Problem bezuslovne ljubavi

Steinadler

Poznat
Moderator
Poruka
9.944
Pojam bezuslovne ljubavi, za kojeg čujemo tu i tamo, je uglavnom interpretiran kao pozitivna pojava.
Da li je uopšte ovaj pojam logički moguć?
Pravi problem dolazi onda kada bezuslovna ljubav, neuslovljava etička i moralna pravila, jer neki postupci iz bezuslovne ljubavi prema nekome, mogu biti štetni, nepravedni, negativni za neke druge osobe.
U ovom smislu, bezuslovna ljubav se najčeśće rekao bih nalazi u porodičnim i familijarnim vezama, dok se problemi u praksi manifestuju u raznim oblicima, npr. protekcijom tih članova kada izvrše nemoralna, neetička i protivzakonska djela!

Dakle, vi i svako od nas, u nekim neprilikama može da se nadje u ulozi žrtve, onaj ko vas je doveo u poziju žrtve bez vaše volje, može biti zaštićen npr. da ne odgovara za to djelo pred zakonom, jer ga je neko treći koji ga bezuslovno voli, po tom osnovu zaštitio od te odgovornosti i posledica!

Kaže jedna žena: "Volim svog sina, ali ga ne bih voljela ako bi npr. tukao svoju ženu, moja ljubav je uslovljena".
Da li je ovaj izjava za vas odlika moralne veličine ili ne?

Mnogi ljudi vole svoje članove porodice iako ne odobravaju njihove postupke. Neki kažu i mrzim ga/je, ne pričaju po 15 godina ali ga/je i dalje negde vole.
Kod nas je to prilično rasprostranjeno. Nema veze ako si najbliži rod ako se nekome zameriš bez problema puca odnos. Ne održavaju se odnosi "po svaku cenu" samo zato što je neko nekome rod.
U konkretnom primeru takođe ne verujem da ga ne bi volela više. Verovatno ga ne bi poštovala kao čoveka.
U slučaju međutim da neko od malena trpi zlostavljanje verujem da može da se ne voli i najbliži rod.
Tako da...verujem u bezuslovnu ljubav majke ili oca prema deci u nekim ali ne i svim slučajevima.

ljubav je prava samo ako je bezuslovna...samo ako ne očekuje ništa zauzvrat...jedno je voleti drugo je pristati da budeš maltretiran...možeš nečije ponašanje osuđivati a osobu voleti..Isus je tu ubo u suštinu kad je rekao da trebamo voleti jednako sebe i druge... kako se ljubav ispoljava kao aktivan rad na nečijoj dobrobiti to znači jednako ti je stalo do dobrobiti svakog čoveka uključujući sebe...

Bog me voli beskrajno, ali ne bezuslovno i ne podržava moje loše i jalove aktivnosti. Od sebe prvo polazim i pristajem na to.
Volim-volim zaista jer bilo ko postoji i jer mi je od tog istog Boga poslat, ali ne mogu voleti i njegovu naopakost. Ni svoju naopakost ne volim pa se ispravljam i učim ceo život da ne budem naopaka nikome, a ako kome moram, onda ću samoj sebi!
Uslov mora da postoji.
Što se mene tiče, ta bezuslovna ljubav je neka nesuvisla, loše smišljena bajka od strane ljudi sa kakvima ni danas, a ko zna kad su to izmislili, ne bih imala nikakva posla već bih ih zaobilazila u širokom luku, pa neka idem i daljim i težim i uzbrdo. Ko ima karakter, ima i uslove. Samo beskarakterni ljudi mogu da budu bezuslovni, a ko zna kakvih babaroga kriju u sebi.
Koga ću voleti bezuslovno i proizvoljno?
Jeste, ti me ponižavaj, klevetaj i maltretiraj, sve jednosmerno, a ja ću te bezuslovno voleti, paziti, grliti te, čašćavati i biti prezahvalna? Svoje si delo-kako činiš, tako se i nadaj, jer naša dela i nedela su naše pravo lice!

samo bih ipak dodala da dobrih ljudi ima.
Ideje, tj, informacije su te koje vladaju svetom. One mogu da imaju značenje Istine ili laži. Istina o postojanju materije, života i Svemira je samo jedna, a laži, tj. raznih vrsta verovanja, je bezbroj. Što znači da samo onaj ko tu jednu Istinu zna i po njoj živi, može da bude dobar. A pošto takvih nema, to podrazumeva da ni dobrih ljudi nema. Ima samo onih koji su manje ili vše neuki i zli. Pa oni kji su manje zli, ćini nam se da su dobri.
Njih je malo, ali su tu i imaju misiju da pomognu ostatku nas da postanemo istinski ljudi, a ima i nas koji pocinjemo da razumemo Istinu.
Ima samo onih kkoji pokušavaju da pomognu, ali niko to ne čini na jedini mogući pravi način. Pravi način je isključivo znati i propovedati Istinu, a nju još uvek niko ne zna.

