Problem burnouta

KnezNez

Zainteresovan član
Poruka
142
Ljudi potreban mi je savjet.
Student sam 2. godine elektrotehnike.
Malo je reći da sam u problemu.
Položio sam sada u junskom roku svega dva ispita.Prije toga nijedan.

Učim ko blesav stalno.Socijalnog života skoro i da nemam.Izuzetno sam povučen.Djevojke nemam.Zanimljivo mi je to i kada znam da se nekoj djevojci sviđam moj angažman po tom pitanju je jednak nuli.Preopterećen sam ovime.Najviše time što kad dođem kući sa ispitnog roka moji histerišu kako ništa ne učim.Ja ništa drugo i ne radim po cijeli dan osim što učim.Govorim im ali mi ne vjeruju.
Prva godina mi je bila izuzetno stresna, pisao sam o tome pa ko hoće može da pogleda.

Imam osjećaj da mi mladost truhne ovakvim načinom života.Dajte mi neku ideju kako i šta da radim.Meni je pun kofer svega.

Možda se ovo vama čini smiješnim ali problem s burnoutima koje imam je ogroman.Želim jednostavno da promijenim više pogled na svijet i da ne budem toliko izolovan.Svjestan sam da me izolacija uništava.Zbog toga su mi potrebne ideje.
Budite slobodno i grubi sa savjetima.Vrijeme je da nazor oči otvorim.

Можда је проблем начин на који учиш.

Јеси ли покушавао по нету да нађеш нешто о техникама учења?

У школи нас не уче како да учимо. То морамо сами.

Učim ko blesav stalno.Socijalnog života skoro i da nemam.Izuzetno sam povučen.Djevojke nemam.Zanimljivo mi je to i kada znam da se nekoj djevojci sviđam moj angažman po tom pitanju je jednak nuli.Preopterećen sam ovime.Najviše time što kad dođem kući sa ispitnog roka moji histerišu kako ništa ne učim.Ja ništa drugo i ne radim po cijeli dan osim što učim.Govorim im ali mi ne vjeruju.
Prva godina mi je bila izuzetno stresna, pisao sam o tome pa ko hoće može da pogleda.

Imam osjećaj da mi mladost truhne ovakvim načinom života.Dajte mi neku ideju kako i šta da radim.Meni je pun kofer svega.

Možda se ovo vama čini smiješnim ali problem s burnoutima koje imam je ogroman.Želim jednostavno da promijenim više pogled na svijet i da ne budem toliko izolovan.Svjestan sam da me izolacija uništava.Zbog toga su mi potrebne ideje.
o;igledno je da to sto ucis ti je dosadno i da si promasio fakuktet. odi u studentski dom, ako mozes, bice ti daleko interesantnije..

Prvo, sedi sam sa sobom i dogovori se...
Zatim, odmori se malo psihički, zaslužio si...
Iako nije svojstvena našoj kulturi, meditacija može dosta da pomogne, kao i joga
Moraš da psihički radiš na sebi, da bi fizički bio dobro..Svako dobro i srećno u tome

Hvala na dozvoli da budemo i *grubi* sa savetima - to pokazuje da si inteligentan tj. da zelis najbolje a ne najprijatnije resenje.
Mozda je uzrok tvoje neuspesnosti u studiranju u ovom sto pisu bmaxa i Alter - nekvalitetnim *tehnikama* ucenja ili tvoje nekompatibilnosti sa gradivom tj. fakultetom koji si izabrao (pa ti je ono dosadno i nemas stvarnu motivaciju da to ucis iako ti formalno *ucis po celi dan* tj. *nista drugo i ne radis sem ucenja*).
A sta ako je uzrok u necem mnogo gorem - mozda je realno gledano to gradivo (i taj fakultet) PREVELIKI ZALOGAJ za tvoje intelektualne sposobnosti? Ovo sto sam napisao zvuci grubo ali sta ako jeste istina? Razmisli da li je bolje da izgubis narednih npr. 10-12-13 godina zivota *silujuci* tj. ostajuci na tom (za tebe mozda preteskom) fakultetu gde ces svaku godinu davati za 2 ili 3 godine (umesto godinu za godinu) i gde ces nekako diplomirati ali npr. u 32 godini ... ili se odmah sad prebaciti na neki *laksi* fakultet (mozda cak i srodan ovom koji si neuspesno pokusao da studiras) i zavrsiti ga u roku - diplomirati to drugo sa 26 godina recimo?
Naravno, ostace *zalac* neuspeha i gorcine u tebi jer si bio *luzer* u tom prvom izboru... ali iscili i to vremenom poprilicno. Mozda je bolje pomiriti se sa taktickim *porazom* ako ces biti dugorocni *strateski* pobednik - tj. bolje je mozda odmah sad pomiriti se sa tim da si protracio ovu godinu ili dve nego izgubiti tu jos 10-12 god. da bi bio *ponosni* vlasnik prestizne ETF diplome ali u svojoj 35-oj godini?
Pretpostavljam da si jos vrlo mlad covek i zato ti savetujem bas ovako... a kad sa 26,7 godina budes imao diplomu nekog *lakseg* fakulteta i sve sto uz to ide (neki posao, porodicu i stvaran zivot u svim raznoraznim aspektima umesto da si samo *robot koji uci neuspesno ETF BEZ ICEG DRUGOG U ZIVOTU*) nista te ne sprecava da se ONDA vratis svojoj *prvoj ljubavi* i da tada mirnije i bez presije pokusas da za *svoju dusu* (ako te ne prodje ta ambicija) nastavis studiranje ETF-a od tacke gde ces sada prekinuti

