraj upala

Mada razmisli za Arg u Bg
Jer ti na kraju dobijas samo zvanje Arhitekta
A to u poredjenju sa inzenjerom arh ne dodje isto
Posle 3 godine osnovnih studija dobijas zvanje Inzenjer Arhitekture. A posle biras master bilo gde sta hoces.

Ja sam prirodni smer izabrao jer ne volim da bubam napamet već više volim neki praktičan rad i primenu. A matematiku sam na ovom smeru zamrzeo i želim što podalje od nje. Na arhitekturi mi smeta to tehnicko crtanje, mada znam da se sad uglavnom radi na računaru. A i da moraš baš da voliš to a ja nisam neki zaludjenik. PR marketing medandzment mi se svidja izmedju ostalog i jer sam komunikativan i volim da razgovaram i pregovaram sa ljudima, a čuo sam da se dobro zaradjuje.
Ti si već u ovom postu dosta toga rekao o sebi i svojim namerama. Pročitaj još jednom, ti u stvari navijaš za PR marketing, tj staješ na stranu te ideje.

Ja nisam imala tu privilegiju da studiram šta volim, jer sam živela od porodične penzije i nisam mogla da rizikujem da nešto ne upišem na budžet ili da posle nemam posla. Volela sam filozofiju, psihologiju, ali sam upisala baš nešto na prirodno-matematičkom jer to mi je išlo, volela sam matiš, ali sam znala da sa tim imam posla. Zaista, sve je tako bilo. Od početka sam znala šta želim da radim i to mi se i ostvarilo. E sad, uvek je ostala žal za onim što volim, ali to sad radim kao hobi, čitam, itd... Ko ima finansijskih mogućnosti možda može odmah da puca samo na ono što voli. Ti razmisli, pa... na kraju, možda se odlučiš i nešto kasnije.. na vreme si krenuo/la da razmišljaš.

Posle 3 godine osnovnih studija dobijas zvanje Inzenjer Arhitekture. A posle biras master bilo gde sta hoces.
Ne znam
Pricala sam skoro sa jednom devojkom sto studira arh fakultet
Kaze da u BG kad zavrsis, dobijas samo naziv arhitekte
I da tako dodjes ogranicen u odnosu na inzinjera arh
Jer sa tim zvanjem, kad zavrsis faks, prolazis kroz cro proces projektovanja i konstrukcije
Nego arhitketka, koji dodje tu samo na nekom kreativnom nivou
Verovatno crtackom, koji ne moze da se priblizi inz arh
Npr, vise posla i mogucnosti imas kao inz arh nego kao arhitekta

Back