проблем на мотору: наса одложила лансирање ракете из програма "артемис 1"

• Začetnik teme Začetnik teme zx16
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

zx16

Elita
Banovan
Poruka
18.580

Након низа покушаја да се опасно цурење док се НАСА-ина ракета пунила горивом спречи, издато је саопштење да се и данас одлаже лансирање нове летелице за Месец, јавља Контрола за лансирање.

Нова ракета за Месец америчке свемирске агенције НАСА данас је имала још једно опасно цурење када је тим за лансирање почео да је пуни горивом за планирано полетање на пробни лет. Покренули су санацију проблема, али нису успели ни из трећег покушаја да отклоне сметње.
https://www.novosti.rs/c/planeta/sv...odlozila-lansiranje-rakete-programa-artemis-1

ranije nisu imali takvih problema koliko mi se čini
Ако кренем да пишем оно што ја знам, оде прича у теорије завере, посебно ако улете русофоби.
Живео сам две године у Самари (2010 и 2011), центру развоја совјетске космонаутике. У центру града, постоји музеј космонаутике:
1662231287479.png

У том музеју сам тада упознао једног старијег господина, тада је имао око 80 година. Учествовао је у том развоју и лично је познавао све великане совјетске космонаутике, Корољева, Глушкова, Кузнецова...
Било му је интересантно што сам из Србије и посветио ми је време и испричао јако пуно интересантних ствари о развоју ракетне технике, политици, ривалству са САД и много тога.
Оно што је најинтересантније, рекао ми је дословце, САД није имала могућности да лети са људском посадом на месец! Да је то било могуће, ми би тамо били пре њих.
Тада ми је споменуо и моторе и рекао, направили су они тај мотор Сатурн али је он такозвани отворени тип ракетног мотора и одликује се великом масом и великом потрошњом горива. У преводу, мало терета може да иубаци у свемир. Да би мисија успела, морало би са више летова да се терет избаци у свемир и тек онда у свемиру организује лет ка месецу.
Због наведеног, то је било прескупо али је СССР почео припреме за то и избацио је у орбиту прву свемирску станицу, Саљут 1.
Питао сам га за Аполо. Насмејао се и рекао, СССР је продао образ за велике паре! Споменуо је тада нафтовод и гасовод. Каже, један од дилова је био да ће Европа почети да купује енергенте из СССР-а. Погледао сам касније и нашао да се све поклапа.
Зашто још увек ћуте, не знам али знам да је Путин пре неких 6-7 година изјавио да се ближи тренутак када ће човек коначно крочити на месец?
Управо се то сада и спрема а САД жели да томуради пре Русије.

Након низа покушаја да се опасно цурење док се НАСА-ина ракета пунила горивом спречи, издато је саопштење да се и данас одлаже лансирање нове летелице за Месец, јавља Контрола за лансирање.

Нова ракета за Месец америчке свемирске агенције НАСА данас је имала још једно опасно цурење када је тим за лансирање почео да је пуни горивом за планирано полетање на пробни лет. Покренули су санацију проблема, али нису успели ни из трећег покушаја да отклоне сметње.
https://www.novosti.rs/c/planeta/sv...odlozila-lansiranje-rakete-programa-artemis-1
Nije ruski motor ,zbog toga problemi.

Nije ruski motor ,zbog toga problemi.
Да, звучи као хумор али је тачно.
Принципијелно имамо две групе мотора, тзв, отворени и затворени тип ракетног мотора.
Руси још од 60-тих имају технологију за израду затвореног типа ракетног мотора.
Његова предност је што мање горива троши, мање је масе и на конто тога може више избацити корисног терета у свемир што је у крајњем и економија.
Американци праве отворени тип ракетног мотора и ту је и главна цака.
Сатурн је био огроман и јак мотор али је мало терета избацивао у свемир у односу на његове перформансе. Огромну снагу је трошио на терет сопствене тежине и количине горива које је трошио.
То је и одговор зашто САД деценијама купује руске моторе РД180. Управо је тај мотор затвореног типа с такав САД не уме да направи. Њихови мотори се једноставно топе?!
Не могу да провале од каквих легура Руси раде те моторе. РД180 је у раду малтене провидан од усијања али је физички стабилан.
Руси увелико врше испитивање свог супер тешког мотора РД170МВ, који ће им омогућити мисију на месец.
Зато су најавили и излазак из пројекта МКС. Овај мотор омогућиће им да сами направе орбиталну станицу са које ће полетети на месец.