Пробај за сваки рок да спремаш само по један испит. То полагање 2-3 испита у року, па где још сваки има писмени и усмени, испада као 4 до 6 различитих тестирања у кратком временском распону и осуђено је на лош резултат. Ако ти не успева да тако дајеш испит по испит, пребацуј се следеће године на Вишу или слично.

Preopterećen sam ovime.Najviše time što kad dođem kući sa ispitnog roka moji histerišu kako ništa ne učim.Ja ništa drugo i ne radim po cijeli dan osim što učim.Govorim im ali mi ne vjeruju.
Немој по цео дан, остави мало простора за зезање. Око 12-14 сати дневно је максимум 😅

Hvala na dozvoli da budemo i *grubi* sa savetima - to pokazuje da si inteligentan tj. da zelis najbolje a ne najprijatnije resenje.
Mozda je uzrok tvoje neuspesnosti u studiranju u ovom sto pisu bmaxa i Alter - nekvalitetnim *tehnikama* ucenja ili tvoje nekompatibilnosti sa gradivom tj. fakultetom koji si izabrao (pa ti je ono dosadno i nemas stvarnu motivaciju da to ucis iako ti formalno *ucis po celi dan* tj. *nista drugo i ne radis sem ucenja*).
A sta ako je uzrok u necem mnogo gorem - mozda je realno gledano to gradivo (i taj fakultet) PREVELIKI ZALOGAJ za tvoje intelektualne sposobnosti? Ovo sto sam napisao zvuci grubo ali sta ako jeste istina? Razmisli da li je bolje da izgubis narednih npr. 10-12-13 godina zivota *silujuci* tj. ostajuci na tom (za tebe mozda preteskom) fakultetu gde ces svaku godinu davati za 2 ili 3 godine (umesto godinu za godinu) i gde ces nekako diplomirati ali npr. u 32 godini ... ili se odmah sad prebaciti na neki *laksi* fakultet (mozda cak i srodan ovom koji si neuspesno pokusao da studiras) i zavrsiti ga u roku - diplomirati to drugo sa 26 godina recimo?
Naravno, ostace *zalac* neuspeha i gorcine u tebi jer si bio *luzer* u tom prvom izboru... ali iscili i to vremenom poprilicno. Mozda je bolje pomiriti se sa taktickim *porazom* ako ces biti dugorocni *strateski* pobednik - tj. bolje je mozda odmah sad pomiriti se sa tim da si protracio ovu godinu ili dve nego izgubiti tu jos 10-12 god. da bi bio *ponosni* vlasnik prestizne ETF diplome ali u svojoj 35-oj godini?
Pretpostavljam da si jos vrlo mlad covek i zato ti savetujem bas ovako... a kad sa 26,7 godina budes imao diplomu nekog *lakseg* fakulteta i sve sto uz to ide (neki posao, porodicu i stvaran zivot u svim raznoraznim aspektima umesto da si samo *robot koji uci neuspesno ETF BEZ ICEG DRUGOG U ZIVOTU*) nista te ne sprecava da se ONDA vratis svojoj *prvoj ljubavi* i da tada mirnije i bez presije pokusas da za *svoju dusu* (ako te ne prodje ta ambicija) nastavis studiranje ETF-a od tacke gde ces sada prekinuti
Hvala ti na odgovoru.Zasad sam redovni student druge godine.Prvu nisam obnovio.Iskreno velike su mi šanse da ću drugu godinu obnoviti.Primjetio sam i sam da mi je ovo gradivo na drugoj godini preopširno i nepoznato.Zasad ću pokušati da do kraja godine imam minimalno 5 ocjena u indeksu.Roditelji su mi rekli da su svjesni da ću drugu godinu obnoviti.Okej super sve, naizgled jelde?Dozvolit ću sebi da jednom obnovim drugu godinu.To ne znači da ću odustat od toga da je ne obnovim :)
Ako baš budem toliki duduk da iz prve obnove druge godine ne uspijem preći u treću onda put pod noge i odoh u Njemačku.Mlad sam snaći ću se nekako.
Razlog zašto navodim napuštanje zemlje je taj da moji neće izdržati da napustim fakultet a da ostanem u kući kod njih.Bez obzira bio zaposlen ili ne.