UZ napmenu da je ta Istna sadržana u Božijem i Hristovom zakonu "Ljubi bližnjega kao samoga sebe" ili "Ne čini dugima ono što ne želiš da drugi tebi čine" uli "Svi za jednoga, jedan za sve". I oni koji nam se čine kao dobru, upravo to i propovedaju, ali problem je što niko od njih ne zna pravi i jedini put i način kako da se ta istina praktično u životi sprovede i živi. Jer ovi Božiji i Hristovi Zakoni koje sam pomenuo, imaju dvojako značenje.

Prvo značenje jeste da ljudi treba da izražavaju osečanje ljubavi jedni prena drugima i to je razlog što svi ljudi, koje smatramo duhovno naprednim i dobrim, propovedaju ljubav kao osećanje. Tu ljubav kao osećanje propoveda i celo hrišćanstvo, unazad već dve hiljade godina, ali te hrišćanske ljubavi još nikada niko i nigde nije video. U čemu je problem?

Problem je u tome što niko ko propoveda ljubav, pa niti svih 2,5 milijarde hrišćana, pojma nemaju da postoji odrđeni uslov koji ljudi sveta treba da ispune, da bi osećanje ljubavi zavladalo svetom. A o tom taj uslovu koji ljudi treba da ispune još uvek goto niko ništa ne zna i niko niti propoveda, niti zagovara, pa ni hrišćani. O kakvom uslovu je reč?

Da bi zavladalo osećanje ljubavi među svim ljudima sveta, islov je da se svi ujedine i naprave trajni svetski mir. Zatim, jedinstvenu svetsku ekonomsku uniju, u kojoj nikakvih drugih podela be sme da bude - misli se na političke, verske, nacionalne i klasne podele - sem potpuno pravedne podele rada i rezultata rada. Dakle, ta jedinsvena svetska unija ne sme da bude, ni politička, ni verska, ni nacionalna, ni klasna, već samo pravedna ekonomska-ljudska. Kojom bi upravljali isključivo ekonomisti, stručnjaci za pravednu organizaciju rada i raspodele rezultata rada. Oko toga ne treba mnogo da se razmišlja i mudruje, jer u prirodi postoje bezbrojni primeri tako savršeno ekonomskih ekonomskih zajdnica. To su sva tela ćelija, biljaka, životinja i ljudi. Kao i tela aroma, nebeskih tela i galaksija. Ljudi samo treba da prekopitaju princippe po kojima su ta tela napravljena i praktično ih primene i na celo ljudsko društvo. To ne bi bilo teško sprovesti u praksi. Kad su te iste Božije i Hristove principe bile sposobne da primene ćelije prilikom gradnje tela biljaka, životinja i ljudi, zašto sa lakoćom te iste principe ne bi mogli da primmene i ljudi sveta u svojoj organizaciji života i rada?

I upravo u tome i jeste najveći ljudski problem, što mnogi proovedaju ljubav, a niko pojma nema da bez jedinstvenog pravednog svetskog poretka ljubavi među ljudima sveta ne može da bude. I kad se takav svetski poredak uspostavi, ljubav kao osećanje će među ljude da dođe sama od sebe, bez potrebe da je iko propoveda,. A takav poredak još nikome ni na pamet ne pada.
Kazem istinski ljudi, jer ovo sto smo do sada bili je covek u pokusaju.
U svetskim obrazovnim ustanovama i sistemima se uči sve i svašta, kako da ljudi postanu ovo ili ono, ali kako da postanu ljudi, to se još uvek ni u jednoj svetskoj školi ili fakultetu ne uči, Zato jer još uvek niko i ne zna šta, biti čovek, znači. Još uvek niko ne zna da biti čovek, ne znači samo imati ljudski lik.
Nas jezik prepoznaje razliku izmedju covek i necovek, pa i u latinskim izrazima humano i nehumano. Mi sve vreme postajemo ljudima, jos to nismo.
Postajemo ljudima veoma sporo, spontano i nesvesno. To postajanjem ljudima se ogledalo kroz naše istorijske društvene i ekonomske poretke. Prvo kroz robovlasništvo, kao najnepravedniji društveni i ekonomski poredak. Zatim kroz naradne poretke koji su bivali sve humaniji i humaniji - feudalizam, kapitalizam i komunizam. Da bi na kraju se setili i usposotavili jedinstveni, potpuno pravedni, svetski društveni i ekonomski poredak - humanizam. Ako ne želimo da naša civilizacija na kraju ne propadne.