За разлику од мотора отвореног типа, код мотора затвореног типа, генераторски гас се након рада на турбини не испушта у околину, већ се доводи у комору за сагоревање и тако учествује у стварању потиска и повећању ефикасности мотора ( специфични импулс ).

Код затвореног типа мотора проток радног флуида кроз турбину знатно је већи него код отвореног типамотора, што омогућава постизање виших притисака у комори за сагоревање. Истовремено се смањују димензије коморе за сагоревање, а повећава се степен експанзије млазнице , што је чини ефикаснијом при раду у атмосфери.

Недостатак ове шеме су тешки услови рада турбине, сложенији систем цевовода због потребе транспорта топлог генераторског гаса до главне коморе за сагоревање, што има велики утицај на укупну конструкцију мотора и отежава његову контролу.

У СССР-у је ова шема рада мотора са потпуном гасификацијом компоненти примењена у ракетном мотору на течно гориво РД-270 за оксидационо и гориво независна кола 1969. године.

Затворени тип р.м. Отворени тип р.м.
зтм.png
отм.png

Poslednja izmena od moderatora:
Ајмо мало детаљније. Са званичног сајта НАСЕ да се прочитати да ову ракету подижу мотори RS-25
Тај мотор, према доступним подацима има:
Радне карактеристике
потисак222,6 тс у вакууму (104,5% потиска)
181,4 тс на нивоу мора
Руски мотор, РД-171МВ
Радне карактеристике
потисакВакуум: 806,2 тс
Ниво мора: 18450 тс

И мало више о руском мотору РД-171МВ: https://russian.rt.com/russia/article/664311-kosmos-raketa-soyuz-dvigatel

Ако кренем да пишем оно што ја знам, оде прича у теорије завере, посебно ако улете русофоби.
Живео сам две године у Самари (2010 и 2011), центру развоја совјетске космонаутике. У центру града, постоји музеј космонаутике:
Pogledajte prilog 1215855
У том музеју сам тада упознао једног старијег господина, тада је имао око 80 година. Учествовао је у том развоју и лично је познавао све великане совјетске космонаутике, Корољева, Глушкова, Кузнецова...
Било му је интересантно што сам из Србије и посветио ми је време и испричао јако пуно интересантних ствари о развоју ракетне технике, политици, ривалству са САД и много тога.
Оно што је најинтересантније, рекао ми је дословце, САД није имала могућности да лети са људском посадом на месец! Да је то било могуће, ми би тамо били пре њих.
Тада ми је споменуо и моторе и рекао, направили су они тај мотор Сатурн али је он такозвани отворени тип ракетног мотора и одликује се великом масом и великом потрошњом горива. У преводу, мало терета може да иубаци у свемир. Да би мисија успела, морало би са више летова да се терет избаци у свемир и тек онда у свемиру организује лет ка месецу.
Због наведеног, то је било прескупо али је СССР почео припреме за то и избацио је у орбиту прву свемирску станицу, Саљут 1.
Питао сам га за Аполо. Насмејао се и рекао, СССР је продао образ за велике паре! Споменуо је тада нафтовод и гасовод. Каже, један од дилова је био да ће Европа почети да купује енергенте из СССР-а. Погледао сам касније и нашао да се све поклапа.
Зашто још увек ћуте, не знам али знам да је Путин пре неких 6-7 година изјавио да се ближи тренутак када ће човек коначно крочити на месец?
logicna prica

plus sto niko u tom trenutku ne bi verovao rusiji

pa zasto da to bar ne naplate dobro?

Pogledajte prilog 1215855
@Kataphraktoi , podsjeca li te ovaj gospodin koji srece ljude znane i neznane na nekoga?
Nedavno je tu pisao da je clan Putinove stranke, redovito vodi evidenciju upisa -u-staskih forumasa i na stranackim sastancima sve to iznosi kako bi Putin bio upoznat s kim ima posla.

uz sav razvoj tehnologije za ovih 50+ god mi bi na mesec trebali da idemo turisticki , na letovanje

dobro, ne bas svi ali bogatiji da
Уз сав развој технологије 50 година ништа и сада овакве припреме а тада без проблема из прве када је цео комадни центар био слабији од обичног данашњег лап топа по карактеристикама.
Тада им није сметало зрачење, нису знали за њега. Ван Аленови прстенови нису проучени па нису претстављали опасност као и ни једна етапа лета. Компјутерске симулације помогле су им да без проблема лете и обаве мисију.

Back