Пробај за сваки рок да спремаш само по један испит. То полагање 2-3 испита у року, па где још сваки има писмени и усмени, испада као 4 до 6 различитих тестирања у кратком временском распону и осуђено је на лош резултат. Ако ти не успева да тако дајеш испит по испит, пребацуј се следеће године на Вишу или слично.

Немој по цео дан, остави мало простора за зезање. Око 12-14 сати дневно је максимум 😅
Tako ću sad i probati.Primjetio sam da kad se posvetim samo jednome ispitu, žargonski rečeno unesem ljubavi u to da ga i položim hahahaha.Ništa ljeto je dugo mada ljudi generalno me brine ovaj mindset koji imam a to je da konstatno ubacujem nove načine ali za fakultet.Da odem i muvam neku djevojku nemam ideja nikakvih.Komunikativan sam i nemam nikakvu vrstu anksioznosti u tome ali eto rob sam ovoga doslovno hahaha.

Можда је проблем начин на који учиш.

Јеси ли покушавао по нету да нађеш нешто о техникама учења?

У школи нас не уче како да учимо. То морамо сами.
Ma bude tu rađanja tehnika hahaha.Problem je u psihičkoj iscrpljenosti.Šta je uzrokuje jeste vjerovatno monotonost načina življenja.Inače tehnika koju volim da praktikujem jeste da hodam po sobi i da se pretvaram da nekome drugome objašnjavam gradivo

Treba ti reset, neka psihofizicka obaveza od svitanja do mrklog mraka, u trajanju od minimum 2 nedelje, a da totalno nije vezano za fakultet. I da te ta obaveza propisno umori, da bukvalno u 21h uvece zaspis od umora, a da preko dana ni ne stignes da razmisljas o fakultetu.
Naravno, sve to da se obavlja na potpuno novom terenu - negde gde ili nikada nisi bio, ili gde odavno nisi bio.

Sad je sezona raznih fizickih celodnevnih poslova (branje voca, rad sa drvosecama u sumi....), i em bi se resetovao, em bi zaradio neku kintu.

Moja preporuka je nesto od toga.

za sve se ima vreme ako ga pravilno raspodeli.
I nece svet propasti ako diplomiras za 8 godina.

za sve se ima vreme ako ga pravilno raspodeli.
I nece svet propasti ako diplomiras za 8 godina.
Neće svijet propasti ali ljudi oko mene i ja da.Budimo realni i roditelji ovdje ispaštaju.Sigurno nije lako gledati dijete da se nalazi u situaciji kakvoj se nalazim ja.Zato sam i zbog njih i zbog sebe ovaj post postavio kako bih čuo ideje drugih ljudi.Realno neće mi značiti ništa ako ETF završim sa 30 godina.Prema tome ili ću stvari u roku odraditi eventualno sa jednom godine obnove max ili odoh u Njemačku raditi.
Zbog dostojanstva neću da budem neko ko će studirat duže.Možda i griješim sa ovakvim stavom ali tako razmišljam.

Neće svijet propasti ali ljudi oko mene i ja da.Budimo realni i roditelji ovdje ispaštaju.Sigurno nije lako gledati dijete da se nalazi u situaciji kakvoj se nalazim ja.Zato sam i zbog njih i zbog sebe ovaj post postavio kako bih čuo ideje drugih ljudi.Realno neće mi značiti ništa ako ETF završim sa 30 godina.Prema tome ili ću stvari u roku odraditi eventualno sa jednom godine obnove max ili odoh u Njemačku raditi.
Zbog dostojanstva neću da budem neko ko će studirat duže.Možda i griješim sa ovakvim stavom ali tako razmišljam.
lepo je da sve to mozes uklopiti u svoje zelje ........ali i u mogucnosti. Pored diplome, najdraza uspomena iz mladosti ostace ti studentski dani. Zato treba i o toj "diplomi" da se pobrines.
Pokusaj se finansijski pomoci "sa strane" , da prostedis roditelje ako su u krizi. Jedna je mladost i nemoj da ti prodje samo uz ucenje.
Rad, ucenje i provod je najbolja kombinacija te mladosti.

Back