Mnogi ljudi vole svoje članove porodice iako ne odobravaju njihove postupke. Neki kažu i mrzim ga/je, ne pričaju po 15 godina ali ga/je i dalje negde vole.
Kod nas je to prilično rasprostranjeno. Nema veze ako si najbliži rod ako se nekome zameriš bez problema puca odnos. Ne održavaju se odnosi "po svaku cenu" samo zato što je neko nekome rod.
U konkretnom primeru takođe ne verujem da ga ne bi volela više. Verovatno ga ne bi poštovala kao čoveka.
U slučaju međutim da neko od malena trpi zlostavljanje verujem da može da se ne voli i najbliži rod.
Tako da...verujem u bezuslovnu ljubav majke ili oca prema deci u nekim ali ne i svim slučajevima.
Najpre mislim da je sam pojam nelogičan, u svom punom obliku, jer prosto moraju postojati uslovi, odnosno kriterijumi u osobi koja nekog voli, zbog toga i toga, a to su upravo uslovi, npr. ako se svoje dijete voli "bezuslovno", uslov je upravo njegovo dijete.

Nije nam mnogo bitno postoji li u punom obliku ili ne, kako god, u praksi imamo velike probleme manifestovane kroz posledice protekcije onih koji su voljeni bezuslovno, na štetu drugih, to je ukratko poenta i ono na šta ciljam u vezi s ovom temom.
Problemi koji se nekada dešavaju su ozbilnji, jer se radi o protekciji raznih oblika onoga što nazivamo zlom, prestupništvo, kriminal, nepravda, nasilje i sve ostalo nemoralno i neetično.
Interni odnosi koji imaju medjusobne pristrasne i ljubavne elemente ukoliko dodje do njihovog razdvajanja, nisu problematični kao oni odnosi kada neko treći nevin strada, a nasilnik dobija protekciju kao produk ovog oblika ljubavi.

Tendencija da se voli rodjeno dijete je prirodna, ali je na neki način i animalna, jer nije racionalna te ima elemente instinkta, a ono što čovjeka uzdiže iz svijeta animalije je duhovnost i svijest, koji se bave moralom, etikom i rasudjivanjem ovih apstraktnih pojmova, nesvojstvenom u carstvu animalije, gde ne postoji moralna i duhovna načela.
Prema tom sudu, dobijamo zaključak da je majka koja vrši protekciju sina koji tuče ženu, više animalna i instinktna nego majka koja kaže moja ljubav je uslovljena po ovom pitanju i ne čini protekciju sina zlostavljača i prestaje da ga voli.
Dakle, koja majka je idealna u ovom slučaju?

Uzeću još jedan realan primjer iz prakse.
Brat silovatelj, dobija protekciju od rodjene sestre koja radi u medicinskoj instituciji što kaže narod "papir da je lud" da ga spase odgovornosti i kazne za počinjeno djelo. Nedugo zatim, brat počini drugo silovanje.
Ovde se samo od sebe nameće opet pitanje o ispravnosti bezuslovne ljubavi, jer da je sestra imala uslove svoje ljubavi prema bratu, ne bi mu učinila uslugu, te je i sama postala saučesnik u drugom slučaju silovanja.

Uzmimo takodje za negativan primjer i pojavu nepotizma, to je nešto što je skoro svakodnevno i toliko često, a proizilazi iz veza bezuslovnih ljubavi, kao rezultat toga dobijamo društvenu nepravdu i negativnu selekciju izmedju privilegovanih i zaslužnih.

Dakle, po svemu sudeći, dolazimo do zaključka da bezuslovna ljubav može da rezultira i onim što nazivamo zlom.
Gdje je onda mjesto bezuslovnoj ljubavi na skali dobra i zla?

ljubav je prava samo ako je bezuslovna...samo ako ne očekuje ništa zauzvrat...jedno je voleti drugo je pristati da budeš maltretiran...možeš nečije ponašanje osuđivati a osobu voleti..Isus je tu ubo u suštinu kad je rekao da trebamo voleti jednako sebe i druge... kako se ljubav ispoljava kao aktivan rad na nečijoj dobrobiti to znači jednako ti je stalo do dobrobiti svakog čoveka uključujući sebe...
Šta znači prava, da li to onda znači da sa druge strane uslovljena ljubav nije prava, koja je dobra, a koja ne?
Nije u pitanju samo uslov zauzvrat, izmedju dvoje, nego uključujemo i treće osobe, žrtve, i uslove prema ponašanju ka trećim osobama (pročitaj poruku iznad), pitao bih te, zašto onda voleti brata silovatelja ili sina zlostavljača uprkos ovim epitetima, da li je to onda prava, ispravna ljubav?

Problem sa Isusovom idejom je to što u realnosti ne može da funkcioniše, niti funkcioniše, iako je to idealna ideja, ona je utopija. Ako bi se trudili da volimo dobre ljude i zlostavljače jednako kao sebe, to bi ličilo na neki oblik mentalnog defekta, tipa Stokholmski sindrom, mazohisam i sl. drugi problem je sama definicija šta znači voljeti, ako je to osjećanje onda tu nemamo direktnu svjesnu kontrolu nad tim te ne možemo birati koga voljeti, što dovodi i do pitanja slobodne volje odnosno do osporavanja iste.

Bog me voli beskrajno, ali ne bezuslovno i ne podržava moje loše i jalove aktivnosti. Od sebe prvo polazim i pristajem na to.
Volim-volim zaista jer bilo ko postoji i jer mi je od tog istog Boga poslat, ali ne mogu voleti i njegovu naopakost. Ni svoju naopakost ne volim pa se ispravljam i učim ceo život da ne budem naopaka nikome, a ako kome moram, onda ću samoj sebi!
Uslov mora da postoji.
Što se mene tiče, ta bezuslovna ljubav je neka nesuvisla, loše smišljena bajka od strane ljudi sa kakvima ni danas, a ko zna kad su to izmislili, ne bih imala nikakva posla već bih ih zaobilazila u širokom luku, pa neka idem i daljim i težim i uzbrdo. Ko ima karakter, ima i uslove. Samo beskarakterni ljudi mogu da budu bezuslovni, a ko zna kakvih babaroga kriju u sebi.
Jeste, ti me ponižavaj, klevetaj i maltretiraj, sve jednosmerno, a ja ću te bezuslovno voleti, paziti, grliti te, čašćavati i biti prezahvalna? Svoje si delo-kako činiš, tako se i nadaj, jer naša dela i nedela su naše pravo lice!
Zanimljivo zapažanje! Prema ovome što navodi "hm" da je Isus naveo kako treba voljeti podjednako sebe i druge, dolazimo do kontradikcije ili do razlika izmedju Božje ljubavi i čovječije.
Možemo se upitati šta je to onda Božja ljubav, ako je taj isti Bog, podavio masu ljudi u velikom potopu, zatim popalio one pedofile, zofile i nekrofile po Sodomi i Gomori, a sada nam se najavljuje i apokalipsa sa velikijem žrtvama.. prijeti paklom i vječitim mukama moralnim prestupnicima!
Dakle, Bog pali, žari i davi ljude za moralna zla, te ih ubacuje u vječnu paklenu tamnicu! Dakle, za Boga tu više nema pokajanja, jer iz pakla niko ne dolazi u raj već vječno ga bodu trozubcima oni mali crveni... gde je tu ljubav?
A vidi sa druge strane, čovječija bezuslova ljubav, rezultira često protekcijom tih istih koji krše moral, i čine zla, jer za Boga su to smrtni grijehovi koji se trebaju platiti, a za ljude bezuslovna ljubav!

Uslov mora da postoji.
Kako te voli, tj ko te voli?
Zašto ne voli onu decu što ih pijani kamionista poubija u kolima sve?? Što tebe da voli a njih ne ajde objasni mi, koji si ti faktor u džizuzovim očima

Normalno da se daje zivot za dete pa i ima izbor ako je dete izrod da zastrani i naudi roditelju,nije tu nista uslovljeno, ulazemo sebe u odnose ,dajemo vise drugima nego sebi i normalno da ocekujemo da nam se vrati ljudski ne materijalno,imamo pravo na kriterijum pa ako nam nanose zlo za dobro koje dajemo nek se nose

Bezuslovna ljubav, pa i svaka ljubav nije logička ni kauzalna kategorija, zato je i moguća i zato postoji, problematika je u metafizičkom odrazu iliti duši...

A šta je to duša...
U Bibliji piše da je bog prvo stvorio čoveka od pepela (materije) a zatim mu je dunuo u nosnice i udahnuo život..
Akcenat je na "dunuo"...kasnije smo to definisali kao da mu je "uduvao" duh, dušu...što dalje prilikom analize znači da ne postoji niti duh niti duša, postoji samo život kao samostalni entitet....

A šta je to duša...
U Bibliji piše da je bog prvo stvorio čoveka od pepela (materije) a zatim mu je dunuo u nosnice i udahnuo život..
Akcenat je na "dunuo"...kasnije smo to definisali kao da mu je "uduvao" duh, dušu...što dalje prilikom analize znači da ne postoji niti duh niti duša, postoji samo život kao samostalni entitet....
svijest nazivaju dušom, a svijest je u potpunoj zavisnosti od tijela i njegovoh procesa, odnosno proizvod istog..
barbara ti pratiš jutjub de cimni neki zanimljiv klip na ovu temu :]
sve mora biti u kauzalnim vezama, kako život, tako i duh, svijest, ljubav itd.

Back